Bloggen Lifestyle

Wat te doen met vervelende reageerders?

10 februari 2016
Internet pesten-Lodewijk Assher-reageerders-ip adres blokkeren

In een bericht aan zijn reageerders toonde Lodewijk Assher gisteren wat hij dagelijks naar zijn hoofd geslingerd krijgt. De digitalisering van de samenleving is een interessante ontwikkeling, maar de keerzijde er een grote groep mensen is die zich onaantastbaar waant. Die lekker laf (anders kan ik het niet uitleggen) met een anoniem e-mailadres of account andere mensen belagen. Soms sta ik er van te kijken, wat mensen anoniem over het internet naar een ander toe slingeren.

Wanneer je een blogger bent, komt er hoe dan ook een moment waarop je er mee te maken krijgt. Ongewenste reacties. Van gemene steken onder water tot scheldkanonnades vol uitroeptekens en spelfouten. Het is jouw blog, dus jij bent vrij om te bepalen wat je wel of niet zichtbaar online wilt hebben. Persoonlijk zie ik de vrijheid van meningsuiting als een groot goed. Om die reden plaats ik 90% van de reacties. Ja, zelfs als iemand het met mij oneens is. Dat mag namelijk. We leven in een vrij land.  Bovendien zou het saai zijn wanneer iedereen het zelfde denkt als ik.

Menselijke schietschijf

Naast dat ik over dingen schrijf die een mamablogger bezighoudt, schrijf ik ook over persoonlijke onderwerpen. Probeer ik te prikkelen, uitdagen, karikaturiseer ik dingen. Soms zoek ik inderdaad het randje op omdat het uitzicht daar zo mooi is. Er zijn lezers die mij inmiddels kennen en daar feilloos doorheen prikken, er om moeten lachen of misschien wel hoofdschuddend hun schouders ophalen. Ik ben niet op mijn mondje gevallen en heb best een mening over bepaalde dingen. Maar voor mij is er een groot verschil tussen het niet met iemand eens zijn en dit op normale wijze uiten of dat ik fungeer als menselijke schietschijf. In dat laatste geval kan het namelijk zijn dat ik je reactie niet publiceer. Maar op spam na heb ik tot nu toe eigenlijk elke reactie gepubliceerd. En als het mij lukt (verbeterpuntje) reageer ik ook terug. Uiteindelijk maakt dat het bloggen ook interessant.

Dat is wel heel toevallig

Vorig jaar schreef ik een blog over 8 type reageerders en introduceerde ik het type ken-ik-jou-niet-ergens-van? Deze persoon weet net iets te veel van je. Hoewel ik weet dat vrienden en bekenden mijn blog lezen, had ik er tot dan toe  geen (negatieve) ervaringen mee. Maar vanuit het niets was ze daar opeens ene Maaike. Nee, ik kende niemand met deze naam. En ze had zo’n e-mailadres waar je ook al niet veel wijzer van wordt. Maar naarmate ze vaker een reactie achterliet kreeg ik inderdaad zo’n hey ken ik jou niet ergens van gevoel?  Maar het was mij nog niet helemaal duidelijk waar ik het zoeken moest. Gelukkig hoefde ik niet lang in onzekerheid te verkeren. Toen ik dit blog publiceerde, was het mij duidelijk. Dit is een blog met bijna 1000 woorden en ‘toevallig’ pikt ze het woordje ‘ex’ eruit. Hier ging ze in haar reactie uitvoerig op in en bovendien deed ze bepaalde aannames die niet eens uit mijn blog blijken. Door de andere informatie die ze al eerder had losgelaten wees alles richting een bepaalde persoon.

Blog Sinterklaas

De eerste IP adres block mijlpaal

Ook al wist ik dus al eind vorig jaar wie zij was, toch besloot ik niet om haar te blokkeren. Ergens is het toch wel een interessant fenomeen. Want ja ze kan mij gewoon mailen, bellen of appen. Maar ten diepste vind ik het ook best triest dat iemand die mij niet kan uitstaan met enige regelmaat de moeite neemt mijn blog te bekijken. Om vervolgens een reactie achter te laten die soms kant noch wal raakt. Doorspekt van persoonlijke rancune en emotie.

Na de zoveelste reactie heb ik haar uit haar lijden verlost. Maaike had de mijlpaal van mijn blog. Ik blokkeerde haar ipadres, maar niet zonder haar eerst een reactie te sturen dat ik weet wie ze is. Een vriend die ICT’er is, kon mij gelukkig van de nodige informatie voorzien.

Reactie aan Maaike

Medelijden

Hoewel de emotie begrijpelijk is, heeft boos worden geen zin. Dit soort mensen zullen altijd blijven bestaan. Dit soort zielig gedrag zegt eigenlijk ook alles over hun karakter. Uiteindelijk kun je niet meer hebben dan medelijden. Want in een wereld die in rap tempo digitaliseert, is er een steeds grotere groep die het anoniem lafhartig aanvallen van mensen afkeurt. En daar ben ik er een van.

