Bloggen

Als (alleenstaande) moeder kan je niet ziek zijn

15 oktober 2016
als-alleenstaande-moeder-kan-je-niet-ziek-zijn

Ziek zijn als je moeder bent, is haast onmogelijk. Het liefst zou je gewoon ouderwets in je bed blijven liggen. Slapen, tv kijken en echt uitzieken. Zoals je zeg maar deed voordat er kinderen waren. Maar die tijden zijn voorbij. Als je als moeder ziek bent gaat het leven door.

Keihard. En omdat je niet lekker voelt, lijk je voortdurend achter de feiten aan te sukkelen. Maar als je een relatie hebt, kan je altijd nog eventueel op je partner terug vallen. Wanneer je alleenstaand bent, sta je er letterlijk alleen voor… .

 

Help, ik ben ziek

Iedereen kent het wel, de griep. Dat nare beestje dat zich in je lichaam nestelt en je hondsberoerd maakt. Als moeder kun je eigenlijk niet ziek zijn. Wie doet er dan de was, kookt het eten, en wie doet de kids? Als je getrouwd bent, is dit meestal nog niet zo’n probleem. Maar als alleenstaande mama ben je dan meteen gehandicapt. Althans zo voelt het wel voor mij.

Als klap op de vuurpijl vond mijn lichaam het even nodig zoveel pijn te creëren, dat vriendinnen dachten “Ze heeft een hartaanval”. Terwijl ze in paniek met de ambulance belden. Die mocht ik dan ook vorige week maandag even aan de binnenkant bekijken. Ik heb al een hekel aan ziek zijn, ik ben een astma patiënte, dus sowieso vaak benauwd. Denk je even ik woon op een flatje 3 hoog zonder lift….

Gelukkig kwamen ze tot de conclusie dat ik niet mee naar het ziekenhuis hoefde. Wel moest ik die middag nog even bij de huisarts langs. Uitkomst? Mijn hele linker torax (borstkas) is zo bekneld dat mijn spieren zijn gaan ontsteken. Ik moest maar rust houden… .

Rust houden als je ziek bent

Juist rust…HOE DAN?!!! Dat was ook mijn vraag aan de huisarts. Ik sta er alleen voor twee kinderen van 6 en 3 jaar. Rust is ver te zoeken. Maar de arts was onverbiddelijk “Neem maar wat extra paracetamol, niet fietsen niet forceren en veel liggen.” Eh, okay. De eerste dag ging dat nog wel wel Dio en Izabell begrepen het wel. Maar de dag erna was het al weer gewoon het oude liedje. Stressen in de ochtend om de kids op tijd naar school te krijgen. En bij thuiskomst de wc maar weer bezoeken, want heel veel anders zat er niet in.

Hoe doen andere ouders dit?

Ik vind het verdraaid lastig. Hoe doen andere ouders dit toch? Ik vind het maar wat knap. Gelukkig heb ik veel lieve vrienden waar ik in tijden van nood op terug kan vallen. En een geweldige moeder! Wat ben ik blij met haar en wat ben ik dankbaar dat ze er op dit soort momenten voor mij is. Soms zijn er echt wel momenten waarop ik haar verwens, maar waarschijnlijk heeft ieder kind dat wel eens. Uiteindelijk vind je tijdens het ziek zijn ergens de gouden middenweg. Niet zonder slag of stoot maar met veel eigenwijsheid,  doorzetten  en je verstand op 0.

Zoals wel vaker heb ik gemerkt dat je als mama gewoon niet ziek mag zijn. Je bent de motor in huis. Ook al verga je van alle pijntjes en slaap je liever dan dat je recht op staat. Je gaat door. Omdat je onvoorwaardelijk van je kinderen houdt en de grootste  opofferingen maakt uit liefde…

Veel liefs van mij!

Merel

Foto: Pixabay

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]