Kraamtijd Mama

Wanneer word je weer ongesteld na je bevalling?

29 januari 2015
Wanneer word je weer ongesteld na je bevalling

We weten 9 maanden op, 9 maanden af. Maar wanneer word je weer ongesteld na je bevalling?

De eerste menstruatie na de zwangerschap

Toen ik bevallen was, van mijn oudste dochters duurde het niet zo lang voordat de eerste menstruatie na de zwangerschap weer op gang kwam. Net zoals bij toen ik voor de eerste keer ongesteld werd, overviel het me nu ook weer een beetje. Ik had amper tampons en maandverband in huis! Laatstgenoemde had ik opgemaakt in de kraamperiode om de laatste restantjes kraamvloed (bloedverlies na de bevalling) mee op te vangen.

Wanneer word je weer ongesteld na je bevalling?

De eerste menstruatie na je zwangerschap kan al na 6 tot 8 weken komen. Wat daarbij mee kan spelen is of je borstvoeding of flesvoeding geeft. Veel vrouwen worden niet ongesteld als ze borstvoeding geven. Dat komt door het hormoon prolactine. Na de bevalling onderdrukt het hormoon prolactine de opbouw van het baarmoederslijmvlies en de eisprong.

Ongesteld worden als je borstvoeding geeft

Door de aanwezigheid van het hormoon prolactine in je bloed, blijft bij 80% tot 90% van de vrouwen de menstruatie na de bevalling voor een grote tijd weg. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Bij mijn oudste dochters, gaf ik tot 6 maanden een combinatie van borst- en flesvoeding. Ik was binnen 6 tot 8 weken na de bevalling al weer ongesteld.

Als je geen borstvoeding geeft dan holt het snel achteruit met het prolactinegehalte in je bloed. Vandaar dat moeders je bij flesvoeding vaak ook sneller ongesteld wordt. Dit geldt ook wanneer je gedeeltelijk borstvoeding geeft. Dus een of meerdere voedingen per dag vervangt door flesvoeding. Zoals ik hierboven beschreef, werd ik bij mijn oudste dochters al weer na 6 weken ongesteld. Logisch want ik gaf alleen nog bij de ochtend- en avondvoeding de borst.

Weer ongesteld na je bevalling als je volledig borstvoeding geeft

Als je volledig borstvoeding geeft, duurt het gemiddeld 14,6 maanden voordat je eerste menstruatie weer op gang komt. Maar ook hierin zijn uitzonderingen. De ene vrouw wordt na 6 weken al weer ongesteld, de ander ruim 2 jaar niet.

Wist je dat als je ongesteld wordt en je nog borstvoeding geeft, de moedermelk anders kan smaken? Zelf merk ik ook dat ik dan ook dat mijn borstvoeding terug loopt. Voldoende rust, gezond eten en er voor zorgen dat je voldoende drinkt kunnen helpen om de melkproductie op peil te houden.

Update: bij mijn derde dochter Miss C heb ik vanaf het begin af aan alleen volledige borstvoeding gegeven. Hierdoor werd ik pas weer na 6 maanden voor het eerst ongesteld. Nog niet erg lang dus, maar voor mij wel een record. Dus blijkbaar is de aanwezigheid van prolactine in mijn bloed dan wel hoog genoeg om een normale menstruatiecyclus tijdelijk uit te schakelen.

Gestopt met borstvoeding maar ik word niet ongesteld

Maar wanneer word je weer ongesteld na je bevalling als je borstvoeding geeft? Als je met borstvoeding stopt, komt je menstruatie meestal wel binnen drie maanden op gang. Ben je na 3 maanden nog niet ongesteld geworden? Dan is het raadzaam om even contact op te nemen met je huisarts. Soms heet je menstruatiecyclus een duwtje in de rug nodig. Een korte hormoonkuur doet dan wonderen. Maar het kan ook helpen om tijdens het afbouwen van de borstvoeding al weer met de pil te beginnen.

Verandert je menstruatie na een zwangerschap?

Bij de meeste vrouwen verloopt de menstruatie na de zwangerschap hetzelfde als daarvoor. Hiervoor maakt het niet uit of je via keizersnede of vaginaal bevallen bent.  Maar ook hierbij kan je je niet blind staren op gemiddelden. Er zijn natuurlijk weer uitzonderingen op de regel. Sommige vrouwen vloeien heviger of zwaarder na een bevalling. En hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen ook van invloed zijn op je afscheiding of regelmaat van je cyclus.

