Persoonlijk

zwangerschap en sikkelziekte

20 februari 2015

Tijdens de zwangerschap van miss G werd de diagnose gesteld: sikkelcelziekte. Ik was 22 jaar oud geworden zonder mij van deze tikkende tijdbom bewust te zijn. Daar was ook geen reden voor. Ik was altijd gezond en had nergens last van.
Maar een van de vele momenten dat ik tijdens mijn zwangerschap moest bloedprikken onthulde iets anders. Er was iets raars aan de hand. Mijn optie voor een thuisbevalling werd omgezet naar een verplichte ziekenhuisbevalling. Men nam het heel serieus. Hoe meer de uitgerekende datum inzicht kwam, hoe meer het me duidelijk werd waarom. Mijn bloed transporteert te weinig zuurstof. Men vreesde dat mijn ongeboren baby misschien niet in staat was zelf te ademen en een zuurstoftekort zou oplopen. Als voorzorgsmaatregel stond er heel wat medisch personeel bij mijn bed tijdens de bevalling.

Ik leerde voor het eerst dat ik sikkelcelziekte heb ook wel sikkelcelanemie genoemd. Daarbij heb ik ook chronische bloedarmoede. Twee bloedziektes die zwanger zijn een uitdaging maken.

Gelukkig ging de bevalling van miss G. heel goed. Alle noodscenario’s bleken voor niks te zijn. Ze was kerngezond en ik zo zonder baby in mijn buik ook weer. Daarmee verdween de sikkelcelanemie ook een beetje naar de achtergrond. Een verplicht bezoek aan de internist leverde ook niet meer nieuwe informatie op. Tot dan toe had ik er nooit last van gehad. Waarschijnlijk leed ik aan een milde vorm en zouden er geen noemenswaardige incidenten plaatsvinden.

Zwangerschap en sikkelcelziekte

Bij de zwangerschap van miss B. nam ik natuurlijk geen enkel risico. Uitgebreid vertelde ik mijn verloskundige over mijn status. Liet correspondentie van voormalige doctoren en internist lezen. Het zou mij niet nog een keer overkomen dat ik in de laatste paar weken voor de bevalling halsoverkop van alles moest. Als routinecontrole ging ik ook nog langs de gynaecoloog. Niks aan de hand! Totdat enkele weken voor de bevalling hetzelfde paniekerige gedoe opnieuw begon. Ik baalde enorm omdat ik er vanuit was gegaan dat tijdige informatievoorziening veel onnodig gedoe zou voorkomen. Maar helaas niets bleek minder waar. Men vond mijn sikkelcelanemie reuze interessant. Diverse artsen informeerden gretig of ik wel eens een sikkelcelcrisis had gehad. Iets wat mij totaal niks zei. Bovendien vond men het ook niet nodig om dit fenomeen nader aan mij uit te leggen. Gelukkig bleek ook miss B. kerngezond en verliep de bevalling zoals het moest. Ik was blij want zodra ik uit het zicht van verloskundige,  huisarts en gynaecoloog was, was mijn sikkelcel niet meer belangrijk.

Zoveel medici, zoveel meningen

Tijdens deze derde zwangerschap heb ik weer extra informatie gegeven over mijn situatie. Ik weet al dat het geen thuisbevalling wordt. En inmiddels heb ik ook heb ik al weer een gynaecoloog gezien. Na al die jaren heeft men in de Provincie Gelderland bepaalde regels en procedures rondom risicovolle zwangerschappen en bevallingen.
Toch ervaar ik in de dagelijkse praktijk dat de ideeën van verloskundigen, huisarts en gynaecoloog erg uit elkaar liggen. Zo vindt de een dat ik extra ijzer moet slikken om mijn ijzervoorraad op peil te houden. De ander twijfelt of mijn lichaam überhaupt wel in staat is om ijzer uit voedingsmiddelen op te nemen. Ook blijkt het feit dat ik nog nooit een sikkelcelcrisis heb gehad geen garantie te zijn voor dat ik dit nooit zal krijgen. En ook het idee dat mijn kinderen het niet hebben omdat hun vader blank is, blijkt onjuist. Dat moet altijd onderzocht worden. Door de hielprik probeert men dit uit te sluiten.

Kunstmatig ijzer opkrikken

Momenteel is mijn hemoglobine dramatisch laag. Uitgebreidere controle van mijn ijzervoorraad toonde aan dat deze ook te laag is. Paniek bij de specialisten! Tot op heden heeft de baby nergens last van, maar rond week 30 wordt ze opeens afhankelijk van mijn ijzervoorraad. Ook gaat zuurstoftransport via mijn bloed meer en meer een rol spelen. Om dat goed te laten verlopen heeft mijn bloed ijzer nodig. Laat de aanmaak hiervan nu net even een probleem zijn. Vandaar dat men nu heel kunstmatig probeert de komende weken het ijzergehalte in mijn bloed op te krikken. En als dat niet lukt? Dan kan een bloedtransfusie nog uitkomst bieden, maar eerlijk gezegd zit ik daar niet zo op te wachten. Voorlopig ben ik nog enkele weken overgeleverd aan de grillen van de medici. Braaf slik ik mijn medicijnen. Laat regelmatig bloedprikken. En Stiekem tel ik de weken af tot het moment waarop baby nummer 3 is geboren en ik mijn sikkelcelziekte weer naar de achtergrond kan laten verdwijnen.

bron:

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!