Opvoeding

Zelfvertrouwen kinderen vergroten in 10 stappen

20 mei 2020
Zelfvertrouwen kinderen vergroten in 10 stappen

Veel vrouwen en meisjes kampen met een laag zelfbeeld en onvoldoende zelfvertrouwen. Voor velen is het een strijd om te geloven in hun eigen kunnen en te beseffen dat ze goed genoeg zijn. Als moeder met dochters ben ik mij hier bewust van. Het zelfvertrouwen van mijn dochters vergroten is dan ook van de speerpunten van mijn opvoeding. In dit blog deel ik de tips van 13 jaar moederschap.

Kinderen zijn geprogrammeerd om te leren. Dat zie je al bij baby’s. Voordat ze hun eerste levensjaar bereiken, hebben ze zich een tal van verschillende vaardigheden eigen gemaakt. Van objecten met hun ogen volgen, het stevig vastpakken en omrollen tot aan kruipen, vast voedsel eten, praten en lopen. Bij elke mijlpaal die ze bereiken, zie je hun zelfvertrouwen toenemen. Soms zelfs zo dat ze zichzelf overschatten en dingen doen die ze nog helemaal niet kunnen. Maar gelukkig hebben de meeste baby’s liefdevolle ouders die de situatie vaak wel goed overzien en zo de schade beperken. Je zou dan ook in principe kunnen zeggen dat het ontwikkelen van zelfvertrouwen een natuurlijk gegeven is. Toch zie je dat het in de praktijk niet zo simpel werkt. Vooral meisjes krijgen tegen de tijd dat ze tiener zijn echt te maken met een dip in hun zelfvertrouwen.

Waarom zelfvertrouwen belangrijk is voor kinderen

Waarom zelfvertrouwen en een goed zelfbeeld belangrijk is

Het vergroten van je kinds zelfvertrouwen heeft verschillende voordelen en is belangrijk. Je ongeliefd, ongehoord, ongewild en onbelangrijk voelen, is namelijk verschrikkelijk. Zelfs vele volwassenen worstelen met het destructieve effect  van deze ervaring op hun leven. Het is fijn om geaccepteerd te worden om wie je bent en dat je niet je stinkende best hoeft te doen om erbij te horen. Maar daarnaast heeft een positief zelfbeeld en voldoende zelfvertrouwen ook onderstaande voordelen:

  • Een kind met zelfvertrouwen respecteert zichzelf en verwacht ook dat anderen haar respecteren en haar met respect behandelen.
  • Kinderen met een gezonde portie zelfvertrouwen zijn geen pleasers en zullen hun tijd dan ook niet verdoen met het anderen naar de zin maken.
  • Als een kind voldoende zelfvertrouwen heeft, zal het geen smoesjes verzinnen voor haar tekortkomingen. Ze snappen dat ze verantwoordelijk zijn en leggen verantwoording af voor hun daden.
  • Als een kind voldoende zelfvertrouwen heeft, vervalt het niet in de slachtofferrol n zullen ze sneller voor zichzelf opkomen.
  • Een kind met met een gezonde dosis zelfvertrouwen is niet beng voor afwijzing. Ze durven het aan om het opnieuw te proberen en zo hun doelen te bereiken.
  • Iemand die voldoende zelfvertrouwen heeft, begrijpt dat ze niet perfect hoeft te zijn om leuk gevonden te worden of geaccepteerd te worden. Ze voelen zich goed in hun vel zitten.

Zelfvertrouwen kinderen vergroten in 10 stappen

Geef ze liefde

Boost zelfvertrouwen kinderen

De allereerste stap die je kan zetten om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten is door haar het gevoel te geven dat ze geliefd is. Het is een van de meest makkelijke manieren, maar we vergeten het nog wel eens. Er is een verschil tussen dat je kinderen weten dat je van ze houdt of dat ze het ook daadwerkelijk voelen. Of aansluit bij de manier waarop zij liefde ervaren en voelen zoals ik in dit blog schreef.

Kinderen die zich geliefd voelen, voelen zich veilig en zelfverzekerd. Ze weten dat ze geen negatief gedrag hoeven te vertonen om aandacht te krijgen. Of over hun grenzen hoeven te gaan om het te verdienen.

Laat je kinderen voelen dat ze geliefd zijn. Juist op die momenten dat ze het extra nodig hebben. Wanneer ze er een zooitje van gemaakt hebben, een proefwerk verknalden of toch iets deden wat je ze verteld had niet te doen en nu de schade van ondervinden. Natuurlijk mag je boos op ze worden, maar laat ze naast je teleurstelling ook voelen dat ze nog steeds geliefd zijn. En dat dit niet alleen afhankelijk is van goed gedrag of als ze hun doelen behalen. Daarmee vergroot je het zelfvertrouwen van je kinderen.

