Scheiden

Wat je nooit moet zeggen tegen iemand die gaat scheiden

8 juli 2016

Weet jij wat je nooit moet zeggen tegen iemand die gaat scheiden? Toen ik vertelde dat ik ging scheiden, was dat zwaar. Niet alleen voor mij. Maar vooral voor mijn omgeving. Het kwam toch een beetje als een donderslag bij heldere hemel. Hoe moet je dan reageren?

Misschien moet je ook maar helemaal niks zeggen. Maar het is de menselijke aard om te praten als er ongemakkelijke stiltes vallen. En om mensen op te beuren als ze verdrietig zijn. Soms uit medeleven maar vaak ook omdat het zo verdraaid ongemakkelijk voelt dat gesnotter op je schouder. Vandaar dat ik ook heel wat clichés en grove ondoordachte uitspraken te verwerken kreeg. Wat je nooit moet zeggen tegen iemand die gaat scheiden? Ik vertel het je in deze post.

Wat je nooit moet zeggen tegen iemand die gaat scheiden

Ik heb ook wel eens een ruzietje

Ik ook! Dagelijks. Met de kastdeur die niet goed wil sluiten en ook andere elektrische dingen zijn niet veilig. Maar zoals je zelf ook al aangeeft- door een verkleinwoord te gebruiken- ruzietjes gaan over kleine dingen. En een huwelijk dat niet functioneert los je niet op met een ‘ruzietje’.

Maar jullie zijn juist zo’n leuk stel!

Ah lief! Maar weet je, we kunnen niet bij elkaar blijven omdat we in jouw ogen een leuk stel zijn. Nee, zelfs niet als je ons er voor betaalt.

Heeft hij/jij een ander?

Niet dat ik weet. Maar er zijn ook nog andere reden om te scheiden hoor.

Er zijn meer mensen ongelukkig gescheiden dan ongelukkig getrouwd

Ja, duhuh! Nogal wiedes. Ik ken weinig mensen die uit elkaar gaan omdat ze zo gelukkig getrouwd zijn. Ik mag hopen dat als je getrouwd bent je gelukkig getrouwd bent.

Ben je nu niet bang dat je je kinderen nu ook het verkeerde voorbeeld geeft?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb ze niet. Kinderen die klakkeloos mijn voorbeeld navolgen. Ikzelf heb 3 kinderen. Mijn dochter zegt nu al dat ik geen oma wordt. Terwijl ik haar toch echt een ander voorbeeld heb gegeven…

Ik had er vantevoren al niet zoveel vertrouwen in

En bedankt he! Dat vertel je mij pas nu?! Had het van tevoren verteld. Ik ben over het algemeen best vatbaar voor goede argumentatie. Grote kans dat ik gewoon luisterde.

Misschien komen jullie toch nog weer bij elkaar

Ja, misschien de Spice Girls ook. Maar tot die tijd zullen we het vooral moeten doen met de mooie herinneringen.

Liefde is wel een werkwoord he?!

Huh? Ik dacht een zelfstandig naamwoord?! Maar als je bedoelt dat je er aan moet werken. Dat weet ik. Been there done that. Ook samen met mensen die er verstand van schijnen te hebben. Maar het mocht niet baten.

Ach ja, trouwen betekent tegenwoordig ook niks meer

Laat ik even duidelijk stellen. Ik ben nooit getrouwd met het idee dat ik het ‘maar’ 7 jaar zou volhouden. Samen hadden we het er al over hoe we later gezellig op wereldreis zouden gaan als Miss G en Miss B uit huis waren. Maar het leven gebeurt. Mensen veranderen en dromen blijken in de praktijk soms toch bedrog.

Kun je niet bij elkaar blijven totdat de kinderen groot zijn?

Nee. #sorrynotsorry maar kinderen merken het of hun ouders echt van elkaar houden of niet. Die van mij hoeven niet in sprookjeshuwelijken te geloven. Ze mogen wel weten dat je in een relatie soms onenigheid hebt, het best hard werken is. Maar ik wil ze wel meegeven dat er meer pieken dan dalen moeten zijn.

