Zwangerschap

Zwanger of kinderwens? Bekijk dan goed je zorgverzekering!

30 augustus 2019
zwangerschap en verzekering

Als je zwanger bent, maak je heel wat extra zorgkosten. Denk aan je afspraken bij de verloskundige, echo’s en kraamzorg. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar je zorgverzekering. Welke kosten jezelf betaalt, hangt af van je basisverzekering en of je ook aanvullend verzekerd bent.


Momenteel heeft onze vierde spruit het formaat van een appel. Als ik me een beetje slim kleed, kan ik zelfs nog goed verdoezelen dat ik in verwachting ben. Dat ons vierde kindje nog onzichtbaar is, betekent overigens niet dat hij of zij niet al meetelt.

Zwanger en zorgverzekering

Voordat ons kindje eind februari 2020 geboren wordt, zijn er heel wat zorgkosten gemaakt. Sommige daarvan worden betaald uit de polis van mijn huidige zorgverzekering. Andere vallen onder de Zorgverzekering 2020. Vanwege het zorgwekkende gebrek aan ijzer in mijn bloed, denk ik dat dit wel eens mijn duurste zwangerschap zou kunnen worden. Gelukkig hoef ik mij daar geen zorgen over te maken. Ik ben goed verzekerd dus kan op mijn roze wolk blijven zitten. Aanstaande moeders die ook geen zorgen willen hebben, geef ik een aantal tips.

Deze zorgkosten tijdens de zwangerschap worden vergoed vanuit de basisverzekering

Verloskundige

Je bent vrij om je eigen verloskundige te kiezen. Bij een normale zwangerschap begeleidt zij je. Je zal haar zo’n 10 tot 14 keer tijdens je zwangerschap bezoeken tijdens verschillende consulten. Zij berekent de uitgerekende datum, geeft informatie over prenatale screening, meet je bloeddruk en houdt je gewichtstoename in de gaten. Ze is degene die als eerste signaleert of er iets mis gaat en wanneer nodig, verwijst ze je naar de gynaecoloog.

Echo’s

Het duurt nog even maar vanaf 2020 is er een extra 13 weken echo beschikbaar voor alle zwangere vrouwen. Deze zal worden toegevoegd aan de echo’s die uit je basisverzekering worden vergoed. Momenteel krijg je vaak een algemene termijnecho rond de 10 weken. Daarop kan de verloskundige wel zien of je kindje leeft en of het een hartslag heeft. Maar helaas is je kindje dan nog te klein om echte afwijkingen te zien. Rond de 20 weken krijg je het structureel echoscopisch onderzoek. Of ook wel de 20-weken echo in combinatie met de geslachtsbepaling. Beiden worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Prenatale screening

Tussen de 10 en 13 weken krijg je van je verloskundige informatie over prenatale screening. Deze testen worden aangeboden om het risico op chromosoomafwijkingen en Down Syndroom vast te stellen. Je bent vrij om je eigen keuze te maken. Hier niet voor kiezen is ook een keuze. Als je een medische indicatie hebt, wordt de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) en combinatietest volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Deze kosten vallen wel onder het eigen risico van je zorgverzekering. De overheid vergoedt een deel van de kosten. Zonder medische indicatie, kost de NIPT je €175 en voor de combinatietest betaal je €170,13.

Als er uit de uitslag van de NIPT of combinatietest blijkt dat er vervolgonderzoek nodig is, of als je een medische indicatie hebt, vergoedt de basisverzekering ook invasieve diagnostiek. Dit zijn onder andere de vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Deze testen gaan wel weer van je eigen risico af.

Bevalling

Vanwege mijn sikkelcelziekte, beval ikzelf altijd in het ziekenhuis. Er is zogezegd een medische noodzaak om poliklinisch te bevallen. Maar in Nederland bevallen de meeste vrouwen thuis. Kosten voor een thuis- of ziekenhuisbevalling met medische noodzaak worden geheel vergoed vanuit de basisverzekering. Maar als je zonder medische noodzaak graag in een geboortecentrum zoals een ziekenhuis of kraamhotel wilt bevallen, dan krijg je zo’n 215 euro vergoedt en betaal je de rest zelf.

Kraamzorg

Vanuit de basisverzekering wordt minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg vergoed. Het aantal uren dat je vergoed krijgt is per kraamvrouw verschillend en ligt aan je situatie. Maar ook aan je keuze voor borst- of flesvoeding. Standaard ontvang je 49 uur aan kraamzorg als je borstvoeding geeft en 45 uur aan kraamzorg bij flesvoeding. Dit is vanaf de geboorte verdeeld over 10 dagen.

