Christendom

27 Worship songs voor moeilijke tijden

12 november 2023
christelijke-liederen-voor-als-het-leven-pijn-doe

Geschatte leestijd: 16 minuten

Zoek je worship songs die je bemoediging en kracht geven in moeilijke tijden? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan is dit het perfecte blog voor jou. Ik heb een aantal van mijn favoriete christelijke liederen voor moeilijke tijden voor je op een rijtje gezet.

Tegenslag, angst, pijn en verdriet horen bij het leven. Als mensen gaan allemaal door fases in het leven die moeilijk zijn. Ook ik heb in de afgelopen jaren genoeg momenten meegemaakt waarop de moed me soms ontbrak, hoop ver weg was en geloof voelde alsof het een kaars was die langzaam uitging. Maar daar ik de woorden niet kan vinden om te bidden. God ver weg lijkt en ik zo overweldigd ben door het leven, kies ik er bewust voor om me te omringen met worship songs die me bemoedigen en moeilijke tijden. Mijn gedachten verleggen van mijn situatie en me herinneren aan Zijn goedheid, liefde en trouw.

Inhoud van dit blog

Muziek is belangrijk

Al in de Bijbel wordt gesproken over de helende kracht van muziek. Zo lees je in 1 Samuel 16- 23 hoe God een kwade geest naar Saul stuurt. Je kunt dit letterlijk zien als dat Saul geteisterd werd door een kwade geest. In de Bijbel zijn er meerdere momenten waarop God een kwade geest stuurt. Zoals in Richteren 9:23, 1 Koningen 9:22-23  (bron). Maar met onze bril van de 21ste eeuw vertalen we ‘kwade geest’ soms ook naar een mentale ziekte zoals depressie, of extreme angst. Hoe dan ook. Saul had er last van en het hielp hem als David kalmerende, rustige muziek speelde. Dit gaf hem rust. In de Hebreeuwse cultuur nam muziek een belangrijke plaats in Het klink tijdens bruiloften, religieuze ceremonies, kroningen, het was een krachtig wapen tijdens de vele oorlogen die er gevoerd werden en bracht troost in tijden van rouw.

God is in this story- Katy- Nicole & Big Daddy Weave

Dit is een van mijn favoriete worship songs voor moeilijke tijden. Het heeft mij door heel wat momenten in het leven gesleept waarin ik er aan dacht om op te geven. Omdat ik niet zag dat mijn situatie beter werd. Het enige wat ik zag was de chaos. En hoe kon dat het resultaat zijn van al mijn inspanningen? Maar tegenwoordig bemoedigd het me om te weten dat hoe chaotisch, beschamend of teleurstellend mijn leven ook is: God is erbij.

Bemoedigende tekst

“So if the storm you’re walking through
Feels like it’s too much and you
Wonder if He even cares at all
Well, hold on tight to what you know
He promised He won’t let you go
Your song of healing’s written in His scars”

My God is still the same – Sanctus Real

Dit lied van Sanctus Real bemoedigt je door je eraan te herinneren dat God gisteren, vandaag en morgen dezelfde is. Dat je altijd kunt vertrouwen dat Hij zijn woord houdt en zijn beloften niet zal verbreken. Daarom is het een van mijn favoriete worship songs voor moeilijke tijden. 

Bemoedigende tekst

“When did He break His promise?
When did His kindness fail?
Never has, never will
My God is still the same” 

Brighter Days- Blessing Offor

In dit lied hoor je een boodschap doorklinken die ons eraan herinnert dat er betere tijden komen. We kunnen op Gods genade en plannen voor ons leven vertrouwen. Hij geeft ons een hoopvolle toekomst. (Zie Jeremia 29:11)

Bemoedigende tekst

“I know there’s gonna be some brighter days
I swear that love will find you in your pain
I feel it in me like the beating of life in my veins
I know there’s gonna be some brighter days
I know there’s gonna be some brighter days”

Haven’t seen it yet- Danny Gokey

Ik houd van dit lied. Ik weet niet hoe vaak ik het wel niet gedraaid heb in de auto op weg naar mijn werk. Terwijl de zon net op kwam en donkere tinten van de nacht wegjoeg voor de warme tinten van een nieuwe dag vol nieuwe kansen. Terwijl het me eraan herinnerde dat ik niet moest opgeven maar geloven dat ik het wonder gewoon nog niet gezien heb. 

