Zwemhulpmiddelen gebruik je als je kind nog niet goed kan zwemmen. In de winkel kan je zwemvleugeltjes, kurkjes, zwemvesten of een babyzitje kopen. Maar welke zwemhulpmiddelen gebruik je nu in welke situatie?
Water heeft een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Je kan er stenen in gooien, mee spelen en spatteren. Vooral op warme zomerdagen zoeken veel gezinnen met kinderen verkoeling in en op het water. Leuk, maar jaarlijks overlijden er heel wat jonge kinderen door verdrinking. Voor jonge kinderen is dit zelfs de nummer 1 doodsoorzaak. Gelukkig bestaan er zwemhulpmiddelen. Deze zorgen er voor dat je kind blijft drijven en maken daardoor spelen in en rondom het water een beetje veiliger.
Inhoud van dit blog
Zwemhulpmiddelen voor kinderen
Voor zwemhulpmiddelen geldt dat ze altijd onder ouderlijk toezicht gebruikt moeten worden. Zelf als je kind haar eerste zwemdiploma heeft, kan je er niet vanuit gaan dat dit betekent dat al het gevaar nu geweken is. Kinderen moeten eerst heel wat zwemuren maken voordat ze voldoende zwemvaardig zijn.
Reddingsvest
Zwemvleugeltjes beschermen niet tegen verdrinken. Dat doet alleen een reddingsvest. Een reddingsvest is een vest met een kraag om de nek. Deze is zo gemaakt dat het verdrinking voorkomt. Hij draait een kind op haar rug, zodat de mond en neus boven water blijven. Zelfs als de persoon die hem draagt bewusteloos is kan je er niet mee verdrinken. Reddingsvesten zijn er ook al voor de allerkleinsten. Een zwemvest is een zwemhulpmiddel waar je mee drijft.
Verschil tussen reddingvest en zwemvest
Een reddingvest is geen zwemvest. Het verschil tussen deze twee is dat zwemvesten niet het vermogen hebben om mensen op hun rug te draaien. Een zwemvest kan je dan ook beter gebruiken als je kind al kan zwemmen. Of als ze in water zijn zonder sterke stroming en je snel naar ze toe kan. Wil je varen met kinderen? Doe ze dan reddingsvesten aan.
Wanneer kan je beter geen reddingsvest gebruiken?
- In ondiep water waar je kind de bodem kan raken. Dan draait ze niet automatisch op haar rug
- als je kind een gewone wegwerpluier draagt. Sowieso kan je beter kiezen voor zwemluiers. Maar omdat een normale luier lucht vasthoudt, zullen de billetjes boven water komen terwijl het hoofdje onderwater gaat. Heb je geen speciale zwemluiers? Gebruik er dan geen.
Let hier op als je een reddingvest koopt
- Neem je kind mee zodat je het ter plekke kan passen
- Koop hem niet op de groei. Als hij te groot is werkt hij niet optimaal
- Zorg dat het reddingvest een harnas of kruisband heeft. Anders schiet het vest uit als je in het water valt.
Zwemvleugels
De meeste gebruiken zwemvleugels als hun kinderen nog niet goed kunnen zwemmen. Dit zijn opblaasbare of schuimrubber bandjes die je om de bovenarm van je kind vastmaakt. Hierdoor kan ze haar hoofd beter boven water houden. Let erop dat je altijd zwemvleugels gebruikt met Omdat ze met meerdere luchtkamers en er veiligheidsventielen in zitten. Als hij dan lek raakt, blijft je kind altijd nog drijven.
Zo gebruik je zwemvleugels
- Bevestig ze om de bovenarm, dichtbij de oksels
- Blaas ze op
Wanneer kan je beter geen zwemvleugels gebruiken?
- Als je in de zee of open water bent en de harde wind staat van het land af. Hierdoor word je kind verder het open water in geblazen.
Zwemband
Een zwemband is een opblaasbare band die je kind om haar middel draagt. In de meeste gevallen is deze bedoeld als speelgoed en niet geschikt als zwemhulpmiddel. Kinderen kunnen er makkelijk uitglijden. Je kind moet dus kunnen zwemmen als ze hem gebruikt Is dit nog niet zo? Gebruik de zwemband dan altijd in combinatie met zwemvleugeltjes.
Kurken of zwemkurkjes
Wie kent de kurken die ze tijdens de zwemles gebruiken niet? Zelfs ik heb er mee gezwommen. De drijvers zijn gemaakt van schuim of plastic. Je draagt ze met een band op heuphoogte. Prima voor de zwemles, maar niet geschikt voor recreatief zwemmen. Gebruik liever zwemvleugeltjes. Deze zitten hoger om het lichaam.
Zwempakje met drijvers
Je ziet tegenwoordig steeds meer zwempakjes met drijvers. Deze zitten op de rug en borst. Soms hebben ze een drijvende kraag. Hieronder beschrijf ik de voordelen van drijfpakjes. Wat een drijfpakje voor een kind doet, is heel erg afhankelijk van wat het kind kan. In principe is het zo ontworpen, dat een kind een horizontale in het water ligt. Zo kan je alvast de zwemslagen aanleren. Als je kind nog te jong is om zwemslagen aan te leren, kan het met haar benen trappelen. In dat geval is de positie meer verticaal. Is je kind nog te jong en zit ook trappelen er nog niet in? Gebruik dan de zwemvleugels.
Voordelen drijfpakje
- Jonge kinderen kunnen hem niet zelf uittrekken
- Het raakt niet lek
- Leeglopen is onmogelijk.
Ook leuk om te lezen:
- De gevaren van zwemmen in open water
- Sweakers voorkomen uitglijden in het zwembad
- Water Babies, babyzwemmen
- Is schoolzwemmen nog wel van deze tijd
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
♥ Uitgelichte afbeelding via Shutterstock
No Comments