Zelf heb ik wel ervaren dat mijn menstruatie enorm veranderd is. De eerste keer dat ik weer ongesteld werd na de bevalling van Miss G had ik een stuk minder last van menstruatieklachten. Voor mijn zwangerschap had ik altijd last van hoofdpijn,  misselijkheid, vreselijke (buik)krampen en enorm bloedverlies tijdens de menstruatie. Ik was echt een paar dagen goed ziek. In mijn omgeving had iedereen altijd beweerd dat het minder zou worden zodra ik een kind had gekregen. Ze hadden gelijk. Na de bevalling duurden mijn menstruaties korter en was het bloedverlies en de buikkrampen minder heftig.

Niet ongesteld, maar wel vruchtbaar?

Ben je nog niet ongesteld na je bevalling? Dat betekent niet dat je niet vruchtbaar bent! Heel lang heeft men gelooft dat je niet zwanger kan raken als je borstvoeding geeft, dat is een fabel. De eisprong vindt namelijk al plaats voordat je weer ongesteld na je bevalling werd. Dus in principe kan je vruchtbaar zijn zonder menstruatie. Daarom is het slim om alvast na te denken over welke vorm van anticonceptie je gebruiken wilt.

Zo zijn er diverse voorbehoedsmiddelen waar je al gewoon mee kan beginnen. Voordeel van de pil is, dat deze zelfs kan helpen om je cyclus weer op gang te brengen. Hormonen in de pil kunnen er trouwens wel voor zorgen dat je melkproductie afneemt. Maar ze komen niet via de melk bij je baby terecht.

Tampons of maandverband na de bevalling

De wond die je placenta in de baarmoeder achterliet is vaak na een week of 6 à 8 genezen. Vanaf dan kan je weer gewoon tampons gebruiken. Het gevaar voor infectieziekten in dan geweken. Dit geldt zowel voor als je vaginaal bevallen bent of via keizersnede.

Na een vaginale bevalling is je baarmoedermond minder stug. Daardoor kan het zelfs zo zijn dat tampons makkelijker gaan dan voorheen.

Ook leuk om te lezen:

