Moeder & Kind Opvoeding Samengsteld gezin Scheiden

Wanneer wordt de kinderbijslag 2020 uitbetaald?

26 november 2018
Wanneer wordt de kinderbijslag 2018 uitbetaald

Op de eerste dag van dit nieuwe jaar is er maar een vraag: wanneer wordt de kinderbijslag 2020 uitbetaald? En nog belangrijker, hoeveel is het? Is kinderbijslag afhankelijk van inkomen? En wordt het vooraf of achteraf betaald? Op deze vragen geven wij je maar wat graag antwoord.

Wanneer wordt de kinderbijslag 2020 uitbetaald?

De uitbetaling van de kinderbijslag vindt ieder kwartaal plaats. Zoals je in onderstaand schema kan zien, hoef je dit jaar niet eens heel lang te wachten op de eerste betaaldatum kinderbijslag 2020:

 • 2 januari 2020: kinderbijslag over het vierde kwartaal 2019
 • 1 april 2020: kinderbijslag over het eerste kwartaal 2020
 • 1 juli 2020: kinderbijslag over het tweede kwartaal 2020
 • 1 oktober 2020: kinderbijslag over het derde kwartaal 2020

Is kinderbijslag inkomensafhankelijk?

Tijdens Prinsjesdag werd bekend: in 2020 gaat de kinderbijslag voor ieder Nederlands gezin een omhoog. Hoeveel kinderbijslag je krijgt is niet afhankelijk van je inkomen. Maar het is wel afhankelijk van de leeftijd van je kind. Vanaf 1 juli 2019 zijn de onderstaan bedragen vastgesteld :

 • 0 t/m 5 jaar wordt € 221,49 (oude tarief was € 217,-)
 • 6 t/m 11 jaar wordt € 268,- (oude tarief was € 264,-)
 • 12 t/m 17 jaar € 316,41- (oude tarief was € 311,-)

Deze bedragen gelden in elk geval tot het einde van 2020.

Is kindgebonden budget en kinderbijslag hetzelfde?

Kinderbijslag is niet hetzelfde als kindgebonden budget. Niet alle gezinnen ontvangen  kindgebonden budget. Dit is namelijk wél inkomensafhankelijk. Hiervoor wordt je vermogen getest. Het kindgebonden budget loopt via de belastingdienst en vind je hier meer informatie over. Ontvang je huurtoeslagen heb je kinderbijslag aangevraagd? Dan wordt het kindgebonden budget automatisch aangevraagd. De Belastingdienst kijkt hoe hoog je inkomen is.

Is je inkomen te hoog? Dan hoor je niks. Als je in aanmerking komt krijg je dat binnen 8 weken te horen. Je krijgt het kindgebonden budget dan éên maand na de geboorte van je kind.

Is Kinderbijslag vooraf of achteraf?

Kinderbijslag is een tegemoetkoming in de kosten voor het opvoeden van een kind. De geboortedatum van je kind bepaalt wanneer je voor het eerst kinderbijslag krijgt. Is jouw kind nog  niet geboren op de 1e dag van een kwartaal? Dan ontvang je de kinderbijslag achteraf met terugwerkende kracht.

Voor wie is kinderbijslag?

Zodra je je pasgeboren baby aangeeft bij het gemeentehuis, ontvangt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) automatische bericht. Zij sturen de formulieren toe waarmee je kinderbijslag aan kan vragen. In principe heeft iedereen die in Nederland woont en werkt en een kind heeft, hier recht op. Totdat je kind 18 jaar oud is. Zoals hierboven beschreven, is kinderbijslag niet afhankelijk van inkomen.

En je kan het ook krijgen als je in het buitenland woont en dit een land is waar de SVB kinderbijslag aan mag betalen. Of als je kind (tijdelijk) uit huis gaat. Het maakt niet uit of het jouw biologische kind is. Je kan ook kinderbijslag krijgen voor:

 • een adoptiekind;
 • stiefkind;
 • ander kind waar je intensief voor zorgt;
 • pleegkind.

Kinderbijslag bij co-ouderschap

Wanneer je co-ouderschap hebt kan je er voor kiezen om de kinderbijslag te splitsen tussen ouders. In mijn situatie ontvang ik voor 2 kinderen kinderbijslag. Maar je hebt er toch 3? Dat klopt maar omdat een van mijn kinderen bij haar vader staat ingeschreven, ontvangt hij de kinderbijslag voor haar. Het is al even een tijdje geleden dat we dit zo regelden. Volgens mij moest ik een formulier tekenen dat ik hiermee akkoord ga.

Het voordeel? Dat allebei de ouders een financiële tegemoetkoming krijgen voor de gezamenlijke kinderen. Zeker in het geval van co-ouderschap waarbij de zorg en kosten zo rond de 50/50 liggen is dit het overwegen waard.

Kinderbijslag bij een tweede kind

Krijg je een tweede kind? Dan ontvang je ook automatisch meer kinderbijslag. Net zoals bij het aanvragen van de eerste kinderbijslag voor je eerste kind, is dit ook gekoppeld aan de aangifte bij het gemeentehuis. De SVB stuurt je dan vanzelf een brief waarin de hoogte van het nieuwe bedrag staat vermeld. Hetzelfde geldt voor een derde of vierde kind.

Wanneer stopt de kinderbijslag?

Ik heb wel eens horen zeggen dat de kinderbijslag na 4 kinderen stopt. Maar hiervoor heb ik tot nu toe nog geen enkel bewijs kunnen vinden die deze fabel ondersteunt. Bovendien; hoeveel mensen krijgen anno 2018 nog meer dan 4 kinderen?! Toch zijn er wel andere momenten waarop de kinderbijslag wordt stopt gezet.

 • Als je kind overlijdt
 • Je kind is 18. In het daaropvolgende nieuwe kwartaal vervalt de kinderbijslag.
 • Ze ontvangt studiefinanciering
 • Je kind verdient meer dan € 1.265 netto per kwartaal bij. (met uitzondering van het zomerseizoen waarin je vakantiewerk doet en maximaal € 1.299 mag bijverdienen)

Wil je meer informatie over de uitbetaling kinderbijslag 2019? Klik dan hier.

Ook leuk om te lezen:

Wat doe jij met de kinderbijslag? Spaar jij het op of geef je het meteen uit?

kinderbijslag 2020 data uitbetaling

 

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  moederliefblog
  4 december 2018 at 06:49

  Ja inderdaad wat Annemiek Visser vertel haar
  reactie hierboven. Want mijn schoonzus heeft een Dochter die is verstandelijk gehandicapt. En toevallig hadden wij er laast hier over en dat ze zelf dubbel kreeg dat wist ik niet dat dat zo was meen je dat nou ja ze liet me de papieren zien en dat ze dit al meerdere jaren het al kreeg.

 • Reply
  Annemiek Visser
  1 januari 2018 at 11:38

  nog een tip, als je kind bijvoorbeeld een handicap heeft kun je kijken of je in aanmerking komt voor dubbel kinderbijslag. Er zijn ook voorwaarden om nog eens extra kinderbijslag te krijgen bovenop dat bedrag. Voor mijn zoon met autisme krijg ik elk kwartaal dubbele kinderbijslag. Je moet dit zelf aanvragen en je krijgt een waslijst aan vragen voor een indicatie. Als 1 van de ouders een minimaal inkomen heeft kom je er voor in aanmerking. Even goed zoeken op de site van het SVB.

  Bij mij gaat deze kinderbijslag op aan extra kleding. Kisten waar speelgoed in opgeborgen kan worden moet ook steviger zijn want hij gaat gerust op een opberg box zitten die dat dus niet kan dragen.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!