In 2019 betaal je een eigen bijdrage van €4,40 per uur voor de kraamzorg thuis. Wanneer je zonder medische noodzaak in een ziekenhuis of kraamhotel verblijft, waar men ook kraamzorg biedt, betaal je een eigen bijdrage van €17,50 per dag. En als het geboortecentrum een hoger tarief rekent dan €125 per dag, dan betaal je deze meerkosten ook zelf.

Huisarts

Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap naar de huisarts moet. Eventuele behandelingen worden vergoed vanuit de basis verzekering.

Kosten aanvullende verzekering als je zwanger bent

Met alleen een basisverzekering wordt niet alle zorg rondom de zwangerschap en bevalling vergoed. Zo kan het zijn dat de eigen bijdrage voor kraamzorg een poliklinische bevalling zonder medische indicatie, zwangerschapscursus en hulp van de lactatiekundige niet vergoed wordt. Door je aanvullend te verzekeren kan je dat voorkomen. Met een FBTO zorgverzekering  kies je bijvoorbeeld zelf de aanvullende modules die je nodig hebt voor je zorgverzekering. Zo is er een Module Gezinsplanning die veel van onderstaande extra kosten betaalt. Hoef jij je alleen nog maar druk te maken over een creatieve zwangerschapsaankondiging.

Eigen bijdrage ziekenhuisbevalling

De eigen bijdrage voor een bevalling zonder medische noodzaak is €347,81. Met de module gezinsplanning kan je maximaal € 250,- vergoeding krijgen.

Kosten Kraamhotel

Kosten voor kraamhotel of ziekenhuis (poliklinisch) zijn sinds een aantal jaren gelijk getrokken. Afhankelijk van of je aanvullend verzekerd bent, kan je eventueel een hogere vergoeding krijgen.

Eigen bijdrage kraamzorg

Afhankelijk van je aanvullende verzekeringen, kan het zijn dat je eigen bijdrage van €4,40 per uur, vergoed wordt voor de kraamzorg. Is dit niet het geval en je moet in 2020 bevallen? Stap dan eind december over!

Combinatietest

Zoals hierboven vermeld, kost de combinatietest €170,13 euro. Als er medische noodzaak is, worden deze kosten vergoed vanuit de basisverzekering. Is die er niet? Dan kan je er eventueel voor kiezen om je aanvullend te verzekeren.

Lactatiekundige of borstvoedingscursus

Ben je van plan om borstvoeding te geven? Dan kan je daar een borstvoedingscursus voor volgen. En als je kindje geboren is, kan het zijn dat je wel wat hulp gebruiken kan van de lactatiekundige. In beide gevallen is het mogelijk om je voor deze kosten aanvullend te verzekeren. FBTO vergoedt aan vrouwelijke verzekerden de kosten van lactatiekundig advies en of een cursus borstvoeding voor of na een bevalling per kalenderjaar.

Tips

 • Vergelijk van tevoren verschillende zorgverzekeringen. Bij sommige verzekeraars kun je de basisverzekering uitbreiden met modules. Je kiest zelf de aanvullende modules die je nodig hebt. Zo betaal je dus ook alleen maar jezelf kiest. Zo heb je bij FBTO bijvoorbeeld al voor 14,75 de module gezinsplanning. Kijk wat je vergoed krijgt, maar ook met welke zorgverleners je verzekering afspraken heeft. Het is wel zo fijn als je tijdens je weeën bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis terecht kan en niet enkel een uur verderop omdat je daar alleen terecht kan met je budget- of naturapolis.
 • Meld je baby binnen 4 maanden na de geboorte aan bij je zorgverzekeraar. Vergeet je dit? Dan krijg je de zorgkosten voor je kind niet vergoed. Als je kind is aangemeld, geldt de zorgverzekering met terugwerkende kracht. Bovendien zijn kinderen tot 18 jaar gratis verzekerd voor de basisverzekering en geldt voor hen nooit een eigen risico.
 • Als je je aanvullend verzekert, kost dat wat extra premie per maand. Misschien vind je dat niet noodzakelijk voor die korte periode van zwangerschap. Wil je je niet aanvullend verzekeren? Spaar dan een extra geldbedrag en houd deze apart voor onverwachte kosten.

Welke bewuste keuzes maakte jij tijdens de zwangerschap met betrekking tot je zorgverzekering? Welke ervaringen heb jij?

zwanger en verzekering

Liefs Josan
Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook

♥ Dit is een samenwerking

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
  • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
  • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
  • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
  • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
  • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
  • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
  • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
  • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
  • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
  • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

  Dit zijn wij!