Beauty Biologisch Moeder & Kind Verzorging

Zonnebrandcrème met minerale of chemische filters

11 augustus 2016
Zonnebrandcrème met minerale of chemische filters

Wat kan je het beste kiezen? Zonnebrandcrème met minerale of chemische filters? In het woud aan chemische en minerale zonproducten kan je wel wat hulp gebruiken.

Ik houd van de zon. Zeker als je net zoals ik een donkere huid hebt, is de zon een fijne oplossing om op natuurlijke wijze vitamine binnen te krijgen. Maar dat doe ik wel zo veilig mogelijk. Elk jaar komt het terug. Zodra het buiten warmer wordt en de temperaturen stijgen, moet je je kinderen beschermen tegen de zon. Dat betekent smeren, smeren en nog eens smeren. Zonnebrand kun je in twee groepen opdelen: op minerale basis of op chemische basis. Maar waar let je nu op als een zonnebrandcrème voor kinderen koopt?

Bescherming tegen UV-A, UV-B of beiden

Zonnebrandcrème met minerale of chemische filters

Zoals ik hierboven al beschreef kun je uv-filters in een zonnebrandcrème onderscheiden in chemische of minerale. Sommigen spreken over fysische filters en chemisch. En weer anderen over Synthetische en minerale . Yep, lekker verwarrend. Maar welke naam je het beestje ook geeft: de werking ervan kan je als volgt omschrijven:

Zonnebrandcrème met een minerale filter

Minerale, fysische en natuurlijke filters zijn zonnefilters die vaak werken op basis van titaniumdioxide en zinkoxide. Het ligt een dun wit laagje over je huid die het zonlicht weerkaatst. Het voordeel is dat je deze witte laag goed ziet zitten. Daardoor weet je welke plekjes er goed beschermd zijn tegen zonnestralen.  Bovendien werkt een zonnebrandcrème met een mineraal filter meteen zodra je hem aanbrengt. Wordt het niet verwijderd door zwemmen, afdrogen met een handdoek dan biedt het goede bescherming. En anders moet je regelmatig even bijsmeren. Wel op de onbeschadigde huid natuurlijk.

Zonnebrandcrème met chemische filter

Chemische en synthetische filters bevatten een zonnefilter die door je huid wordt opgenomen. Daar absorberen zij het zonlicht. Hoe? Het zonnefilter vult zich met UVA en UVB straling en raakt op een gegeven moment verzadigd. Bekende chemische filters zijn bijvoorbeeld oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone. Bij deze zonnebrandcreme moet je wel even een halfuur wachten voordat hij werkt.

Zonnebrandcrème met minerale of chemische filters

Zonnebrandcreme zonder witte waas

Zonnebrand met minerale filters zoals titanium dioxide en zink oxide laten van nature een witte waas achter op de huid. Zoals eerder beschreven, is dat hetgene wat er voor bescherming zorgt. Maar omdat veel volwassenen dit niet mooi vinden, hebben we ene oplossing bedacht. Zonnberandcreme met minerale filter maar zonder witte waas. Hoe dat kan? Door er nano-deeltjes titanium dioxide en zink oxide aan toe te voegen.

Het gebruik van nanodeeltjes in zonnebrand ligt en enigszins onder vuur. Er is een vrees dat de kleine deeltjes verder in het lichaam komen dan alleen de opperhuis. Maar wetenschappelijk onderzoek herover is nog niet eenduidig. Vooraanstaand certificerend natuurkeurmerk ECOCERT heeft een uitzondering gemaakt voor nanodeeltjes in zonnebrand. Uniek, want i de meeste huidverzorgingsproducten met nanodeeltjes worden door hen afgekeurd. Maar een zonnebrandcrème met nanodeeltjes is altijd nog 10x beter dan helemaal niet smeren.

Bescherming tegen UV-A, UV-B of beiden?

Zonlicht bestaat uit UV-A en UV-B straling. UV-B straling is een belangrijke factor bij de aanmaak van vitamine D door je huid. Maar het kan ook leiden tot huidverbranding leiden, schade aan het DNA en huidkanker. Je huid wordt bruin doordat een kleine DNA-schade door UV-B er voor zorgt dat deze zich repareer en een hogere melanineproductie afgeeft. Melanine is de UV- filter die je eigen huid aanmaakt en beschermt tegen de zon. Dat is ook de reden waarom mensen men een donkere huid minder kans hebben op huidkanker.

