Mama Opvoeding

Je baby bijvoeding geven, is het nodig?

12 januari 2016
Baby bijvoeding- richtlijnen bijvoeden-GoodgirlsCompany

Zodra je baby de magische grens van 6 maanden heeft bereikt, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Die van Olvarit potjes, Nutricia opvolgmelk en Nestlé pyjamapapjes. Dat wil zeggen als het aan de fabrikanten van bovengenoemde merken ligt. Ze proberen je met veel creatieve marketing aan boord van hun team te krijgen. Met kortingsbonnen of leuke boterhambordjes voor het allereerste boterhammetje. In de strijd om je merkvoorkeur (en daarmee de verzekering dat je ALTIJD  bij hun blijft ) vergeet je bijna dat je een eigen keuze hebt als het aankomt op je baby bijvoeding geven. 

Richtlijnen Bijvoeden Baby-Richtlijnen WHO-Bijvoeding Baby-GoodGirlsCompany

Wie eens vluchtig in de supermarkt rondkijkt, ziet dat 4 maanden als leeftijdsgrens op de meeste bijvoeding staat. Rijstebloempap, fruithapjes en een enkel zelfgemaakt potje kan je volgens de fabrikanten al vanaf deze leeftijd geven. Het is er. Maar is bijvoeden ook echt nodig op deze leeftijd?

Richtlijnen rondom bijvoeding

Voorheen was de aanbeveling om vanaf de leeftijd van 6 maanden te beginnen met bijvoeding voor je baby.Tot die tijd had een kindje geen vaste voeding nodig om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Ook de WHO raadde aan om tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Maar sinds kort zijn de JGZ richtlijnen. Men raadt aan om al vanaf 4 maanden te beginnen met het geven van bijvoeding. Waarom? Volgens kenners verkleint dit de kans op allergieën aanzienlijk.

Wanneer geef je een baby bijvoeding?

Wanneer je kindje klaar is voor bijvoeding is per kind verschillend. Veel kinderen beginnen tussen 4  en 6 maanden interesse te ontwikkelen in wereld om zich heen. Daar hoort ook voedsel bij. Zo kunnen ze veel interesse hebben voor het eten van hun ouders en zit bij wijze van spreken van je bord of uit je mond kijken. Maar ook grijpen naar voedsel wat je naar je mond toe brengt terwijl ze bijvoorbeeld op schoot zitten, is een teken. Daarnaast is het belangrijk dat je baby rechtop kan zitten en in staat zijn om het voedsel door te slikken zijn belangrijke aanwijzingen. En als laatste is het belangrijk dat baby’s in staat zijn om het voedsel te verteren. Meestal is dit zo rond 6 maanden het geval.

Bijvoeding, wat doen wij?

Toen Miss C 4 maanden oud was, kocht ik in mijn enthousiasme een eerste fruithapje. Daarmee ging ik direct fanatiek aan de slag. De eerste happen gingen niet meteen geweldig. Maar het was ook nog niet hopeloos. Toen ik op de helft van het potje was, gaf ik de moed op. Het leren eten met bestek is best een uitdaging als je alleen maar borst of fles gewend ben. Dat wist ik ook nog van de andere twee dochters. Maar bij Miss C was het anders. Ze was gewoon echt niet enthousiast.

Geen man overboord. Ik had het geprobeerd. Bovendien wilde ik eigenlijk toch Rapley doen, dus het kwam me wel goed uit dat ze niet meteen dolenthousiast reageerde op gepureerd fruit. In de tussentijd kolfde ik mijzelf een slag in de rondte om aan haar vraag naar melk te kunnen voldoen. Toen ik een keer peer at, bedacht ik mij dat dit misschien ook wel voor haar geschikt is. Ook niet gepureerd kon ze het eten. Dit was een schot in de roos.

Sinds ze 7 maanden is, eet ze regelmatig stukken peer en kiwi en ander fruit. Maar ook brood. Rijstebloem krijgt ze zo nu en dan een paar schepjes van in haar fles. Het als pap eten, vindt ze niks. Ik pureer haar voedsel niet. Van nature houdt ze hier niet van dus haar voeden volgens de Rapley methode voelt heel natuurlijk.Net zoals mijn dochter vind ik het een hele belevenis om te zien hoe ze op voedsel reageert. Propt ze het direct in haar mond of kijkt ze er kritisch na voordat ze het opeet?

