Lifestyle Moeder & Kind Zomer

Zwemmen in open water? Dit zijn de 8 grootste risico’s!

2 juli 2015
zwemmen in open water risico's

Zwemmen in open water brengt verschillende risico’s met zich mee. Elke zomer sterven er weer een aantal mensen door verdrinking omdat ze in rivieren en open water zwemmen.

Het is zomer en hoe?! We zitten middenin een hittegolf. Op verschillende plaatsen in Nederland werden de afgelopen dagen temperaturen van boven de 25 graden gemeten. Meteologen zijn enthousiast want met een beetje geluk worden de komende dagen verschillende warmterecords gebroken. Het nationale hitteplan is inmiddels een begrip. Ook mijn kinderen zijn enthousiast want de komende dagen draait hun school op een soort van tropenrooster. Ze beginnen niet eerder, maar school eindigt wel eerder.

Zwembaden en zwemplassen

Als het weer zo warm is, zoeken veel mensen het verfrissende koele water op. De stranden aan de Noordzee zijn vol. Dat is een van de weinige plekken waar je nog verkoeling vindt door het aangename zeebriesje. Winkels die elektronica verkopen zoals Mediamarkt en Bol.com zien een extra stijging van koelkasten, vriezers, ventilators, airco’s en andere verkoelende apparatuur.

Ook voor zwembaden en zwemplassen zijn het gouden tijden. Zij kunnen tijdens een hittegolf op extra bezoekers rekenen. Zwemmen is lekker verkoelend bovendien is het ook nog eens heel leuk. Toch kleven er ook gevaren aan. In dit blog wijs ik je op 8 risico’s van zwemmen in open water.

Zwemmen in open water

In de afgelopen dagen, kreeg je verschillende tips om deze warme dagen door te komen. De vraag hoe overleef ik een hittegolf? hoef je dan ook amper te stellen. Voldoende water drinken, de zon vermijden, smeer je in met zonnebrand, pas je activiteiten overdag aan, doe geen  inspanningen midden op de dag en pas je eetpatroon aan zijn zomaar wat adviezen die je nu krijgt. Ook word je gewaarschuwd tegen de gevaren van je hond of kind met dit weer in een dichte auto achter laten. Het lijkt zo onschuldig om je auto eventjes te parkeren en voor het gemak je kind of huisdier achter te laten. Maar de temperatuur in een auto stijgt met dit weer dramatisch snel. Helaas sterven er per jaar onnodig huisdieren en jonge kinderen door.

Waar minder voor gewaarschuwd wordt zijn de risico’s van zwemmen in open water. Toen ik als communicatieadviseur voor het waterschap werkzaam was, waren de zomermaanden een tijd waarin wij extra druk waren. Niet alleen met het controleren van de waterkwaliteit van verschillende zwemplassen, maar ook de pers te woord staan wegens sterfgevallen. Ook ik moest een keer de pers ter woord staan omdat er een jongeman omgekomen was tijdens een incident op het water. Hieronder benoem ik 8 risico’s van zwemmen in open water.

Gevaren van zwemmen in open water

Van bruggen springen is verboden

Het lijkt zo stoer om van een brug af te springen. Maar helaas overlijden elk jaar verschillende mensen in kanalen en rivieren. In het gitzwarte water is het moeilijk om te zien hoe diep het water is. Bovendien weet je ook niet wat er allemaal onder je in het water ligt. En waar je dus bovenop terecht komt. In een fietsenrijk land zoals Nederland kunnen dat zomaar een aantal fietswrakken zijn. Daar wil je niet bovenop terecht komen. Van bruggen springen is levensgevaarlijk. Het is dan ook verboden en je kan er een boete voor krijgen.

Slechte waterkwaliteit

Als je niet in een zwembad maar in buiten water zwemt, brengt dat een aantal risico’s met zich mee. In het water kunnen allerlei bacteriën zitten. Ook kan het water besmet zijn door blauwalg of botulisme. Misselijkheid, huiduitslag, jeuk, hoofdpijn, diarree of ziekte van Weill kunnen het gevolg zijn van zwemmen in verontreinigd water. Op de website Zwemwater vind je per provincie welk natuurwater veilig en schoon is. Zo kan je samen met je kindjes lekker van water genieten.