Bemoedigende tekst

“It’s like the brightest sunrise
Waiting on the other side of the darkest night
Don’t ever lose hope, hold on and believe
Maybe you just haven’t seen it, just haven’t seen it yet
You’re closer than you think you are
Only moments from the break of dawn
All His promises are just up ahead”

Be Alright- Dante Bowe Amanda Lindsey

Het fijne van Spotify is dat het zo nu en dan nummers aandraagt die in je muzieklijst passen. En zo kwam het dat ik een aantal jaar geleden op dit bemoedigende christelijke liedje terecht kwam. Het begint rustig, maar aan het einde heb ik altijd zin om te dansen. En dat is misschien ook wel precies de bedoeling. In plaats van dat je blijft hangen in je eigen zorgen en verdriet mag je beseffen dat het wel goed komt.

Bemoedigende tekst

“Cause it’ll be alright, alright, alright
Alright, alright, alright
It’s gonna be alright, alright, alright
Alright, alright, alright
This won’t last forever
Baby, it’s gonna get better
It’ll be alright, alright, alright
Alright, alright”

Where were you?- Francesca Battistelli

Als je The shack hebt gezien, herken je dit liedje. Maar wanneer je het gedicht voetsporen in het zand kent, herken je de tekst waar dit lied op gebaseerd is. Soms voelt het alsof je in dit leven er helemaal alleen voor staat, maar als je terugkijkt zie je vaak dat je op sommige momenten gedragen werd.

Bemoedigende tekst

“Where were you?
When I had no one to turn to
You carried me through
On your shoulders, black and blue
I never knew
The footprints in the sand were you
Were you”

The God who stays – Matt West

Veel worship songs voor moeilijke tijden herinneren je aan Gods liefde, trouw en genade. Maar dit lied herinnert je eraan dat God altijd jouw voor je klaar staat met wijd open armen. Hij is degene die jouw kant komt oprennen als alle anderen niet weten hoe snel ze bij je vandaan moeten rennen.

Bemoedigende tekst

“You’re the God who stays
You’re the one who runs in my direction
When the whole world walks away
You’re the God who stands
With wide-open arms
And You tell me nothing I have ever done can separate my heart
From the God who stays”

I believe it Now- Sidewalk Prophets, Olivia Lane

In dit lied hoor je emoties zoals woede, verslagenheid terug. Want laten we eerlijk zijn, ook wij zijn niet immuun voor zulke emoties. Dat is menselijk. En zeker als het water aan je lippen staat kun je je wanhopig voelen. Maar ook in moeilijke tijden mag je weten dat er voor je gezorgd wordt.

Bemoedigende tekst

“Oh, my God
I remember when I cried
Shook my fists up at the sky
I wondered why
You felt so far from me
Oh, God
It was in my deepest pain
That I heard You call my name
I heard You say
That You were right there with me”

Christelijke-hoopvolle-liederen-om-te-beluisteren-themillenialmom

Even louder- People of the Earth feat Tricia

Waar je mee omgaat word je mee besmet. Dus ik kan het dan ook alleen maar mijzelf aanrekenen dat mijn dochter Chloé dit lied inmiddels luidkeels kan meezingen. En soms is samen zingen alles wat je nodig hebt in dit leven.

Bemoedigende tekst

“Even if the drums stop beating
My soul will keep on singing
Even louder, even louder
Even when my eyes can’t see it
I’ll sing ’til I believe it
Even louder, even louder”

Overcomer – Mandisa

Hoe erg je ook onderuit gaat door de verschillende situaties in het leven, God wil ons helpen om deze te overwinnen. Hij wil dat we niet blijven liggen, maar onszelf herpakken en doorgaan. Dit lied van Mandisa mag ons eraan herinneren dat alles in ons leven al overwonnen is.

Bemoedigende tekst

“You’re an overcomer
Stay in the fight until the final round
You’re not going under
‘Cause God is holding you right now
You might be down for a moment
Feeling like it’s hopeless
That’s when He reminds You
That you’re an overcomer”

Even at My Worst – Blanca

Het is bemoedigend om te weten dat zelfs wanneer ik op mijn slechtst ben, dat God nog steeds van mijn houdt.

