Opvoeding

Waarom zijn moeders zulke saaie mutsen?!

6 oktober 2016
waarom-zijn-moeders-zulke-saaie-mutsen_goodgirlscompany

Daar stond ik dan met 2 sprankelende PR meisjes die me vroegen ” Waarom zijn moeders zulke saaie mutsen?” Benieuwd hoe ik mij hier uit ga redden en wat ik er van vind? Lees dan snel verder.

Enige tijd geleden stond ik tijdens een event met 2 van PR meisjes te praten. Zoals het PR meisjes betaamt, was hun make up en kleding vlekkeloos. En daar stond ik. Spijkerbroek, borstvoedingstop, gympen en no make up face. Op mijn designer zonnebril na had het contrast niet groter kunnen zijn. Het was een woensdagmiddag. Ik had de oudste kinderen uit school gehaald en in een bui van ‘laten we eens gek doen’, had ik toch besloten even langs te gaan bij het event. Onvoorbereid op de kritische vragen “Is dat nu leuk om kinderen te hebben?” en”Waarom zijn moeders zulke saaie mutsen?”

Ze hadden het niet aan mij hoeven vragen. Op dat moment liepen er namelijk genoeg andere mamabloggers rond. Ook zij konden vast een passend antwoord geven op deze vraag. Ik voel me niet beter of anders. Hoogstens val ik een beetje meer op omdat ik een ander huidskleur heb en de rest er (in mijn ogen) erg hetzelfde uitziet.

Is dat nu leuk kinderen?

Ik ben het type moeder die heel ontnuchterend reageert op de vraag of je van kinderen nu gelukkig wordt. Sorry, not sorry. Het leven is nu eenmaal niet altijd een feestje. Toch ben ik blij dat ik ze heb. Als dat betekent dat ik op woensdagmiddag in ons mini busje (yep, ik ben overstag gegaan. Het paste gewoon niet meer) naar een kinderevent moet. So be it. Als ik moet kiezen tussen aan huis gekluisterd zijn met een irritant speelafspraakje of de deur uit met mijn kinderen, weet ik het wel. Ook al was het vroeger nooit zo dat ik hier als klein meisje van droomde. Dromen veranderen. Ook dat hoort bij volwassen worden.

Het stoorde beide dames niet dat ik er niet uitzag alsof ik uit een modemagazine kon zijn weggelopen. Sorry, andere keer weer. Ze waren echt oprecht geïnteresseerd in mijn antwoord. Ik vertelde over wanneer ik moeder werd. Hoe ik dat deed met 3 kinderen. Ook over het leven van alleenstaande moeder met 2 kinderen. Niet omdat ik nu zo zielig ben, maar wel omdat als het op moederschap aankomt ik een verhaal te vertellen heb. Eentje die verder gaat dan fles- of borstvoeding en dragen of kinderwagen. De zogenaamde mommy wars thema’s. Laat anderen daar maar lekker over bekvechten op internet. Ik vind dat allemaal niet zo spannend. Met bijna een decennia aan moederschapservaringen in de pocket, weet ik dat het wel goed komt.

Maar jij bent anders

Beide meiden waren achter in de 20. Ooit wilden ze best een gezin stichten, maar zo aan de vooravond van die keuze hadden ze zo hun twijfels. Ze hadden de verschillende moeders bekeken en waren tot de conclusie gekomen dat het allemaal wel erg dertien in dozijn is. Geen één had hun er van overtuigd dat kinderen hebben leuk is. Dat je daardoor zelf ook een leuk(er) persoon wordt. Want dat je druk bent met kinderen, dat zagen ze ook wel. Maar na ons gesprek waren ze toch blij dat ze die middag gegaan waren. Ik bleek anders te zijn. Was ik nu gevleid? Nou nee, mijn eigen moeder heeft ook wel eens laten doorschemeren dat ik niet echt een moeder-type ben. Althans niet in de zin van het stereotype beeld dat men van moeders heeft. Ook mijn dochters komen daar steeds meer achter. Wanneer ze mij met de moeders van klasgenootjes vergelijken ben ik anders. Zonder dat ik het type moeder ben dat liever een goede vriendin voor haar kinderen is.