Wanneer word je weer ongesteld na je bevalling

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 𝐻𝑜𝓂𝑒 𝒾𝓈 𝓌𝒽𝑒𝓇𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝒽𝑒𝒶𝓇𝓉 𝒾𝓈⁣
⁣
Allereerste #weekvlog online op #YouTube waarin ik jullie meeneem in ons nieuwe huis! Na maanden van wachten, veel regelen en stress is het dan bijna zover. Hij is bijna af dus we mochten gezellig met een helmpje op ons koppie rondlopen over de bouwplaats. ==> https://youtu.be/D2CvsWDiass⁣
⁣
Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de oplevering?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
⁣
#nieuwhuis #nieuwbouw #vlog #thuis #verhuizen #video # ⁣
#vlogger #vlogging #videography #filming #youtubechannel #mama #mamablogger #arnhem #nederland #momblog #momblogger #subscribe #mommyblog #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #mommyblogger #smallyoutuber
 • Iedere zwangere vrouw schijnt last te hebben van zwangerschapscravings. Ik ook...in de nieuwste video vertel ik openhartig over waar ik mijn man voor op pad stuur en hoe agressief ik word als hij het opeet. ====> https://youtu.be/NpzbxGPPDos⁣
⁣
#zwanger #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world n #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother # #foodie #foodlove #eten #gezomd #foodpassion #foodaddict #foodheaven #foodcoma #foodigers
 • ⭐𝟯𝟬 𝔀𝓮𝓴𝓮𝓷 𝔃𝔀𝓪𝓷𝓰𝓮𝓻⭐⁣
⁣
Gisteren bij de gyneacoloog geweest. Baby is netjes boven de groeicurve dus met een beetje geluk wordt het een groot kind net zoals zijn zus. Omdat het zo goed gaat, mag ik waarschijnlijk poliklinisch bevallen. Ik ben echt zo happy!!! Donderdag nog even verschillende prikken en onderzoeken doorstaan, maar het ziet er naar uit dat ik verder deze maand niet terug hoef te komen voor controles. ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #expectingmom #mommytobe #pregnantlife #pregnancystyle #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #dutchmom #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #30weeks #30weken
 • They'd say I hustled, put in the work
They wouldn’t shake their heads and question how much of this I deserve
What I was wearing, if I was rude
Could all be separated from my good ideas and power moves
And they would toast to me, oh, let the players play
I’d be just like Leo in Saint-Tropez .
.⁣
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019
 • ⭐️KLEINTJE ⭐️
⠀⠀
Hoi, ik ben Josan en ik ben ‘maar’ 1.56 m lang. Met een 👶🏽 in mijn buik🤰🏾 die ongeveer 50 cm is, kom ik een beetje lengte kort. 😅Het schijnt dat kleintjes altijd eerder bevallen. ⠀⠀
💖Is er iemand die dat bevestigen kan?💖
.
.
.
#kleintje #zwanger #zwangerschapsshoot #melanin #pregnancydiary #m#pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #tbb #babyontheway #motherhoodunplugged #bumpstyle #babyonboard #maternitystyle #maternity #stylethebump #pregnantandperfect #pregnantmoms
 • ⭐I got 99 problems but a snitch ain’t one⭐⁣
Snitches get stitches. Elves don’t come to play⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019
 • Vanavond is het #Pakjesavond en dan is Sinterklaas gelukkig voorbij. Het begint het me steeds meer tegen te staan.Wij vieren geen Sinterklaas en eigenlijk is dat nooit een probleem geweest. Totdat Chloe naar school ging en vooral bleek dat volwassenen het daar erg moeilijk mee hebben. 🤬In het kader van dat ze zielig is, wordt ze geïndoctrineerd met een geloof waar wij zelf niet achter staan. Als het om een religie zou gaan, zou ik het ook niet okay vinden als school dit aan haar opdrong🙄
Ik schreef een blog over waarom ik bijna geneigd was, mijn dochter deze hele maand thuis houden van school. 🤨Vanmiddag is Chloé weer eens vrij dus ik ben aan de wijn🥂
https://www.goodgirlscompany.nl/sinterklaas-pakjesavond-staat-mij-tegen/
.
.
.
#sinterklaas #feestje #mamablogger #mamaseerstewijntje #wijnen #geenalcohol #zwanger #alcoholvrij #gekregen #zwangerschap #feestdagen #mommytobe #noalcohol #preggobelly #preggo #pregnant #feestmaand #pregnantbelly #pregnantfashion #pregnantoutfit #pregnantshoot #feestjurk #zwangerschapskleding #zwangerschapsshoot #wijnenwijnenwijnen
 • ⭐️Goedemorgen⭐️ Ze zeggen an Apple a day keeps the doctor away.... mij trouwens ook want die appel hoef ik niet. 😂 Ik realiseerde me dat ik sommige fruitsoorten al meer dan 6 maanden niet kan eten. Als je me dit van tevoren had verteld had ik daar waarschijnlijk veel meer moeite mee gehad dan nu. Het scheelt in elk geval wel strooigoed kilo’s nu in december 🥝🍒🍎#appetitejournal #buzzfeast #foodlover #foodforfoodies #nergi #fruit #eten #ontbijt #gezond #zwanger #zwangerschap #instagood #breakfast #breakfastideas #ontbijt #gezondeten #gezondontbijt #kiwiberry #kiwibes #fruit #fruits #nomnomnom
 • ⭐𝓡𝓲𝓼𝓮 𝓪𝓷𝓭 𝓼𝓱𝓲𝓷𝓮⭐⁣ ⁣
Ik zit in mijn derde trimester! 🎉 Ik ben bijna 10 kilo aangekomen. 🙈 Het einde komt langzaam in zicht...ik heb zo'n vaag vermoeden dat babyboy wel eens eerder zou kunnen komen. In onze nieuwste video op YouTube klets ik je bij https://youtu.be/kehsMI_jS2A⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement ##pregnancydiary # #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #tbb #babyontheway #motherhoodunplugged #bumpstyle #babyonboard #maternitystyle #maternity #stylethebump #pregnantandperfect #pregnantmoms #
 • ⭐️I like big balls and I can not lie⭐️ You other elves can’t deny 😂🙈🤣
.
.
.
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf 
#christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #sirmixalot
 • ⭐️It’s my party! ⭐️Van de week vierde ik mijn verjaardag. Ook al koos ik er dit jaar bewust voor om niet groots uit te pakken, toch vond ik het belangrijk om er even bewust bij stil te staan. Wat ben ik gezegend. 🙏🏾 Drie gezonde kinderen, een vierde op komst. Een nieuw (t)huis in aanbouw. Afgelopen jaar was pittig en soms heel hectisch. Mijn gezondheid liet me bij vlagen in de steek en deze zwangerschap vraagt meer van mijn lichaam dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Maar ik ben er nog. Kan het einde zien en kijk er naar uit om mijn zoon straks veilig en warm vanuit het ziekenhuis mee naar huis te nemen. 👶🏽💙
.
Wie jarig is trakteert dus bij deze kan je een mooie carseat cover en hoody van Dooky winnen. https://www.goodgirlscompany.nl/dooky-carseat-cover-en-hoody/
.
.
.
#zwangerschap #baby #birthdaygirl #pregnant #pregnancyfashion #babybump #mommytobe #zwangerschap #winactie #giveaway #birthday #pregnant #tbb #pregnantbelly #pregnantfashion #preggers #preggo #dutchmom #mamabloggers #mama #mommylifestyle #mommylife #melaninpoppin #melanin #haiti #hatian #happybirthday #happy #blessed🙏

Dit zijn wij!