Lifestyle

Zorgverzekering 2019 | vergelijken en overstappen

6 oktober 2018
premie zorgverzekering 2019 vergelijken

Het einde van het jaar komt in zicht. Nu er voorspelt is dat de vaste lasten fors gaan stijgen, stapt een groot aantal Nederlanders over. Maar waar begin je met de zorgpremie vergelijken? Wat zijn de veranderingen? Hoe zit het met het eigen risico? En waar moet je zijn voor de goedkoopste zorgverzekering in 2019? In onze handige infographic heb je alle gegevens makkelijk bij de hand.

Een maand geleden, tijdens Prinsjesdag hoorden we dat we er allemaal op vooruit zouden gaan. Maar inmiddels is het duidelijk: gas, licht en verzekeringen worden duurder in 2019. Huishoudens zijn volgend jaar honderden euro’s duurder uit omdat de vaste lasten fors omhoog gaan. Werken zou weer moeten lonen, maar in de praktijk lijkt daar weinig van terecht te komen. De groep werkenden armen groeit en de groep overstappers ook.

Zorgverzekering 2019: dit zijn de (grootste) veranderingen

Zorgpremie 10 euro duurder

Afgelopen Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat zij  uitgaan van een gemiddelde zorgpremie van €1432 per jaar. Dat is een stijging van €124 op jaarbasis. Wat betekent dat in 2019 de zorgpremie ruim 10 euro per maand duurder wordt. Of dit ook daadwerkelijk zo zal gaan, is afhankelijk van de zorgverzekeraars zelf. Zij bepalen  de premies van de zorgverzekeringen.

Eigen risico blijft gelijk

In de voorgaande jaren steeg het eigen risico. Maar aankomende jaar blijft deze gelijk. Wat wil zeggen dat je in 2019 hetzelfde bedrag betaalt als in 2018. Namelijk de eerste 385 euro zorg betaal je zelf uit je basisverzekering. Deze verplichte eigen risico geldt niet voor kinderen. Maar de zorgtoeslag zal voor het grootste gedeelte meestijgen met de premie. Bovendien is deze afhankelijk van je inkomen. Wat betekent dat de maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens stijgt naar €94,- Voor een meerpersoonshuishoudens stijgt deze naar  €281,- per jaar.

Wijzigingen Basisverzekering

In 2019 vinden er in het basispakket een aantal wijzigingen plaats. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste veranderingen:

Vergoeding voor hulp bij overgewicht

Vergoeding voor gecombineerde leefstijl interventie (GLI). Bij GLI worden mensen met overgewicht door zorgprofessionals begeleid. Zij helpen hen om hun eet- en beweeggewoontes aan te passen. En daar waar nodig krijgen ze psychologische hulp. De kosten hiervoor worden betaald uit basisverzekering. Voorkomen is beter dan genezen. Door actief in te zetten op voorkomen, probeert men overgewicht tegen te gaan.

Uitgebreidere regeling zittend vervoer

Mogelijkheid om meer gebruik te maken van zittend ziekenvervoer. Patiënten krijgen vergoeding voor vervoer (anders dan met de ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles als die samenhangen met de behandeling.

Oefentherapie bij COPD vergoed

Oefentherapie bij COPD wordt vanaf de eerste behandeling vergoed. Patiënten hoeven de kosten hiervoor niet meer zelf op te hoesten. Maar ze krijgen een vergoeding tot een maximum van 70 behandelingen in het eerste behandeljaar. Daarna wordt gekeken naar de ernst van de COPD. Deze kosten gaan wel van het verplichte (of vrijwillige) eigen risico.

Verruiming eigen bijdrage medicijnen 250 euro

Als je regelmatig medicatie gebruikt uit het Geneesmiddelenvergoedingssysteem hoef je vanaf 2019 niet meer dan een eigen bijdrage van €250,- te betalen. Op dit moment draaien mensen zelf nog op voor de kosten van medicatie die de verzekering niet volledig vergoedt. Wat voor sommige chronisch zieken erg duur kan zien. Vanaf 2019 geldt er dus een wettelijke grens van 250 euro aan eigen kosten die weer van je eigen risico van 385 euro gaat.

Dit verdwijnt er uit het basispakket

  • Paracetamol, vitaminen en mineralen die je ook in de vrije verkoop kan halen, worden vanaf 2019 niet langer meer vergoed uit het basispakket. Omdat de kosten hiervoor nihil zijn.

Zorgpremie Alert van Independer

Traditiegetrouw was DSW de eerste  verzekeraar die zijn premies voor volgend jaar bekendmaakte. DSW verhoogt de premie van haar zorgverzekering in 2019 met 54 euro. Dat is een stijging van € 4,50 euro per maand. Dat is minder dan waar men in de Miljoenennota van uitging. Tussen nu en 12 november zullen de andere verzekeraars volgen. Dan maken zij ook hun definitieve premie bekend voor de zorgverzekering van 2019.  Vanaf dat moment loont het om de prijzen van je zorgverzekering te vergelijken. En te kijken of je goed zit of dat je beter kan overstappen in 2019.

Nu begrijpt men heel goed dat het vergelijken van je Zorgverzekering van 2019 niet hoog op je prioriteitenlijstje staat. En voordat je het weet is het 2019. Daarom heeft Independer iets handigs bedacht: Zorgpremie Alert. Jij laat je e-mail adres achter. Zij sturen jou bericht als de premies bekend zijn. Zo weet jij zeker dat je voor 31 december ( de uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering ) bent overgestapt.

Handig overzicht wijzigingen zorgverzekering

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]