Zodra je baby de magische grens van 6 maanden heeft bereikt, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Die van Olvarit potjes, Nutricia opvolgmelk en Nestlé pyjamapapjes. Dat wil zeggen als het aan de fabrikanten van bovengenoemde merken ligt. Ze proberen je met veel creatieve marketing aan boord van hun team te krijgen. Met kortingsbonnen of leuke boterhambordjes voor het allereerste boterhammetje. In de strijd om je merkvoorkeur (en daarmee de verzekering dat je ALTIJD bij hun blijft ) vergeet je bijna dat je een eigen keuze hebt als het aankomt op je baby bijvoeding geven.
Wie eens vluchtig in de supermarkt rondkijkt, ziet dat 4 maanden als leeftijdsgrens op de meeste bijvoeding staat. Rijstebloempap, fruithapjes en een enkel zelfgemaakt potje kan je volgens de fabrikanten al vanaf deze leeftijd geven. Het is er. Maar is bijvoeden ook echt nodig op deze leeftijd?
Inhoud van dit blog
Richtlijnen rondom bijvoeding
Voorheen was de aanbeveling om vanaf de leeftijd van 6 maanden te beginnen met bijvoeding voor je baby.Tot die tijd had een kindje geen vaste voeding nodig om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Ook de WHO raadde aan om tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Maar sinds kort zijn de JGZ richtlijnen. Men raadt aan om al vanaf 4 maanden te beginnen met het geven van bijvoeding. Waarom? Volgens kenners verkleint dit de kans op allergieën aanzienlijk.
Wanneer geef je een baby bijvoeding?
Wanneer je kindje klaar is voor bijvoeding is per kind verschillend. Veel kinderen beginnen tussen 4 en 6 maanden interesse te ontwikkelen in wereld om zich heen. Daar hoort ook voedsel bij. Zo kunnen ze veel interesse hebben voor het eten van hun ouders en zit bij wijze van spreken van je bord of uit je mond kijken. Maar ook grijpen naar voedsel wat je naar je mond toe brengt terwijl ze bijvoorbeeld op schoot zitten, is een teken. Daarnaast is het belangrijk dat je baby rechtop kan zitten en in staat zijn om het voedsel door te slikken zijn belangrijke aanwijzingen. En als laatste is het belangrijk dat baby’s in staat zijn om het voedsel te verteren. Meestal is dit zo rond 6 maanden het geval.
Bijvoeding, wat doen wij?
Toen Miss C 4 maanden oud was, kocht ik in mijn enthousiasme een eerste fruithapje. Daarmee ging ik direct fanatiek aan de slag. De eerste happen gingen niet meteen geweldig. Maar het was ook nog niet hopeloos. Toen ik op de helft van het potje was, gaf ik de moed op. Het leren eten met bestek is best een uitdaging als je alleen maar borst of fles gewend ben. Dat wist ik ook nog van de andere twee dochters. Maar bij Miss C was het anders. Ze was gewoon echt niet enthousiast.
Geen man overboord. Ik had het geprobeerd. Bovendien wilde ik eigenlijk toch Rapley doen, dus het kwam me wel goed uit dat ze niet meteen dolenthousiast reageerde op gepureerd fruit. In de tussentijd kolfde ik mijzelf een slag in de rondte om aan haar vraag naar melk te kunnen voldoen. Toen ik een keer peer at, bedacht ik mij dat dit misschien ook wel voor haar geschikt is. Ook niet gepureerd kon ze het eten. Dit was een schot in de roos.
Sinds ze 7 maanden is, eet ze regelmatig stukken peer en kiwi en ander fruit. Maar ook brood. Rijstebloem krijgt ze zo nu en dan een paar schepjes van in haar fles. Het als pap eten, vindt ze niks. Ik pureer haar voedsel niet. Van nature houdt ze hier niet van dus haar voeden volgens de Rapley methode voelt heel natuurlijk.Net zoals mijn dochter vind ik het een hele belevenis om te zien hoe ze op voedsel reageert. Propt ze het direct in haar mond of kijkt ze er kritisch na voordat ze het opeet?
Binnenkort vertel ik op mijn blog wat meer over mijn Rapley ervaringen. Vanaf welke leeftijd gaf jij jouw baby bijvoeding? En wat gaf je als eerste hapje?
11 Comments
Hosting
6 december 2016 at 12:52Meestal geeft u voor een korte periode bijvoeding. Streven is dat u zo snel mogelijk alleen borstvoeding geeft. In de folder ‘Borstvoeding opbouwen, bijvoeding afbouwen’ kunt u hier alles over lezen. U kunt deze folder vinden op http://www.amc.nl , onder het kopje ‘Zorg, ‘Patienteninformatie’.
Josan
6 december 2016 at 22:21Ik bedoelde met bijvoeding vast eten. Of het drinken van thee of zoiets 🙂
wilmaaablog
13 januari 2016 at 09:21Yarah was er nog niet aan toe met vier maanden, het kwam ook pas langzaam op gang bij haar.
reshmaaddicted2beauty
12 januari 2016 at 23:39Met vier maanden begon ik bij Shaya met fruithapjes. En dat ging eigenlijk gelijk al goed !
Carmelina
12 januari 2016 at 21:47Luka kreeg al vlak voor zijn 4e maand wat hapjes fruit dit kregen we als tip van een kennis van mijn schoonvader (een kinderarts in België) daar zouden ze kinderen die veel spugen dit wel eens adviseren. Luka was zo een kind en vanaf het eerste hapje ging het eigenlijk meteen heel goed. Wel merk ik dat ook Luka meer heeft met stukken fruit en groenten dan gepureerd spul dus niet bewust maar toen ik door kreeg dat hij van een stukje peer meer genoot dan gepureerd peertje ben ik het hem dus zo gaan aanbieden. Inmiddels is hij 9 maanden een smikkelkontje niet normaal alles gaat erin en smult hij van werkelijk iedere maaltijd is een feest!
Bianca
12 januari 2016 at 21:31Ik ben echt fan van rapley en zo’n goede manier van bijvoeden. Dan wel vanaf 6 maanden, want dan is het darmstelsel er klaar voor, en de hand- en mondcoördinatie ook. Vanaf 4 maanden is echt vanuit de voedingindustrie erin gepropt. Ik schrijf zelf veel over het rapleyproces bij mijn dochter op mijn blog:
Groetjes Bianca, moeder van Mikki (13 maand)
Josan
12 januari 2016 at 21:38Ja klopt dat zag ik al. In een volgend blog zal ik je even noemen als inspirator.
Bianca
13 januari 2016 at 00:43Heel leuk om te horen Josan 🙂
Vlijtig Liesje
12 januari 2016 at 10:54Ik begon pas met bijvoeding met 6 maanden. En volgens mij gaf ik dan eerst fruithap.
poweredbyflowers
12 januari 2016 at 09:04Ik ben van plan om de rapley methode toe te passen, maar ik ga me er ook niet blind op staren.
Jojanneke
12 januari 2016 at 08:12Hier ook een rapley mama ???? Ik gaf Linde eerst groente. Volgens mij ben ik gestart met broccoli ofzo. Bij Merel ga ik het net zo weer doen!