Hoe moet een moeder zich gedragen?

Ik weet niet hoe een moeder zich behoort te gedragen. Of je het op den duur leuk moet gaan vinden om ondergoed te kopen voor jezelf, kinderen en man. Voor de kinderen doe ik het nog wel, man is volwassen genoeg om het zelf te doen. Ook ga ik niet naar het toilet als mijn man ook in de badkamer staat en omgekeerd. Sorry, maar ik vind dat zo de-erotiserend.
En naar mijn kinderen toe ben ik heel open. Er zijn weinig taboes. Ze kennen mijn verknipte humor en ik vertel zonder gêne over mijn jeugdzondes. Mijn kinderen weten heel veel van alle idiote dingen die ik deed voordat ik *kuch* volwassen werd. Mijn faal- en leermomenten. Hopelijk steken ze daar wat van op. Aan de ene kant ben ik heel amicaal met ze, maar aan de andere kant, ben ik ook streng voor ze. Goede manieren, verantwoordelijkheid nemen en gehoorzaamheid zijn wel dingen die ik belangrijk vind.

Dan wordt het zo’n dingetje

Het is ook lastig om een compleet beeld van het moederschap te krijgen zolang je zelf geen kinderen hebt. Als 13 jarige leek het mij ook leuk om later een baby te hebben, dan kon ik daar de hele dag mee knuffelen en spelen. Nu weet ik dat daar ook andere dingen bij horen die wat minder idyllisch zijn. En toch zou ik niet in woorden kunnen bevatten welk gevoel er door mij heen gaat als mijn dreumes erg enthousiast zachtjes in mijn neus hapt (ze snapt het concept van kusjes geven nog steeds niet).

Ik zeg ook niet dat we als moeders allemaal slank moeten zijn, fanatiek sporten of eruit moeten zien alsof we uit een modeblad komen. Dan wordt het weer zo’n dingetje. Prima als je als moeder fanatiek wilt sporten of make up draagt. Maar genoeg vrouwen droegen amper make up voordat ze moeder werden. En waren ook geen fashion icons voordat ze kinderen kregen.

Waarom zijn moeders zulke saaie mutsen?

Toch snap ik die meiden wel. Als ik een blog zie over de schoonmaakroutine van een moeder, krijg ik ook een frons. Vast heel handig, maar toch…Droomde jij er als klein meisje nu van om later aan iedereen te vertellen hoe je je badkamer, huiskamer of weet ik veel schoon maakt? Lag je lat niet een beetje hoger dan dat? Of is het echt zo dat wij moeders op den duur in saaie mutsen veranderen die kneuterig tevreden zijn met elke poep en scheet in ons huishouden?

Wat vind jij? Vertrutten vrouwen na het krijgen van kinderen en worden we saaie mutsen?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Moeder met kind image via Shutterstock.

 • Reply
  Jacqueline
  9 oktober 2016 at 21:13

  Ik denk dat ik die meiden had gezegd dat de saaie moeders vooral de moeders zijn die rond hun 30e voor het eerst moeder worden en dat zij dus een groot risico lopen om zo te worden, haha. Nee, is een beetje flauw natuurlijk.
  Maar als ik zo de andere reacties lees: elke moeder heeft toch weer een ander beeld van wat saai is. Zolang je zelf maar blij bent met de rol die je hebt, toch?
  Ik ben overigens een erg coole moeder volgens de klasgenootjes van mijn dochter. Maar vind het wel gek dat ze me dan ook nog volgen op instagram, zo cool vind ik mezelf nu ook weer niet.

 • Reply
  Romy
  7 oktober 2016 at 18:45

  Lastige vraag. Ik ken veel sprankelende moeders met een eigen leven naast het moederschap. Ik ken ook ‘saaie’ moeders die het huishouden doen en het koekjes bakken met hun kroost helemaal fantastisch vinden. Ik zit daar zelf een beetje tussenin en vind dat prima.