Gevaarlijke stroming

Een van de risico’s van zwemmen in open water is stroming. Dat is ook een reden om niet in rivieren te zwemmen. Maar sterke stroming kan ook voorkomen in de buurt van een mui. Muien zijn geulen op de zeebodem tussen zandbanken in. Zelfs voor een geoefende zwemmer zijn deze stromingen een uitdaging. Laat staan voor ongeoefende zwemmers of kinderen. Word je meegesleurd door een stroming? Raak dan niet in paniek en probeer er niet tegenin te zwemmen. Dit put je namelijk uit. Laat je met de stroming meevoeren. Wanneer je verder van de zandbank verwijderd bent, neemt de stroming af en kan je proberen om er zijwaarts weer uit te zwemmen.

Uitkijken voor scheepvaart

Nederland is een waterland. Dat water delen zwemmers ook met boten. Meestal gaat dat goed, maar wanneer je je in open water bevindt, ben je als zwemmer een stuk kwetsbaarder. Zo in het water kunnen schepen je gemakkelijk over het hoofd zien met alle gevolgen van dien. Een groot schip kan bovendien niet zomaar even remmen of van koers wijzigen. Zelfs wanneer het schip je niet overvaart, kan je door de stroming mee getrokken worden of in een draaikolk gezogen worden.

Op veel van deze plaatsen is zwemmen bij wet verboden. Dit gaat om de volgende plekken: in de vaarweg van rivieren, in kanalen, in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen, in de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn, in de routes van veerponten, in en rond havens en in snelvaargebieden. Wanner je wel op deze plekken zwemt en betrapt wordt, kun je naast kans op persoonlijk letsel een boete van € 140 krijgen.

Zwemmen op verboden plaatsen

Wat verboden is, is vaak extra spannend. Maar kan ook levensgevaarlijk zijn. Hier boven schreef ik al over een aantal risico’s die kleven aan zwemmen in rivieren of kanalen. Maar ook andere plekken brengen veiligheidsrisico’s met zich mee. Toen ik bij het waterschap werkte, verbaasde ik mij er over toen wij een melding kregen van kinderen die op een plek zwommen vlakbij een rioolwaterzuivering. Het water leek misschien heel mooi, maar dit water is super smerig! Er zitten allerlei poepbacteriën in. Je moet er niet aan denken om dat binnen te krijgen!

Ook zwemmen in zandafgravingen is risicovol. Vaak is het ondiepe water aan de randen lekker warm, maar in het diepe midden is het ijskoud. Kramp, verdrinking of onderkoeling kunnen het gevolg zijn. Bovendien bevatten deze plekken vaak een erg sterke stroming waardoor je of onder water of naar het koude diepe midden gesleurd wordt. En dan nog maar te zwijgen over plekken die door afgraving een soort van drijfzand hebben gekregen.

Warmtestuwing

Bij warme temperaturen zoals een hittegolf kan een zwemmer last krijgen van warmtestuwing. Wanneer het zwemwater warmer is dan 24 graden Celsius kan je lichaam zijn eigen inspanningswarmte niet meer kwijt. Dit gebeurt vooral als je lekker fanatiek baantjes gaat trekken. Niet doen dus! Het gevolg is dat je je ziek voelt. Wanneer het zo warm is, is voldoende water drinken erg belangrijk. En zwemmen is okay, maar doe normaal.

Kramp

Niks is zo verraderlijk als kramp tijdens het zwemmen. Het is een hoofdoorzaak van verdrinken. Ook wanneer je niet vlak na het eten zwemt, kan je kramp krijgen. In water met grote temperatuurverschillen kun je kramp in je benen krijgen. Hierdoor is terug naar de kant zwemmen vaak erg moeilijk. Heb je last van kramp tijdens het zwemmen? Probeer je tenen naar je toe te trekken. Zwem, terwijl je alleen gebruik maakt van je armen, terug richting de kant

Droge verdrinking

Met de risico’s van primaire verdrinking is iedereen wel bekend. Je weet dat je kleine kinderen bij water nauwlettend in de gaten moet houden. Doe ze altijd zwembandjes om, laat ze niet langs de waterkant rennen. In Nederland beginnen kinderen vanaf een jaar of 5 met zwemles. Veel zwembaden hebben ook als regel dat kinderen begeleid moeten worden door een volwassen persoon.

