Persoonlijk

Kletspraatje: Wat zou je aan je leven veranderen?

9 oktober 2016
wat-zou-je-aan-je-leven-veranderen

Wat zou je aan je leven veranderen? Het is zo’n vraag die mij de laatste tijd bezig houdt. Aan de ene kant vind ik mijzelf niet meer zo jong, maar ik ben ook lang nog niet oud. Tenminste, denk ik. Mocht ik maar 40 worden dan heb ik 3 kwart van mijn leven al gehad. Maar goed, zoiets weet je pas als het moment daar is. Tot nu toe hoop ik dat mij nog een beetje meer tijd gegeven is.


Na een relatie van ruim 10 jaar besloot ik 5 jaar geleden om er een punt achter te zetten. Het was genoeg geweest. Ik was op. Op dat moment kon ik mijn keuze totaal niet overzien. Ik ben dan wel geen control freak, maar van een happy ending is nog nooit iemand slechter geworden.

Wat zou je aan je leven veranderen?

Maar leven is risico’s nemen. En ook al kon ik de uitkomst niet overzien, om vooruit te komen, moest ik wel de nodige stappen zetten. Nu ik vijf jaar later terug kijk, kan ik alleen maar zeggen dat ik blij ben dat ik bleef lopen. Ook al wist ik niet altijd waarheen.

Toch komt zo nu en dan die vraag boven: wat zou je aan je leven veranderen? Had ik deze 10 jaar van mijn leven willen missen? Ja, soms wel. Maar ook weer niet. Want hoe dubbel het ook klinkt zonder zouden 2 van de 3 kinderen niet bestaan. En ik weet niet eens of die derde er wel geweest was zonder de eerste 2. Zonder dat ik wist dat ik het best wel leuk vind om moeder te zijn. Zonder dat ik mocht ervaren dat ook al weet je niks van je verleden, je bent meer dan dat. Je hebt een toekomst.

Voor als ik er straks niet meer ben

Vergeleken met 5 jaar geleden is alles nu anders. Sommige dingen zijn me mee gevallen, Andere dingen zijn mij tegen gevallen. Maar bovenal weet ik; het is wat het is en het wordt wat je er van maakt. Dat is ook wat ik doe. Met falen en opstaan.

Ik hoop dat het mij nog vele jaren gegeven is om moeder van mijn meiden te zijn. Maar toch ben ik ook heel bewust bezig om ze iets van herinneringen en bagage mee te geven voor als ik er straks niet meer ben. Zo wil ik dit najaar al mijn lievelingsfilms kijken, lees ik ze mijn favoriete kinderboeken voor en vertel ze over mijn mooiste spreuken. Maar ik stel ze ook vragen. Vragen over het leven en hun verwachtingen.

Hoe word je gelukkig?

En zo kwam het dat ik deze zondagmiddag met mijn oudste dochter in de auto zat. Het zachte najaarszonnetje scheen door het raam en de radio speelde zachtjes. We waren onderweg. Niet naar een plek of een bestemming. Maar soms heb ik van die buien waarin we rond rijden zonder dat we naar een plek gaan. We stappen in de auto, en rijden. Zonder afgesproken bestemming. Ik vroeg het haar. “Hoe word je gelukkig?” En zonder aarzelen antwoordde ze “Door af en toe te ontsnappen”.

Zo omschrijft mijn negenjarige dochter onze escapades die geen enkel doel dienen. Maar desalniettemin heel gezellig zijn. Uit de mond van een meisje dat aan de vooravond van de pubertijd staat, klinkt het zo simpel, maar misschien heeft ze wel gelijk. Zij waardeert haar leven met een 9. Geen twijfel, geen spijt van gemaakte keuzes en volop optimisme en positiviteit over de toekomst.

Er zullen vast nog wel eens momenten opduiken waarin ik mij afvraag of ik iets zou veranderen. Maar ik ben tevreden met de gemaakte keuzes.

Ben jij tevreden met jouw keuzes of zijn er dingen die je graag had willen veranderen?

Liefs JosanVolg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Cassandra
  10 oktober 2016 at 22:23

  Ik werd even helemaal meegezogen. Wat heb je dit prachtig geschreven!

 • Reply
  Tamara
  10 oktober 2016 at 09:55

  Wauwww wat heb je dat weer moooi verwoord josan!! <3

 • Reply
  Elaintje
  10 oktober 2016 at 03:51

  Ik probeer wat meer te leven volgens het idee dat je over het algemeen meer spijt hebt van de dingen die je niet hebt gedaan dan de dingen die je wel hebt gedaan. Wat mooi dat je dochter haar leven zo waardeert. En ook dat ze wordt gestimuleerd om erover na te denken.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]