De zwangerschapskwaaltjes derde trimester zijn vooral aambeien, ischia, urineverlies, zwangerschapsjeuk, slapeloosheid en striae.
Inhoud van dit blog
Zwangerschapskwaaltjes derde trimester
En als je de andere trimesters met zwangerschapskwaaltjes hebt doorstaan, is het tijd voor het laatste trimester. Yes! Het zit er bijna op. Maar de laatste loodjes wegen het zwaarst. En zeker omdat je minder mobiel bent en het zwaarder begint te worden ervaren veel vrouwen deze periode als lang.
Urineverlies
Door het HCG hormoon had je al last van een zwakkere blaas. Maar in het derde trimester drukt je baarmoeder behoorlijk tegen je blaas aan. Gevolg: je moet om de haverklap plassen. Oh en die baby kan gemeengoed tegen je blaas schoppen. Kijk niet gek op als je tijdens een enorme lach-, nies-, of hoestbui wat urine verliest. Door je bekkenbodem spieren te trainen (het liefst al in de eerste weken van je zwangerschap) kan je het een beetje tegengaan. De strijd tegen Tena Lady neem ik altijd erg serieus. Het liefst zo lang mogelijk niet. En ondanks dat dit mijn derde zwangerschap is, gaat het nog erg goed.
Aambeien
Voor mijn zwangerschap had ik hier ook nog nooit van gehoord. Maar gelukkig moet voor alles een eerste keer zijn. Aambeien zijn gezwollen aders rond je anus. Dit zwangerschapskwaaltje kan pijnlijk zijn en voor enorm veel jeuk zorgen.
Oorzaak zijn verstoppingen in je darmen waardoor je minder makkelijk kan poepen. Yep, we noemen het beestje gewoon bij de naam. Oplossing? Drink voldoende water en eet vezelrijke producten. Daardoor gaat je stoelgang makkelijker. Mocht je dit net als ik doen en door bijvoorbeeld ijzer tabletten behoorlijk last hebben van een moeilijke stoelgang? Bij de apotheek zijn er ook oplossingen die het toiletbezoek net iets aangenamer maken.
Zwangerschapsjeuk
Zwangerschapsjeuk is – hoe kan het ook anders- een vorm van jeuk waar je vooral last van hebt tijdens de zwangerschap. Meestal jeukt een bepaald lichaamsdeel zoals je borsten, buik, of je bovenbenen. Maar het kan ook zijn dat je over je hele lichaam jeuk hebt. Hier had ik bij mijn zwangerschap van Miss G vooral last van. Elke keer als ik besloot om een stukje te gaan wandelen, moest ik de trip al vrij snel afblazen omdat het door de jeuk niet Op je buik ontstaat de jeuk door het oprekken van je huid. Je kan de jeuk verminderen door je goed in te smeren.
Heb je net zoals ik een ijzertekort dan kan je juist extra last hebben van jeuk. Het is een zwangerschapsjeuk kan een symptoom zin van ijzergebrek. Tijd om contact op te nemen met je huisarts.
Kortademigheid
Bijna alles in je lichaam heeft inmiddels een andere plek gekregen of is gewoon een paar centimeter opgeschoven. Maar ja, die longen. Zeker als je net zoals ik niet zo groot bent, zit een baby aardig in de weg voor je longen. Happen naar lucht en kortademigheid het hoort er allemaal bij. En oh wat heb ik een hekel aan moeders die uiterst sportief nog hardlopen
Ischias pijn
Ischias pijn kan voelen als n stekende pijn in de onderrug, de bil en het been. Maar ook als tintelingen. Ischias pijn belemmert het rechtop staan. Verlicht de pijn door de plek te masseren, te verwarmen of juist te koelen.
Slapeloosheid
Sinds mijn derde zwangerschap heb ik last van slapeloosheid. In het begin door hormonen. Nu omdat die buik in de weg ligt en ik niet lekker lig. Door het gebrek aan slaap kan je erg vermoeid zijn. En het doet je zwangerschapsdementie natuurlijk ook geen goeds.
Vochtophoping
Progesteron zorgt er voor dat je vocht vasthoudt in je handen. Bye bye trouwring. Voeten. Yep opeens heb je grotere schoenen nodig. Of liever helemaal geen schoenen maar slippers.
Spataderen
Door de progesteron (yep alweer) verslappen je vaatwanden en kunnen de aderen gemakkelijk uitzetten. Hello ontsierende spataderen.
Striae
Striae zijn onderhuidse scheurtjes van het bindweefsel. Doordat je huid enorm uitzet en groeit kunnen deze zwangerschapsstriemen ontstaan. Ondanks goed smeren en allerlei andere nuttige adviezen zat ik er onder. Niet verwonderlijk als je 20 kilo aankomt. Van mijn vorige twee zwangerschappen zijn ze inmiddels een beetje verdwenen maar ze gaan nooit meer helemaal weg.
Ook leuk om te lezen:
- Zwangerschapsklachten eerste trimester
- zwangerschapskwaaltjes tweede trimester
- Kinderwens? Ga eerst langs de huisarts
- Solliciteren als je zwanger bent
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube
♥ Uitgelichte afbeelding via Shutterstock
No Comments