Moeder & Kind Opvoeding Samengsteld gezin Scheiden

Wanneer wordt de kinderbijslag 2022 uitbetaald?

1 januari 2022
Wanneer wordt de kinderbijslag 2018 uitbetaald

Op de eerste dag van dit nieuwe jaar is er maar een vraag: wanneer wordt de kinderbijslag 2022 uitbetaald? En nog belangrijker, hoeveel is het? Is kinderbijslag afhankelijk van inkomen? En wordt het vooraf of achteraf betaald? Op deze vragen geven wij je maar wat graag antwoord.

Wanneer wordt de kinderbijslag 2022 uitbetaald?

De uitbetaling van de kinderbijslag vindt ieder kwartaal plaats. Zoals je in onderstaand schema kan zien, hoef je dit jaar niet eens heel lang te wachten op de eerste betaaldatum kinderbijslag 2022:

 • 1 april 2022 (betaling van eerste kwartaal)
 • 1 juli 2022 (betaling van tweede kwartaal)
 • 3 oktober 2022 (betaling van derde kwartaal)
 • 2 januari 2023 (betaling van vierde kwartaal)

Is kinderbijslag inkomensafhankelijk?

Tijdens Prinsjesdag werd bekend: in 2021 gaat de kinderbijslag voor ieder Nederlands gezin een omhoog. Hoeveel kinderbijslag je krijgt is niet afhankelijk van je inkomen. Maar het is wel afhankelijk van de leeftijd van je kind. Vanaf 1 januari 2021 zijn de onderstaande bedragen vastgesteld :

 • 0 t/m 5 jaar wordt € 249,-
 • 6 t/m 11 jaar wordt € 302,-
 • 12 t/m 17 jaar € 356,-

Deze bedragen gelden in elk geval tot het einde van 2022.

Is kindgebonden budget en kinderbijslag hetzelfde?

Kinderbijslag is niet hetzelfde als kindgebonden budget. Niet alle gezinnen ontvangen  kindgebonden budget. Dit is namelijk wél inkomensafhankelijk. Hiervoor wordt je vermogen getest. Het kindgebonden budget loopt via de belastingdienst en vind je hier meer informatie over. Ontvang je huurtoeslagen heb je kinderbijslag aangevraagd? Dan wordt het kindgebonden budget automatisch aangevraagd. De Belastingdienst kijkt hoe hoog je inkomen is.

Is je inkomen te hoog? Dan hoor je niks. Als je in aanmerking komt krijg je dat binnen 8 weken te horen. Je krijgt het kindgebonden budget dan éên maand na de geboorte van je kind.

Is Kinderbijslag vooraf of achteraf?

Kinderbijslag is een tegemoetkoming in de kosten voor het opvoeden van een kind. De geboortedatum van je kind bepaalt wanneer je voor het eerst kinderbijslag krijgt. Is jouw kind nog  niet geboren op de 1e dag van een kwartaal? Dan ontvang je de kinderbijslag achteraf met terugwerkende kracht.

Voor wie is kinderbijslag?

Zodra je je pasgeboren baby aangeeft bij het gemeentehuis, ontvangt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) automatische bericht. Zij sturen de formulieren toe waarmee je kinderbijslag aan kan vragen. In principe heeft iedereen die in Nederland woont en werkt en een kind heeft, hier recht op. Totdat je kind 18 jaar oud is. Zoals hierboven beschreven, is kinderbijslag niet afhankelijk van inkomen.

En je kan het ook krijgen als je in het buitenland woont en dit een land is waar de SVB kinderbijslag aan mag betalen. Of als je kind (tijdelijk) uit huis gaat. Het maakt niet uit of het jouw biologische kind is. Je kan ook kinderbijslag krijgen voor:

 • een adoptiekind;
 • stiefkind;
 • ander kind waar je intensief voor zorgt;
 • pleegkind.

Kinderbijslag bij co-ouderschap

Wanneer je co-ouderschap hebt kan je er voor kiezen om de kinderbijslag te splitsen tussen ouders. In mijn situatie ontvang ik voor 2 kinderen kinderbijslag. Maar je hebt er toch 3? Dat klopt maar omdat een van mijn kinderen bij haar vader staat ingeschreven, ontvangt hij de kinderbijslag voor haar. Het is al even een tijdje geleden dat we dit zo regelden. Volgens mij moest ik een formulier tekenen dat ik hiermee akkoord ga.

Het voordeel? Dat allebei de ouders een financiële tegemoetkoming krijgen voor de gezamenlijke kinderen. Zeker in het geval van co-ouderschap waarbij de zorg en kosten zo rond de 50/50 liggen is dit het overwegen waard.

Kinderbijslag bij een tweede kind

Krijg je een tweede kind? Dan ontvang je ook automatisch meer kinderbijslag. Net zoals bij het aanvragen van de eerste kinderbijslag voor je eerste kind, is dit ook gekoppeld aan de aangifte bij het gemeentehuis. De SVB stuurt je dan vanzelf een brief waarin de hoogte van het nieuwe bedrag staat vermeld. Hetzelfde geldt voor een derde of vierde kind.

Wanneer stopt de kinderbijslag?

Ik heb wel eens horen zeggen dat de kinderbijslag na 4 kinderen stopt. Maar hiervoor heb ik tot nu toe nog geen enkel bewijs kunnen vinden die deze fabel ondersteunt. Bovendien; hoeveel mensen krijgen anno 2022 nog meer dan 4 kinderen?! Toch zijn er wel andere momenten waarop de kinderbijslag wordt stopt gezet.

 • Als je kind overlijdt
 • Je kind is 18. In het daaropvolgende nieuwe kwartaal vervalt de kinderbijslag.
 • Ze ontvangt studiefinanciering
 • Je kind verdient meer dan € 1.265 netto per kwartaal bij. (met uitzondering van het zomerseizoen waarin je vakantiewerk doet en maximaal € 1.299 mag bijverdienen)

Wil je meer informatie over de uitbetaling kinderbijslag 2022? Klik dan hier.

Ook leuk om te lezen:

Wat doe jij met de kinderbijslag? Spaar jij het op of geef je het meteen uit?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  moederliefblog
  4 december 2018 at 06:49

  Ja inderdaad wat Annemiek Visser vertel haar
  reactie hierboven. Want mijn schoonzus heeft een Dochter die is verstandelijk gehandicapt. En toevallig hadden wij er laast hier over en dat ze zelf dubbel kreeg dat wist ik niet dat dat zo was meen je dat nou ja ze liet me de papieren zien en dat ze dit al meerdere jaren het al kreeg.

 • Reply
  Annemiek Visser
  1 januari 2018 at 11:38

  nog een tip, als je kind bijvoorbeeld een handicap heeft kun je kijken of je in aanmerking komt voor dubbel kinderbijslag. Er zijn ook voorwaarden om nog eens extra kinderbijslag te krijgen bovenop dat bedrag. Voor mijn zoon met autisme krijg ik elk kwartaal dubbele kinderbijslag. Je moet dit zelf aanvragen en je krijgt een waslijst aan vragen voor een indicatie. Als 1 van de ouders een minimaal inkomen heeft kom je er voor in aanmerking. Even goed zoeken op de site van het SVB.

  Bij mij gaat deze kinderbijslag op aan extra kleding. Kisten waar speelgoed in opgeborgen kan worden moet ook steviger zijn want hij gaat gerust op een opberg box zitten die dat dus niet kan dragen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]