Persoonlijk

Was het gepland?!

20 maart 2017
En-was-het-gepland-GoodGirlsCompany

Het was een leuk gesprek. Ergens kwamen we op het onderwerp kinderen. En terwijl ik vertelde, hoe oud die van mij zijn, kwam daar de vraag: Was het gepland? Hoewel ik hem beantwoordde, bleef het toch op de achtergrond door mijn hoofd spoken.

Het voordeel van drie kinderen is dat men mij niet meer vraagt “En wanneer komt de volgende?” Wanneer je 1 kind hebt die bijna twee is, ontkom je er haast niet aan. Maar bij een bepaald aantal kinderen vult men gewoon automatisch voor je in dat het nu game over is. Eeuwige twijfelkont als ik ben, vind ik dat zelf stiekem ook wel makkelijk.

Kinderen plannen

Het wel of niet hebben van een kinderwens was voor mij nooit zo’n ding. Als ik soms lees wat mensen allemaal tegenhoudt bij de beslissing een familie te beginnen, krijg ik het Spaans benauwd. Ieder zijn ding, maar mocht ik nog twijfelen dan zijn sommige argumenten zo overtuigend om er spontaan nooit aan te beginnen. Wat dat betreft voel ik me heel gezegend met drie kinderen, wie me voor mijn gevoel allemaal een beetje zijn komen aanwaaien. Door mijn sikkelcelziekte waren de zwangerschappen niet de meest gemakkelijke, maar toch; ik heb drie gezonde dochters. En dat is wat mij betreft hetgeen wat telt.

Was het gepland?!

Zoals iedere moeder ben ik trots op mijn kinderen. Ook op de exemplaren die ik zelf niet eens gepland heb. De eerste kwam niet op het moment dat ik wilde. Ze had er namelijk al veel eerder mogen zijn. De andere twee kwamen ook niet op het moment dat ik het wilde. Nummer 2 was er iets te vroeg. Over die derde ben ik ook duidelijk geweest; als ik het had moeten plannen was ze er nu waarschijnlijk nog niet.

Dat we bij een derde een groot leeftijdsverschil zouden krijgen, wisten we wel. Een scheiding is niet het einde van de wereld. Maar het duurt gewoon even voordat je je leven weer een beetje op de rit hebt. In mijn geval was de derde wel een verrassing. Daar ben ik ook heel open over geweest. Ik heb gelukkig ook allang ervaren dat ongepland niet hetzelfde is al ongewenst. Maar een groot leeftijdsverschil wil niet automatisch zeggen dat het niet gepland is. Voor stellen die heel lang hebben moeten proberen voordat ze in verwachting waren, kan zo’n vraag best pijnlijk zijn.

Vragen naar kinderwens

Nu ik zelf moeder ben en ouder, besef ik hoe pijnlijk het moet zijn geweest dat ik als kind soms aan volwassenen vroeg wanneer ze een baby kregen. Het scheelde dat ik een kind was en er geen kwaad mee in de zin had. Bij volwassenen blijft het me verbazen als ze informeren naar een eventuele kinderwens of wanneer er een tweede komt. Dat je het moet vragen, zegt soms al voldoende over hoe vertrouwd anderen zich er mee voelen om er met jou over te praten.

Heeft iemand bij jou ook wel eens naar je kinderwens geïnformeerd?

Liefs JosanVolg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  mara
  23 maart 2017 at 08:34

  Iedereen is altijd meteen weer gekwétst… laat mensen toch, de meesten bedoelen zo’n vraag gewoon goed. Relax en hou van het leven, het duurt maar kort.

  • Reply
   Josan
   23 maart 2017 at 15:29

   Dat iets goedbedoeld is, wil niet zeggen dat het goed is. Er kan heel wat rottigheid en bemoeizucht goed gepraat worden omdat het goed bedoeld is. In sommige gevallen gaat het wildvreemden helemaal niks aan. Goed of slecht bedoeld.

 • Reply
  lotuswritings84
  23 maart 2017 at 06:43

  Mensen informeren hier ook vaak naar hoe het zit, omdat nummer 2 en 3 slechts elf maanden schelen. Mijn opmerking is altijd dat ze onze jongste het bijzonderste cadeau is dat we ooit kregen. En inderdaad dat het belangrijker is om te vragen of ze gewenst is. Want geen enkel kind laat zich plannen, stompzinnige vraag! Wat gaat het een ander aan of je vooraf een kinderwens had of niet?

  • Reply
   Josan
   23 maart 2017 at 20:20

   Helemaal met je eens Merel. Dat gaat niemand wat aan. Ik ben zelfs heel blij dat het zich niet zo goed laat plannen.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  21 maart 2017 at 10:59

  Ik vind het onderscheid tussen ongepland en ongewenst heel mooi! Goed gezegd!

  • Reply
   Josan
   23 maart 2017 at 20:23

   Dank je wel Nicole. Daar zit inderdaad een heel groot verschil tussen en die nuance mis ik zo nu en dan wel eens.

 • Reply
  Anja
  20 maart 2017 at 15:50

  Wat als je als jonge vrouw van 19 belt met weekendarts omdat je zwanger bent en bloed hebt verloren en ze je doodleuk zeggen: waar maak jij je druk om? Je bent nog jong genoeg. Of in het ziekenhuis bij een echo vragen de artsen: was zeker niet gepland? nee, natuurlijk niet, daarom kom ik in het ziekenhuis aangezien mijn menstruatie uitblijft en wij op een zwangerschap hopen… Erg naar die opmerkingen, maar ook de blikken van mensen…

 • Reply
  Tineke
  20 maart 2017 at 08:45

  Ons zoontje was heel gepland en gewenst. Omdat ik nog bezig was met een opleiding en mensen mij nog jong vonden werd er vanuit gegaan dat het niet gepland was.

 • Reply
  Tamara
  20 maart 2017 at 08:38

  Jazeker. Hier informeerde iemand net nadat ik een miskraam gekregen had (met 8 weken zwangerschap, dus niemand wist het verder), of het niet eens tijd werd voor een 2e. Die heb ik snoeihard in z’n gezicht gezegd “nou dat is dus net misgegaan”. Hij werd knalrood heeft nog een maand of 2 elke keer sorry gezegd… en durft het nu nooit meer aan iemand te vragen

 • Reply
  Patricia Bouthisma
  20 maart 2017 at 07:08

  Mijn vrouw en ik hebben drie kinderen (uit mijn buik, uit een vorige relatie). Mensen vragen mn vrouw (ze is 12 jaar jonger dan ik) vaak of zij ook kinderen wil. Dit is op meer dan 1 manier erg pijnlijk, ook voor mij.
  Ten eerste: mijn vrouw ziet onze kinderen als Onze kinderen, dus ze heeft er al 3!
  Ten tweede: ze zou zo graag een kindje dragen, maar gaat dit niet zo makkelijk door verschillende factoren (het feit dat we 2 vrouwen zijn maakt het zeker niet makkelijker)
  Ik denk dat het gewoon belangstelling, nieuwsgierigheid of ‘gewoon’ een gespreksonderwerp is voor veel mensen.
  Ik snap dat mensen het vragen, maar het gaat ze eigenlijk ook niets aan toch? En dat laten we mensen soms ook gewoon weten.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!