Baby Dreumes Moeder & Kind Peuter Schoolkind schoolzwemmen Zomer

Zwemhulpmiddelen voor kinderen

6 juni 2016
Zwemhulpmiddelen voor kinderen

Zwemhulpmiddelen gebruik je als je kind nog niet goed kan zwemmen. In de winkel kan je zwemvleugeltjes, kurkjes, zwemvesten of een babyzitje kopen. Maar welke zwemhulpmiddelen gebruik je nu in welke situatie?

Water heeft een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Je kan er stenen in gooien, mee spelen en spatteren. Vooral op warme zomerdagen zoeken veel gezinnen met kinderen verkoeling in en op het water. Leuk, maar jaarlijks overlijden er heel wat jonge kinderen door verdrinking. Voor jonge kinderen is dit zelfs de nummer 1 doodsoorzaak. Gelukkig bestaan er zwemhulpmiddelen. Deze zorgen er voor dat je kind blijft drijven en maken daardoor spelen in en rondom het water een beetje veiliger.

Zwemhulpmiddelen voor kinderen

Voor zwemhulpmiddelen geldt dat ze altijd onder ouderlijk toezicht gebruikt moeten worden. Zelf als je kind haar eerste zwemdiploma heeft, kan je er niet vanuit gaan dat dit betekent dat al het gevaar nu geweken is. Kinderen moeten eerst heel wat zwemuren maken voordat ze voldoende zwemvaardig zijn.

Reddingsvest

Zwemvleugeltjes beschermen niet tegen verdrinken. Dat doet alleen een reddingsvest. Een reddingsvest is een vest met een kraag om de nek. Deze is zo gemaakt dat het verdrinking voorkomt. Hij draait een kind op haar rug, zodat de mond en neus boven water blijven. Zelfs als de persoon die hem draagt bewusteloos is kan je er niet mee verdrinken. Reddingsvesten zijn er ook al voor de allerkleinsten. Een zwemvest is een zwemhulpmiddel waar je mee drijft.

Verschil tussen reddingvest en zwemvest

Een reddingvest is geen zwemvest. Het verschil tussen deze twee is dat zwemvesten niet het vermogen hebben om mensen op hun rug te draaien. Een zwemvest kan je dan ook beter gebruiken als je kind al kan zwemmen. Of als ze in water zijn zonder sterke stroming en je snel naar ze toe kan. Wil je varen met kinderen? Doe ze dan reddingsvesten aan.

Wanneer kan je beter geen reddingsvest gebruiken?

 • In ondiep water waar je kind de bodem kan raken. Dan draait ze niet automatisch op haar rug
 • als je kind een gewone wegwerpluier draagt. Sowieso kan je beter kiezen voor zwemluiers. Maar omdat een normale luier lucht vasthoudt, zullen de billetjes boven water komen terwijl het hoofdje onderwater gaat. Heb je geen speciale zwemluiers? Gebruik er dan geen.

Let hier op als je een reddingvest koopt

 • Neem je kind mee zodat je het ter plekke kan passen
 • Koop hem niet op de groei. Als hij te groot is werkt hij niet optimaal
 • Zorg dat het reddingvest een harnas of kruisband heeft. Anders schiet het vest uit als je in het water valt.

Zwemvleugels

De meeste gebruiken zwemvleugels als hun kinderen nog niet goed kunnen zwemmen. Dit zijn opblaasbare of schuimrubber bandjes die je om de bovenarm van je kind vastmaakt. Hierdoor kan ze haar hoofd beter boven water houden. Let erop dat je altijd zwemvleugels gebruikt met Omdat ze met meerdere luchtkamers en er veiligheidsventielen in zitten. Als hij dan lek raakt, blijft je kind altijd nog drijven.

Zo gebruik je zwemvleugels

 • Bevestig ze om de bovenarm, dichtbij de oksels
 • Blaas ze op

Wanneer kan je beter geen zwemvleugels gebruiken?

 • Als je in de zee of open water bent en de harde wind staat van het land af. Hierdoor word je kind verder het open water in geblazen.

Zwemband

Een zwemband is een opblaasbare band die je kind om haar middel draagt. In de meeste gevallen is deze bedoeld als speelgoed en niet geschikt als zwemhulpmiddel. Kinderen kunnen er makkelijk uitglijden. Je kind moet dus kunnen zwemmen als ze hem gebruikt Is dit nog niet zo? Gebruik de zwemband dan altijd in combinatie met zwemvleugeltjes.

Kurken of zwemkurkjes

Wie kent de kurken die ze tijdens de zwemles gebruiken niet? Zelfs ik heb er mee gezwommen. De drijvers zijn gemaakt van schuim of plastic. Je draagt ze met een band op heuphoogte. Prima voor de zwemles, maar niet geschikt voor recreatief zwemmen. Gebruik liever zwemvleugeltjes. Deze zitten hoger om het lichaam.

Zwempakje met drijvers

Je ziet tegenwoordig steeds meer zwempakjes met drijvers. Deze zitten op de rug en borst. Soms hebben ze een drijvende kraag. Hieronder beschrijf ik de voordelen van drijfpakjes. Wat een drijfpakje voor een kind doet, is heel erg afhankelijk van wat het kind kan. In principe is het zo ontworpen, dat een kind een horizontale in het water ligt. Zo kan je alvast de zwemslagen aanleren. Als je kind nog te jong is om zwemslagen aan te leren, kan het met haar benen trappelen. In dat geval is de positie meer verticaal. Is je kind nog te jong en zit ook trappelen er nog niet in? Gebruik dan de zwemvleugels.

Voordelen drijfpakje

 • Jonge kinderen kunnen hem niet zelf uittrekken
 • Het raakt niet lek
 • Leeglopen is onmogelijk.

Ook leuk om te lezen:

zwemhulpmiddelen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
 • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger

Dit zijn wij!