Lifestyle

Vroeger ging ik regelmatig zonder mobiele telefoon op pad…

4 april 2018

Nog niet zo heel lang geleden dachten we echt heel anders over de mobiele telefoon. Zo ging ik vroeger regelmatig zonder mobieltje op pad. En was ik er van overtuigd dat ik hem echt alleen maar zou gebruiken om te bellen. Herkenbaar?

Op het internet is er een hilarisch filmpje van Frans Bromet waarin hij op straat mensen interviewt over de mobiele telefoon. In 1998 vond een groot deel het niet nodig om een mobieltje te hebben. Als hij het mij toen gevraagd had – en oud genoeg geweest was om er een te bezitten- durf ik te wedden dat ik er hetzelfde over dacht. Overal bereikbaar zijn? Waarom zou je dat willen?

Dingen die ik vroeger met mijn mobiele telefoon deed versus nu

Waarom moet ik overal bereikbaar zijn?

Mijn toenmalige vriend werd er gek van. Ging ik op pad, liet ik mijn mobiel thuis of zette ik hem uit. Paniek! Waarom heb je hem dan? Ik genoot juist enorm van die dagen. Heerlijk ongestoord mijn ding doen. Als ik wilde, zette ik hem echt wel aan hoor!

Anno 2018 is het soms juist omgekeerd. Ik ben bereikbaar via mobiel, Facebook, Twitter, Instagram, What’s App. Super belangrijk allemaal. Als ik dan per ongeluk mijn smartphone thuis laat liggen, voel ik toch enige spanning. Vooral als de benzine tank half gevuld is. Serieus ik heb levendige fantasieën over hoe ik vervolgens strand en niet thuis kan komen want waar moet ik bellen en er zijn geen ANWB paaltjes meer. Slaat nergens op natuurlijk, maar stiekem, vind ik het een stuk prettiger als ik zelf kan kiezen niet bereikbaar te zijn. Doordat ik meestal het geluid uit heb staan, scheelt dat al enorm veel prikkels.

Als het belangrijk is, spreek je maar de voicemail in

Dat dacht ik vroeger. Maar stiekem nu nog steeds. Het is echt verbazingwekkend om te zien hoe weinig mensen dat dus doen. Vroeger luisterde ik die dingen nog wel eens af. Vond ik het leuk om hele hippe tekstjes in te spreken. Tegenwoordig luister ik zelden naar dat bandje.Yep, ik ga ook met mijn tijd mee.

Ik bel wel terug wanneer ik daar zin in heb

Vroeger verwachtte niemand dat je meteen terugbelde. Dat was prettig. Maar dwingende what’s app vinkjes? Ik heb er geen last van. Ik leef zelf heel erg volgens de filosofie dat ik de baas ben over mijn eigen telefoon. En daarmee ook mijn tijd. Natuurlijk als het echt dringend is, bel ik wel terug. Inmiddels is bellen vooral vervangen door appen. Daar doe ik nu hetzelfde voor. Een hele rits aan berichtjes in een app groep teruglezen? Meh. Ik lees het niet en reageer meestal super traag. Gevolg: mensen gaan mij weer echt opbellen omdat ik in zo’n groep nooit reageer.

Ik ga echt alleen met mijn telefoontje bellen hoor

Ja er was een tijd dat ik het vertikte om iets anders met dat ding te doen dan bellen. En okay wat simpele, maar o zo verslavende spelletje te spelen. Meer was niet nodig, toch? Sterker nog, toen ik mijn eerste Samsung kreeg (met screen die op pen reageerde) heb ik hem een hele tijd in het doosje laten zitten omdat ik de toetsjes miste. Wat vond ik dat semi touch screen irritant zeg! Dan hebben we het nog niet eens gehad over die krakkemikkige foto’s die je er mee maakte. En waar je ook nog trots op was! Met de huidige Samsung Galaxy S9 is dat echt ondenkbaar. Daar kan je zelfs super slo-mo mee filmen!

Mijn eerste mobiele telefoon

Mijn eerste mobiele telefoon was dan ook geen fancy aparaat met touch screen of vingerafdrukscanner zoals de Samsung Galaxy S9 . Het was de welbekende koelkast met een klein antennetje. Oerlelijk, maar oerdegelijk. Na 1 dag niet bellen, was de batterij nog vol. Gezellig want dan kon ik ’s avonds nog snake spelen. Ik was helemaal happy als mijn toenmalige vriendje mij een sms stuurde. Niet te vaak, want dan moest ik terug antwoorden en dat was duur. Ik had een prepaid kaartje met beltegoed. Eerst lekker krassen, krassen en daarna van je schamele 10 euro een hele maand overleven. Andere serieuze life goals had ik niet als uit huis wonende student die een beetje hip wilde meedoen. Soms deed ik wild en maakte ik er 20 euro van.

Aan het eind van mijn studie werd mijn koelkastje ingewisseld voor een nieuw mobieltje. Nee, ik werd niet de eigenaar van de legendarische Nokia 3310. In plaats daarvan kreeg ik een merkloos ander toestel met iets meer beltegoed (ik werkte inmiddels) en een kleurenscherm. Kon ik 2D spelletjes in kleur spelen. Beter dan dit werd het leven niet. Dacht ik.

Toekomstige telefoon

In de afgelopen jaren is er veel veranderd. Ook ervaren wat er in 20 jaar mobiele telefonie allemaal is veranderd: Samsung Galaxy S9 bestellen.

Ook leuk om te lezen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

♥ Dit blog is een samenwerking.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]