Fun Opvoeding Persoonlijk

Waarom zijn moeders soms zulke bitches?

24 januari 2015

Veel vrouwen zullen het met mij beamen. Zodra je moeder wordt, ontdek je dat er een oerinstinct in je wakker is geworden. Als het om de zorg van jou kleintje gaat, is alleen het beste goed genoeg zijn.  De een geeft hier invulling aan door jarenlang borstvoeding te geven en kiest bewust voor geen vaccinaties. De ander kiest voor dure flesvoeding en maakt een even bewuste keuze om wel te vaccineren. Sommige stellen kiezen er voor dat de eerste paar jaren van hun kindje er altijd iemand thuis is. Soms uit praktische overwegingen, het scheelt een hoop oppas regelen. Maar sommigen kiezen er voor om fulltime huisvrouw te zijn omdat ze geen kostbaar moment met hun kleintje willen missen. En weer andere moeders kiezen er voor om lekker te gaan werken.  Soms is het financiële noodzaak. Anderen houden erg van hun baan en het geeft veel voldoening. Terwijl deze moeders de zorg voor hun kindje toevertrouwen aan zorgvuldige geselecteerde gastouders of kinderopvang.

Al die keuzes en hoe je zelf individueel invulling geeft aan de zorg voor je kindje zijn prima. Je hebt de vrijheid om het naar eigen inzicht te doen. Er is geen goed of fout. Wetenschappelijke onderzoeken ten spijt. Ook ik heb ondervonden dat mijn gezin vaak een uitzondering op de regel en onderzoeksresultaten is. Bovendien wordt mij nooit naar mijn mening of ervaringen gevraagd. Vaak lijkt het net alsof ouders tegen elkaar moeten bewijzen dat ze een goede ouder zijn.  Soms vraag ik me af: “Waarom zijn moeders soms zulke bitches?”De storm van kritiek die Lieke van Lexmond kreeg toen ze met haar zoontje Vik in draagzak door Amsterdam rondfietste, verbaasde me. Nikkie Plessen moest het ontzien omdat ze er in haar kraamweek te perfect mooi uitzag. Aldus sommige (jaloerse/onzekere?) moeders die toch echt zelf wel heel goed wisten hoe iemand er na een bevalling uitziet en eerste kraamweek uit hoort te zien.

Als moeders hebben we vaak overal een mening over en zitten we boordevol ongevraagd tips over hoe een andere (jonge) moeder het beter kan doen. Toen ik zwanger was van miss G, kreeg ik van de verloskundige de volgende tip: “Neem van maximaal 2 mensen advies aan en laat de rest je ene oor ingaan en je andere uit. Je zult zien dat je word bedolven met advies. Zoveel mensen zoveel meningen” .

Wat onze visie op opvoeding ook is en hoe we hier vorm aan geven, in de eerste plaats zijn we allemaal ouders”

Al enkele jaren leef ik naar dit advies, volg ik mijn eigen intuïtie en daar vaart mijn gezin wel bij.  Ik ben niet perfect en maak fouten. Maar ik ben van mening dat zodra ik beter weet, doe ik beter. En als jij een betere moeder was geweest voor mijn kind, dan had jij mijn kind wel op de wereld gezet.

Onderstaande reclame maakt het doorgeschoten fanatisme pijnlijk zichtbaar. Maar wat onze visie op opvoeding ook is en hoe we hier vorm aan geven, in de eerste plaats zijn we allemaal ouders. Laten we elkaar en contact met elkaar omarmen in plaats van elkaar buiten sluiten en veroordelen.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Instagram

Volg mij op Instagram!