Binnenkort vertel ik op mijn blog wat meer over mijn Rapley ervaringen. Vanaf welke leeftijd gaf jij jouw baby bijvoeding? En wat gaf je als eerste hapje?

 • Reply
  Door dit trucje weet je zeker dat je baby genoeg gedronken heeft
  5 januari 2018 at 17:30

  […] Is bijvoeding geven nodig? […]

 • Reply
  Hosting
  6 december 2016 at 12:52

  Meestal geeft u voor een korte periode bijvoeding. Streven is dat u zo snel mogelijk alleen borstvoeding geeft. In de folder ‘Borstvoeding opbouwen, bijvoeding afbouwen’ kunt u hier alles over lezen. U kunt deze folder vinden op http://www.amc.nl , onder het kopje ‘Zorg, ‘Patienteninformatie’.

  • Reply
   Josan
   6 december 2016 at 22:21

   Ik bedoelde met bijvoeding vast eten. Of het drinken van thee of zoiets 🙂

 • Reply
  1 maand Rapley onze eerste ervaringen - GoodGirlsCompany
  7 februari 2016 at 18:01

  […] tijdje terug schreef ik over of het nodig is om je baby bijvoeding te geven. Zelf zijn we daar sinds Miss C 8 maanden is pas actief mee begonnen. Terwijl op potjes […]

 • Reply
  UNBOXING Van New Born Set naar Stokke Tripp Trapp Baby Set - GoodGirlsCompany
  3 februari 2016 at 09:12

  […] voeden haar via de Rapley methode. Bij deze manier van eten begin je later dan 4 maanden met bijvoeding. Maar omdat je je kindje voedsel aanbiedt in hele stukken, is het juist erg belangrijk dat ze goed […]

 • Reply
  Miss C 8 maanden - GoodGirlsCompany
  25 januari 2016 at 22:17

  […] het nieuwe jaar ben ik ook echt begonnen met bijvoeding geven. Niet door voedsel te pureren, maar via de Rapley methode. Ik bied het eten in hele stukken […]

 • Reply
  wilmaaablog
  13 januari 2016 at 09:21

  Yarah was er nog niet aan toe met vier maanden, het kwam ook pas langzaam op gang bij haar.

 • Reply
  reshmaaddicted2beauty
  12 januari 2016 at 23:39

  Met vier maanden begon ik bij Shaya met fruithapjes. En dat ging eigenlijk gelijk al goed !

 • Reply
  Carmelina
  12 januari 2016 at 21:47

  Luka kreeg al vlak voor zijn 4e maand wat hapjes fruit dit kregen we als tip van een kennis van mijn schoonvader (een kinderarts in België) daar zouden ze kinderen die veel spugen dit wel eens adviseren. Luka was zo een kind en vanaf het eerste hapje ging het eigenlijk meteen heel goed. Wel merk ik dat ook Luka meer heeft met stukken fruit en groenten dan gepureerd spul dus niet bewust maar toen ik door kreeg dat hij van een stukje peer meer genoot dan gepureerd peertje ben ik het hem dus zo gaan aanbieden. Inmiddels is hij 9 maanden een smikkelkontje niet normaal alles gaat erin en smult hij van werkelijk iedere maaltijd is een feest!

 • Reply
  Bianca
  12 januari 2016 at 21:31

  Ik ben echt fan van rapley en zo’n goede manier van bijvoeden. Dan wel vanaf 6 maanden, want dan is het darmstelsel er klaar voor, en de hand- en mondcoördinatie ook. Vanaf 4 maanden is echt vanuit de voedingindustrie erin gepropt. Ik schrijf zelf veel over het rapleyproces bij mijn dochter op mijn blog:

  Groetjes Bianca, moeder van Mikki (13 maand)

  • Reply
   Josan
   12 januari 2016 at 21:38

   Ja klopt dat zag ik al. In een volgend blog zal ik je even noemen als inspirator.

   • Reply
    Bianca
    13 januari 2016 at 00:43

    Heel leuk om te horen Josan 🙂

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  12 januari 2016 at 10:54

  Ik begon pas met bijvoeding met 6 maanden. En volgens mij gaf ik dan eerst fruithap.

