Food Kerst Recepten

Kerstkoekjes maken doe je zelf

24 december 2015
Kerstkoekjes maken-basisrecept koekjesdeeg-GoodGirlsCompany

Een van de activiteiten uit de Adventskalander was het maken van Kerstkoekjes. Dit maak je eigenlijk net zoals gewone koekjes. Alleen gebruikten we nu uitsteekvormpjes die met Kerst te maken hebben. Denk aan een bel, ster, kerstboom of engel. Dit gold ook voor de decoratie. Fonkelende sterretjes, gekleurde balletjes in de kleuren groen en rood. Dit natuurlijk aangebracht op roze en witte glazuur. Het resultaat zag er leuk uit en smaakte ook lekker. Vandaag deel ik mijn recept. Lees je mee?

basisrecepti koekjesdeeg- Kerstkoekjes maken-GoodGirlsCompany

Mijn dochters zijn dolo op koekjes bakken. Zelf vind ik het ook altijd erg gezellig om samen in de keuken druk bezig te zijn. Muziekje aan op de achtergrond, twee enthousiaste meisjes om mij heen dartelend die allebei dolgraag willen helpen. Miss B wil altijd het deeg maken. Zij is ook degene die maar al te graag ook ondertussen even proeft.  Miss G is altijd erg hulpvaardig met het klaarzetten van spullen. Dat we samen kerstkoekjes moest maken, stond natuurlijk vast.

Benodigdheden kerstkoekjes

Benodigdheden:

  • 2 kommen
  • 2 dessert lepels
  • mixer met deeghaken
  • uitsteekvormpjes
  • deegroller
  • bakplaat
  • bakpapier
  • decoratie

Ingrediënten:

  • 240 gram bloem
  • 160 gram boter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei (dooier)
  • mespuntje zout
  • poedersuiker
  • water

Voor het glazuur

  • 200 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel water
  • voedselkleurstof

Zo maak je kerstkoekjes

Het basisrecept voor koekjesdeeg kan je hier vinden. Als je dit hebt gemaakt bestrooi je het aanrecht met een beetje bloem. Rol het deeg uit met de deegroller tot een mooie plak van 1 cm. Steek vervolgens met de uitsteekvormpjes figuurtjes uit het deeg. Leg de figuurtje sop de bakplaat.

glazuur maken met poedersuiker-basisrecept voor koekjesdeeg-GoodGirlsCompany

Bak de koekjes vervolgens in 20 minuten goudbruin. Laat de koekjes een half uur afkoelen. Terwijl de koekjes afkoelen, kan jet het glazuur maken. Hier lees je hoe je glazuur maakt met poedersuiker.

Verdeel het galzuur vervolgens over 2 kommen en voeg aan 1 het rode voedingskleurstof toe. Smeer de glazuur uit over de koekjes en bestrooi deze met de kerstdecoratie.

Alle Kerstkoekjes versierd? Laat het glazuur uitharden.

Tip:

  • Moeite om het deeg uit de koekjesvormpjes te krijgen? Haal ze dan door een bodempje meel.

Houd jij ook van bakken en bak jij ook wel eens zelf koekjes met je kinderen?
Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

Leave a Reply

CommentLuv badge

Instagram

Volg mij op Instagram!