Kraamtijd Mama

Wanneer word je weer ongesteld na je bevalling?

29 januari 2015
Wanneer word je weer ongesteld na je bevalling

We weten 9 maanden op, 9 maanden af. Maar wanneer word je weer ongesteld na je bevalling?

De eerste menstruatie na de zwangerschap

Toen ik bevallen was, van mijn oudste dochters duurde het niet zo lang voordat de eerste menstruatie na de zwangerschap weer op gang kwam. Net zoals bij toen ik voor de eerste keer ongesteld werd, overviel het me nu ook weer een beetje. Ik had amper tampons en maandverband in huis! Laatstgenoemde had ik opgemaakt in de kraamperiode om de laatste restantjes kraamvloed (bloedverlies na de bevalling) mee op te vangen.

Wanneer word je weer ongesteld na je bevalling?

De eerste menstruatie na je zwangerschap kan al na 6 tot 8 weken komen. Wat daarbij mee kan spelen is of je borstvoeding of flesvoeding geeft. Veel vrouwen worden niet ongesteld als ze borstvoeding geven. Dat komt door het hormoon prolactine. Na de bevalling onderdrukt het hormoon prolactine de opbouw van het baarmoederslijmvlies en de eisprong.

Ongesteld worden als je borstvoeding geeft

Door de aanwezigheid van het hormoon prolactine in je bloed, blijft bij 80% tot 90% van de vrouwen de menstruatie na de bevalling voor een grote tijd weg. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Bij mijn oudste dochters, gaf ik tot 6 maanden een combinatie van borst- en flesvoeding. Ik was binnen 6 tot 8 weken na de bevalling al weer ongesteld.

Als je geen borstvoeding geeft dan holt het snel achteruit met het prolactinegehalte in je bloed. Vandaar dat moeders je bij flesvoeding vaak ook sneller ongesteld wordt. Dit geldt ook wanneer je gedeeltelijk borstvoeding geeft. Dus een of meerdere voedingen per dag vervangt door flesvoeding. Zoals ik hierboven beschreef, werd ik bij mijn oudste dochters al weer na 6 weken ongesteld. Logisch want ik gaf alleen nog bij de ochtend- en avondvoeding de borst.

Weer ongesteld na je bevalling als je volledig borstvoeding geeft

Als je volledig borstvoeding geeft, duurt het gemiddeld 14,6 maanden voordat je eerste menstruatie weer op gang komt. Maar ook hierin zijn uitzonderingen. De ene vrouw wordt na 6 weken al weer ongesteld, de ander ruim 2 jaar niet.

Wist je dat als je ongesteld wordt en je nog borstvoeding geeft, de moedermelk anders kan smaken? Zelf merk ik ook dat ik dan ook dat mijn borstvoeding terug loopt. Voldoende rust, gezond eten en er voor zorgen dat je voldoende drinkt kunnen helpen om de melkproductie op peil te houden.

Update: bij mijn derde dochter Miss C heb ik vanaf het begin af aan alleen volledige borstvoeding gegeven. Hierdoor werd ik pas weer na 6 maanden voor het eerst ongesteld. Nog niet erg lang dus, maar voor mij wel een record. Dus blijkbaar is de aanwezigheid van prolactine in mijn bloed dan wel hoog genoeg om een normale menstruatiecyclus tijdelijk uit te schakelen.

Gestopt met borstvoeding maar ik word niet ongesteld

Maar wanneer word je weer ongesteld na je bevalling als je borstvoeding geeft? Als je met borstvoeding stopt, komt je menstruatie meestal wel binnen drie maanden op gang. Ben je na 3 maanden nog niet ongesteld geworden? Dan is het raadzaam om even contact op te nemen met je huisarts. Soms heet je menstruatiecyclus een duwtje in de rug nodig. Een korte hormoonkuur doet dan wonderen. Maar het kan ook helpen om tijdens het afbouwen van de borstvoeding al weer met de pil te beginnen.

Verandert je menstruatie na een zwangerschap?

Bij de meeste vrouwen verloopt de menstruatie na de zwangerschap hetzelfde als daarvoor. Hiervoor maakt het niet uit of je via keizersnede of vaginaal bevallen bent.  Maar ook hierbij kan je je niet blind staren op gemiddelden. Er zijn natuurlijk weer uitzonderingen op de regel. Sommige vrouwen vloeien heviger of zwaarder na een bevalling. En hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen ook van invloed zijn op je afscheiding of regelmaat van je cyclus.

