Lifestyle

Zoals het water thuis smaakt, smaakt het nergens

14 september 2017
Zoals het water thuis smaakt, smaakt het nergens

Heb je het wel eens geprobeerd? Uitleggen hoe water smaakt? Het is bijna onmogelijk. Vaak merk ik pas hoe water smaakt als het anders smaakt dan ik gewend ben. Herken je dat?

Tussen bronwater kan ik nog wel bepaalde verschillen aanwijzen. De samenstelling van mineralen maakt dat het ene flesje anders smaakt dan het andere. Ik heb nu eenmaal bepaalde voorkeuren. Vandaar dat ik het ene flesje laat staan en de ander leeg drink. Dat wil zeggen als het niet ontzettend warm is en ik geen echte dorst heb.

Het verschil tussen lekker en vies water

De verschillen in smaak vallen me vaak pas op als ik niet thuis ben. Zo vind ik in sommige landen dat het kraanwater te veel naar chloor smaakt. Dat had ik bijvoorbeeld in Amerika. Maar roestig is ook wel eens voorgekomen. En in Nederland vind ik dat je het verschil tussen water met veel kalk en minder kalk duidelijk kan proeven. Als ik er zo over nadenk is het vooral zo dat ik water omschrijf aan de hand van welke smaak er overheersend is. Vind ik die niet lekker? Dan vind ik het automatisch geen lekker water. Op de een of andere manier is dat onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Water in vakantielanden

Voor de vakantie lanceerde de overheid een website waarop je in een oogopslag kan zien of je het water in je vakantieland drinken kan. Door drukte had ik deze niet gecheckt voordat we naar Kroatië gingen. Daarnaast ben ik toch het type: neem het zekere voor het onzekere. Vooral als je kleine kinderen bij je hebt. Dus voor ons werd dat bronwater. Dat kochten we bijna dagelijks in het kleine supermarktje een paar honderd meter bij ons vakantiehuisje vandaan.

De eerste paar dagen vonden de oudste meiden het allemaal erg leuk en interessant. Thuis krijgen ze gewoon kraanwater. Daar is niks mis mee. Ze mochten zelfs een paar keer water met een smaakje proberen. Met een gezin dat uit 5 personen bestaat, vliegen de flessen bronwater er doorheen. Dus op den duur was het ook niet meer leuk. Een onverwacht uitstapje? Oh vlug nog even langs de winkel wat extra water halen. De meiden werden dat zat. En als ze tijdens het tandenpoetsen kraanwater proefden, trokken ze een vies gezicht. Voor het einde van de week verzuchtten ze waarom mensen in Kroatië er niet gewoon voor konden zorgen dat je het water uit de kraan drinken kan “Zo moeilijk is dat toch niet?!”.

Zoals het water thuis smaakt, smaakt het nergens

Natuurlijk probeer ik mijn kinderen er bewust van te maken dat er mensen zijn die het minder getroffen hebben. Al begrijp ik wel dat ze waarschijnlijk niet beseffen wat de impact daarvan op het dagelijks leven is. Maar het is lastig voor ze om te begrijpen dat er water uit een kraan komt wat je niet drinken kan. Waarom komt het er dan uit?! Nu we weer thuis zijn is de rust teruggekeerd. En de waardering voor ons kraanwater toegenomen. Ons kraanwater zonder kalk smaakt lekker zacht. De glaswand in de douche heeft geen kalkaanslag en na het douchen heeft mijn oudste dochter minder jeuk en huidirritatie.

Yup, home is where the heart is en waar het water smaakt zoals je het lekker vindt.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagramFacebook

♥ Dit blog is een samenwerking

♥ foto via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]