Wist je dat de slagingskans van een volgend huwelijk nog lager ligt?

Ik lig nog in scheiding van mijn eerste huwelijk en jij hebt het al weer over een volgende? Mag ik eerst gewoon even lekker single zijn? Als de tijd rijp is en ik het alleen zijn zat ben, zie ik het wel weer. Misschien ga ik tegen die tijd wel gewoon lekker LATTEN.

Daar zit toch niemand op te wachten een moeder met kind(eren)

Wie zegt dat ik zit te wachten op de eerste de beste persoon die maar voorbij komt? Een op de 3 relaties strandt. Grote kans dat mijn Prince Charming momenteel gewoon nog niet beschikbaar is 😉

Spreken is zilver en zwijgen is goud. Dit waren een aantal dingen wat je nooit moet zeggen tegen iemand die gaat scheiden.

Ook interessant:

wat te zeggen tegen iemand die gaat scheiden

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  Gevolgen van een scheiding op een kind, mijn ervaringen
  10 mei 2018 at 00:30

  […] Wat moet je niet zeggen tegen iemand die gaat scheiden? […]

 • Reply
  Gebroken gezinnen, de invloed van mijn scheiding op mijn kinderen
  20 maart 2018 at 22:30

  […] Wat je nooit moet zeggen tegen iemand die gaat scheiden […]

 • Reply
  Bij elkaar blijven vanwege de kinderen; een slecht idee of niet?
  7 juni 2017 at 22:31

  […] Wat je nooit moet zeggen tegen iemand die in scheiding ligt […]

 • Reply
  Sylvia Kuijsten
  9 juli 2016 at 09:56

  Ow my.. zijn er daadwerkelijk mensen die dit soort dingen hardop zeggen? Of überhaupt denken? Die hebben dan ook het inlevingsvermogen van een dweil..

 • Reply
  Deborah
  8 juli 2016 at 21:42

  Nou, ik kan me ook niet voorstellen dat mensen dat roepen, maar kennelijk gebeurt het toch. Zucht….Ik zie wat scheidingen doen met mensen in mijn omgeving en het is gewoon een pijnlijk proces waar al zo veel aan vooraf is gegaan. Nee, een luisterend oor en begrip is op z’n plaats.

 • Reply
  Michelle
  8 juli 2016 at 16:22

  WOW! Gewoon serieus?! Krijg je dat soort opmerkingen?

  Mensen moesten tegenwoordig eens gaan nadenken, voordat ze hun woordenkots eruit gooien!
  En die opmerking met de Spice Girls, ik moest wel even grinniken. Btw. mooie lay-out ^^ Die heb ik ook.

  xoxo,
  Michelle.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  8 juli 2016 at 15:35

  Nou ben ik wel benieuwd wat je allemaal wél mag zeggen.

  Huisvlijt

 • Reply
  Merel
  8 juli 2016 at 14:39

  Haha, die Spice Girls! Maar inderdaad, mensen denken altijd dat je er te weinig aan gedaan hebt. ‘Misschien was het een fase?’

  Het pijnlijkste dat ik ooit hoorde was: als er nog een klein deel van je relatie goed zit, is het altijd nog waard om voor te vechten. Zonder in details te treden, ik had echt een legitieme reden om ermee te stoppen. Samen blijven omdat je ook nog weleens lacht? En om in een slechte relatie te blijven, omdat je nooit meer iemand tegen zou komen? Dan liever alleen dan met een blok aan mijn been 😉

  Bovendien kwam het heus wel weer goed in de liefde, alles heeft gewoon zijn tijd nodig. Daarom bij deze een positieve opmerking die je wel mag maken tegen een gescheiden vrouw: ik vind het dapper dat je koos voor jezelf, ondanks alle vooroordelen! Je bent het waard.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!