Family Diary Persoonlijk Zwangerschap

Waarom wij voor de naam Novan kozen en betekenis

15 februari 2020
Novan is geboren_The millennialmom

In de zoektocht naar de perfecte babynaam voor onze zoon, zijn er heel wat namen afgevallen. Uiteindelijk kozen we voor de namen Novan Xem Isaiah Nevis. Een hele mond vol. Maar als je regelmatig de zwangerschapsupdates volgde, komt een aantal van deze voornamen je toch bekend voor.

Jullie favoriete babynamen

De zoektocht naar de perfecte jongensnaam had nogal wat voeten in de aarde. Als echte meisjesmoeder had ik het al lang geleden aan de wilgen gehangen. Het bleek namelijk nooit nodig te zijn. En terwijl ik al een naam had voor als baby een meisje bleek, had ik voor een jongetje totaal geen idee. Daarom vroeg ik lezers en volgers op Facebook en Instagram wat nu een leuke jongensnaam is en maakte er een video over.

Jongensnamen die hoog op mijn lijstje staan

Het was een goede manier om mij een beetje op weg te helpen en serieus na te denken. Niet veel later maakte ik een video waarin ik vertelde welke jongensnamen er hoog op mijn lijstje staan. Er stiekem nog van uitgaand dat kind nummer vier ook een dochter was. Ik had al jaren het motto: ik kan alleen maar jongetjes maken. In onderstaande video zie je dan ook dat de namen Nevis, Isaiah en Xem binnen mijn top 3 noem.

Welke namen zijn het niet geworden?

Echt heel verrassend is de keuze dus uiteindelijk helemaal niet. Oplettende lezers hadden het maanden geleden al kunnen weten in welke richting ik zat te denken. Maar ik moest het nog eens worden met mijn man. Uiteindelijk kies je samen de naam uit. En in ons geval was dat nogal even een uitdaging.

Terwijl ik een namen-tick heb, heeft mijn man dat absoluut niet. Alles wat hij mooi vindt, vind ik lelijk en andersom. Echt hele moderne namen zijn niet aan hem besteed. Dus viel Jaxx af en ook de naam Saint zag hij niet zo zitten. Mijn tactiek is meestal om hem een namenlijst te geven met de mededeling ‘shoot’. Zo kan hij de namen die hij echt niet leuk vindt doorstrepen. En het vergroot de kans dat het uiteindelijk toch namen worden die ik leuk vind aanzienlijk in plaats van dat hij zelf wat moet verzinnen. Man vond de naam Genesis leuk. En ging voor de rest akkoord met de rest, Een hele tijd was de werktitel dus ook Novan Isaiah Genesis Xem. Maar tijdens het opstellen van het geboortekaartje hakte ik de definitieve knoop door. Genesis werd vervangen door Nevis omdat ik 3 christelijke namen iets te veel van het goede vond.

Betekenis Novan

Betekenis Novan_The millennialmom

In ons geval hadden we eerder de overige namen dan de roepnaam. En als ik eerlijk ben, weet ik ook niet meer precies hoe ik nu op de roepnaam Novan kwam. Het kan best zijn dat ik er over droomde of dat het een gevoel was van dat dit kind zo heet. Ik geloof er namelijk altijd sterk ik dat een kind de naam kiest. Zo heb ik dat bij de anderen altijd wel ervaren. In elk geval weet ik wel dat ik daarna de betekenis op ging zoeken. En zo kwam ik er achter dat Novan een Indonesische jongensnaam is die betekent spiritueel mysterieus. En in het Servisch betekent ‘Nov’ nieuw en ‘an’ is mannelijk dus betekent het: nieuwe man

Man had nog even de voorkeur voor de naam Nolan in plaats van Novan. Maar deze naam vond ik dus weer niks. Gelukkig kreeg een andere moeder een zoon die ze Nolan noemde. Waardoor deze naam definitief van het namenlijstje verdween. Het zou Novan worden. Zoals elke moeder die dan eindelijk de naam gevonden heeft, was ik even bang dat iemand in mijn omgeving nog dezelfde naam zou kiezen of hem zou raden. Maar volgens mij is het ons goed gelukt om de naam geheim te houden. Zelfs Chloé heeft hem niet verklapt terwijl we baby thuis al soms wel zo noemden.

Betekenis overige namen

Novan Betekenis van de voornaam Novan_The millennialmom

Nu weet je dus de betekenis van de naam Novan. De overige namen hebben ook een betekenis. Xem is een modernere versie van Samuel. We hadden voor de populaire kindernaam Sem kunnen kiezen maar daar houd ik niet van. Het is een Hebreeuwse voornaam die betekent ‘van God gebeden’. Isaiah is de Engelse versie van Jesaja en betekent ‘God is mijn redding’. En Nevis is een tropisch eiland.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

  • Reply
    R
    21 mei 2024 at 19:59

    Novan betekent niet nieuwe man in het Servisch, hoor. Nov is nieuw, maar an is niet mannelijk en de combinatie klopt dus niet. Novi covek is nieuwe man (Novi dus) Wel een mooie naam verder.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]