Goed voorbeeld

Goed voorbeeld, doet goed volgen. Er is een grote kans dat je kind jouw gedrag kopieert dus geef het goede voorbeeld door zelf vol zelfvertrouwen te zijn. En ik weet: soms is dat een behoorlijke uitdaging. Ook ik heb periodes waarin mijn zelfvertrouwen laag is. Mij  kwetsbaar voel en spreekwoordelijk de nodige bergen verzetten moet. Zo was ik afgelopen week druk bezig met het voorbereiden van iets wat ik heel graag wilde. Mijn emoties gingen van “Oh help, dat kan ik niet!” naar “De uitkomst maakt me niet uit, maar ik wil dit voor mijzelf doen om te bewijze dat ik het kan.” Mijn kinderen zagen dat ik er druk mee was. Het prioriteit gaf en al het andere tijdelijk even on hold zette. Ze zagen me worstelen, maar ook dat ik het punt bereikte waarop ik het tevreden even iemand anders liet meekijken. En dat niet alleen, ze deelden ook mee in de vreugde toen ik ze eind vorige week liet weten dat het gelukt was.

Het gaat me niet om dat mijn kinderen mij zien slagen. Ook falen kan leerzaam voor ze zijn. Maar het is goed als je kinderen zien dat jij een uitdaging het hoofd biedt door een goede voorbereiding, toewijding en doorzettingsvermogen. Leren dat succes niet komt aangewaaid maar dat je wel de nodige invloed op de uitkomst kunt hebben.

Bevestig je kind

Ik heb al vaker iets geschreven over de kracht van woorden. Hoe destructief negatieve woorden kunnen zijn. Omdat deze de kritische stem kunnen worden die we horen. Ook ik ben niet altijd even rustig, vriendelijk of geduldig zoals ik zou willen.  Vooral wanneer ik er tegenaan loop dat iets mij iets lukt en ik gefrustreerd ben.

Woorden kunnen een kind opbouwen of afbreken. En soms moeten we gewoon erkennen dat onze woorden er aan bijdragen dat onze kinderen zich incompetent  en onvoldoende voelen. Daarom is het belangrijk om goed op te passen met wat je zegt. Geef je kind niet het gevoel dat ze niet slim, leuk of goed genoeg zijn. Vergelijk je kinderen niet met elkaar en speel ze niet tegen elkaar uit. Het is een stuk moeilijker om (zelf)vertrouwen opnieuw op te bouwen als je het hebt afgebroken.

Als je niks leuks weet te zeggen, kies er dan voor om niks te zeggen. Bevestig je kind in waar ze goed in is. Gebruik positieve affirmaties zodat je het zelfvertrouwen van je kinderen vergroot.

Stel realistische doelen

We leven in een tijd waarin social media eraan bijdraagt dat het lijkt alsof sommige mensen het perfecte leven hebben. Met de juiste filter erover lijkt dat ook zo. Maar leer je kinderen dat niemand. Yep, echt niemand de hele tijd perfect is. Iedereen heeft momenten waarin het minder goed gaat. Iedereen probeert en iedereen zal ook wel eens falen.

In een neppe wereld waarin we vooral te koop lopen met onze succes, leer je kinderen om om realistische doelen te stellen. Dat je veel bereiken kunt met hard werken. Help ze bij het ontdekken van hun sterke en zwakke  zwakke eigenschappen en hoe je deze inzet.

Zit er niet bovenop

Een van de beste uitspraken van de Luizenmoeder vond ik “Als je wilt dat je kind omhoog klimt, moet je er niet bovenop gaat zitten”.

Veel moeders hebben de neiging om van alles voor hun kinderen te doen. Sommigen omdat die zoiets hebben van “Kinderen moeten al zo veel”. De ander omdat ze dit als vorm zien van liefde. Maar er is ook een groep moeders die pragmatischer is: het gaat sneller, beter en perfecter als een volwassenen het doet. Wat je reden ook mag zijn onbewust geef je toch een boodschap af aan je kind. Namelijk: of je vertrouwt het niet of je hebt het idee dat ze het niet zelf kunnen doen.

Welke goede reden je ook hebt: geef je kind de ruimte om eigen fouten te maken. Kinderen hebben behoefte aan zelfstandigheid. Daar leren ze van. Als ze alles wat ze doen bij jou moeten checken leren ze nooit vertrouwen op hun eigen beoordelingsvermogen. En ontwikkelen ze die niet. Ik ben het soort moeder die kinderen wil opvoeden die hun eigen beslissingen kunnen nemen. Onafhankelijk zijn en het initiatief nemen. Als dat gevraagd wordt, maar ook wanneer dat niet zo is. Daarmee vergroot ik het zelfvertrouwen van mijn kinderen.

