Lifestyle Schoonmaaktips

Was drogen in de winter | 7 tips

23 november 2022

In de koude wintermaanden is het lastig om je was binnenshuis te drogen. Maar nu we door de hoge energieprijzen proberen om geld te besparen, zetten we de wasdroger minder vaak aan. Met deze tips droog je je was snel en voorkom je dat je was gaat stinken.

Ook in de winter kun je je was buiten laten drogen. Maar met de welbekende Hollandse winters, vol regen en kou, is het niet verwonderlijk dat veel mensen er voor kiezen om hun was binnenshuis te laten drogen op een droogrek. Maar in schone was, zit vaak nog voor zo’n twee tot drie liter water. Hoe krijg je dat er uit? Vroeger zette je de verwarming dan lekker hoog, maar nu we allemaal op zoek zijn naar mogelijkheden om geld te besparen, zoeken we naar alternatieven. Niemand wil een te hoge luchtvochtigheid want dat kan leiden tot vochtschade, schimmels en eventuele gezondheidsproblemen. Met onderstaande tips wordt was drogen in de winter een stuk makkelijker.

7 Tip om je was snel te drogen in de wasmachine

de-was-drogen-in-de-winter-7-tips-themillennialmom

Extra centrifugeren

De truc om je was snel te drogen in de winter, is door er voor te zorgen dat je wasgoed zo droog mogelijk uit de wasmachine komt. Dit doe je door na je reguliere programma of eco-programma de was nog een extra rondje te laten centrifugeren in de machine. Zo haal je net iets meer was uit de kleding, waardoor het sneller droogt. Schudt de was uit en hang het op je droogrek.

Hang de was zo snel mogelijk op

Door je was na het wassen, direct uit de machine te halen, voorkom je dat het gaat stinken. Was die muf ruikt, geeft je toch een minder fris gevoel. Ben je nu vergeten de was er ‘s nachts uit te halen? Zet hem dan nog een keertje extra aan. Zo ruikt je was weer fris.

Kies de juiste plek om de was te drogen

Als je je was binnen in huis aan een wasrek wilt drogen, is het belangrijk om de juiste plek te kiezen. Omdat het was drogen voor een minder goede luchtkwaliteit zorgt, is het slim om je was niet te laten drogen in de slaapkamer of woonkamer. Laat je was drogen op een plek waar zowel licht als warmte binnenkomt. En waar je als het mogelijk is, ook een raam hebt of het eventueel warmer kunt maken.

Ventileren

Bij ons staat het wasrek op een kamer met een raam. In op een regenachtig zomerdag staat het raam open. En op een koude winterdag, kan ik er voor kiezen om het raam open te doen nadat de was gedroogd is, of eventueel voordat ik de was ophang. Door het raam regelmatig te openen, kan ik de ruimte ventileren en de vochtige lucht van de was naar buiten.

Wollen kleding

Koude wintermaanden betekent voor ons warme breisels. Maar wollen kleding drogen vraagt net iets meer aandacht. Je wollen trui moet je nooit in de droger stoppen. Laat het bij voorkeur plat drogen op een handdoek. Hierdoor zal je wollen trui of vest niet door het gewicht van het vocht zijn vorm kwijtraken en gaan hangen. Maar je kan je favoriete wollen trui ook eerst zo strak mogelijk in een droge handdoek rollen om het overtollig vocht eruit te knijpen.

Gebruik een luchtontvochtiger

Woon je in een vochtig huis? Dan droogt je was minder snel dan in een huis met droge lucht. Door je was binnenshuis te drogen, kan je last krijgen van een hoge luchtvochtigheid. Door gebruik te maken van een luchtontvochtiger, kun je dit voorkomen. Er zijn verschillende luchtontvochtigers. Zo heb je zelfs luchtontvochtigers met een speciale wasdroogfunctie. Maak je gebruik van dit programma? Dan blijft de luchtontvochtiger werken, zelfs als je de ideale luchtvochtigheid voor de kamer hebt bereikt.

Gebruik een elektrisch droogrek

Het klinkt aantrekkelijk om natte was te laten drogen op de verwarming. Maar dit vraagt vooral veel van je ketel. Nu de energieprijzen sterk stijgen, zoeken we we naar manieren om de was niet alleen snel te drogen, maar ook zo goedkoop mogelijk. Een elektrisch wasrek, kan dan de oplossing zijn. Het werkt hetzelfde als een gewoon droogrek, maar dan wordt hij warm. De buizen in worden warm waardoor de was droogt. Je was wordt sneller droog en daardoor kun je in kortere tijd meer was drogen dan aan een normaal droogrek. Er zijn dus verschillende voordelen om een elektrisch droogrek te kopen.

Wat zijn jouw beste wasdroogtips?

hoe-droog-je-kleding-binnen-tijdens-koude-wintermaanden-themillennialmom

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]