“Waarom vieren we Moederdag?”, denk ik terwijl ik mij omdraai en een poging doe mij niet te concentreren op het geluid uit de keuken. Tuurlijk het is leuk hoor zo’n dag maar wie was de eerste die op het idee kwam om 1 dag in het jaar moeders in het zonnetje te zetten? In dit blog ga ik dieper in op de oorsprong en de betekenis van Moederdag.
Inhoud van dit blog
Waarom vieren we Moederdag?
Voor een antwoord op de vraag Waarom vieren we Moederdag? moet je teruggaan in de geschiedenis. Van oorsprong is Moederdag een dag waarop moederschap, de moederlijke band en de invloed van moeders op de maatschappij centraal staan. Bij de moderne betekenis van Moederdag is deze invulling een beetje verdwenen. Tegenwoordig wordt mama op deze dag erwend. Krijgt ze een ontbijtje op bed, ontvangt ze een knutselwerkje en hoeft ze deze dag geen huishoudelijke taken te doen. Deze worden zoveel mogelijk door papa of de kinderen gedaan.
Betekenis Moederdag
In veel vroegere culturen werden moeders vereerd. Op de 15de dag in maart werden er overal in Klein-Azië ceremonies gevierd voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der goden. Nadat Europa christelijk was geworden, werd deze traditie opgepakt met de verering van Maria. De moeder van Jezus. Het op de wereld zetten van kinderen is natuurlijk ook iets heel bijzonders.
De groei van een bevolking hing letterlijk af van de vruchtbaarheid van haar vrouwen. Voor volk en vaderland kregen vrouwen veel kinderen. De omstandigheden waren een stuk minder perfect dan nu. Vele vrouwen vonden de dood tijdens bevalling of kraambed. Het was een risicovolle onderneming om je voort te planten. En dat mocht best beloond worden.
De oorsprong van Moederdag
Toch staat de moeder verering cultus niet aan de wieg van ons huidige Moederdag. Deze werd namelijk in 1908 bedacht door de Amerikaanse (hoe kan het ook anders) Anna Jarvis. Ze riep deze dag in het leven om haar moeder, Ann Reeves Jarvis, te herdenken. Deze was het jaar daarvoor overleden. Maar tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog had ze een belangrijke rol gespeeld als vredesactivist. Zo verzorgde Ann Jarvis zieke soldaten en richtte ze Mother’s Day Work Clubs op waarin ze zich sterk maakte voor gezondheidszorg.
Door de inspanningen van Anna Jarvis erkenden verschillende Amerikaanse staten Moederdag als een officiële feestdag. Maar het was president Woodrow Wilson die de dag in 1914 Moederdag als een nationale Feestdag erkende. Vanaf nu was het een vast feestdag die elke 2de zondag in mei gevierd werd. Deze variant is de Atlantische Ocean overgewaaid. Sinds 1925 wordt de Amerikaanse versie van Moederdag ook in Nederland gevierd.
Wordt Moederdag overal op dezelfde dag gevierd?
Moederdag wordt niet overal op dezelfde dag gevierd. Daar ben ik mij pas sinds enkele jaren bewust van. Aan de overkant van de plas, in Engeland, waar mijn familie woont vieren ze Moederdag altijd op de 4de zondag in de Vastentijd. Deze viering van Moederdag heeft ook meer een christelijke oorsprong dan de variant die wij hier in Nederland vieren. Er zijn ook landen waar ze geen Moederdag vieren. Voor landen zoals China, Laos, Montenegro, Afghanistan, Rusland en Oekraïne is 8 maart, Internationale Vrouwendag, een soort van ‘Moederdag’.
Wat doen we zoal op Moederdag?
Zoals eerder beschreven, is de hedendaagse invulling van Moederdag vooral gericht op het verwennen van Mama. Maar vaak brengen we deze dag ook nog een extra bezoekje aan oma. Of bezoeken het graf van een overleden moeder om daar een bloemetje neer te leggen. Of moeders nog leven of niet. Ze zijn onmisbaar voor hun kleine en grote kinderen. Waarom vieren we Moederdag? Om hun liefde, de wijze lessen die we van hen leerden, hun opofferingsgerichtheid, vriendschap en veelzijdigheid te vieren.
Andere blogs over Moederdag
- Moeten we Moederdag afschaffen?
- Wat Moeders echt willen hebben voor Moederdag
- Zo ga je om met Mom shaming
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
Uitgelichte afbeelding via Shutterstock
2 Comments
Kiss & Make-up
10 mei 2015 at 18:01Ik had geen idee, wat interessant!
Josan
12 mei 2015 at 06:04Nee, ik ook eigenlijk niet. Als kind knutsel je elk jaar wel wat op school, maar dit leren ze je niet.