Geef ze ruimte om fouten te maken

laag zelfbeeld en onvoldoende zelfvertrouwen

Het is belangrijk dat kinderen leren dat ieder mens fouten maakt. Ook volwassenen. Leer ze het verschil tussen schuld en schaamte. Schuld is erkennen dat je iets slechts gedaan hebt. Schaamte is datgene wat je gedaan hebt, koppelen aan je identiteit. Dus: ik heb iets slechts gedaan dus ik ben slecht. Het is belangrijk at ze leren dat er verschil zit tussen wat we doen en wie we zijn.

Het is belangrijk dat je kinderen leren dat je fouten er daarvan leert. Leer je kinderen dat het geen zin heeft om je er slecht over te voelen. Na een sorry gaan we weer verder.

Lees ook: Een familie-identiteit ontwikkelen in 8 stappen

Laat je kinderen bijdragen

Zelfvertrouwen kinderen ontwikkelen_The millennialmom

Wij zijn een samengesteld gezin. Juist daarom vind ik het belangrijk dat dat familie-zijn iets meer is dan dna. Samen dingen doen maakt onderdeel uit van onze familie identiteit. Van huishoudelijke klusjes tot reizen en de verzorging van baby Novan. Ieder kind is een gewaardeerd lid van ons team. En ik vind het belangrijk dat ieder kind zich gewaardeerd voelt en het gevoel heeft dat ze iets bijdraagt. Heel vaak laat ik Grace of Bailey Novan uit de wieg halen als hij huilt. Niet omdat ik het niet kan of er geen zin in heb. Maar omdat ik besef dat die paar minuutjes samen hun band verstevigd. Ik zie dat Novan positief op zijn zussen reageert en zijn gezicht oplicht als hij ze ziet.

Maar ik laat de oudste meiden ook klusjes doen. Bailey neemt regelmatig samen met Chloe een bad. En als Chloe dan beneden komt is ze gewassen, zijn haar haren gekamd en heeft ze schone kleding aan.

Ontwikkel sociale vaardigheden

Het zelfvertrouwen van kinderen wordt gesterkt als ze zich met hun sociale vaardigheden kunnen redden. Van hoe je contact maakt als je ergens nieuw bent of onbekend. Tot aan hoe zorg je er verbaal voor dat iemand stopt met vervelend gedrag? Of hoe zeg je nee en zorg je ervoor dat je niet iets toezegt wat je niet wilt?

Verbeter hun studievaardigheden

Studievaardigheden kunnen bijdragen aan het vergroten van zelfvertrouwen bij kinderen. Als je kind ervaart dat ze grip kunnen hebben op de uitkomst en dat niet alleen maar een kwestie is van iq. Mijn oudste dochter Grace zit op het gymnasium en ook Bailey gaat VWO. Dat ze het extreem goed doen om school, betekent niet dat ik me geen zorgen maak om hun schoolprestaties. Een van de uitdagingen voor kinderen die goed kunnen leren is motivatie. En ook inzicht te krijgen in hoe ze leren. Als je met goed leren een goed cijfer krijgt maar als jet het niet doet en dan ook nog een voldoende scoort, is motivatie nog belangrijker. Op de school van Grace besteden ze een heel trimester aan studievaardigheden. Denk aan timemanagement, prioriteiten stellen, en samenvattingen maken. In de eerste klas heb ik Grace daar echt in moeten begeleiden. Een weekplanner gemaakt en doorgenomen wat ze die week gaat doen. omdat ze haar eigen capaciteiten echt overschatte.

Nu ze naar de 3de klas gaat na de zomervakantie zie ik dat ze hier de vruchten van plukt en vertrouwen heeft in haar vaardigheden.

Vier en sta stil bij hun inspanning

zelfvertrouwen-kinderen-vergroten

En als laatste: kinderen met veel zelfvertrouwen hebben ouders die trots op hun inspanningen zijn. Of deze nu leiden tot succes of niet. Oefening baart kunst. Dus het is logisch dat je kind nieuwe vaardigheden ook niet meteen perfect onder de knie heeft. Het is belangrijk dat ze blijven proberen. Maar hoe leren ze om door te zetten als ze nooit eens een compliment krijgen voor al die keren dat ze het geprobeerd hebben? Vier de successen en inspanningen van je kinderen.

Het is zoals de simpele volkswijsheid die recent in mijn fitness app las. De enige slechte training is de training die niet doorging. 

Ook leuk om te lezen:

tips zelfvertrouwen kind boost geven

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]