Tiener

Tiener hype | Wat is een VSCO Girl?

17 september 2019
Wat is een VSCO Girl

De VSCO girl is de nieuwste trend onder tieners. Heb je een tienerdochter? Grote kans dat ze er één is en zich als zodanig kleedt. Maar wat is een VSCO girl en is deze nieuwe tienerhype wel zo onschuldig als het lijkt?

Mijn tienerdochters wilden zich verkleden en omdat Chloé ook meedeed, verwachtte ik een prinses en mijn tienerdochters met een make-up volwassen look. Daarom was ik ook enigszins verbaasd toen ze de look onthulden. Zo op het eerste gezicht zag ik niks bijzonders. Messy buns met scrunchies, extra scrunchie om de pols, oversized T-shirts met kort broekje een Puka schelpenketting om de nek. Vandaar dat ik in mijn eerste reactie dus ook voorzichtig aftastte of wat het voor moest stellen. Enthousiast schreeuwden mijn generatie-Z tieners “Wij zijn een VSCO GIRL!”

Lees ook: Bright Eye challenge gevaarlijke; hype om ogen te verkleuren

Wat is een VSCO Girl?

VSCO girl musthaves

Dit zijn de momenten waarop ik mij als moeder dus oud voel en besef dat ik wordt ingehaald door de volgende generatie. Want gaat er bij jou een lampje branden als jouw tienerdochter vol enthousiasme vertelt dat ze een VSCO girl is? Bij mij dus in eerste instantie niet. Ik dacht alleen maar aan de app op mijn telefoon maar zag de link nog niet. Toch zat ik er niet heel erg naast. De naam VSCO (Visco) komt van de populaire fotobewerkings app. VCSO heeft meer dan 2 miljoen betalende gebruikers waarvan 50% ook nog eens onder de 25 jaar is. Het biedt een grote variatie aan fotobewerkingsopties en filters.  Hierdoor krijgen je foto’s een bepaalde perfecte, vintage esthetische uitstraling. Perfect voor de huidige instagram-generatie en het verklaart meteen waarom VSCO zo populair is.

Tik Tok

De term VSCO Girl dook voor het eerst op op nog zo’n populair jongerenplatform: Tik Tok. Daar begon het als een meme. Het stak de draak met basic white girl. Hun golfende haren, voorkeur om in een jeep te rijden, hun make-up verzorgingsroutine en kledingkeuze. Met hashtags zoals #sksksk en #vcsogirl is het nu inmiddels mainstream.  Bij een VSCO girl gaat het dan ook niet om de laatste en nieuwste trends, maar ze is bezig met haar eigen trends.

Dat klinkt oppervlakkig. Maar ergens is het misschien ook wel een geruststelling dat je tienerdochter zich niet meer zo druk maakt om wat anderen van haar denken. Bovendien is een VSCO girl milieubewust, zorgeloos en liefdevol. Ze zou zomaar de zeeschildpad kunnen redden en oceaan schoonmaken terwijl ze er een perfect gepositioneerde insta-selfie van maakt als bewijs.

VSCO Girl musthaves

Zoals elke tiener hype, herken je ook de VSCO girl aan een paar kenmerkende items. Deze meiden hebben namelijk hun eigen voorkeuren. En als je goed kijkt, vind je het waarschijnlijk helemaal niet zo bijzonder. Hun gevoel voor mode en esthetiek lijkt namelijk erg op dat van de tienertrends uit de jaren ’90. Sterker nog als je toen een tiener was, zul je het wel grappig vinden dat bepaalde kledingstukken en mode items weer helemaal hot zijn. En je tiener zal je vertellen dat het vintage is.

De VSCO girl houdt van:

 • scrunchies. In haar haren en een extra om haar pols
 • Fjalraven Kanken rugtas
 • pastelkleurig haar
 • crocs, Vans of Birkenstocks
 • stickers met positieve quotes
 • fotocamera (mag Fujifilm Instax mini camera zijn, maar een andere camera is ook goed)
 • Waterfles of Starbucks beker
 • oversized T-shirt met
 • een minuscuul kort broekje die bijna geen nut heeft
 • schelpenketting of schelpen enkelbandje

Revival van de jaren ’90

Voor 2020 geldt sowieso een revival van de jaren ’90. Dat zien we niet alleen terug in scrunchies maar ook in de make up en mode. Als je goed om je heen kijkt, heb je het gevoel dat je tiener er hetzelfde bij loopt als jij destijds. Zo blijkt maar weer: aks je lang genoeg iets bewaart, wordt het vanzelf weer helemaal hip. Dat zie je ook terug in deze grafiek.

Moeten ik me als moeder zorgen maken?

Tot nu toe vind ik de VSCO girl trend vooral grappig. In de afgelopen jaren zijn we als ouders opgeschrikt door ongezonde tienerrages en trends zoals de tide pod, en cinnamon challenge. Dit vind ik een stuk onschuldiger. Okay je kan je dochter vertellen dat ze net zoals jij ooit tot de conclusie komt dat scrunchies niet kunnen. En dat zo’n overgooier of spaghettibandjesjurkje met wit T-shirt bij nader inzien eigenlijk best lelijk is. Maar hey, daar komt ze zelf wel achter.

VSCO Mom tips

Tot die tijd: geniet ervan…

Foto’s uit je jeugd

Laat je tienerdochter foto’s zien uit jouw jeugd en hoe jij naar schoolfeesten ging in de jaren ’90. Misschien vindt ze je dan wel een stuk hipper dan ze altijd gedacht had.

Platte schoenen

Omarm het dat je gewoon op platte schoenen mag rondlopen zoals Birckenstocks, Crocs en Vans

Messy hair bun

Juich de messy hair bun toe. Die slordige knot met scrunchie scheelt je ’s ochtends heel wat tijd en niemand die het ziet dat je alweer een week op droogshampoo leeft.

Scrunchie addiction

Voed je dochters scrunchies addiction door haar een cadeaubon voor de Claire’s of My Jewellery te geven. Als je meerdere dochters hebt, kunnen ze onderling mooi wisselen en ruilen.

Essentiële oliën

Niet zo into kristallen? Introduceer deze winter dan essentiële oliën in je huishouden. Dikke kans dat je dochter het helemaal geweldig vintd en het is een stuk veiliger dan kaarsen op je slaapkamer.

VSCO slaapfeestje

Helemaal de cool mom uithangen? Geef haar een VCSO room make-over of slaapfeestje

Had jij al van de term VSCO girl gehoord?

Wat is een VSCO girl

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Foto 1,2

 • VSCO Girl
5

Samenvatting

Reviewer Themillennialmom.nl
Review Date 2019-09-17
Reviewed Wat is een VSCO Girl, betekenis en musthaves voor VSCO girls.
 • Reply
  Judith
  17 september 2019 at 20:39

  Behalve de korte broekjes (ze draagt de mom jeans of van die frilly rokjes) is mijn dochter van top tot teen een VSCO girl

  • Reply
   Josan
   22 september 2019 at 22:26

   Helemaal van deze tijd dus! Ik vind de trens erg grappig het is net alsof ik tieners uit mijn tijd zie rondlopen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]