Zwangerschap

Zwangerschap en stemmingswisselingen

24 april 2015
Zwangerschap en stemmingswisselingen-GoodGirlsCompany

Zwangerschap en stemmingswisselingen horen bij elkaar. Veel zwangere vrouwen hebben er last van. Door een overschot aan hormonen, zwangerschapskwaaltjes en misschien ook wel gewoon wat zorgen kan het zijn dat je nu even niet te genieten bent.

Maar zwanger zijn en stemmingswisselingen hebben is nu ook weer niet het einde van de wereld. Met deze 5 tips weet je wat je moet doen als je een beetje humeurig bent tijdens de zwangerschap. Enkele weken geleden kwam Zwangerschap en stemmingswisselingen ter sprake tijdens de zwangerschapscursus. Luchtig werd er even tussen neus en lippen door geïnformeerd of wij als zwangere vrouwen al last hadden van onze zwangerschapshormonen.

Zwangerschap en stemmingswisselingen zit toch gewoon tussen de oren?

Op dat moment had ik zelf nog geen last van stemmingswisselingen. En ik was niet de enige. Ook de andere cursisten antwoordden ontkennend. Maar met het vorderen van de weken bleken ook wij niet immuun voor de beruchte stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap. Een andere zwangere cursist vertelde hoe ze momenteel helemaal volschiet bij het kleinste gebaar. ‘Super stom’ vond ze, maar ze kon er niks aan doen. Ook een zwangere vriendin liet per app weten dat ze er last van had. Vol enthousiasme gaf ik haar het advies minder geraffineerd suiker te eten. Ik had namelijk gelezen dat mensen die veel suikers eten emotioneel instabieler zijn.

 Zwangerschap en stemmingswisselingen, ik verander in een monster!

Eigenlijk voelde ik mij wel goed in deze adviserende rol. Maar sinds deze week ben ik zelf ook lijdend voorwerp. Ik ontdekte het tijdens een speelafspraakje van mijn jongste dochter. Hoewel de meisjes heel zoet aan het spelen waren, werd ik er helemaal horendol van hun vrolijke geklets. En voor het eerst besefte ik: Help ik verander in een hormonster!
Dat het niet aan mijn dochter lag, besefte ik dondersgoed. Terwijl ik haar van een afstandje gadesloeg kon ik er ook niet precies de vinger opleggen waarom elk geluidje mij nu irriteerde. Logischerwijs was er niks aan de hand. De zon scheen, ik had goed geslapen, mijn to do list was klaar voor die dag, lichamelijk ging het ook redelijk en  de kinderen waren leuk aan het spelen. Wat wil een fulltime moeder nog meer?

Zwangerschap en stemmingswisselingen

Dit moesten toch echt de beruchte zwangerschapshormonen zijn. Nu ik voor een tweede dag door onverklaarbare irritatie en humeurigheid word getroffen, is voor mij de maat vol. Wat kan ik doen om mijn hormonen enigszins onder controle te houden?

Tijdens de zwangerschap gaan je hormonen alle kanten op. Ze onder controle houden is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Schaam je er niet voor als je soms even anders reageert dan normaal. Er zal vast een reden voor zijn. Hieronder geef ik je 5 tips waarmee je een beetje invloed kan uitoefenen op je stemmingswisselingen.

Zo ga je om met stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap

Zorg voor voldoende slaap

Dat we een kort lontje hebben na een nacht te weinig slaap is menselijk. Eigenlijk gaan we weer een beetje in de oer-modus van overleven. We zijn moe en prikkelbaar en veel dingen zijn al snel te veel. Het wordt aangeraden om minimaal 7 uur per nacht te slapen. Maar helaas ontkom je er als zwangere vrouw soms niet aan dat je slecht slaapt.

Een bewegelijke baby, een buik die in de weg zit, geen prettige  slaaphouding kunnen vinden en noem zo maar op. Zwanger zijn is afzien. En de overtreffende trap van moe is moeder. Maar naast de ongemakken kun je ook kijken naar in welke omstandigheden je slaapt. Ligt je mobiel op je nachtkastje en geeft dit licht? Heb je veel apparatuur in je kamer waar straling vanaf komt zoals een tv, laptop en wekkerradio? Probeer deze stoorzenders zoveel mogelijk uit je slaapkamer te verbannen.

Weet wat je eet

Je hebt gezonde en ongezonde voeding. Dat er een relatie zit tussen voeding en het effect wat het op ons lichaam heeft, raken steeds meer mensen van overtuigd. Een te kort aan vitamines lijdt al snel tot depressieve gevoelens. Tijdens je zwangerschap slik je natuurlijk de zogenaamde zwangerschapsvitamines. Maar het is ook erg belangrijk om voldoende fruit en groente binnen te krijgen. Neem dat vette visje voor de visolie, ga voor granaatappelpitjes met extra antioxidanten, eet je citrusvruchten voor extra vitamine C en vermijd zoals eerder gezegd geraffineerde suikers. Als je op internet zoekt, komt je voldoende blogs en websites met inspiratie tegen.