Maar ook wanneer je uit het zwembad komt, kan je kind alsnog overlijden aan de gevolgen van verdrinking. Dit wordt ook wel secondary drowning of droge verdrinking genoemd. De oorzaak is hetzelfde als bij primaire verdrinking; water in de longen. Maar als ouder heb je in eerste instantie waarschijnlijk niks door. Na het zwemmen leeft je kind nog en nietsvermoedend neem je het mee naar huis. Ademhalingsproblemen of extreme moeheid zijn symptomen die pas later kunnen opkomen.

Symptomen droge verdrinking

 • lastig ademhalen.
 • extreme vermoeidheid.
 • veranderingen van het gedrag. In dit voorbeeld, poepte het  kindje in zijn broek terwijl hij dat anders nooit deed.

Welke risico’s van zwemmen in open water kende jij nog niet? Geniet van het mooie weer. Zon verstandig en zwem verstandig!

Ook leuk om te lezen:

gevaren zwemmen open water zomer

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  sunny mama
  29 juli 2015 at 09:14

  Ik vind het heel goed dat jij met jouw kennis van zaken hier eens aandacht aan besteedt op je blog.
  Mijn dochter ging ook altijd samen met haar vriendinnen gewoon hier in de gracht zwemmen. Ik was me van geen kwaad bewust en – even afkloppen – tot nu toe zijn er geen rampen gebeurd.
  Maar ik ga haar nu wel op deze gevaren wijzen en haar dringend verzoeken om niet meer in open water te gaan zwemmen. (Ze is inmiddels meerderjarig, dus uiteindelijk beslist ze zelf.)

 • Reply
  Judith
  2 juli 2015 at 13:41

  Super goede post, ik ga hem meteen delen! Wij zwemmen regelmatig in open water, maar let wel op waar het mag. In Amsterdam is bekend dat je in de Amstel mag zwemmen. Wat mensen weer niet weten is dat je niet overal de gracht in mag duiken, dat is levensgevaarlijk! Mensen moeten echt beter letten op dat soort dingen.

  • Reply
   Josan
   2 juli 2015 at 22:43

   Klopt de eerste doden zijn ak weer gevallen

 • Reply
  Sylvie
  2 juli 2015 at 12:53

  Wat een goede post! Moet eerlijk bekennen dat ik van weinig van deze punten op de hoogte was…

  • Reply
   Josan
   2 juli 2015 at 22:43

   Dank je wel. Ik heb hem ook getypt om wat kennis er over te delen

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  2 juli 2015 at 11:32

  Yikes. Ik zwem toch liever in een zwembad geloof ik.

  • Reply
   Josan
   2 juli 2015 at 22:44

   Dat heeft ook zijn charme Nicole

 • Reply
  Cecilia - Lipstickmama's
  2 juli 2015 at 11:32

  Wat goed dat je hierover schrijft! Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn met kinderen bij water en een ongeluk is echt zo gebeurd. Nachtmerrie van elke ouder als je kind iets overkomt.

  • Reply
   Josan
   2 juli 2015 at 22:46

   Klopt tijdens werk bij waterschap 3x mee gemaakt. Binnen een termijn van 14 dagen. Twee keer overleefde de persoon niet. Verschrikkelijk voor ouders

 • Reply
  Dina
  2 juli 2015 at 09:55

  Woeeeh ik ben zo’n bangepoeperd, ik durf nooit in open water te zwemmen (zelfs pootje baden vind ik al eng). Goed dat je hier over schrijft trouwens en het past helemaal bij het weer, nu zoveel mensen buiten gaan zwemmen natuurlijk!

  • Reply
   Josan
   2 juli 2015 at 22:47

   Ik heb dat zodra ik niet kan zien wat er onder mij bevindt ik panisch word. Denk altijd dat vissen aan mijn tenen gaan knabbelen. Slaat nergens op, maar ja kom er maar eens vanaf

 • Reply
  Karen
  2 juli 2015 at 09:20

  Goed dat je hier over schrijft. In Zandvoort rijden de ambulances af en aan en de reddingsbrigade op het strand draait overuren.

 • Reply
  Geertje - Stay At Home Mama
  2 juli 2015 at 09:07

  Wat goed dat je mensen hier op attendeert! Wij zwemmen zelf eigenlijk nooit in open water, en gewoon zwembad komen we ook zelden…. gewoon lekker in een badje in de tuin!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]