Mama Opvoeding

Je baby bijvoeding geven, is het nodig?

12 januari 2016
Baby bijvoeding- richtlijnen bijvoeden-GoodgirlsCompany

Zodra je baby de magische grens van 6 maanden heeft bereikt, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Die van Olvarit potjes, Nutricia opvolgmelk en Nestlé pyjamapapjes. Dat wil zeggen als het aan de fabrikanten van bovengenoemde merken ligt. Ze proberen je met veel creatieve marketing aan boord van hun team te krijgen. Met kortingsbonnen of leuke boterhambordjes voor het allereerste boterhammetje. In de strijd om je merkvoorkeur (en daarmee de verzekering dat je ALTIJD  bij hun blijft ) vergeet je bijna dat je een eigen keuze hebt als het aankomt op je baby bijvoeding geven. 

Richtlijnen Bijvoeden Baby-Richtlijnen WHO-Bijvoeding Baby-GoodGirlsCompany

Wie eens vluchtig in de supermarkt rondkijkt, ziet dat 4 maanden als leeftijdsgrens op de meeste bijvoeding staat. Rijstebloempap, fruithapjes en een enkel zelfgemaakt potje kan je volgens de fabrikanten al vanaf deze leeftijd geven. Het is er. Maar is bijvoeden ook echt nodig op deze leeftijd?

Richtlijnen rondom bijvoeding

Voorheen was de aanbeveling om vanaf de leeftijd van 6 maanden te beginnen met bijvoeding voor je baby.Tot die tijd had een kindje geen vaste voeding nodig om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Ook de WHO raadde aan om tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Maar sinds kort zijn de JGZ richtlijnen. Men raadt aan om al vanaf 4 maanden te beginnen met het geven van bijvoeding. Waarom? Volgens kenners verkleint dit de kans op allergieën aanzienlijk.

Wanneer geef je een baby bijvoeding?

Wanneer je kindje klaar is voor bijvoeding is per kind verschillend. Veel kinderen beginnen tussen 4  en 6 maanden interesse te ontwikkelen in wereld om zich heen. Daar hoort ook voedsel bij. Zo kunnen ze veel interesse hebben voor het eten van hun ouders en zit bij wijze van spreken van je bord of uit je mond kijken. Maar ook grijpen naar voedsel wat je naar je mond toe brengt terwijl ze bijvoorbeeld op schoot zitten, is een teken. Daarnaast is het belangrijk dat je baby rechtop kan zitten en in staat zijn om het voedsel door te slikken zijn belangrijke aanwijzingen. En als laatste is het belangrijk dat baby’s in staat zijn om het voedsel te verteren. Meestal is dit zo rond 6 maanden het geval.

Bijvoeding, wat doen wij?

Toen Miss C 4 maanden oud was, kocht ik in mijn enthousiasme een eerste fruithapje. Daarmee ging ik direct fanatiek aan de slag. De eerste happen gingen niet meteen geweldig. Maar het was ook nog niet hopeloos. Toen ik op de helft van het potje was, gaf ik de moed op. Het leren eten met bestek is best een uitdaging als je alleen maar borst of fles gewend ben. Dat wist ik ook nog van de andere twee dochters. Maar bij Miss C was het anders. Ze was gewoon echt niet enthousiast.

Geen man overboord. Ik had het geprobeerd. Bovendien wilde ik eigenlijk toch Rapley doen, dus het kwam me wel goed uit dat ze niet meteen dolenthousiast reageerde op gepureerd fruit. In de tussentijd kolfde ik mijzelf een slag in de rondte om aan haar vraag naar melk te kunnen voldoen. Toen ik een keer peer at, bedacht ik mij dat dit misschien ook wel voor haar geschikt is. Ook niet gepureerd kon ze het eten. Dit was een schot in de roos.

Sinds ze 7 maanden is, eet ze regelmatig stukken peer en kiwi en ander fruit. Maar ook brood. Rijstebloem krijgt ze zo nu en dan een paar schepjes van in haar fles. Het als pap eten, vindt ze niks. Ik pureer haar voedsel niet. Van nature houdt ze hier niet van dus haar voeden volgens de Rapley methode voelt heel natuurlijk.Net zoals mijn dochter vind ik het een hele belevenis om te zien hoe ze op voedsel reageert. Propt ze het direct in haar mond of kijkt ze er kritisch na voordat ze het opeet?

Binnenkort vertel ik op mijn blog wat meer over mijn Rapley ervaringen. Vanaf welke leeftijd gaf jij jouw baby bijvoeding? En wat gaf je als eerste hapje?

