Zwangerschap

Zwangerschapskwaaltjes eerste trimester

15 januari 2015
Zwangerschapskwaaltjes eerste trimester

Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van verschillende zwangerschapskwaaltjes. De ene moeder heeft er meer last van dan de ander. De komende weken zal ik de zwangerschapskwaaltjes per trimester beschrijven. Vandaag trap ik af met de zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester.

Aan de buitenkant valt er in het begin vaak nog niet zoveel te zien. Maar zodra het eitje bevrucht is, verandert er binnen in je lijf een hoop. Vanaf Dag 1 al. Niet zo verwonderlijk als je weet dat een babyhartje al met 21 dagen begint te kloppen. Je stofwisseling verandert, je hormoonhuishouding wordt behoorlijk overhoop gegooid en je baarmoeder groeit langzaam maar zeker steeds groter.

Zulke veranderingen brengen allerlei zwangerschapsklachten met zich mee. Hieronder geven we je een overzicht van de zwangerschapskwaaltjes per trimester.

Zwangerschapskwaaltjes eerste trimester

In het eerste trimester hebben de meeste zwangere vrouwen vooral last van gevoelige borsten, misselijkheid, buikpijn of een opgeblazen gevoel. Deze  aan hun gevoelige borsten of de misselijkheid dat ze zwanger zijn.

Misselijkheid

Het humaan choriongonadotrofine (HCG) laat je lichaam weten dat je zwanger bent. Het wordt afgescheiden door de bevruchte eicel. Door het zwangerschapshormoon HCG hormoon kun je tijdens de eerste maanden van je zwangerschap behoorlijk misselijk zijn. Daarnaast veroorzaakt het hoofdpijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen, duizeligheid en zwakke blaas. Yep de klachten die je hieronder leest. We focussen ons nu vooral op de misselijkheid. De ene vrouw heeft er vooral ’s ochtends last van de zogenaamde ochtendmisselijkheid. Maar als jij zo’n geluksvogel bent die er de hele dag last van heeft, weet dan dat dit ook voor kan komen.

Ik heb er bij alle drie mijn zwangerschappen last van gehad. Bij de eerste zwangerschap het heftigst. Net alsof je lichaam er bij de tweede aan gewend is. Omdat Ik nu bij mijn derde zwangerschap een andere partner heb, had ik verwacht dat het weer heel intens zou zijn. Maar het valt me redelijk mee. Meestal begint het bij mij zo rond de zesde week. Rond de 12- 16 weken wordt de misselijkheid bij veel vrouwen vaak weer wat minder. Geef je heel veel over? Dan is het verstandig om je huisarts/verloskundige te waarschuwen. Er is een kans dat je last hebt van Hyperemesis Gravidarum (HG). Waardoor er een kans is op uitdrogingsverschijnselen.

Gevoelig borsten

Toegegeven ik klaag niet over mijn borstomvang. Ze zijn een stuk groter geworden dan ze waren. Logisch want ze bereiden zich voor op de melkproductie zodat je na je bevalling borstvoeding kan geven. In het begin kan je last hebben van gevoeliger borsten. Als je nog steeds borstvoeding geeft, zal je dat meteen merken. Ook kunnenje tepels groter worden en een donkerdere kleur krijgen. Je

Buikpijn

Door je groeiende baarmoeder kan je last van buikpijn krijgen. Of beter gezegd bandenpijn. Voordat je zwanger werd, wist je dit waarschijnlijk nog niet maar aan de zijkanten van je baarmoeder zitten twee banden die via je liezen naar je benen lopen. Ook lopen er twee banden naar je rug. Door je groeiende baarmoeder komt er meer spanning er op deze banden te staan. Dat voel je. Bandenpijn zorgt voor pijn in je liezen en onderbuik. In het begin van je zwangerschap voelt dit vooral als gewone menstruatiekramp. Rond de 20 weken voel je het duidelijker. Dan kan het als een scherpe pijn voelen.

Als je naast buikpijn ook bloedverlies krijgt, is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige.

Hoofdpijn

Onder invloed van hormonale veranderingen kun je last krijgen van hoofdpijn. Neem eens wat meer rust. Dat helpt. En als dat niet helpt, mag je ook gerust een paracetamol nemen. Dit mag je tijdens je zwangerschap beperkt gebruiken. Kijk altijd goed op de bijsluiter wat er geadviseerd wordt.

Opgeblazen gevoel

Onder invloed van zwangerschapshormoon progesteron kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel. Bij mij was het zo erg dat ik rond week 9 al vaak naar een zwangerschapsbroek moest zoeken en iets van een duidelijk buikje zichtbaar werd. Heel stom want officieel is er namelijk nog niet zoveel aan de hand. Maar je darmen werken langzamer waardoor je meer vocht vasthoudt. Meer water drinken en op je voedingspatroon letten, helpt. Een beetje. Na het eerste trimester verdween het vaak gewoon weer.

Ook leuk om te lezen:

 

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]