Opvoeding

Is anderhalf te vroeg om met zindelijkheidstraining te beginnen?

25 januari 2017
zindelijkheidstraining-beginnen-GoodGirlsCompany

Zindelijkheidstraining is tegenwoordig best een serieus onderwerp. Als ik de verhalen zo mag geloven, waren kinderen vroeger op hun tweede zindelijk. Allemaal. Tegenwoordig schijnt het niet raar te zijn als kinderen vlak voor hun vierde verjaardag nog in de luiers zitten. Dreumes is inmiddels anderhalf en ik vraag me af of ik nu al beginnen moet.

Toen ik anderhalf was, was ik dag- en nachtzindelijk. Dat is niet het gevolg van mijn moeders opvoedkunsten, maar gewoon eerder aan wat opgroeien in een weeshuis met je doet. Luiers zijn toch een Westerse uitvinding die voornamelijk weggelegd zijn voor de rijkeren der aarde. Ikzelf viel op die leeftijd niet onder die categorie. Vandaar dat het personeel in het weeshuis er veel baat bij had om er voor te zorgen dat kinderen op die leeftijd zindelijk waren. Dat scheelde waarschijnlijk een berg aan wasgoed.

Zindelijkheidstraining oudste dochters

Het kleurde wel mijn beeld van wanneer je kan beginnen met zindelijkheidstraining. Boekjes die beweren dat een kind voor zijn derde levensjaar geen controle over de spieren heeft, liet ik links liggen. Ik was het toch ook vroeg? En ik ben echt niet zo’n bijzonder wonderkind. Vandaar dat ik bij mijn oudste dochters ook vroeg begon. Met resultaat dat ze allebei met tweeënhalf dag- en nachtzindelijk waren.

As ik terugkijk, is het wel zo dat het bij de een makkelijker ging dan de ander. Bij de een kwam het zindelijk zijn ’s nachts haast gelijktijdig met overdag. Bij de ander moest ik echt wel een wekker zetten om haar wakker te maken en ’s nachts naar de wc te laten gaan. Ook had de een meer ongelukjes dan de ander. Ook nadat ze zindelijk was. En elfs nu nog is het zo dat de een haar plas langer kan ophouden dan de ander. Maar ondanks deze individuele verschillen waren ze nagenoeg wel rond dezelfde leeftijd ‘klaar’.

Zindelijkheidstraining Miss C

Tussen oudste en jongste dochter zit 10 jaar leeftijdsverschil. Nu lijkt dat niet veel, maar wel als je kijkt naar opvoedingsinzichten. Soms sta ik verbaasd te kijken naar hoe dingen tegenwoordig zijn. Wat er veranderd is en wat er opeens allemaal moet. Maar ook naar hoe zindelijkheidstraining tegenwoordig opeens zo’n dingetje is. Het is nooit bij mij opgekomen dat mijn kind misschien niet voor de 4de levensjaar zindelijk zou zijn. Ik dacht het gewoon hetzelfde aan te pakken als bij haar zussen. Maar dreumes lijkt andere plannen te hebben. Sinds december zegt ze ‘bah’ en begint te glunderen. Check ik dan haar luier dan zit er 9 van de 10 keren een grote boodschap in. Blijkbaar heeft ze het al wel een beetje door.

Ik twijfel nu al weken om een potje aan te schaffen. Aan de ene kant vind ik haar een beetje te jong. Aan de andere kant, vind ik het ook belangrijk om signalen van mijn kinderen serieus te nemen. Te kijken hoe ik daar in de opvoeding bij aan kan sluiten. Als ik het nu maar blijf negeren onder het mom van ’te jong’ vind ik ook niet dat ik daarmee de goede signalen afgeef. Bovendien verwacht ik niet meteen dat ik haar binnen enkele maanden zindelijk heb, maar ik wil het meer een gewoonte maken. Dat het onderdeel wordt van haar dagelijkse routine. Tegen de zomervakantie als ze net 2 is, wil ik eens echt een paar dagen kijken hoe het zonder luier gaat.

Wanneer begon jij met zindelijkheidstraining?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Potje via Shutterstock

 • Reply
  Jikke
  1 februari 2017 at 20:41

  Bij mij gingen ze vanaf het moment dat ze goed stevig konden zitten op het potje. Dat was rond 10 maanden. Voor en na elke middagdut en af en toe tussendoor. Soms kwam er dan een plasje, soms niet. Beide kids zijn in de zomer na hun 2e verjaardag (2 meikindertjes) zindelijk geworden. Bij oudste ging dat makkelijker dan jongste. Oudste was in anderhalve week overdag zindelijk. Bij jongste duurde het een maand of 2. Nachtzindelijk werd oudste met 5 jr en jongste met 3eneenhalf.
  In Kameroen werden kids ergens tussen 1 en 2 jr zindelijk. Had idd ook met het wassen van de luiers te maken. Maar goed, geeft wel aan dat het kan.

 • Reply
  Carmelina
  26 januari 2017 at 13:15

  Luka is 21 maanden en doet regelmatig zijn behoefte op het potje. We zetten hem ook op vaste momenten (als de luier af gaat) even op het potje.. laatst dacht ik Hey! 5 dagen achter elkaar vrij… ik ga hem zonder luier laten rond lopen maar daar was meneer nog niet helemaal aan toe. Al geeft hij wel nu nog meer aan dat hij “bah” heeft of vraagt hij ineens om een nieuwe luier na een plas.
  Mijn broers en ik waren ook allemaal met 1,5 jaar zindelijk vandaar dat ik dus dacht toen Luka interesse begon te tonen voor de wc hup ik ga gewoon een beetje “spelen” ermee en ik zie wel hoe het loopt..:)

 • Reply
  Judith
  25 januari 2017 at 22:55

  Mijn oudste gaf bij 1 jaar al zo duidelijk aan dat ze poepluiers vies vond, dat we haar gezellig op een kleine bril op de wc zetten. (Ik ben echt allergisch voor de po)Met 2 was ze dag en nacht zindelijk. De kleine was de luier ook al snel zat (trok hem steeds uit), en was met 2.5 ook dag en nacht zindelijk. Ze is nu 3 en heeft heel af en toe een ongelukje, maar echt zelden. Ik heb beide niet geoefend of iets dergelijks, ging meer vanzelf.

 • Reply
  Nathalie Mulckhuijse Hoekema
  25 januari 2017 at 13:25

  Ik ga het binnenkort ook eens proberen. Mijn dochter is net twee en geeft ook duidelijk signalen.

 • Reply
  Betty
  25 januari 2017 at 11:00

  In de zomer toen ze ongeveer twee jaar waren,ging prima

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]