Zelf heb ik wel ervaren dat mijn menstruatie enorm veranderd is. De eerste keer dat ik weer ongesteld werd na de bevalling van Miss G had ik een stuk minder last van menstruatieklachten. Voor mijn zwangerschap had ik altijd last van hoofdpijn,  misselijkheid, vreselijke (buik)krampen en enorm bloedverlies tijdens de menstruatie. Ik was echt een paar dagen goed ziek. In mijn omgeving had iedereen altijd beweerd dat het minder zou worden zodra ik een kind had gekregen. Ze hadden gelijk. Na de bevalling duurden mijn menstruaties korter en was het bloedverlies en de buikkrampen minder heftig.

Niet ongesteld, maar wel vruchtbaar?

Ben je nog niet ongesteld na je bevalling? Dat betekent niet dat je niet vruchtbaar bent! Heel lang heeft men gelooft dat je niet zwanger kan raken als je borstvoeding geeft, dat is een fabel. De eisprong vindt namelijk al plaats voordat je weer ongesteld na je bevalling werd. Dus in principe kan je vruchtbaar zijn zonder menstruatie. Daarom is het slim om alvast na te denken over welke vorm van anticonceptie je gebruiken wilt.

Zo zijn er diverse voorbehoedsmiddelen waar je al gewoon mee kan beginnen. Voordeel van de pil is, dat deze zelfs kan helpen om je cyclus weer op gang te brengen. Hormonen in de pil kunnen er trouwens wel voor zorgen dat je melkproductie afneemt. Maar ze komen niet via de melk bij je baby terecht.

Tampons of maandverband na de bevalling

De wond die je placenta in de baarmoeder achterliet is vaak na een week of 6 à 8 genezen. Vanaf dan kan je weer gewoon tampons gebruiken. Het gevaar voor infectieziekten in dan geweken. Dit geldt zowel voor als je vaginaal bevallen bent of via keizersnede.

Na een vaginale bevalling is je baarmoedermond minder stug. Daardoor kan het zelfs zo zijn dat tampons makkelijker gaan dan voorheen.

Ook leuk om te lezen:

