Lifestyle

Waarom zit er kalk in kraanwater?

8 november 2016
waarom-zit-er-kalk-in-kraanwate_goodgirlscompany

Mijn kraanwater is al weer een maand kalk-vrij. Wat een verademing. Daarom vroeg ik me af: Waarom zit er kalk in kraanwater? Voor de levensduur van mijn huishoudelijke apparaten is het beter als mijn drinkwaterbedrijf er voor zorgde dat het water kalk-vrij is.

Over sommige dingen ga je pas serieus nadenken als het niet meer zoals. Zoals waarom ons kraanwater kalk bevat. Nu mijn kraanwater al weer bijna een maand kalk-vrij is, moet ik eerlijk zeggen; ik mis het niet! En ik was me er helemaal niet bewust van dat dit mogelijk was.

Wat merk ik van mijn waterontharder?

Sinds de laatste keer dat ik over onze waterontharder schreef, is het een echt verademing om onder de douche te staan. Ik was nooit echt een douche-persoon. Maar doordat dreumes erg korte hazenslaapjes doet en loopt, ben ik hier op aangewezen. Tenminste als ik overdag iets aan persoonlijke hygiëne wil doen. De uren van uitgebreid in bad zitten, zijn over. Terwijl ik vlug onder de warme douche spring, kan ik haar vanuit de glazen cabine in de gaten houden. Beter dan ooit te voren. Als ik nu de condens van de glazen douchecabine afveeg, kan ik er niet meer om heen; het glas is helder. En dat zonder dat we het extra schoonmaken.

Tegelijkertijd is het ook grappig hoe snel je aan iets went. Het valt me de hele maand al op dat ik minder bodylotions, olie en andere hydraterende producten gebruik na het douchen. Ja, zelfs als ik vrij warm gedoucht heb, is het niet zo dat ik mijn huid direct moet insmeren om het vochtverlies te compenseren. Neem ik ’s ochtends een douche dan kan ik het gerust tot in de avond uitstellen. Sterker nog…er is een week geweest waarin ik niet eens wat extra’s gebruikte tussen twee douchebeurten in. Dus 2 dagen zonder verzorgende producten na douchen of badderen. Een record! Ook zie ik dat de huid van Miss G minder droog is.

Wat doet kalk in kraanwater?

Ik vind het fijn dat onze producten minder kalkaanslag hebben. Ik was me er nooit bewust van omdat ik niet beter wist. Maar blijkbaar kan je heel goed zonder kalk in je kraanwater. Dit zette mij toch wel even aan het denken. Waarom bevat ons kraanwater eigenlijk kalk?

Ik snap dat ons water kalk bevat omdat het uit natuurlijke bronnen komt. Maar het zou toch net zo goed helemaal eruit gehaald kunnen worden? Voor de levensduur van mijn huishoudelijke apparatuur zou het handig zijn als mijn drinkwaterbedrijf er voor zorgde dat er geen kalk in het water zat. Maar zij doen dat niet. Dus is het aan mij om kalkaanslag te verwijderen met schoonmaakmiddelen en azijn. Of ik dat nu leuk vind of niet, ik kan mijn wasmachine en andere apparaten niet missen, dus doe ik het maar.

Waarom zit er kalk in kraanwater?

Een zoektocht op internet leerde mij dat waterbedrijven het kraanwater wel standaard ontharden. Maar ze halen niet alle kalk uit ons drinkwater omdat ze dat niet mogen. Althans dat lees ik dan op website van Vitens. Ze moeten voldoen aan de drinkwaterwet. Deze wordt door de overheid opgesteld. Kalk in je kraanwater schijnt gezond voor je te zijn. Althans dat beweert men. Je hebt het nodig voor je dagelijkse inname van calcium. He, dat heb ik eerder gehoord. Datzelfde zegt men namelijk over het consumeren van melk. Nu ben ik geen veganist, maar ik drink geen melk. Ik kan het niet verteren, dus ben er al heel wat jaren geleden mee gestopt. Dat kan ook want de opname van calcium via melk schijnt minimaal te zijn. En datzelfde geldt ook voor de opname van calcium uit kraanwater. Dat is ook nagenoeg verwaarloosbaar. Volgens het RIVM [klik hier voor meer info] is 5% van de calcium en 3% van de magnesium in onze voeding afkomstig uit leidingwater.

Het is dus niet zo dat kalk in je kraanwater slecht is voor je gezondheid, maar het is ook niet zo dat het van nut is. Kijk ik naar de negatieve effecten voor mijn huishoudelijke apparatuur dan ben ik het liever kwijt dan rijk. Tegelijkertijd is het waterbedrijven er alles aan gelegen om het water hard te houden.

Volgende keer vertel ik meer over hoe een waterontharder werkt.

Had jij er ooit bij stilgestaan dat je kalk-vrij water in huis kan hebben?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog is een samenwerking.

glas water vullen via Shutterstock

 • Reply
  Danielle
  6 februari 2017 at 14:44

  We zijn nu inmiddels een aantal maanden verder, hoe bevalt het zo?
  Wegen de voordelen op tegen de aanschafprijs? Maar bovenal hoe bevalt het zachte water!

  Wij hebben vandaag een demo gehad, ik ben overtuigd maar manlief nog niet zo.

  Bij ons past de aquacell bijv niet in de stoppenkast, daar is ons kastje te bepakt voor.

  Veel liefs,

  Danielle

 • Reply
  Wat ik mijn schoonmaakster als kerstcadeautje gaf
  19 december 2016 at 06:01

  […] gevoelige huid van mijn dochtertje is. Heb je de andere delen gemist? Lees ze dan hier deel 1, 2 en 3 […]

 • Reply
  Elaintje
  9 november 2016 at 02:57

  Dat lijkt mij eigenlijk wel ideaal. Ook inderdaad met dat schoonmaken en wat bijzonder van je huid!

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  8 november 2016 at 09:41

  Ik weet dat er apparaten zijn die de boel kunnen ontkalken, en dat lijkt me best aantrekkelijk i.v.m. makkelijker schoonmaken. Dat het ook effect heeft op je huid wist ik niet!

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!