Baby Dreumes Moeder & Kind Opvoeding Peuter

Zo makkelijk kom je niet van het consultatiebureau af, mevrouwtje!

5 juni 2018
Zo makkelijk kom je niet van het consultatiebureau af

Het had het begin kunnen zijn van een succes story. Moeder besluit om niet meer naar het consultatiebureau te gaan. Geeft dat aan. En twee jaar later leefden zij en haar kind nog lang en gelukkig. Maar helaas. Zo makkelijk kom je niet van het consultatiebureau af.

Ruim 2 jaar geleden besloot ik te stoppen met het consultatiebureau. Ik liet weten alleen nog interesse te hebben in de vaccinaties. De groeigids hing ik aan de wilgen. En JGZ noteerde mijn wens. Jaren bleef het stil… Geen ongevraagde adviezen en zinloze gesprekjes meer. Heerlijk!

Consultatiebureau met 3 jaar

Om die reden keek ik dus ook raar op toen ik in midden mei een brief van de GGD ontving. Er zat een algemene vragenlijst in en instructies over wat ik mee moest nemen naar onze volgende afspraak. Pardon? De laatste keer dat ik checkte, had ik toch echt afscheid genomen. Ik wil best komen opdraven, maar dan alleen als het een vaccinatie betreft. Niet om elk wissewasje. En voor zover ik weet, zou ze geen inenting krijgen.

Tijdens een bezoek aan het Consultatiebureau met 3 jaar ga je de gehate ogentest doen. Je weet wel. Dat je je peuter moet uitleggen dat het geen waterketel maar een fluitketel is. Dat die laars geen schoen is. Dat die kerktoren met een wolk erboven toch echt een sleutel is. Je bent er weken van tevoren druk mee om je kind alvast aan die rare gedateerde plaatjes te laten wennen. Struint internet af op zoek naar tips. Maar dat wil nog geen garanties geven. Zal je net zien dat je peuter er die dag geen zin in heeft. De witte bril met afgeplakt glas stom vindt. Of degene die het af moet nemen een dikke wrat in haar gezicht heeft waaruit een rare lange haar groeit. Kortom: genoeg redenen waarom het er op dat moment niet uitkomt.

Er mankeert niks aan haar ogen

Ik pas er voor. Er mankeert niks aan haar ogen. Mijn dochter heeft de ogen van haar vader: ook zij kan nooit wat vinden als het voor haar neus staat. En eerlijk? Ik zou werkelijk niet meer weten waar ik dat Groeiboekje nu heb neergegooid. Vandaar dat ik niet de urgentie voelde om de envelop open te maken. Tot ik op een zaterdag een wildvreemd sms’je ontving die me liet weten dat ik maandag om 9:30 uur op het consultatiebureau verwacht werd. Uh wat? Naïef sms’te ik nog terug dat ik niet kom. Maar het bleek zo’n nummer te zijn waarbij ze jou wel kunnen stalken, maar omgekeerd niet.

Ik moest maandag maar even terugbellen. Dat kon vanaf 8 uur. Echt ik zou het allemaal gedaan hebben, als ik niet die ochtend weer ontzettend druk was met de ochtendspits. Vol trots zakte ik achter mijn bureau. Ik had alle meiden op tijd op hun opvanglocaties afgeleverd. Als klap op de vuurpijl was het mij ook nog gelukt om een plekje te bemachtig op de overvolle parkeerplaats op mijn werk. Whoop, whoop we got this!

Zo makkelijk kom je niet van het consultatiebureau af

Wat kon er fout gaan? Nou dat toen ik dat interne vreugdedansje om 9:00 uur ’s ochtends deed dus 30 minuten te laat was voor de afspraak waar ik eigenlijk toch niet voor zou komen. Het is alsof je je ex terugneemt nadat je het uit gemaakt hebt. Je weet dat je niet iets nieuws verwachten moet. Maar ach toch doe je het. Die dag werd ik 5 keer gestalkt door de GGD. Maar ik nam niet meer op. Probleem opgelost?

Nee hoor! Vorige week ontving ik weer een nieuwe brief. Met een nieuwe afspraak. Dit werkt bij mij dus averechts. Nu is het dus een principekwestie. Ik wil niet. Ik ga niet. Het is niet verplicht… Als Volkert van der G mag beslissen dat hij van zijn meldplicht af wil, waarom mag ik dan niet beslissen dat ik hier niet meer naar toe wil?!

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Robin
  17 mei 2019 at 10:24

  Ik zit met precies het zelfde gezeik. Ook over een oogtest, mijn kind is 4 en allang afscheid genomen daar bij het consultatiebureau, en toch blijven ze me stalken dat ik moet komen. Ik voel me gewoon verplicht terwijl ik dat niet ben,stalkers.

 • Reply
  Lisette Kleiweg
  6 juni 2018 at 07:27

  ??? Uit ervaring kan ik je vertellen dat ze tot de 18e verjaardag van je kind bezig blijven, hier in Rotterdam wel in ieder geval. Mijn zoons zijn ook groot geworden zonder de betutteling van het consultatiebureau, ook alleen de vaccinaties gehaald. Als ik me zorgen over iets maakte ging ik meteen naar m’n huisarts, daar verwijzen ze je sowieso naar want ze hebben geen behandelingsbevoegdheid.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.