Heb jij ook wel eens te maken gehad met een vervelende reageerder? Wat heb jij toen gedaan?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

Foto bron

 • Reply
  Sjoukje - meergeldminderstress
  7 augustus 2016 at 22:08

  Ik heb er van de week voor het eerst een reactie afgegooid. Zonder pardon. En daar voelde ik me eigenlijk wel een beetje schuldig over. Dit verhaal helpt enorm. Fijn om te lezen. 🙂

 • Reply
  Marushi
  13 februari 2016 at 23:20

  Je heb inderdaad rare/jaloerse mensen op deze wereld. Maar je hebt het goed en volwassen opgelost! Goed van je dat je er ook achterkwam wie het nou daadwerkelijk was. -x-

 • Reply
  MARIJKE
  12 februari 2016 at 16:59

  O jeetje dat vind ik echt creepy hoor. Zou het heel vreemd vinden als een bekende van mij dit zou doen. Ik blog nu een jaar en heb gelukkig (even afkloppen..) geen nare reacties gehad. Ik heb ingesteld dat ik de eerste 3/4 reacties van iemand moet goedkeuren voordat het online komt. Dus als het zover zou komen zie ik het gelukkig voor het op mn blog staat. Ik zou hatelijke reacties niet publiceren, vind ik nergens voor nodig. Maar als iemand gewoon een andere mening heeft natuurlijk wel. Ik denk dat jij het heel goed hebt aangepakt!

 • Reply
  Karen
  11 februari 2016 at 15:04

  Ik heb jarenlang last gehad van een digitale stalker. Hij stalkte niet alleen mij, maar nog tig andere vrouwen. Uiteindelijk een heel lang verhaal met aangiftes en toestanden, waar ik je niet al te lang mee zal vermoeien, maar het was vreselijk. En het werd nog erger toen ik er aandacht aan besteedde op About Blank, het weblog magazine waarvoor ik toen in de redactie zat. Wat ik daarvan geleerd heb, is ‘don’t feed the trolls’. Geen aandacht aan besteden. Op geen enkele manier. Want daar groeien ze van. Wat je aandacht geeft, groeit. Een ip-adres is zo veranderd. Het is ontzettend vervelend, maar dat werkt wel het best. Overigens heb ik op Dejlig er bijna nooit last van. Ik heb laatst wel iemand op haar plek gezet, na de zoveelste vervelende reactie, maar dat was een blogger en geen anonieme troll.
  Pfff, ik heb bijna een blog in je reactiescherm geplaatst 😉 Sterkte ermee Josan! X

 • Reply
  Mariska
  11 februari 2016 at 11:49

  Vind het wel lichtelijk creepy van diegene. IP adres is ook niet alles trouwens, ander fake emailadres en ff naar de bieb en je kunt er weer op. Hoop het niet voor je, that is. Lijkt me een vreemde situatie, maar je hebt het goed aangepakt 🙂

  • Reply
   Josan
   11 februari 2016 at 15:05

   Je hebt gelijk Mariska, maar aan de andere kant hoop ik dta het hiermee gewoon klaar is. Ik weet nu wel dat ik makkelijker personen ga blokkeren.

 • Reply
  poweredbyflowers
  11 februari 2016 at 11:11

  Ik ben altijd zo bang voor reactie. Daarop dat ik sommige onderwerpen vermijd. Zou ik beter niet doen , i know. Ik heb een gevoelig zieltje. Je hebt het wel knap aangepakt hoor! You go girl!

  • Reply
   Josan
   11 februari 2016 at 15:16

   Het komt nog wel Jessica 🙂 Alles op zijn tijd. Eelt op je ziel moet groeien.

 • Reply
  Marian Zw.
  11 februari 2016 at 10:24

  Knap om zo positief te reageren! Ik heb het niet online mee gemaakt. maar wel privé….als verhalen in het dorp, bij huisarts en god die de ronde deden door een persoon. Echt heel vervelend!

  • Reply
   Josan
   11 februari 2016 at 15:18

   Oh wat vervelend Marian als iemand in je directe woonomgeving zo irritant te werk gaat.

 • Reply
  Daantje
  11 februari 2016 at 09:18

  O ja! Vervelende reageerders genoeg 😉 Ik modereer tegenwoordig de reacties, dus ik plaats het gewoon niet meer. Maar er zijn genoeg momenten dat ik met een bonkend hart de reacties modereer omdat ik toch bang ben voor nare reacties. 🙁

 • Reply
  Mama's Jungle
  10 februari 2016 at 23:41

  Slim opgelost. En de eer aan jezelf gehouden. Heel knap! Toch blijft het jammer, dat het soms zo moet gaan.

  Gelukkig heb ik er zelf geen ervaring mee, maar dat is ook de reden dat ik niet per se de drang voel om het randje op te zoeken. Al kan ik mij voorstellen dat jij beter uitzicht hebt dan ik 😉 En overigens respect daarvoor, ik lees om die reden ook graag bij je.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!