In het zonnetje

Het schijnt dat een groot deel van de Nederlanders een vitamine D te kort heeft. Met mijn donkere huidje loop ik hier ook meer risico op. Vitamine D kan je in druppeltjes krijgen. Maar het wordt ook aangemaakt in de zon. Boffen wij even met het mooie weer van de afgelopen dagen. Dus ga lekker in het zonnetje zitten. Nee, niet in de brandende zon maar zon verstandig. Ga lekker naar buiten en geniet van het mooie weer. De hele wereld lijkt beter als de zon schijnt.

Vermijd stress

Een open deur want stress is voor niemand goed. Ook niet voor aanstaande mama’s. Het heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van je ongeboren baby. Het is niet altijd mogelijk om stress helemaal uit te sluiten, maar kijk wat je kan doen. Zoek zoveel mogelijk de ontspanning. Voor mij is ontspanning dat ik lekker lang in bad kan zitten.

Het ontspant mijn stramme spieren, ik ben gewichtloos (heerlijk!) en ik heb het lekker warm. Maar momenteel beleef ook veel lol en ontspanning aan bloggen. Ik kies er bewust voor om het over onderwerpen en thema’s te hebben die mij aanspreken. Misschien dat het minder bezoekers trekt. Maar momenteel heb ik er geen zin in om mij druk te maken over statistieken. Veranderen in een hormonster is niet leuk, maar van een statistiekslet zijn, word ik ook niet gelukkig.

Blijf in beweging

Door in beweging te blijven, maakt je lichaam serotonine aan. Dit gelukshormoon heeft een positief effect op je humeur. Zoals ik in de zwangerschapsupdate van week 34 schreef, ben ik zo stijf als een plank. Lange afstanden lopen gaat lastig. Ik heb spierpijn op plekken waarvan ik niet wist dat je er spierpijn kan krijgen. Door mijn ijzertekort ben ik af en toe zeer kortademig. Ja, het zijn allemaal factoren die het legitimeren om vooral op de bank en in bed te hangen. Toch probeer ik op een goede dag zoveel mogelijk in beweging te blijven.

Okay, lange afstanden lopen gaat niet meer. Helaas, ik kan niet meer onze vaste avondwandeling maken waar mijn dochters zo van genieten. Maar, ik kan wel fietsen. Niet in hoog tempo en zeker niet berg op. Maar in een rustig tempo en goed naar mijn lichaam luisterend, gaat het best. Om eerlijk te zijn geniet ik ook best van de voorjaarsnatuur en de leuke conversaties met mijn dochters die onderweg hun ogen uitkijken.

