Een voedingskussen kopen, stellen sommige vrouwen uit tot na de bevalling. Maar ook tijdens de zwangerschap heeft zo’n handig kussen al verschillende voordelen waardoor het een goede aanschaf is op je babyuitzet.
Veel mensen denken bij het begrip voedingskussen al snel aan het kussen waarmee je je kindje comfortabel borstvoeding of een flesje kan geven. Een goed zwangerschapskussen doet nog veel meer. Zo kan een voedingskussen je helpen om comfortabel te slapen als je (hoog) zwanger bent. Er zijn verschillende soorten zwangerschapskussens die elk hun ondersteunende eigenschappen hebben. Welke jij kiest, is afhankelijk van jouw behoeften.
Inhoud van dit blog
Wat is een voedingskussen?
Een voedingskussen wordt ook wel zwangerschapskussen genoemd. Zo’n kussen is verkrijgbaar in verschillende vormen en wordt gevuld met piepschuimballetjes, memoryfoam, polyester of microparels. Er zijn verschillende vormen verkrijgbaar, zodat iedereen de juiste ondersteuning uit het kussen kan halen.
Een voedingskussen helpt je om in een comfortabele houding je kindje te voeden en wordt ook vaak gebruikt om een prettige houding te vinden tijdens het slapen. Tijdens een zwangerschap is lekker liggen namelijk niet altijd vanzelfsprekend. Er verandert veel in je lichaam. Niet alleen je buik, maar ook je benen, heupen, benen, schouders en enkels kunnen anders, of pijnlijk aanvoelen. Om een goede keuze te maken bij het kopen van een voedingskussen, is het daarom belangrijk dat je weet waar jouw behoeften liggen qua ondersteuning.
Wist je trouwens dat een voedingskussen je ook kan helpen met een ontspannen houding tijdens de bevalling?
Voeding geven met een voedingskussen
Je kindje melk geven is altijd wennen in het begin. Dat geldt voor het geven van een flesje, maar nog meer voor het geven van borstvoeding. Als je borstvoeding geeft, leg je het kussen als een hoefijzer om je heen (achter je langs, met de open kant naar voren). Je armen hebben nu een goede steun en daardoor kan jij je kindje makkelijker ondersteunen. Zijn of haar hoofdje kan in jouw hand liggen en met je arm steun je het lijfje. Natuurlijk kan je het kussen ook gebruiken om lekker ontspannen te kroelen of te spelen met je kleintje. Je kindje zit lekker en jij kan met hem of haar bezig zijn zonder je lichaam teveel te belasten.
Voedingskussen kopen waar let je op?
Er zijn een paar verschillende voedingskussens, elk met hun eigen voordelen. Meestal zal je de volgende drie soorten tegenkomen:
- De wig (dit is het bekendste zwangerschapskussen).
- Het lichaamsvoedingskussen, deze is ongeveer net zo groot als jij
- Total body zwangerschapskussen, deze biedt maximale ondersteuning tijdens het slapen, maar neemt veel ruimte in beslag. Verkrijgbaar in C-vorm of U-vorm.
Verschillende soorten voedingskussens
De wig is het kleinste en goedkoopste voedingskussen. Toch is hij al erg veelzijdig. Een voordeel is ook dat je dit kussen makkelijk meeneemt en dat het weinig ruimte inneemt in je bed. Voor veel mensen kan dit kussen al veel steun bieden tijdens de slaap.
Het lichaamskussen en met name het total body kussen zijn bijzonder geschikt voor het slapen, maar ook een stuk groter. Verdiep je goed in de ondersteuning die zo’n groter kussen biedt, zodat je een goede aankoop doet.
Wat is de beste vulling voor een voedingskussen?
Een voedingskussen gemaakt van piepschuimballetjes
In de goedkopere kussens zit een vulling van piepschuimballetjes ook wel polystyreen. Het grote voordeel van dit vulmateriaal is dat het makkelijk de vorm van je lichaam aanneemt. Maar er kleven ook een aantal nadelen aan dit type kussen:
- na lang gebruik plekken de balletjes aan elkaar
- De balletjes kunnen statisch geladen worden.
- Een voedingskussen met dit type materiaal verliest sneller zijn vorm. Waardoor het je zwangere lichaam minder goed ondersteunt.
- het piepschuim maakt (meer) geluid.
Polyester vulling
Je hebt ook voedingskussens met polyester vulling. Dit is een synthetisch materiaal dat ook voor (hoofd)kussens en kleding gebruikt wordt. Deze vulling geeft een goede lichaamsondersteuning.Voel zacht aan en nagenoeg geluidloos. Nadeel:
- Polyester is een sythetisch materiaal en ademt daardoor minder goed
Microparels
Microparels zijn the next best thing! het zijn piepkleine balletjes die met lucht zijn gevuld. Het ondersteunt je lichaam goed en maakt geen geluid. Doordat ze ook nog eens heel licht zijn, neem je je kussen makkelijk mee.
Memory foam
Memoryfoam of traagschuim is een materiaal dat bij indrukken na een aantal seconde weer zijn oude vorm aanneemt. Denk aan de squisshies die van die materiaal gemaakt waren. Je lichaam laat dus geen duidelijke ligplek of vorm achter. Verdere voordelen:
- Memoryfoam is erg stevig
- verlicht druk op bepaalde lichaamsdelen.
- ondersteunt een zwanger lichaam perfect.
Zitten er ook nadelen aan? Ja hoor! Je ken je lichaamswarmte er moeilijk in kwijt. Maar daar hebben fabrikanten ook al weer een oplossing voor gevonden waardoor je niet bang hoeft te zijn om te zweten.
Ook leuk om te lezen:
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
♥ Dit blog is een samenwering
No Comments