Lifestyle

Waarom zit er kalk in kraanwater?

8 november 2016
waarom-zit-er-kalk-in-kraanwate_goodgirlscompany

Mijn kraanwater is al weer een maand kalk-vrij. Wat een verademing. Daarom vroeg ik me af: Waarom zit er kalk in kraanwater? Voor de levensduur van mijn huishoudelijke apparaten is het beter als mijn drinkwaterbedrijf er voor zorgde dat het water kalk-vrij is.

Over sommige dingen ga je pas serieus nadenken als het niet meer zoals. Zoals waarom ons kraanwater kalk bevat. Nu mijn kraanwater al weer bijna een maand kalk-vrij is, moet ik eerlijk zeggen; ik mis het niet! En ik was me er helemaal niet bewust van dat dit mogelijk was.

Wat merk ik van mijn waterontharder?

Sinds de laatste keer dat ik over onze waterontharder schreef, is het een echt verademing om onder de douche te staan. Ik was nooit echt een douche-persoon. Maar doordat dreumes erg korte hazenslaapjes doet en loopt, ben ik hier op aangewezen. Tenminste als ik overdag iets aan persoonlijke hygiëne wil doen. De uren van uitgebreid in bad zitten, zijn over. Terwijl ik vlug onder de warme douche spring, kan ik haar vanuit de glazen cabine in de gaten houden. Beter dan ooit te voren. Als ik nu de condens van de glazen douchecabine afveeg, kan ik er niet meer om heen; het glas is helder. En dat zonder dat we het extra schoonmaken.

Tegelijkertijd is het ook grappig hoe snel je aan iets went. Het valt me de hele maand al op dat ik minder bodylotions, olie en andere hydraterende producten gebruik na het douchen. Ja, zelfs als ik vrij warm gedoucht heb, is het niet zo dat ik mijn huid direct moet insmeren om het vochtverlies te compenseren. Neem ik ’s ochtends een douche dan kan ik het gerust tot in de avond uitstellen. Sterker nog…er is een week geweest waarin ik niet eens wat extra’s gebruikte tussen twee douchebeurten in. Dus 2 dagen zonder verzorgende producten na douchen of badderen. Een record! Ook zie ik dat de huid van Miss G minder droog is.

Wat doet kalk in kraanwater?

Ik vind het fijn dat onze producten minder kalkaanslag hebben. Ik was me er nooit bewust van omdat ik niet beter wist. Maar blijkbaar kan je heel goed zonder kalk in je kraanwater. Dit zette mij toch wel even aan het denken. Waarom bevat ons kraanwater eigenlijk kalk?

Ik snap dat ons water kalk bevat omdat het uit natuurlijke bronnen komt. Maar het zou toch net zo goed helemaal eruit gehaald kunnen worden? Voor de levensduur van mijn huishoudelijke apparatuur zou het handig zijn als mijn drinkwaterbedrijf er voor zorgde dat er geen kalk in het water zat. Maar zij doen dat niet. Dus is het aan mij om kalkaanslag te verwijderen met schoonmaakmiddelen en azijn. Of ik dat nu leuk vind of niet, ik kan mijn wasmachine en andere apparaten niet missen, dus doe ik het maar.

Waarom zit er kalk in kraanwater?

Een zoektocht op internet leerde mij dat waterbedrijven het kraanwater wel standaard ontharden. Maar ze halen niet alle kalk uit ons drinkwater omdat ze dat niet mogen. Althans dat lees ik dan op website van Vitens. Ze moeten voldoen aan de drinkwaterwet. Deze wordt door de overheid opgesteld. Kalk in je kraanwater schijnt gezond voor je te zijn. Althans dat beweert men. Je hebt het nodig voor je dagelijkse inname van calcium. He, dat heb ik eerder gehoord. Datzelfde zegt men namelijk over het consumeren van melk. Nu ben ik geen veganist, maar ik drink geen melk. Ik kan het niet verteren, dus ben er al heel wat jaren geleden mee gestopt. Dat kan ook want de opname van calcium via melk schijnt minimaal te zijn. En datzelfde geldt ook voor de opname van calcium uit kraanwater. Dat is ook nagenoeg verwaarloosbaar. Volgens het RIVM [klik hier voor meer info] is 5% van de calcium en 3% van de magnesium in onze voeding afkomstig uit leidingwater.

Het is dus niet zo dat kalk in je kraanwater slecht is voor je gezondheid, maar het is ook niet zo dat het van nut is. Kijk ik naar de negatieve effecten voor mijn huishoudelijke apparatuur dan ben ik het liever kwijt dan rijk. Tegelijkertijd is het waterbedrijven er alles aan gelegen om het water hard te houden.

Volgende keer vertel ik meer over hoe een waterontharder werkt.

Had jij er ooit bij stilgestaan dat je kalk-vrij water in huis kan hebben?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog is een samenwerking.

glas water vullen via Shutterstock

 • Reply
  Danielle
  6 februari 2017 at 14:44

  We zijn nu inmiddels een aantal maanden verder, hoe bevalt het zo?
  Wegen de voordelen op tegen de aanschafprijs? Maar bovenal hoe bevalt het zachte water!

  Wij hebben vandaag een demo gehad, ik ben overtuigd maar manlief nog niet zo.

  Bij ons past de aquacell bijv niet in de stoppenkast, daar is ons kastje te bepakt voor.

  Veel liefs,

  Danielle

 • Reply
  Elaintje
  9 november 2016 at 02:57

  Dat lijkt mij eigenlijk wel ideaal. Ook inderdaad met dat schoonmaken en wat bijzonder van je huid!

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  8 november 2016 at 09:41

  Ik weet dat er apparaten zijn die de boel kunnen ontkalken, en dat lijkt me best aantrekkelijk i.v.m. makkelijker schoonmaken. Dat het ook effect heeft op je huid wist ik niet!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]