Opvoeding

Wanneer oorbellen schieten bij baby?

21 april 2016
Wanneer oorbellen schieten bij baby-GoodGirlsCompany-gaatjes schieten bij baby

Heb je besloten dat je baby gaatjes in haar oren krijgt? Dan weet je dat je vanaf nu niet ontkomt aan het oordeel en boze reacties van andere moeders. Hindert niet, daar kun je mee dealen. Waar je niet op zit te wachten is dat deze ingreep mis gaat. Je dochtertje straks een ontstoken oor heeft of erger dat haar oorlel beschadigd raakt. Niet elke beunhaas met een piercingstudio vertrouw je de oortjes van je dochter toe. Daar is je kindje je veel te kostbaar voor. Als je besluit dat je baby gaatjes in haar oren mag, wil je vooral dat dit veilig en verantwoord gebeurt.

Wanneer je er voor kiest om gaatjes te schieten bij je baby stuit je vaak op een aantal vragen. En het is niet altijd makkelijk om daar een antwoord op te vinden omdat het onderwerp best heftige reacties oproept. Als moeder van dochters die als baby gaatjes in hun oren kregen, wil ik mijn ervaringen graag delen. Veel moeders zitten met de vraag Wanneer oorbellen schieten bij baby?, hoe moet je het verzorgen? In dit blog beantwoord ik een aantal vragen.

Wanneer oorbellen schieten bij baby?

Als je baby gaatjes in haar oren krijgt, kun je dit het beste doen voordat ze echt heel bewust met haar handjes aan haar hoofd of gezicht gaat zitten. Dit om te voorkomen dat ze ze uittrekt. Want oorbellen voorzichtig eruit halen is niet aan baby’s besteed. Met deze kennis in gedachten maar ook gebaseerd op mijn eigen ervaringen, zou ik het voor 8 maanden doen. Het is ook afhankelijk van het karakter van je kind. Mijn oudste dochter kreeg ze bij 11 maanden en zat er ook nooit aan. Terwijl mijn jongste dochter met 10 maanden toch al echt af en toe heel bewust haar oortjes vasthoudt. Voor mij is 8 maanden de bovengrens, maar wat is dan de ondergrens?

Er zijn moeders die meteen vanaf geboorte gaatjes laten zetten. Dat kan, dat is een keuze. Mijn voormalig juwelier hanteerde altijd het volgende:

 • kan je dochtertje haar hoofdje zelfstandig ophouden?
 • als je haar neerzet en vasthoudt, zit ze dan stevig?

Ook speelt natuurlijk de medische geschiedenis van je kindje mee. Bij een kindje dat een moeilijke start heeft gehad en nog steeds kwakkelt zou ik gewoon nog even wachten. Meestal kom je dan wel uit op een ondergrens van minimaal 6 weken. Ik heb ervaring met 3 maanden en 6 maanden. En dat is mij allebei de keren goed bevallen.

Wat merkt een baby van gaatjes prikken?

Gaatje prikken doet pijn. Daar ben ik gewoon eerlijk over. Maar als we het vergelijken met vaccinaties (een andere ongemak waar veel baby’s mee te maken krijgen) is het ongeveer vergelijkbaar. Met het verschil dat vaccinaties in het eerste levensjaar met enige regelmaat worden gegeven. Gaatjes prikken daarentegen doe je maar 1 keer.

Toch behandel ik beide ingrepen hetzelfde. Dat wil zeggen, ik zorg er voor dat we die dag geen drukke activiteiten hebben en we lekker thuis kunnen blijven. Toen Miss C haar oorbellen kreeg, was ze zich van geen kwaad bewust. Uiteindelijk huilde ze even van de schrik maar ze liet zich makkelijk aan de borst troosten. De rest van de dag waren er geen bijzonderheden en reageerde ze zoals ze normaal ook zou reageren. Niet extra huilerig of dat ze tegen de avond verhoging krijgt zoals bij vaccinaties meestal wel het geval is.

De eerste oorbellen van je baby, wat moet je kiezen?

Geef maar toe, waarschijnlijk droomde je al stiekem over samen gezellig oorbellen uitzoeken. Of over matchende moeder dochter oorbellen. Het is misschien moeilijk, maar houd je in. Kies in het begin voor kleine oorbellen en oorbellen zonder poespas. Zweerknopjes of oorbellen van roestvrijstaal zijn nu niet meteen de meest modieuze belletjes die je je kan voorstellen maar het voorkomt dat de oorlel gaat ontsteken. Of erger dat de oorbel ergens achter blijft haken of je kindje er aan gaat trekken.

Ik heb mijn oudste dochters pas zelf oorbellen laten kiezen toen ze het ook zelf konden aangeven. Vanaf een aar of 4. De een is 9 en de ander 7 en beiden dragen nog steeds knopjes en geen oorringen. Ze kunnen ze zelf in en uitdoen.

Hoe moet je je oren verzorgen?

Een piercing is natuurlijk gewoon een klein gaatje dat je in de huid aanbrengt. Ter voorkoming van ontstekingen is hygiëne dan ook extra belangrijk nadat je baby gaatjes in haar oren heeft gekregen. Vaak verkoopt je juwelier ook wel en flesjes Sterilon erbij en anders kan je het bij een drogist kopen. Hiermee moet je de oorlel dagelijks 2 keer druppelen en dat zo’n 2 weken lang. Ik geef toe dat ik het wel eens ben vergeten. Maar dat leidde bij ons nooit tot problemen.

Wel is het belangrijk om na behandeling regelmatig even te kijken of het dopje aan de achterkant niet te strak zit. Bij mijn dochters is het dan zo dat hun oren er kapot van gaan er wondjes ontstaand die dan weer kunnen ontsteken. Miss G is hier gevoeliger voor dan Miss B. Gelukkig zijn ze nu op leeftijd waarbij ze ook zelf de hygiëne van hun oren kunnen doen.

Dit zijn mijn ervaringen. Ik hoop hiermee de vraag Wanneer oorbellen schieten bij baby beantwoord te hebben.

In dit blog schreef ik over hoe je een goede juwelier kiest en waarom je beter kan kiezen voor gaatjes piercen in plaats van schieten.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Nicole Orriëns
  22 april 2016 at 09:18

  Ik merk dat ik een beetje struikel over de combinatie oorbellen schieten en baby. Persoonlijk zou ik bij een baby nog geen gaatjes laten schieten, maar pas als een kind een jaar of negen is of zo.

 • Reply
  demallemolenmoeder
  22 april 2016 at 07:28

  Iedereen moet zelf die keuze maken. Ik heb gekozen om het niet te doen. Als mijn dochter er zelf om gaat vragen dan vind ik het prima. Ik heb zelf heel jong oorbellen gehad; nu twee scheve gaatjes rijker en ik heb zelfs mijn oorbel een keer opgegeten.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!