Op veel zonnebrandproducten wordt de zonbeschermingsfactor uitgedrukt in SPF. SPF is mate waarin het product vooral bescherming biedt tegen UV-B straling. Anti-zonnebrandmiddelen moeten ook beschermen tegen UV-A–straling. Bij chemische filters kan je er niet automatisch vanuit gaan dat het product tegen beide vormen van straling bescherming biedt. Velen beschermen alleen tegen UV-B. Dus bij de keuze voor minerale of chemische filters, is het goed om in je achterhoofd te houden dat minerale filters wél tegen beiden beschermen.

Huidtype en de factor die je nodig hebt.

Als je een lichte huid hebt, weet je dat je moet smeren. Daarom sta ik ook altijd verbaasd te kijken als ik zie hoeveel mensen onnodig risico’s nemen. Of hun kinderen slecht insmeren. Zelfs ik smeer meerdere keren per dag op een zonnige dag. Als kind ben ik namelijk een keer goed verbrand.

Hieronder een schema op basis van je huidtype en de aanbevolen SPF’s

  • Type 1: zeer lichte huid. Wordt nooit bruin en verbrandt, snel (factor 25-30)
  • Type 2: lichte huid. Wordt langzaam bruin en verbrandt vrij snel (factor 15-25)
  • Type 3: vrij lichte huid. Wordt makkelijk bruin en verbrandt niet snel (factor 10-15)
  • Type 4: een licht getinte huid. Wordt snel bruin en verbrandt haast nooit (factor 5-10)

Zelf gebruik ik meestal SPF factor 15. Yep, best hoog voor mijn huidtype. Maar hey ik vertoon ook nog geen sporen van huidveroudering. Ook blijf ik het liefst in de schaduw. Want ook in de schaduw kan je bruin worden. En het is een fabeltje dat je niet bruin zou worden als je je insmeert.

Conclusie minerale of chemische filters 

Zonnebrandcrèmes met minerale filters verdienen de voorkeur boven chemische. Waarom? Minerale filters:

  • beschermen tegen UV-A en UV-B
  • geven bij kinderen vaak minder huidirriterende reacties
  • is duidelijk te zien of je voldoende smeert
  • komen niet in het lichaam
  • beschermen meteen vanaf het moment dat je ze opbrengt.

Zonnebrandcrèmes met chemische filters maken vaak gebruik van zonnefilters die een hormoonverstorende werking hebben. Dat wil je niet in het lichaam van je kind.

Waar kan je natuurlijke zonnebrand kopen?

Ook leuk om te lezen:

verschil zonnebrand met chemische of minerale filters

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  • Reply
    M.Munnik
    2 augustus 2020 at 16:43

    Bij deze blog en haar conclusies heb ik een aantal twijfels. Ik ben leek, maar heb veel geleerd via de website van Jetske Ultee, een arts/dermatoloog/onderzoeker met een eigen huidlijn. Zij heeft een fantastisch informatieve site met feiten onderbouwd door de laatste wetenschappelijke stand van zaken en ze legt alles heel toegankelijk uit. Ik heb er veel van geleerd en waardeer dat zeer, haar openheid naar de consument. In deze blog stel je dat insmeren nodig wordt bij het stijgen van de temperatuur, wanneer het warmer wordt. Maar dat heeft niets met de zonkracht te maken! Het kan best zijn dat op sommige warme dagen de zonkracht (de intensiteit van de straling, dus niet de warmte) lager is dan op een koele dag. W.b. nano- deeltjes heb je het niet gehad over de gecoate en ongecoate nano- deeltjes. Deeltjes die gecoat zijn zijn te groot geworden om in de huid te kunnen doordringen. Maar een ander nadeel van minerale filters heb je niet genoemd: zij kunnen nl. vrije radicalen veroorzaken (m.n. titaniumdioxide) in de huid, wat ook tot schade leidt. De aanbevolen te gebruiken factor voor verschillende huidtypen lijkt mij erg laag! Meestal wordt in de zomer voor iedereen minstens SPF30 aangeraden, meen ik begrepen te hebben. W.b. de bescherming tegen UV-A bij chemische filters: als deze tegen UV-A beschermen, staat dat altijd vermeld op de tube met een logo. Ook is het zo dat deze UV-A- bescherming minstens 1/3 van de SPF moet zijn. Ten slotte vermeld je in de conclusies dat minerale filters niet in het lichaam komen. Maar dat kun je dus alleen van de niet-nano- versies zeggen! De versies met ongecoate nano-deeltjes daarvan is dat dus niet zeker! Trouwens, w.b. de chemische filters; er zijn de laatste jaren nieuwe en veiliger filters bijgekomen, die geen hormoonverstorende werking hebben. Die zitten vaak in Europese produkten, Amerikaanse producenten gebruiken oudere en onveiliger filters omdat nieuwe filters eerst door de keuring van de FDA moeten en dat duurt zo lang dat men daar aldoor achter de feiten aanloopt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]