Persoonlijk

Ouders we moeten praten… over jullie stomme Whatsapp gedrag

25 juni 2018
Whatsapp gedrag

Ik wil geen spelbreker zijn maar iemand moet het zeggen. En omdat ik ook een ouder ben – lees in het zelfde schuitje zit- hoop ik dat jullie het begrijpen als ik zeg: ouders jullie slaan echt compleet door met je stomme WhatsApp gedrag.

Ik kan echt niet tot een andere conclusie komen nadat ik mijn dochter dit weekend van het zoveelste feestje afhaalde waarbij ik tot in detail op de hoogte gehouden werd van het wel en wee van mijn tiener en haar vriendinnen. Ongevraagd welteverstaan.

Ik ben zo’n moeder die

Ik ben namelijk zo’n moeder die als haar kinderen niet thuis zijn keihard FREEDOM van George Michael door de speakers laat schallen. En net zoals Tom Cruis in Risky Business spontaan in ondergoed en foeilelijke sokken gaat dansen. Ik heb niet de moves van Jagger, maar dit weerhoudt mij er niet van om eens lekker bloedordinair een vreugdedansje te doen. Gewoon omdat het kan. En mijn dochters niet vol afgrijzen hun wenkbrauwen optrekken of afkeurende geluiden maken.

Mensen wat kan je je sexy voelen als je dat moederlichaam met hier en daar een rolletje vet omarmt en er gewoon voor gaat. Maar dankzij jullie stomme app-gedrag word ik weer uit die roes gehaald. En met beide benen stevig op de aarde gezet. Ik ben een moeder. En dat betekent dat ik me tot in lengte van dagen druk schijn te moeten maken over mijn kind. Ook als deze niet eens in de buurt is.

Fear of Missing out

De kinderjaren. Wat vliegen deze voorbij, hè ? Tenminste dat zeggen we altijd als we in een sentimentele bui terugkijken. Als we er middenin zitten ploeteren we ons er kranig doorheen. Van mijlpaal naar mijlpaal en dat op te weinig slaap en heel wat liters koude koffie. En serieus…ik zou het niet willen missen. Maar, inmiddels verkeer ik in de fase waarin ik mijn stam gevonden heb. En mijn kind beetje bij beetje steeds meer loslaat. En ik moet zeggen: ze doet het niet onverdienstelijk. Ze rookt en drinkt nog niet, haalt goede cijfers en gedraagt zich best normaal op social media. Ik wil niet op de zaken vooruit lopen, maar het valt me alles mee.

Stom WhatsApp gedrag

Maar voor sommige ouders is dat loslaten dus een dingetje. Die hebben het tot sport verheven om minutieus vast te leggen wat alle aanwezigen op een kinderfeestje doen. Alsof werkelijk alle ouders 4x per uur een update willen hebben over wat hun kroost uitspookt. Wat voor een spannends ik tot nu toe miste en echt hoognodig een foto van moest?

 • Mijn dochter die met klasgenootjes staat te hossen op een of ander polonaiseliedje.
 • Kinderen die marshmallows boven een kampvuur braden.
 • Ze zitten aan tafel en eten
 • Oh en drinken
 • Gaan op een kabelbaan
 • Zijn vroeg wakker

Al met al: dingen die je echt wel had willen missen. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik verwacht dat ze op een feestje te eten en drinken krijgt. Daar betaal je toch voor in de vorm van een cadeautje? Het waren in elk geval niet zulke openbaringen dat ze mij daar door middel van irritant app gedrag van op de hoogte moesten stellen.

Regels voor het WhatsApp gedrag van andere ouders

Lieve ouders we moeten eens praten over jullie gierend uit de klauwen lopend app-gedrag. Het is tijd voor wat nieuwe telefoon etiquette en regels.

 1. Dat je mijn mobiele telefoonnummer hebt, betekent niet dat je mij ongevraagd aan elk groepje mag toevoegen.
 2. Noem me een slechte moeder, maar ik hoef op een feestje van 3 uur geen 50 foto’s! Ik vind het super irritant. Vooral bij slaapfeestjes waarbij jullie middenin de nacht nog doorgaan met foto’s sturen. Zodat als ik ’s ochtends mijn telefoon erbij pak ik een melding krijg dat ik 96 berichten gemist heb.
 3. Ik hoef die foto’s niet. Ik geloof ook echt wel dat mijn dochter het leuk heeft gehad zonder dat ik daar tig foto’s van heb. Serieus…wat probeer je te bewijzen?
 4. Stuur mij geen foto’s als mijn eigen kind er ook nog niet eens op staat.
 5. En ook al stond ze erop…ze heeft tegenwoordig een eigen telefoon Grote kans dat als ze er insta waardig op staat dat ze hem zelf wel repost.

Vind jij die app groepjes voor kinderfeestjes ook zo ontzettend irritant?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Pappablogt
  24 augustus 2018 at 16:47

  Haha wat een fijn artikel. Had eigenlijk verwacht dat het artikel zou gaan over App gedrag in het algemeen. Het feit dat sommige ouders echt geen oog meer hebben voor hun kids. Die als hun kind roept om even te kijken een “mm ja leuk” te horen krijgen en weer in hun scherm duiken. Maar deze invals hoek klopt ook !

 • Reply
  Nathalie
  27 juni 2018 at 13:47

  Hahaha wel grappig geschreven. Ik zou het denk ik niet zo erg vinden, maar ja, ik ben nogal een makkelijk persoon. :-))

  • Reply
   Josan
   30 juni 2018 at 12:58

   Nu vind je het nog leuk. Maar hoe meer kinderen hoe meer app-groepjes…en dan zie je door de telefoon terreur het bos niet meer.

 • Reply
  marjo
  26 juni 2018 at 12:01

  Wij hebben gelukkig nog niet veel van die feestjes met app groepen gehad! Wat een onzin, ik hoor de verhalen wel als ze thuis komen en een foto okay maar geen 10! Maar vooruit je kan jezelf verwijderen uit de groep toch?! Mijn kids zijn nog te jong voor slaapfeestjes dat nog niet gehad maar ook hier zullen wij kennis mee maken.

  • Reply
   Josan
   30 juni 2018 at 12:59

   Precies dat dacht ik ook! Maar echt he ik ontkom er niet aan 🙁

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!