Bemoedigende tekst

“When I fall down, you pick me up
When I feel small, you’re big enough
I’m standing strong and it’s because of you
(It’s because of you)
Through my trouble and my flaws
Yeah, you see above it all
I’m standing strong and it’s because of you
(Even at my worst)”

Lees ook: 8 christelijke podcasts voor en door vrouwen

Waymaker- Leeland

Het lied waymaker is er in verschillende versies. Zo heeft gospelicoon Michael W. smith ook een versie met dit nummer. Maar deze van Leeland is denk ik de versie die mijn favoriet blijft.  Laat deze worship song je er in moeilijke tijdens aan herinneren dat God achter de schermen bezig is.

Bemoedigende tekst

“Even when I don’t see it, You’re working
Even when I don’t feel it (yeah), You’re working
You never stop, You never stop working
You never stop, You never stop working”

27-christelijke-liedjes-die-je-kunnen-troosten-themillennialmom

Make it through – Leanna Crawford

Dit liefelijke liedje is echt een opkikker voor die momenten dat ik iets moeilijks moet doen. Op repeat geeft het me de kracht om de taak te voltooien. We zullen er doorheen komen.

Bemoedigende tekst

” Yeah, I’m telling you
We’re gonna make it through
Don’t let this be the end
And it’s just the beginning
That mountain’s gonna move”

Surrounded (fight my Battles)- Upperroom

Bemoedigende tekst

“It may look like I’m surrounded but I’m surrounded by You
It may look like I’m surrounded but I’m surrounded by You”

Battle Belongs- Phil Wickham

De strijd die we strijden, hoeven we niet alleen te doorstaan. We mogen leren om onze strijd aan God te geven. Wat het ook is. 

Bemoedigende tekst

“Almighty fortress, You go before usNothing can stand against the power of our GodYou shine in the shadow, You win every battleNothing can stand against the power of our God”

Raise a Hallelujah – 

Je weet dat je een geestelijke groei hebt doorgemaakt wanneer je bij een tegenslag niet meteen in paniek schiet, maar kan lofprijzen en dankbaar zijn. Want zoals de Bijbel `zegt mogen we God aanbidden in al onze omstandigheden. Of deze nu positief of negatief zijn. Sterker nog: ik heb ervaren dat als je in moeilijke tijden je aandacht verlegd en je focust op wat God gedaan heeft in je leven dingen veel minder invloed op je leven hebben.

Bemoedigende tekst

” I’m gonna sing in the middle of the storm
Louder and louder, you’re gonna hear my praises roar
Up from the ashes hope will arise
Death is defeated, the King is alive”

Same God- Hannah Kerr

Bemoedigende tekst

“You’re the same God
You’re with me in the middle of it all, God
You’re catching every tear as it falls I know
You’ll never change Even when I’m feeling far away
You love me the same, God
You love me the same, God
You love me the same, God
You love me the same” 

Be alright – Evan Craft, KB, Sam Rivera

Waarschijnlijk ken je het kinderliedje “He got the whole world in his hands’ wel. Het is een van de Engels klassiekers die je als kind leerde wanneer je een christelijk liedje in het Engels leerde. En laat Be Alright daar nu een modernere versie van zijn. Of misschien wel een canon. De melodieuze tonen Sam gecombineerd met de Evan die in het Spaans zingt gecombineerd met de rap van KB maken deze klassieker tot een lied die ook voor de nieuwe generatie is.

Bemoedigende tekst

“Todo va a estar bien
Everything will be alright
The whole world’s in His hands
Your whole world’s in His hands
In the darkness and the trials
He’s faithful and He is true
The whole world’s in His hands
Y todo va a estar bien” 

Build a boat- Colton Dixon

Aan de ene kant houd ik van Worship songs die mij troost bieden in moeilijke tijden. Maar tegelijkertijd houd ik ook van Worship die je kracht geven. En laat dat nu net het geval zijn met dit catchy liedje. Losjes gebaseerd op het voorbeeld van Noach die een ark bouwde, ook al had het nog nooit geregend. Zo mag het je ook aanzetten om in je leven voorbereidingen te treffen voor wanneer Gods regen van zegen komt. 

Bemoedigende tekst

“Every word You say is gonna come true
You will lead me to the promised land
Everything You say is gonna happen
Even though I haven’t seen it yet”

It’s gonna get better – Stars go Dim

Ik was al fan van het liedje ‘You are loved’ van Strs go dim, maar ook dit lied een krachtige reminder dat her beter tijden aan komen. Zelfs als het voelt alsof je door een dal van diepe duisternis heen moet. Je hoeft niet bang te zijn, want je mag weten waar je hulp vandaan komt.

