Opvoeding

Wanneer oorbellen schieten bij baby?

21 april 2016
Wanneer oorbellen schieten bij baby-GoodGirlsCompany-gaatjes schieten bij baby

Heb je besloten dat je baby gaatjes in haar oren krijgt? Dan weet je dat je vanaf nu niet ontkomt aan het oordeel en boze reacties van andere moeders. Hindert niet, daar kun je mee dealen. Waar je niet op zit te wachten is dat deze ingreep mis gaat. Je dochtertje straks een ontstoken oor heeft of erger dat haar oorlel beschadigd raakt. Niet elke beunhaas met een piercingstudio vertrouw je de oortjes van je dochter toe. Daar is je kindje je veel te kostbaar voor. Als je besluit dat je baby gaatjes in haar oren mag, wil je vooral dat dit veilig en verantwoord gebeurt.

Wanneer je er voor kiest om gaatjes te schieten bij je baby stuit je vaak op een aantal vragen. En het is niet altijd makkelijk om daar een antwoord op te vinden omdat het onderwerp best heftige reacties oproept. Als moeder van dochters die als baby gaatjes in hun oren kregen, wil ik mijn ervaringen graag delen. Veel moeders zitten met de vraag Wanneer oorbellen schieten bij baby?, hoe moet je het verzorgen? In dit blog beantwoord ik een aantal vragen.

Wanneer oorbellen schieten bij baby?

Als je baby gaatjes in haar oren krijgt, kun je dit het beste doen voordat ze echt heel bewust met haar handjes aan haar hoofd of gezicht gaat zitten. Dit om te voorkomen dat ze ze uittrekt. Want oorbellen voorzichtig eruit halen is niet aan baby’s besteed. Met deze kennis in gedachten maar ook gebaseerd op mijn eigen ervaringen, zou ik het voor 8 maanden doen. Het is ook afhankelijk van het karakter van je kind. Mijn oudste dochter kreeg ze bij 11 maanden en zat er ook nooit aan. Terwijl mijn jongste dochter met 10 maanden toch al echt af en toe heel bewust haar oortjes vasthoudt. Voor mij is 8 maanden de bovengrens, maar wat is dan de ondergrens?

Er zijn moeders die meteen vanaf geboorte gaatjes laten zetten. Dat kan, dat is een keuze. Mijn voormalig juwelier hanteerde altijd het volgende:

 • kan je dochtertje haar hoofdje zelfstandig ophouden?
 • als je haar neerzet en vasthoudt, zit ze dan stevig?

Ook speelt natuurlijk de medische geschiedenis van je kindje mee. Bij een kindje dat een moeilijke start heeft gehad en nog steeds kwakkelt zou ik gewoon nog even wachten. Meestal kom je dan wel uit op een ondergrens van minimaal 6 weken. Ik heb ervaring met 3 maanden en 6 maanden. En dat is mij allebei de keren goed bevallen.

Wat merkt een baby van gaatjes prikken?

Gaatje prikken doet pijn. Daar ben ik gewoon eerlijk over. Maar als we het vergelijken met vaccinaties (een andere ongemak waar veel baby’s mee te maken krijgen) is het ongeveer vergelijkbaar. Met het verschil dat vaccinaties in het eerste levensjaar met enige regelmaat worden gegeven. Gaatjes prikken daarentegen doe je maar 1 keer.

Toch behandel ik beide ingrepen hetzelfde. Dat wil zeggen, ik zorg er voor dat we die dag geen drukke activiteiten hebben en we lekker thuis kunnen blijven. Toen Miss C haar oorbellen kreeg, was ze zich van geen kwaad bewust. Uiteindelijk huilde ze even van de schrik maar ze liet zich makkelijk aan de borst troosten. De rest van de dag waren er geen bijzonderheden en reageerde ze zoals ze normaal ook zou reageren. Niet extra huilerig of dat ze tegen de avond verhoging krijgt zoals bij vaccinaties meestal wel het geval is.

De eerste oorbellen van je baby, wat moet je kiezen?

Geef maar toe, waarschijnlijk droomde je al stiekem over samen gezellig oorbellen uitzoeken. Of over matchende moeder dochter oorbellen. Het is misschien moeilijk, maar houd je in. Kies in het begin voor kleine oorbellen en oorbellen zonder poespas. Zweerknopjes of oorbellen van roestvrijstaal zijn nu niet meteen de meest modieuze belletjes die je je kan voorstellen maar het voorkomt dat de oorlel gaat ontsteken. Of erger dat de oorbel ergens achter blijft haken of je kindje er aan gaat trekken.

Ik heb mijn oudste dochters pas zelf oorbellen laten kiezen toen ze het ook zelf konden aangeven. Vanaf een aar of 4. De een is 9 en de ander 7 en beiden dragen nog steeds knopjes en geen oorringen. Ze kunnen ze zelf in en uitdoen.

Hoe moet je je oren verzorgen?

Een piercing is natuurlijk gewoon een klein gaatje dat je in de huid aanbrengt. Ter voorkoming van ontstekingen is hygiëne dan ook extra belangrijk nadat je baby gaatjes in haar oren heeft gekregen. Vaak verkoopt je juwelier ook wel en flesjes Sterilon erbij en anders kan je het bij een drogist kopen. Hiermee moet je de oorlel dagelijks 2 keer druppelen en dat zo’n 2 weken lang. Ik geef toe dat ik het wel eens ben vergeten. Maar dat leidde bij ons nooit tot problemen.

Wel is het belangrijk om na behandeling regelmatig even te kijken of het dopje aan de achterkant niet te strak zit. Bij mijn dochters is het dan zo dat hun oren er kapot van gaan er wondjes ontstaand die dan weer kunnen ontsteken. Miss G is hier gevoeliger voor dan Miss B. Gelukkig zijn ze nu op leeftijd waarbij ze ook zelf de hygiëne van hun oren kunnen doen.

Dit zijn mijn ervaringen. Ik hoop hiermee de vraag Wanneer oorbellen schieten bij baby beantwoord te hebben.

In dit blog schreef ik over hoe je een goede juwelier kiest en waarom je beter kan kiezen voor gaatjes piercen in plaats van schieten.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Nicole Orriëns
  22 april 2016 at 09:18

  Ik merk dat ik een beetje struikel over de combinatie oorbellen schieten en baby. Persoonlijk zou ik bij een baby nog geen gaatjes laten schieten, maar pas als een kind een jaar of negen is of zo.

 • Reply
  demallemolenmoeder
  22 april 2016 at 07:28

  Iedereen moet zelf die keuze maken. Ik heb gekozen om het niet te doen. Als mijn dochter er zelf om gaat vragen dan vind ik het prima. Ik heb zelf heel jong oorbellen gehad; nu twee scheve gaatjes rijker en ik heb zelfs mijn oorbel een keer opgegeten.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]