Zwangerschap

zwangerschap week 15

6 december 2014
Week 15 zwangerschap

De tijd vliegt! Inmiddels ben ik al weer 15 weken in verwachting van baby nummer 3.Hoewel ik al twee keer eerder een kind op de wereld hebt gezet, moet ik wel weer wennen.  In een aantal jaren tijd, zijn er toch wel wat dingen verandert. Zwangerschap en bevallen in Nederland is blijkbaar niet iets waarbij de tijd en ontwikkelingen stilstaan. En dat is misschien maar goed ook.

Miss G. werd gebaard in een periode dat je niet eens kon rekenen op pijnbestrijding. Nu werd mij bij de allereerste intake gewoon gevraagd of ik hier interesse in had. Zo ja van welke opties ik dan gebruik wilde maken.

Bevallen in Rijnstate

Na de informatiebijeenkomst ‘Bevallen @ Rijnstate’ wist ik welke mogelijkheden  er zijn en wat de voor-en nadelen zijn. Extra leuk was het dat je de verloskamers kon bekijken. En ook deze zijn inmiddels aardig gemoderniseerd. Je hebt zelfs Wifi! Zo kan je tijdens de bevalling eventueel live je volgers per Twitter op de hoogte houden van hoe het er voor staat. Althans mocht je die behoefte hebben.

Zwangerschap week 15

Maar zover is het voor mij nog niet. Ik zit in de fase waarbij je nog maar 1 keer per maand de verloskundige hoeft te bezoeken. De laatste check up van afgelopen week, was bijzonder. Ik hoorde voor het eert het hartje van ons kindje kloppen. Van mijn andere zwangerschappen wist ik nog dat een babyhartslag heel anders klinkt dan van een volwassenen. Maar ook al was dit al weer enkele jaren geleden, ik herkende het geluid meteen. Het was een krachtige hartslag.

Ook heb ik de verloskundige maar meteen mijn vraag gesteld. “Is het mogelijk dat ik de baby nu al kan voelen bewegen?” Al enkele weken voel ik namelijk iets bewegen. Het viel me op dat wanneer ik ’s nachts wakker word vanwege een van mijn vele toiletbezoeken, ik regelmatig een ‘bult’ voel in mijn buik. Zodra ik mijn hand er op leg, verdwijnt het dan. Omdat het steeds vaker gebeurt, was ik toch wel nieuwsgierig. In de afgelopen weken had ik op al op Google gezocht naar ‘leven voelen’ en ’je baby voelen bewegen’, maar de informatie die ik daar vond, gaf aan dat dit pas vanaf week 17 a 20 mogelijk is.  Tot die tijd zijn het waarschijnlijk je darmen.

De Baby voelen

De eerste keer dat ik iets meende te voelen was ik nog maar 13 weken zwanger. Bovendien waren het niet de vlinderachtige bewegingen waar zwangere vrouwen op zwangerschapsfora over spreken. Het was meteen klein en krachtig.

Verrassend genoeg bevestigde  mijn verloskundige mijn vermoeden. Sterker nog, ze wilde het juist vragen of ik al iets voelde. In mijn geval is het heel goed mogelijk dat ik al zo vroeg iets kan voelen. “het is je derde zwangerschap en je bent van jezelf ook niet zo dik, dus dat is best mogelijk.” Met het vorderen van de weken voel ik de baby steeds vaker bewegen.

Opeens is het echt

Leven voelen, is voor mij toch wel het teken dat je zwanger bent. Natuurlijk wist ik dat ook wel. In mijn lichaam merkte ik de veranderen. In de afgelopen tijd dronk ik minder dan in mijn studententijd, maar hing ik vaker boven het toilet. Veel dingen smaken niet lekker en vermoeidheid heeft een nieuwe betekenis  gekregen. Allemaal leuk en aardig, maar je voelt niets. En als je het dan leven voelt, is het opeens heel echt: hier doe ik het voor.

Dit was mijn eerste persoonlijke blog. Er zullen vast meer blogs volgen. Voor volgende week staat  een bezoek aan de gynaecoloog gepland.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]