Met een waterontharder kan je kalk uit water halen. Het is een handige en permanente oplossing om kalkafzetting door hard kraanwater te voorkomen.
Bijna elk huishouden heeft te maken met kalkaanslag. In de afgelopen jaren zijn er veel dingen uitgevonden die het woongenot verhogen. Maar als het om kalkaanslag gaat, weten we niet beter. We hebben ons er bij neer gelegd dat dit zo hoort. Zo vind je in de supermarkt verschillende schoonmaakartikelen om de gevolgen van kalkwater in je huis te verwijderen. Het ene merk pretendeert een nog betere ontkalker te zijn dan het andere.
Inhoud van dit blog
Waarom zit er kalk in ons kraanwater?
Eigenlijk is een waterverzachter een oplossing voor een probleem. Het zou namelijk veel handiger zijn als er standaard kalkvrij water door de leiding stroomt. Dus waarom stroomt zit er eigenlijk kalk in ons water? In principe zit er calciumcarbonaat in ons leidingwater omdat dit er van nature in zit. Maar het is de taak van waterbedrijven zoals Vitens, Dunea, Waternet, Evides, Oasen en Brabantwater om dit eruit te filteren. Dat doen ze maar niet goed genoeg. Zij beweren dat je dit nodig hebt voor je dagelijks hoeveelheid calcium inname. Maar de inname van calcium uit kraanwater is nagenoeg verwaarloosbaar (bron). Dus onthard water drinken schaadt je gezondheid niet. En al helemaal niet de levensduur van je huishoudelijke apparaten. Die worden er namelijk helemaal niet beter van al die kalkopname.
Ik kan dan ook niet anders concluderen dan dat vooral de waterbedrijven er een belang bij hebben. Als zij zich meer moeten inspannen om water zachter te maken, kost dat meer geld. Kijk maar naar het gedoe in Groningen. Het is de regering er alles aan gelegen dat we kunstmatig afhankelijk blijven van gas. Als je zelf besluit gasloos te willen wonen, kost je dat geld. Maar veel nieuwbouwwijken worden niet eens meer standaard op het gasnet aangesloten.
Waterverzachter voorkomt kalkwater
Omdat waterbedrijven weigeren een stapje extra te zetten, zijn veel huishoudens wekelijks bezig met kalkaanslag uit de badkamer, wc en de gootsteen te verwijderen. Maar wat nu als er een permanente oplossing om de gevolgen van hard water effectief aan te pakken? Stel dat er een apparaat bestaat waarmee je kalk uit het water kan halen? Zou je daar dan voor kiezen? Als ik eerlijk ben, had ik er nooit bij stilgestaan dat dit mogelijk was. Maar het bestaat dus en het heet een waterontharder.
Een waterontharder kan je eigenlijk ook zien als een waterverzachter. Het onthardt het kraamwater en maakt het dus zeg maar zachter. Hierdoor heb je minder last van kalkaanslag. Een uitkomst voor mensen die wonen in gebieden waar de waterhardheid hoog is. Hier op de site van Vitens kan je testen hoe de waterhardheid in Nederland is.
De negatieve gevolgen van hard water
Vergeleken met veel andere landen is het kraanwater in Nederland van hoge kwaliteit. Maar er is één ding waar ik wat minder blij mee ben: de hardheid van ons water. Doordat ons water tamelijk hard is, hebben we veel last van kalkafzetting. Hier zie ik dagelijks de gevolgen van terug. Zoals kalkdeeltjes in de waterkoker en op de ruit van de douchecabine. Met schoonmaakmiddel kan ik dit nog wel te lijf gaan. Maar waar ik minder blij mee ben, is de kalkaanslag op ons zwarte granieten aanrechtblad.
Kalkaanslag
Vooral rondom de keukenkraan vind ik het er niet uitzien. Het zijn niet alleen de kalkkringen die mij storen, maar ook dat het extra makkelijk vuil en andere viezigheid aantrekt. Hoe goed ik ook probeer om dat met een antikalkmiddel of schoonmaakazijn te reinigen. Het is terug voordat ik het weet. Bovendien trekt het er helemaal in het aanrechtblad. Hoe ik ook poets: het wordt nooit meer zo mooi als in het begin. Ik vind het zelfs zo lelijk dat we al kijken naar een ander aanrechtblad. Maar ook andere dingen hebben te lijden onder de invloed van de hardheid van ons water.
De invloed van kalk op…
Het huishouden
Naast kalkaanslag in de waterkoker, hebben de verschillende douchekoppen van het bad en douche ook flink te lijden. Zodra het waterstraaltje dunner wordt, weet ik dat het weer tijd is voor een schoonmaakbeurt. Die kan ik er gelukkig makkelijk afhalen. Maar ik heb geen idee hoe de waterleidingen er van binnen uit uitzien.
De wasmachine moet er ook aan geloven. In een huishouden met 3 kinderen, wordt er gewassen. Door omstandigheden (lees babysok) kon ik vorig jaar 4 dagen niet wassen. Ik ben nog nooit zo blij geweest met dat ding dan toen hij het weer deed. Ik ben als de dood hij door kalk ooit de geest geeft en ik met bergen vuile was achter blijf. Om dit te voorkomen, gooi ik toch maar regelmatig zo’n kalktablet in het vakje. Bij gebrek hieraan, voeg ik gewoon wat pure azijn aan de was toe. Geen idee of het helpt, maar ik heb mijn best gedaan.
Wat kalkafzetting met je lichaam doet
Verder heeft hard water negatieve effecten op het lichaam. Zo droogt kalk de huid uit. Wanneer je kind net zoals mijn dochter al eczeem heeft, kan dit juist een extra negatief effect hebben.
Maar het heeft ook invloed op ons haar. Ik heb Afro haar, maar dat van zichzelf al extra veel verzorging nodig heeft. Waar Europees haar van zichzelf makkelijk vet wordt, geldt dat voor mijn haar niet. Sterker nog, het omgekeerde is van toepassing. Het is een hele kunst om te zorgen dat ons haar gevoed blijft. Een wasbeurt, stript het van alle essentiële vetten. Met dof droog en pluizig haar tot gevolg. Waardoor we weer extra conditioners moeten gebruiken, haarolie of andere voedende maskers.
Aquacell Waterontharder
Over iets meer dan een week wordt er een Aquacell waterontharder (klik hier*) in mijn huis geïnstalleerd. Vanaf dan ga ik geleidelijk naar zacht water. Ons water zal niet meteen kalkvrij zijn. Maar langzaam maar zeker zullen ook de huishoudelijke apparaten zoals waterkoker, strijkijzer, droger en kranen en waterleiding kalkvrij worden. Ik ben heel benieuwd naar wat ik hier dagelijks van zal merken. Zal Miss G in de wintermaanden minder last van haar eczeem hebben? Zijn we minder tijd kwijt aan het schoonmaken van de badkamer? Zal het eten anders smaken?
Om jullie een goede indruk te geven van eventuele veranderingen houd ik een persoonlijk dagboek bij. Deze zal ik maandelijks op mijn blog als update delen zodat jullie kunnen lezen over mijn persoonlijke ervaringen.
Ook leuk om te lezen:
Volg je mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
♥ Dit blog is een samenwerking.
No Comments