Wanneer word je weer ongesteld na je bevalling

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Ik geloof in meisjes. Die gender stereotypen durven te doorbreken. Nee zeggen tegen dat wat tegen hun gevoel in gaat. Hun lichamelijk en geestelijk welzijn voorop durven te stellen. Andere vrouwen opbouwen in plaats van naar beneden halen. Drukker zijn met hun eigen leven dan met dat van anderen. Voor wie de wereld aan hun voeten ligt. Zo voed ik mijn dochters op. En wat is jouw nalatenschap? #wereldmeisjesdag2019 #wereldmeisjesdag #thefutureisfemale #likeagirl #girlboss #worldgirls #girlpower💪 #girlpower #raisingqueens #stronggirls #mightygirl #bestofmom #bethechange #hustlehardgirl #kickassgirls
 • Team blauw 💙 it is! Van verbazing zijn we inmiddels helemaal om. De eerste baby boy spulletjes zijn gekocht. Chloé is helemaal in de wolken. @grace_de_ridder krijgt aanbiedingen voor echo’s omdat men denkt dat zij zwanger is 😂🤣🙈 #genderreveal #genderreveals #team💙 #dutchmom #dutchmoms #zwanger #zwangerschap #moederdochter #babyboy #expectingmom #preggers #preggo #pregnancyannouncement #inverwachting #moederdochter #babycute #siblings #siblinglove #mixedkids
 • Team Blauw 💙 of Team roze 💖 De video met de gender reveil van Baby Lexi staat eindelijk op YouTube. Benieuwd hoe de grote zussen reageren? ===> https://youtu.be/bwWhx4ZUgjE #genderreveal #dutchmom #dutchmoms #themillenialmom #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancy #pregnancydiary #pregnancy #pregnant_world #teampink #teamblue #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babybump #baby #babyontheway
 • INSPIRATIE GEZOCHT⭐ Het leuke tasje heb ik al, (via @bella_kids_nl ) maar hij is nog een beetje leeg. Wat gaven jullie als bedankje aan de kraamverzorgster? #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #inspiratie #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #tips #momlifeisthebestlife #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #dailyparenting #schwanger #ig_motherhood
 • WEEKEND⭐. Ik ga echt alleen maar dingen doen die ik leuk vind. Dus voetjes in het water en standje relax aan.⁣
⁣
Wat zijn jouw plannen?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#weekend😍 #weekend❤ #friday #friyay #discoverunder5k #ig_motherhood #slowlife #dailyparenting #motherhoodrising #motherhoodthroughinstagram #motherhoodunplugged #uniteinmotherhood #uniteinmotherhood #childofig #vsco_kids #umh_kids #illuminatechildhood #simplychildren #dearestviewfinder #vsco_mom #mytinymoments #letthekids #momsofinstagram #thesincerestoryteller #ourcandidlife #slowliving #simpleliving #momsofig #treasuringlittlememories #magicofchildhood
 • Vandaag is de dag!!!! EIN-DE-LIJK krijgen we te horen of Lexi een jongetje of een meisje is. Ik ben echt stik zenuwachtig hoor mensen! 😩😖Ook voor de reactie van de kinderen.🤓⁣
#zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #babybelly #20weekspregnant #20weeks ##melaninmagic #preggers #preggo #momlifeisthebestlife #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #dailyparenting #dutchmom
 • Alleen maar liefde voor dit meisje.😍 Nadat ze weken van mening was dat een broertje niet leuk is, lijkt ze bij te draaien. Ze heeft besloten dat ze lief gaat zijn voor de baby. Ook als het een jongetje is.😂⁣
⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #petitejoys⁣
#letthekids #clickinmoms #cameramama #motherhoodrising #morningslikethese #dailyparenting #motherhoodthroughinstagram #motherhoodunplugged #bestofmom #magicofchildhood #ig_motherhood #ohheymama #dearphotographer
 • De kinderbijslag is weer binnen! In het kader van duurzaamheid heb ik sinds vorig jaar besloten een groot deel van de kinderkleding door te schuiven.🎀🛍👗 En de rest te kopen via kledingbeurzen of een tweedehands winkel. Schoenen koop ik altijd nieuw, maar ik heb ontdekt dat de rest goed te doen is.⁣
⁣
Welke keuzes maak jij als het om kinderkleding gaat?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #ouderschap #opvoeden #opvoedtips #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #mom_hub
 • Dit is mijn buik(je). Inclusief striae en zwangerschapsstreep. Een cadeautje van de zwangerschappen van @grace_de_ridder en @goodgirl_miss_b waarbij ik meer dan 20 kilo aankwam. Ik denk dat ik deze keer blij mag zijn als ik de 10 kilo aantik. Ik kan nog steeds niet heel veel eten.⁣
⁣
Hoeveel kilo kwam jij aan toen je zwanger was?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #babybelly #20weekspregnant #20weeks #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninmagic #bodypositivebabe #preggers #preggo #myblackisbeautiful
 • Mijlpaal: Ik ben op helft van mijn zwangerschap! Wat vliegt de tijd😨 Steeds meer besef ik dat het nu echt serieus gaat worden!🤯 Heb inmiddels de kraamzorg ook geregeld. ⁣
⁣
Wanneer regelde jij de kraamzorg?⁣
.⁣
.⁣
.
 • Nog maar 85 dagen en dan is het kerst. Een van onze vaste kersttradities is de geweldige ijsshow van Disney On Ice. 😍Mijn kinderen tellen de nachtjes slapen al af. Wil jij je kind dit jaar ook een bijzonder cadeau geven? DOE MEE EN WIN! ⭐ Ga mee naar een avontuurlijke wereld vol hartverwarmende verhalen uit het Disney koninkrijk in Disney On Ice Magisch IJsfestival! ⭐ Doe mee en maak kans op 4 zilveren tickets voor vrijdag 27 december om 19.30 uur in Utrecht. Wat je daarvoor doen moet? Kijk op https://www.goodgirlscompany.nl/winactie-4-kaarten-voor-disney-on-ice-magisch-ijsfestival/
.
.
.
#giveaway #winactie #winacties #disney #disneyonice2019 #disneyonice #lovingordinarymoments #dailyparenting #letthekids #momtogs #discoverunder5k #pixelkids #mytinytribe #petitejoys #kidsforreal

Dit zijn wij!