Bedenk goed dat zwangerschap en stemmingswisselingen niet het einde van de wereld zijn.  Maar houd wel in de gaten of je naast dalen ook nog pieken hebt. Luister goed naar je lichaam en als je het niet vertrouwd, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Ik geloof in meisjes. Die gender stereotypen durven te doorbreken. Nee zeggen tegen dat wat tegen hun gevoel in gaat. Hun lichamelijk en geestelijk welzijn voorop durven te stellen. Andere vrouwen opbouwen in plaats van naar beneden halen. Drukker zijn met hun eigen leven dan met dat van anderen. Voor wie de wereld aan hun voeten ligt. Zo voed ik mijn dochters op. En wat is jouw nalatenschap? #wereldmeisjesdag2019 #wereldmeisjesdag #thefutureisfemale #likeagirl #girlboss #worldgirls #girlpower💪 #girlpower #raisingqueens #stronggirls #mightygirl #bestofmom #bethechange #hustlehardgirl #kickassgirls
 • Team blauw 💙 it is! Van verbazing zijn we inmiddels helemaal om. De eerste baby boy spulletjes zijn gekocht. Chloé is helemaal in de wolken. @grace_de_ridder krijgt aanbiedingen voor echo’s omdat men denkt dat zij zwanger is 😂🤣🙈 #genderreveal #genderreveals #team💙 #dutchmom #dutchmoms #zwanger #zwangerschap #moederdochter #babyboy #expectingmom #preggers #preggo #pregnancyannouncement #inverwachting #moederdochter #babycute #siblings #siblinglove #mixedkids
 • Team Blauw 💙 of Team roze 💖 De video met de gender reveil van Baby Lexi staat eindelijk op YouTube. Benieuwd hoe de grote zussen reageren? ===> https://youtu.be/bwWhx4ZUgjE #genderreveal #dutchmom #dutchmoms #themillenialmom #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancy #pregnancydiary #pregnancy #pregnant_world #teampink #teamblue #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babybump #baby #babyontheway
 • INSPIRATIE GEZOCHT⭐ Het leuke tasje heb ik al, (via @bella_kids_nl ) maar hij is nog een beetje leeg. Wat gaven jullie als bedankje aan de kraamverzorgster? #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #inspiratie #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #tips #momlifeisthebestlife #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #dailyparenting #schwanger #ig_motherhood
 • WEEKEND⭐. Ik ga echt alleen maar dingen doen die ik leuk vind. Dus voetjes in het water en standje relax aan.⁣
⁣
Wat zijn jouw plannen?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#weekend😍 #weekend❤ #friday #friyay #discoverunder5k #ig_motherhood #slowlife #dailyparenting #motherhoodrising #motherhoodthroughinstagram #motherhoodunplugged #uniteinmotherhood #uniteinmotherhood #childofig #vsco_kids #umh_kids #illuminatechildhood #simplychildren #dearestviewfinder #vsco_mom #mytinymoments #letthekids #momsofinstagram #thesincerestoryteller #ourcandidlife #slowliving #simpleliving #momsofig #treasuringlittlememories #magicofchildhood
 • Vandaag is de dag!!!! EIN-DE-LIJK krijgen we te horen of Lexi een jongetje of een meisje is. Ik ben echt stik zenuwachtig hoor mensen! 😩😖Ook voor de reactie van de kinderen.🤓⁣
#zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #babybelly #20weekspregnant #20weeks ##melaninmagic #preggers #preggo #momlifeisthebestlife #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #dailyparenting #dutchmom
 • Alleen maar liefde voor dit meisje.😍 Nadat ze weken van mening was dat een broertje niet leuk is, lijkt ze bij te draaien. Ze heeft besloten dat ze lief gaat zijn voor de baby. Ook als het een jongetje is.😂⁣
⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #petitejoys⁣
#letthekids #clickinmoms #cameramama #motherhoodrising #morningslikethese #dailyparenting #motherhoodthroughinstagram #motherhoodunplugged #bestofmom #magicofchildhood #ig_motherhood #ohheymama #dearphotographer
 • De kinderbijslag is weer binnen! In het kader van duurzaamheid heb ik sinds vorig jaar besloten een groot deel van de kinderkleding door te schuiven.🎀🛍👗 En de rest te kopen via kledingbeurzen of een tweedehands winkel. Schoenen koop ik altijd nieuw, maar ik heb ontdekt dat de rest goed te doen is.⁣
⁣
Welke keuzes maak jij als het om kinderkleding gaat?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #ouderschap #opvoeden #opvoedtips #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #mom_hub
 • Dit is mijn buik(je). Inclusief striae en zwangerschapsstreep. Een cadeautje van de zwangerschappen van @grace_de_ridder en @goodgirl_miss_b waarbij ik meer dan 20 kilo aankwam. Ik denk dat ik deze keer blij mag zijn als ik de 10 kilo aantik. Ik kan nog steeds niet heel veel eten.⁣
⁣
Hoeveel kilo kwam jij aan toen je zwanger was?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #babybelly #20weekspregnant #20weeks #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninmagic #bodypositivebabe #preggers #preggo #myblackisbeautiful
 • Mijlpaal: Ik ben op helft van mijn zwangerschap! Wat vliegt de tijd😨 Steeds meer besef ik dat het nu echt serieus gaat worden!🤯 Heb inmiddels de kraamzorg ook geregeld. ⁣
⁣
Wanneer regelde jij de kraamzorg?⁣
.⁣
.⁣
.
 • Nog maar 85 dagen en dan is het kerst. Een van onze vaste kersttradities is de geweldige ijsshow van Disney On Ice. 😍Mijn kinderen tellen de nachtjes slapen al af. Wil jij je kind dit jaar ook een bijzonder cadeau geven? DOE MEE EN WIN! ⭐ Ga mee naar een avontuurlijke wereld vol hartverwarmende verhalen uit het Disney koninkrijk in Disney On Ice Magisch IJsfestival! ⭐ Doe mee en maak kans op 4 zilveren tickets voor vrijdag 27 december om 19.30 uur in Utrecht. Wat je daarvoor doen moet? Kijk op https://www.goodgirlscompany.nl/winactie-4-kaarten-voor-disney-on-ice-magisch-ijsfestival/
.
.
.
#giveaway #winactie #winacties #disney #disneyonice2019 #disneyonice #lovingordinarymoments #dailyparenting #letthekids #momtogs #discoverunder5k #pixelkids #mytinytribe #petitejoys #kidsforreal

Dit zijn wij!