 • Reply
  Door dit trucje weet je zeker dat je baby genoeg gedronken heeft
  5 januari 2018 at 17:30

  […] Is bijvoeding geven nodig? […]

 • Reply
  Hosting
  6 december 2016 at 12:52

  Meestal geeft u voor een korte periode bijvoeding. Streven is dat u zo snel mogelijk alleen borstvoeding geeft. In de folder ‘Borstvoeding opbouwen, bijvoeding afbouwen’ kunt u hier alles over lezen. U kunt deze folder vinden op http://www.amc.nl , onder het kopje ‘Zorg, ‘Patienteninformatie’.

  • Reply
   Josan
   6 december 2016 at 22:21

   Ik bedoelde met bijvoeding vast eten. Of het drinken van thee of zoiets 🙂

 • Reply
  1 maand Rapley onze eerste ervaringen - GoodGirlsCompany
  7 februari 2016 at 18:01

  […] tijdje terug schreef ik over of het nodig is om je baby bijvoeding te geven. Zelf zijn we daar sinds Miss C 8 maanden is pas actief mee begonnen. Terwijl op potjes […]

 • Reply
  UNBOXING Van New Born Set naar Stokke Tripp Trapp Baby Set - GoodGirlsCompany
  3 februari 2016 at 09:12

  […] voeden haar via de Rapley methode. Bij deze manier van eten begin je later dan 4 maanden met bijvoeding. Maar omdat je je kindje voedsel aanbiedt in hele stukken, is het juist erg belangrijk dat ze goed […]

 • Reply
  Miss C 8 maanden - GoodGirlsCompany
  25 januari 2016 at 22:17

  […] het nieuwe jaar ben ik ook echt begonnen met bijvoeding geven. Niet door voedsel te pureren, maar via de Rapley methode. Ik bied het eten in hele stukken […]

 • Reply
  wilmaaablog
  13 januari 2016 at 09:21

  Yarah was er nog niet aan toe met vier maanden, het kwam ook pas langzaam op gang bij haar.

 • Reply
  reshmaaddicted2beauty
  12 januari 2016 at 23:39

  Met vier maanden begon ik bij Shaya met fruithapjes. En dat ging eigenlijk gelijk al goed !

 • Reply
  Carmelina
  12 januari 2016 at 21:47

  Luka kreeg al vlak voor zijn 4e maand wat hapjes fruit dit kregen we als tip van een kennis van mijn schoonvader (een kinderarts in België) daar zouden ze kinderen die veel spugen dit wel eens adviseren. Luka was zo een kind en vanaf het eerste hapje ging het eigenlijk meteen heel goed. Wel merk ik dat ook Luka meer heeft met stukken fruit en groenten dan gepureerd spul dus niet bewust maar toen ik door kreeg dat hij van een stukje peer meer genoot dan gepureerd peertje ben ik het hem dus zo gaan aanbieden. Inmiddels is hij 9 maanden een smikkelkontje niet normaal alles gaat erin en smult hij van werkelijk iedere maaltijd is een feest!

 • Reply
  Bianca
  12 januari 2016 at 21:31

  Ik ben echt fan van rapley en zo’n goede manier van bijvoeden. Dan wel vanaf 6 maanden, want dan is het darmstelsel er klaar voor, en de hand- en mondcoördinatie ook. Vanaf 4 maanden is echt vanuit de voedingindustrie erin gepropt. Ik schrijf zelf veel over het rapleyproces bij mijn dochter op mijn blog:

  Groetjes Bianca, moeder van Mikki (13 maand)

  • Reply
   Josan
   12 januari 2016 at 21:38

   Ja klopt dat zag ik al. In een volgend blog zal ik je even noemen als inspirator.

   • Reply
    Bianca
    13 januari 2016 at 00:43

    Heel leuk om te horen Josan 🙂

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  12 januari 2016 at 10:54

  Ik begon pas met bijvoeding met 6 maanden. En volgens mij gaf ik dan eerst fruithap.

 • Reply
  poweredbyflowers
  12 januari 2016 at 09:04

  Ik ben van plan om de rapley methode toe te passen, maar ik ga me er ook niet blind op staren.

 • Reply
  Jojanneke
  12 januari 2016 at 08:12

  Hier ook een rapley mama ???? Ik gaf Linde eerst groente. Volgens mij ben ik gestart met broccoli ofzo. Bij Merel ga ik het net zo weer doen!

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!