Bemoedigende tekst

“I’ve walked through the valley, the shadow
I’m ready for all you have for me
All you have for me
No matter where you lead as long as you’re with me
I’m where I need to be”

Love me like you- The Young Escape, Nobigdyl

Dit catchy liedje helpt je om in moeilijke tijden te herinneren dat God voor je zorgt en je meer geeft dan je nodig hebt. Hij heeft immers al vaker bewezen dat hij er voor je is. En dat mag je weten op de toppen, maar ook in de dalen van je leven.

Bemoedigende tekst

“You fill me up when I feel empty
You give me more than enough
When skies are falling all around me
You follow me with perfect love”

worship-songs-moeilijke-tijden-themillenialmom

Lift me up – The afters

Oud maar goud is dit liedje van the Afters. Ik weet dat ik het vaak luisterde in het jaar dat Chloé werd geboren. En nog steeds staat het op haar playlist. Het is fijn om te weten dat God je boven je moeilijkheden uittilt.

Bemoedigende tekst

” You lift me up when I am weak
Your arms wrap around me
Your love catches me so I’m letting go
You lift me up when I can’t see
You heart’s all that I need
Your love carries me so I’m letting go”

You keep hope Alive-  Mandisa feat Jon Reddick

Wanneer je twee mensen met een fantastische stem een duet laat doen, kan het niet anders dan dat dit een geweldige power ballad oplevert. En dat is dan ook wat dit lied is. Het geeft je brandstof en hoop. En laat dat nu net zijn wat je nodig hebt om de toekomst onder ogen te komen.

Bemoedigende tekst

” There’s hope in the morning
Hope in the evening
Hope because You’re living
Hope because You’re breathing
There’s hope in the breaking
Hope in the sorrow
Hope for this moment
My hope for tomorrow” 

My father’s got it- Rock City worship

Dit zorgeloze liedje laat je beseffen dat God alles onder controle heeft en je je dus geen zorgen hoeft te maken. In de Bijbel worden we er regelmatig op gewezen dat zorgen maken ond beroofd van onze vrede. Dus we mogen onze zorgen aan God geven. Zodat we rust ontvangen, want Zijn juk is zacht (Mattheus 11: 28- 29).

Bemoedigende tekst

“I’m not worried about it, I know where life is found and
There’s no way around it
I know that my Father’s got it
And I don’t need nothin’ even if all is fallin’ down
Ain’t that somethin’? I know my Father’s got it”

Eline – Je mag ook verliezen

Dit is een van de weinige Nederlandstalige liedjes. Maar ik vind dit liedje van Eline Bakker zo ontzettend mooi dat ik het met alle liefde toevoeg aan mijn lijst. De eerste keer dat ik het hoorde ging ik even door een dipje en kwamen de woorden echt binnen. En ook nu mag ik hem nog graag opzetten om me er aan te herinneren minder perfectionistisch te zijn. En te accepteren dat het niet erg is als dingen niet lukken of op mijn manier gaan.

Bemoedigende tekst

” Hier is een plek
Voor dwalers en falers
Hier is een plek Voor als het mislukt
Kom als je moe bent Verward en verslagen
Hier is een plek
Hier vind je rust” 

I’ll find you- Lecrae ft Tori Kelly

Bemoedigende tekst

” Just fight a little longer my friend
It’s all worth it in the end
But when you got nobody to turn to
Just hold on and I’ll find you”

My lighthouse- Rend collective

Okay ik kan mijn lijst met Worship songs voor moeilijke tijden natuurlijk niet afsluiten zonder dit liedje. De vertaalde versie vind ik verschrikkelijk, maar deze folk favorite maakt me altijd blij. 

Dus dit zijn 27 van mijn favoriete worship songs in moeilijke tijden. Het was lastig een selectie te maken, want er zijn zoveel krachtige bemoedigende liederen. En er zijn er nog echt wel een heleboel die buiten de selectie zijn gevallen. Maar hopelijk kun je er een aantal op een playlist zetten zodat je altijd een aantal liederen hebt die je helpen. 

Ook leuk om te lezen:

27 worshipsongs-voor-als-het-leven-pijn-doet

Liefs JosanVolg jij mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]