 • Reply
  poweredbyflowers
  12 januari 2016 at 09:04

  Ik ben van plan om de rapley methode toe te passen, maar ik ga me er ook niet blind op staren.

 • Reply
  Jojanneke
  12 januari 2016 at 08:12

  Hier ook een rapley mama ???? Ik gaf Linde eerst groente. Volgens mij ben ik gestart met broccoli ofzo. Bij Merel ga ik het net zo weer doen!

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
 • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
 • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
 • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
 • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
 • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger
 • ⭐ 𝓢𝓲𝓽𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓹𝓻𝓮𝓽𝓽𝔂⭐ ⁣
Dat gaat me vandaag niet helpen. Minimaal 5x prikken in het ziekenhuis. En ervaring leert dat ze nooit mijn aders kunnen vinden dus dat het wel vaker wordt. En dat op een lege maag... gewoon tandjes op elkaar en me niet verzetten tegen al die naalden. Echt ik ben zo geen held met naalden 😨😭 ⁣
⁣
Alleen daarom twijfel ik al aan die hele kinkhoest vaccinatie 💉 moet gaan halen. Valt die mee? ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#30weeks #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #zwangerschap #pregnancydiary #zwangerschapsfotografie #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #stylishbump #mumtobe #maternitystyle #thebump #babybelly #30weekspregnant
 • 𝓦𝓸𝓮𝓷𝓼𝓭𝓪𝓰𝓶𝓲𝓭𝓭𝓪𝓰⁣
⁣
De dagen gaan snel en ze worden zo snel groot. Juist daarom probeer ik er alles aan te doen om ze mooie herinneringen mee te geven. Onze eigen gewoontes, rare manieren en mooie betekenisvolle rituelen. Zoals kerstkoekjes bakken. Het maakt niet uit of ze lukken of mislukken. Het gaat om het plezier.⁣ ⁣
Wat doe jij graag op de woensdagmiddag?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
https://www.goodgirlscompany.nl/zelf-kerstkoekjes-maken/ #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #kerst #kerstkoekjes #momblogger #littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childrenofig #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #bakken ⁣
#kindredmemories
 • 𝐻𝑜𝓂𝑒 𝒾𝓈 𝓌𝒽𝑒𝓇𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝒽𝑒𝒶𝓇𝓉 𝒾𝓈⁣
⁣
Allereerste #weekvlog online op #YouTube waarin ik jullie meeneem in ons nieuwe huis! Na maanden van wachten, veel regelen en stress is het dan bijna zover. Hij is bijna af dus we mochten gezellig met een helmpje op ons koppie rondlopen over de bouwplaats. ==> https://youtu.be/D2CvsWDiass⁣
⁣
Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de oplevering?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
⁣
#nieuwhuis #nieuwbouw #vlog #thuis #verhuizen #video # ⁣
#vlogger #vlogging #videography #filming #youtubechannel #mama #mamablogger #arnhem #nederland #momblog #momblogger #subscribe #mommyblog #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #mommyblogger #smallyoutuber
 • Iedere zwangere vrouw schijnt last te hebben van zwangerschapscravings. Ik ook...in de nieuwste video vertel ik openhartig over waar ik mijn man voor op pad stuur en hoe agressief ik word als hij het opeet. ====> https://youtu.be/NpzbxGPPDos⁣
⁣
#zwanger #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world n #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother # #foodie #foodlove #eten #gezomd #foodpassion #foodaddict #foodheaven #foodcoma #foodigers
 • ⭐𝟯𝟬 𝔀𝓮𝓴𝓮𝓷 𝔃𝔀𝓪𝓷𝓰𝓮𝓻⭐⁣
⁣
Gisteren bij de gyneacoloog geweest. Baby is netjes boven de groeicurve dus met een beetje geluk wordt het een groot kind net zoals zijn zus. Omdat het zo goed gaat, mag ik waarschijnlijk poliklinisch bevallen. Ik ben echt zo happy!!! Donderdag nog even verschillende prikken en onderzoeken doorstaan, maar het ziet er naar uit dat ik verder deze maand niet terug hoef te komen voor controles. ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #expectingmom #mommytobe #pregnantlife #pregnancystyle #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #dutchmom #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #30weeks #30weken

Dit zijn wij!