Machtige Meisjes Opvoeding Zwangerschap

Waarom worden er zo weinig meisjes naar hun moeders vernoemd?

7 juni 2017
Waarom_worden_er_zo_weinig_meisjes_naar_hun_moeders_vernoemd_GoodGirlsCompany

Alle drie mijn dochters hebben 4 namen. Maar het is mijn gewoonte om de jongste in het gezin altijd aan te spreken met Junior. Ik stond er nooit bij stil dat dit raar was, totdat iemand mij erop wees. Blijkbaar is de term Junior gereserveerd voor jongens. Het is hoe vaders zonen aanduiden die dezelfde naam hebben. Moeders doen dat niet. En sowieso; waarom worden er zo weinig meisjes naar hun moeders vernoemd?

Nu weet je dat ik er sowieso niet vies van ben om mijn dochters jongensnamen te geven. Heeft niks te maken met dat ik graag een jongetje gewild zou hebben. Of dat ik zo lekker genderneutraal ben. Ik heb gewoon mijn eigen ideeën over kindernamen. Vandaar dat het voor mij persoonlijk nooit een issue is geweest. Het is nu eenmaal een feit dat meisjes makkelijker jongensnamen kunnen toe-eigenen dan andersom. Bij meisjes is het namelijk al snel stoer.Maar voordat we afdwalen, of ik een nieuwe discussie begin wil ik graag even teruggaan naar de vraag waarom er zo weinig meisjes naar hun moeders vernoemd worden.

Waarom worden er zo weinig meisjes naar hun moeders vernoemd?

Vrouwen vernoemen dochters naar belangrijke andere vrouwen in hun leven

Althans dat idee krijg ik. Als dochters vernoemd worden dan is het naar de moeder van de man, je eigen moeder, oma of zus. Meestal vernoemen we dochters naar belangrijke vrouwelijke personen in ons leven. Omdat ze veel voor ons betekenen en we door onze kinderen te vernoemen hen ook een stukje waardering willen geven. Ik heb 2 van mijn dochters naar mijzelf vernoemd. Ze hebben namen die afgeleid zijn van een van mijn drie namen. Zelf vond ik dat een heel logisch idee, ik heb ze toch maar even op de wereld gezet. Maar vaker krijg ik de vraag waarom ik ze niet naar (schoon)moeders vernoemd heb. Blijkbaar is het een ongeschreven regel en vindt men het raar als je dat niet doet.

Modieuze meisjesnamen veranderen sneller

Als ik naar mijn klassenfoto uit de jaren 80 kijk, heten de meisjes toen anders dan nu. Als ik een aantal namen opnoem, kunnen kenners vast wel zeggen uit welke tijd ik kom. Toen waren het hele normale en moderne meisjesnamen. Maar anno 2017 is er geen haar op mijn hoofd die er serieus over nadenkt deze namen te geven. Ze zijn enigszins oubollig en gedateerd. Terwijl de jongensnamen uit die periode nog steeds best okay zijn. Blijkbaar zijn meisjesnamen sneller aan veranderingen onderhevig.

We vinden onze eigen namen niet mooi

Die indruk krijg ik vaak wel. Soms kan het komen omdat we zoals hierboven beschreven een inmiddels gedateerde naam hebben. Bepaalde namen, sterven vanzelf uit. Of hoor je alleen nog bij oudere generaties vrouwen. En ik ben bijdehand genoeg om te zeggen dat dit een reden heeft. Hoeveel vrouwen korten hun naam niet af of veranderen het naar een versie die ze wel bevalt. Als jezelf al niet blij bent met je roepnaam, is het logisch dat je je dochter niet vernoemd.

We zijn zo lekker creatief

Ik vind het grappig om te zien dat we tegenwoordig bewaren dat we in verwachting zijn. Ja, ook die man. Maar als het op het uitkiezen van de babynaam gaat, is het meestal de vrouw die hulp zoekt omdat ze er niet uitkomen. We nemen het hele proces uiterst serieus. Opeens word je duidelijk hoeveel mensen je eigenlijk wel niet mag en naar wie je je kind nooit zou vernoemen. De naam voor jouw kind moet uniek zijn.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  • Reply
    Nicole
    7 juni 2017 at 06:42

    Hier helemaal geen vernoemingen. Onze kinderen (Oke die tweede moet nog geboren worden maar je snapt me) hebben alleen een roepnaam meer niet. Ik heb zelf wel 4 namen waarvan er ook eentje van mijn eigen moeder afkomt.. Of zou dat toeval zijn omdat haar moeder ook die naam heeft?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]