  Volgens mij wilden die meiden vooral de bevestiging horen dat het moederschap niet zo hoeft te zijn als zij denken en was jij de aangewezen persoon om ze daarop te wijzen. 😉

 • Reply
  Daphne
  7 oktober 2016 at 13:27

  Zoals gezegd op FB inderdaad dilema’s en iedereen een eigen visie. Eind 20 hebben zij ook nog wel een eigen dingetje denk ik zo. Ze zijn gewoon bang dat ze zelf ook over een tijdje gaan of moeten gaan veranderen en dat is ook heftig.

 • Reply
  Jonna@Burgertrutjes
  7 oktober 2016 at 13:05

  Ik ben in de twintig, geen moeder en een echte burgertrut! Geef mij maar huishoudtips in plaats van dure kleding tips. Ieder zo zijn Eigen ding 😉

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  7 oktober 2016 at 09:15

  Wat een kostelijke vraag. Ik mag toch hopen dat vrouwen géén mutsen worden na de bevalling!

  Wat een wonderlijk idee.

 • Reply
  Gervaise
  7 oktober 2016 at 08:30

  Ik denk dat veel moedermutsen voor het baren ook al niet de meest sprankelende individuen waren. Bij gebrek aan een interessant eigen leven, storten ze zich vol overgave op dat van anderen (man, kind) en spreken dan lijdzaam van zelfopoffering, Grappig vind ik dat altijd. Er zijn genoeg moeders die geen mutsen zijn, online zul je die echter niet vinden op ongeëmancipeerde huismoederblogjes over spuugdoekjes, schooltraktaties en schoonmaakroutines.

 • Reply
  Carlijn
  7 oktober 2016 at 08:20

  Hoe erg je vertrut, heb je zelf in de hand. Ik vind niet dat een moeder moet veranderen in een saaie muts. Sterker nog: ik waak ervoor dit niet te doen. Ik neem tijd voor mijn make-uppie, zorg dat ik er een beetje toonbaar uitzie en loop lekker in mijn sneakertjes en hippe jas (ja ik vind dat ik best een hippe jas heb voor een moeke) achter de kinderwagen. Als ik de moeders om 08.30 uur in de Albert Heijn zie, vind ik mezelf absoluut niet op hen lijken. Ik ben wel heel benieuwd wat je precies bedoelt met mamabloggers die er ‘erg hetzelfde uitzien’. Hoe zien die eruit dan? 🙂

 • Reply
  MARIJKE
  7 oktober 2016 at 08:03

  Er zijn inderdaad veel moeder blogers waarvan ik denk ‘hoe kan je daar nou over schrijven’. Het routine van mijn baby van 3 maanden, who cares! Maar verder zie ik op mij heen, en bij mijzelf, dat wij toch aardig onszelf zijn gebleven qua kleding/make-up/gesprekken e.d. Gelukkig maar!

  • Reply
   Carlijn
   7 oktober 2016 at 08:21

   Ben ik niet met je eens. Ik vind het juist interessant om dat soort artikelen te lezen. Kan ik wat van leren. En mensen willen toch altijd vergelijken: hoe ‘doet’ mijn baby het in vergelijking met die ander van drie maanden? Bij mij worden dat soort posts heel goed gelezen. Waarvan ik dan weer denk ‘who cares?!?!’ is een schoonmaakroutine; wat voor schoonmaakmiddelen gebruik ik voor dit en dat. Pfff.

 • Reply
  Michelle-Fatima
  7 oktober 2016 at 07:59

  Nou, ik vind mezelf op zich niet saai. Maarrrrr, ik merk dat ik een zelf wel erg op de laatste plek heb gezet in mijn gezin. Komt ook door een hele actieve kleuter waardoor ik vaak denk van, laaaat maar, geen tijd en geen zin meer. Maar ik probeer er wel verandering in te brengen. Soms gaat het niet over rozen en dan vergeet je jezelf heel snel. Maar komt verandering in hoor!

Leave a Reply

CommentLuv badge

Instagram

Volg mij op Instagram!