Lifestyle Verzorging

Zo verminderde ik mijn dochters eczeem

12 maart 2017
tips-eczeem-verminderen-GoodGirlsCompany

Als je kind een huidaandoening zoals eczeem heeft, sta je als ouder vaak met je rug tegen de muur. Je wilt je kind helpen, maar hormoonzalf wil je ook niet te lang blijven smeren. Mijn dochter heeft atopisch eczeem. Maar wij namen een aantal maatregelen die haar eczeem aanzienlijk verminderden.

Sinds haar geboorte heeft mijn oudste dochter een gevoelige huid. Daarom stopten we er in de kraamweek al mee om haar dagelijks te wassen. De dagelijkse badjes deden haar huid weinig goeds. Het bladderde af. Ik was verbaasd over de schade die gewoon water en zeep kunnen aanrichten. Vanaf dat moment werd ik veel kritischer in de keuze van babyverzorgingsproducten. Bepaalde ingrediënten komen er bij ons echt niet meer in.

Zo-verminderde-ik-mijn-dochters-eczeem-GoodGirlsCompany

Natuurlijke verzorgingsproducten

Toen ik de eerste huidproducten voor mijn kinderen kocht, kocht ik wat ik kende. Waar ik vroeger zelf mee  was gewassen, nostalgische herinneringen aan had of lekker vond ruiken. Ik vermoed dat de meeste moeders dat doen. Dat wil niet zeggen dat het ook goed is. Vaak ga je die keuze pas aanpassen en word je kritischer als je ziet dat je kind op bepaalde producten allergisch reageert. Of huidaandoeningen krijgt zoals eczeem, uitslag, jeuk of irritatie. Want als je er geen hinder van ondervindt, is er voor de meeste mensen ook geen noodzaak om een kritisch naar de ingrediëntenlijsten te kijken. Ik merk dat er een steeds grotere groep moeders is die met de huidige kennis en informatie besluit om voor natuurlijke verzorgingsproducten te kiezen.

De gevoelige huid verzorgen

Daar ben ik er ook een van. Sinds ik andere producten kies, merk ik een hele verbetering. Het was een hele grote stap in de goede richting. En mijn dochters eczeem verminderde behoorlijk ook verdween de jeuk en huidirritatie te behoorlijk. Ze krabt een stuk minder waardoor haar huid er gaver uitziet. Een hele verbetering.

Kritischer kijken naar de producten die we gebruiken, was voor ons een stap in de goede richting. Maar het voelde ook een beetje als symptoombestrijding. Ik wist namelijk al langer dat water de huid uitdroogt en een negatieve invloed kan hebben. Toch was het nooit in mij opgekomen om daar eens kritisch naar te kijken en te zoeken naar mogelijkheden om het water zachter te maken. Ik had het gewoon geaccepteerd zoals ‘a fact of life’. Toen ik hoorde dat een waterontharder ook een positieve werking op de huid heeft was ik hier heel nieuwsgierig naar.

Binnen ons gezin is mijn oudste dochter de enige met eczeem. Maar we hebben allemaal een droge huid. Dit heeft ook te maken met onze afkomst en het gebrek aan zonlicht in Nederland. Smeren met olie, crèmes, zalf of body butters hoort bij onze dagelijkse verzorgingsroutine om de gevoelige huid te verzorgen. Voor de meeste gezinsleden is dat afdoende. Voor Miss G niet. Haar huid blijft desondanks erg droog.

atopisch-eczeem-verminderen-GoodGirlsCompany

Eczeem verminderen

Sinds wij een waterontharder hebben, merk ik dat ik bij normaal weer maar 1 keer in de 2 dagen mijn huid hoef in te smeren. Zelfs als ik heb gedoucht of in bad ben geweest. Dat best een verbetering. Voorheen moest ik dagelijks smeren. Zeker als ik had gedoucht. In de winter smeerde ik gerust 2 keer per dag of meer. Nu is dit 1 keer per dag. Doe ik die niet of vergeet ik het? Ook dan voelt mijn huid minder droog aan dan voorheen.

Ook voor mijn dochter betekent het een verschil van dag en nacht. Haar huid is zoveel meer tot rust gekomen. Voor ons was het inmiddels al zo normaal geworden dat ze haar huid kapot krabt ondanks het smeren. Pas toen we er even bij stil gingen staan, beseften we “Hey jij hoeft minder vaak te smeren’. En ook lijkt ze minder jeuk te hebben. Voorheen zat haar winterhuid  onder de korstjes, was hij rood en geïrriteerd.  Nu is hij veel egaler omdat ze minder krabt. Of het eczeem over gaat? Dat weet ik niet. Momenteel lijkt het een beetje in sluimertoestand en is haar huidirritatie aanzienlijk verminderd. We zijn nu een paar maanden onderweg, maar als het zo door gaat, denk ik dat hormoonzalf voor ons echt verleden tijd zal zijn. En als ik eerlijk ben, ben ik daar heel blij mee.

Heeft jouw kind last van een gevoelige huid, huidirritaties of eczeem?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Meisje via Shutterstock

♥ meisje fluistert via shutterstock

♥ Dit blog is een samenwerking

 • Reply
  Judith
  12 maart 2017 at 16:55

  Hhmm ik ga me even inlezen op water ontharder. Mijn kleintje heeft echt vreselijk

  • Reply
   Josan
   14 maart 2017 at 06:37

   Ik kan het je echt aanraden. Scheelt ook een hoop ontkalken.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]