Persoonlijk

Ouders we moeten praten… over jullie stomme Whatsapp gedrag

25 juni 2018
Whatsapp gedrag

Ik wil geen spelbreker zijn maar iemand moet het zeggen. En omdat ik ook een ouder ben – lees in het zelfde schuitje zit- hoop ik dat jullie het begrijpen als ik zeg: ouders jullie slaan echt compleet door met je stomme WhatsApp gedrag.

Ik kan echt niet tot een andere conclusie komen nadat ik mijn dochter dit weekend van het zoveelste feestje afhaalde waarbij ik tot in detail op de hoogte gehouden werd van het wel en wee van mijn tiener en haar vriendinnen. Ongevraagd welteverstaan.

Ik ben zo’n moeder die

Ik ben namelijk zo’n moeder die als haar kinderen niet thuis zijn keihard FREEDOM van George Michael door de speakers laat schallen. En net zoals Tom Cruis in Risky Business spontaan in ondergoed en foeilelijke sokken gaat dansen. Ik heb niet de moves van Jagger, maar dit weerhoudt mij er niet van om eens lekker bloedordinair een vreugdedansje te doen. Gewoon omdat het kan. En mijn dochters niet vol afgrijzen hun wenkbrauwen optrekken of afkeurende geluiden maken.

Mensen wat kan je je sexy voelen als je dat moederlichaam met hier en daar een rolletje vet omarmt en er gewoon voor gaat. Maar dankzij jullie stomme app-gedrag word ik weer uit die roes gehaald. En met beide benen stevig op de aarde gezet. Ik ben een moeder. En dat betekent dat ik me tot in lengte van dagen druk schijn te moeten maken over mijn kind. Ook als deze niet eens in de buurt is.

Fear of Missing out

De kinderjaren. Wat vliegen deze voorbij, hè ? Tenminste dat zeggen we altijd als we in een sentimentele bui terugkijken. Als we er middenin zitten ploeteren we ons er kranig doorheen. Van mijlpaal naar mijlpaal en dat op te weinig slaap en heel wat liters koude koffie. En serieus…ik zou het niet willen missen. Maar, inmiddels verkeer ik in de fase waarin ik mijn stam gevonden heb. En mijn kind beetje bij beetje steeds meer loslaat. En ik moet zeggen: ze doet het niet onverdienstelijk. Ze rookt en drinkt nog niet, haalt goede cijfers en gedraagt zich best normaal op social media. Ik wil niet op de zaken vooruit lopen, maar het valt me alles mee.

Stom WhatsApp gedrag

Maar voor sommige ouders is dat loslaten dus een dingetje. Die hebben het tot sport verheven om minutieus vast te leggen wat alle aanwezigen op een kinderfeestje doen. Alsof werkelijk alle ouders 4x per uur een update willen hebben over wat hun kroost uitspookt. Wat voor een spannends ik tot nu toe miste en echt hoognodig een foto van moest?

 • Mijn dochter die met klasgenootjes staat te hossen op een of ander polonaiseliedje.
 • Kinderen die marshmallows boven een kampvuur braden.
 • Ze zitten aan tafel en eten
 • Oh en drinken
 • Gaan op een kabelbaan
 • Zijn vroeg wakker

Al met al: dingen die je echt wel had willen missen. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik verwacht dat ze op een feestje te eten en drinken krijgt. Daar betaal je toch voor in de vorm van een cadeautje? Het waren in elk geval niet zulke openbaringen dat ze mij daar door middel van irritant app gedrag van op de hoogte moesten stellen.

Regels voor het WhatsApp gedrag van andere ouders

Lieve ouders we moeten eens praten over jullie gierend uit de klauwen lopend app-gedrag. Het is tijd voor wat nieuwe telefoon etiquette en regels.

 1. Dat je mijn mobiele telefoonnummer hebt, betekent niet dat je mij ongevraagd aan elk groepje mag toevoegen.
 2. Noem me een slechte moeder, maar ik hoef op een feestje van 3 uur geen 50 foto’s! Ik vind het super irritant. Vooral bij slaapfeestjes waarbij jullie middenin de nacht nog doorgaan met foto’s sturen. Zodat als ik ’s ochtends mijn telefoon erbij pak ik een melding krijg dat ik 96 berichten gemist heb.
 3. Ik hoef die foto’s niet. Ik geloof ook echt wel dat mijn dochter het leuk heeft gehad zonder dat ik daar tig foto’s van heb. Serieus…wat probeer je te bewijzen?
 4. Stuur mij geen foto’s als mijn eigen kind er ook nog niet eens op staat.
 5. En ook al stond ze erop…ze heeft tegenwoordig een eigen telefoon Grote kans dat als ze er insta waardig op staat dat ze hem zelf wel repost.

Vind jij die app groepjes voor kinderfeestjes ook zo ontzettend irritant?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Pappablogt
  24 augustus 2018 at 16:47

  Haha wat een fijn artikel. Had eigenlijk verwacht dat het artikel zou gaan over App gedrag in het algemeen. Het feit dat sommige ouders echt geen oog meer hebben voor hun kids. Die als hun kind roept om even te kijken een “mm ja leuk” te horen krijgen en weer in hun scherm duiken. Maar deze invals hoek klopt ook !

 • Reply
  Nathalie
  27 juni 2018 at 13:47

  Hahaha wel grappig geschreven. Ik zou het denk ik niet zo erg vinden, maar ja, ik ben nogal een makkelijk persoon. :-))

  • Reply
   Josan
   30 juni 2018 at 12:58

   Nu vind je het nog leuk. Maar hoe meer kinderen hoe meer app-groepjes…en dan zie je door de telefoon terreur het bos niet meer.

 • Reply
  marjo
  26 juni 2018 at 12:01

  Wij hebben gelukkig nog niet veel van die feestjes met app groepen gehad! Wat een onzin, ik hoor de verhalen wel als ze thuis komen en een foto okay maar geen 10! Maar vooruit je kan jezelf verwijderen uit de groep toch?! Mijn kids zijn nog te jong voor slaapfeestjes dat nog niet gehad maar ook hier zullen wij kennis mee maken.

  • Reply
   Josan
   30 juni 2018 at 12:59

   Precies dat dacht ik ook! Maar echt he ik ontkom er niet aan 🙁

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!