Family Diary Persoonlijk Zwangerschap

Zwangerschapsaankondiging: Chloé wordt grote zus!

16 augustus 2019
zwangerschapsaankondiging

In 2020 gaat Chloé’s grootste wens in vervulling: eindelijk wordt ze grote zus! Ja, je leest het goed, ik ben zwanger van een vierde kindje. Eigenlijk wist ik dat al toen ik dit blog schreef. Maar omdat mijn vorige zwangerschap een miskraam was, koos ik er dit keer bewust voor om te wachten met de zwangerschapsaankondiging.

Zwangerschapsaankondiging

Zo kon ik zelf ook meer wennen aan het idee om opnieuw moeder te worden. En niet geheel onbelangrijk: weer vertrouwen krijgen in mijn lichaam. Dat laatste was echt nog wel even een mentaal ding. Ik meed doelbewust allerlei verhalen over wat er allemaal fout kon gaan. En toen ik volgens mijn zwangerschapsapp contact moest opnemen met een verloskundigenpraktijk, deed ik dat ook schoorvoetend. Aan de telefoon legde ik uit dat ik begreep waarom ik het moest doen, maar biechtte ik eerlijk op dat ik liever pas over enkele weken in het systeem opgenomen wilde worden. Gewoon voor het geval dat… . Gelukkig hadden ze daar alle begrip voor en was het gewoon al fijn om een luisterend oor te hebben. Als het deze keer fout zou gaan, kon ik tenminste bij ze terecht en erover praten.

Geheim zwangerschaps vlog

Klik hier als je het niet kan zien

De eerste echo

Met 8 weken liet ik de eerste echo maken bij de verloskundige. Op de foto was een kloppend hartje te zien: leven. Met die blijde boodschap vertrok ik naar Denemarken. Hebben jullie ooit in het eerste trimester een autovakantie gepland? Of beter nog: zelf uren achter elkaar moeten rijden, terwijl je kotsmisselijk bent? Ik nam alle voorzorgsmaatregelen: Seabands, gember, natte doekjes en natuurlijk ook gewoon vuilniszakken zodat mocht ik onderweg over mijn nek gaan, dan bleef hopelijk de auto schoon.

Deze vakantie heb ik mijzelf echt wel leren kennen. In een ander blog zal ik nog eens aandacht besteden aan de verschillende zwangerschapskwaaltjes waar ik mij het eerste trimester doorheen geworsteld heb. Maar zwangerschapsmisselijkheid is echt wel mijn top 1 symptoom. In tegenstelling tot de andere zwangerschappen kan ik dus amper spugen. Ja, 1 of 2 keer per week. Wat geen zoden aan de dijk zet want dat betekent dat ik de overige dagen zo misselijk ben als een kraai, zonder dat ik het eruit kan gooien.

Hoe gaat het?

Inmiddels zit ik in mijn tweede trimester. Een mooi moment om het wereldkundig te maken. Ook omdat de kans dat je mij in het wild ziet en het ook aan mij ziet steeds groter wordt. Vandaag kwam ik al een andere blogger tegen die het ook duidelijk aan mijn zag. En zodra je aan de grote klok hangt dat je in blijde verwachting bent, is de volgende vraag: hoe voel je je?

Daar kan ik kort over zijn: beroerd. Dat heeft overigens niks te maken met de welbekende zwangerschapssymptomen. Het is mijn sikkelcelziekte die mij parten speelt. Wie mij op instagram volgt, weet dat dat ik regelmatig moet bloedprikken. Met een reden: mijn lichaam breekt rode bloedcellen af. Als je gezond bent duurt dat 120 dagen. Ik doe er maar 20 dagen over. Gevolg: ik heb altijd bloedarmoede. Nu hebben veel vrouwen tijdens hun zwangerschap last van een ijzertekort: maar dat van mij is extremer en daardoor gevaarlijker. 

Ingrijpen

De eerste weken (en vooral met de hitte) lag ik dan ook alleen maar op bed. Ik wist niet waar ik het zoeken moest van benauwdheid en vermoeidheid. Inmiddels een paar prikrondes verder weet ik dat mijn ijzergehalte in mijn bloed een record heeft behaald: nog nooit is het zo laag geweest. Wat zorgwekkend is op de grens van mijn het eerste/tweede trimester. Over het algemeen wordt het namelijk nog lager in de komende weken. En helaas blijkt mijn lichaam in tegenstelling tot eerdere zwangerschappen totaal geen reserves te hebben om bij te zetten. 

Vandaar dat men zich zorgen maakt. Ik probeer het te vermijden want als ik stress, breek ik nog sneller nog meer rode bloedcellen af. Ik heb medicijnen gekregen die ik verdragen kan. Ik kan namelijk niet tegen ijzerpillen. (Ik maak het artsen niet makkelijk.) Hopelijk kan dat het tij keren. Zo niet? Dan overweegt men een ijzerinfuus of bloedtransfusie. Dat zou de eerste keer in mijn leven zijn. Vanwege alle risico’s, ben ik van de week per direct bij de verloskundige weggehaald. Ik moet de hele zwangerschap onder verscherpte controle bij de gynaecoloog blijven. Een beslissing waar ik absoluut niet blij mee ben en die ik nog wil aanvechten. Of in elk geval kijken wat er mogelijk is. Ik vind een ziekenhuis namelijk erg onpersoonlijk en kil. 

Verbazing

Zolang het ziekenhuis geen specialistische kennis in huis heeft over sikkelcelziekte en alphathallasemie, weet ik nu al dat het maar de vraag of ik er beter of zieker van wordt. Als ik af moet gaan op de blik die de klinisch verloskundige uitwisselde met de gynaecoloog, weet ik nu al dat ze er (te) weinig verstand van hebben. Ergens vind ik het ontzettend raar dat in 12 jaar tijd dat ik het gezondheidssysteem in Nederland nu al dien als interessante casus de kennis erover absoluut niet is toegenomen. Elke zwangerschap blijf ik me erover verbazen hoe slecht de Nederlandse gezondheidszorg weet aan te sluiten bij een demografisch veranderende samenleving.

Maar om het positief af te sluiten: Chloé wordt dus grote zus. Gisteren heeft ze daar nog dank je wel voor gezegd. De eerste tekeningen zijn al gemaakt voor de baby. En ze is zooooooooo lief er mee bezig. Vertelt het iedereen en heeft al besloten dat hij of zij Lexi moet heten.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagramFacebook of YouTube?

 • Reply
  Nadia
  17 augustus 2019 at 14:13

  Wat super leuk gefeliciteerd !! 🙂 Veel geluk met je gezin 😘

 • Reply
  Lori
  17 augustus 2019 at 10:29

  Aahhh gefeliciteerd 🙂 Mooi nieuws!

 • Reply
  Marsha
  16 augustus 2019 at 23:55

  Gefeliciteerd meid! Wat een super nieuws!!

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!