Christendom

Stille Tijd | 5 praktische, toepasbare tips voor drukke moeders

12 januari 2023
praktische tips voor houden Stille tijd-themillennialmom

Stille Tijd is een van de dingen waar ik het meest mee worstel. Ik weet hoe belangrijk het voor mijn geloofsleven is om tijd voor God apart te zetten. Tegelijkertijd is het soms ook een enorme struggle. Met onderstaand blog wil ik je het belang van Stille Tijd bijbrengen en je praktische tips geven waardoor je niet ontmoedigd raakt.

New year; new me. Dus dit jaar heb ik als goede voornemen dat ik minimaal 3 dagen in de week ’s ochtends vroeg wil opstaan om Stille Tijd te houden. Wat de zomer betreft voorzie ik geen problemen. Maar in de winter als het ’s ochtends koud is vind ik het een hele uitdaging.

En om eerlijk te zijn ervaar ik als alleenstaande moeder van 4 kinderen ook niet altijd de rust, tijd (en  ik zal eerlijk zijn; zin) om ’s ochtends in alle vroegte Zijn aanwezigheid te zoeken. Soms heb ik al genoeg moeite om mijn bed uit te komen, de typische ADHD brain fog te trotseren en me er toe te zetten om de kinderen te begeleiden tijdens alle activiteiten die ze moeten doen voor school. En ’s avonds? Dan ben ik te moe. En zo zijn er weer heel wat dagen die ik mis. Is dit herkenbaar?

Lees ook:Faith Sunday | 5x christelijke kleding uit Nederland

Het belang van Stille Tijd in de ochtend

De ochtend is de perfecte tijd om je geest, lichaam en ziel te ontladen en voor te bereiden op een nieuwe dag. Maar hoe begin je je dag op de juiste manier? Veel mensen beginnen hun dag door direct uit bed te springen en aan de slag te gaan met de dagelijkse taken. Helaas leidt dit vaak tot stress en oververmoeidheid. Een beter alternatief is om de dag te beginnen met een moment van stilte en reflectie, ook wel bekend als Stille tijd.

Wat is Stille tijd precies?

Stille-tijd-tips-voor-drukke-moeders-themillenialmom

Stille tijd is een tijd van bezinning en reflectie, waarin je jezelf verbindt met God en je geest en lichaam rust krijgt. Het is een moment om te ontspannen, te bidden en de Bijbel te lezen. Het is een tijd om stil te staan bij wie God is, op Zijn beloften en trouw en te reflecteren op de dag die voor je ligt.

Waarom is Stille tijd zo belangrijk?

Het brengt rust en kalmte

Stille tijd is een moment van bezinning en rust, wat betekent dat je geest en lichaam zich kunnen ontspannen. Dit kan helpen om stress en angst te verminderen en een gevoel van innerlijke rust te creëren.

Het versterkt je spirituele leven

Stille tijd is een manier om je spirituele leven te versterken en te groeien. Door tijd te nemen om met God te communiceren en de Bijbel te lezen, kun je je spirituele vertrouwen en begrip versterken.

Het verbetert je productiviteit

Door Stille tijd te hebben, kun je de dag beter voorbereiden en op de juiste manier starten. Dit kan je helpen om de dag productiever te benaderen en beter te presteren.

Het maakt je dankbaar

Stille tijd is een moment om stil te staan bij wat er in je leven goed is en om dankbaar te zijn voor de zegeningen die je hebt. Het is een manier om positieve energie te creëren en te starten met een dankbare houding.

Lees ook: De beste 8 christelijke podcasts voor en door vrouwen

Hoe kun je Stille tijd toepassen in je ochtendroutine?

Plan het in:

Plan tijd voor Stille tijd in je ochtendroutine en ga er mee om zoals je met een belangrijke afspraak zou omgaan. Ik heb een reminder in mijn smartphone staan die me helpt herinneren. Maar ook wanneer je de leesplannen van de Bijbel app gebruikt kan je een herinnering instellen. Deze verschijnt dan elke dag rond hetzelfde tijdstip. Stilte tijd met God helpt je om prioriteit te geven aan je spirituele groei en het geeft je dag een begin die gefundeerd is in Gods rust en aanwezigheid.

Maak het eenvoudig

Zoek naar manieren om je tijd met God te vereenvoudigen. Dit kan betekenen dat je een dagelijkse stukje uit je Bijbels dagboek lees, een Bijbels leesplan erbij pakt of een gebedspartner zoekt met wie je elke dag even kort kunt bidden.

Wees flexibel

Realiseer je dat sommige dagen drukker zijn dan andere en dat je misschien niet altijd evenveel tijd kunt vrijmaken voor God. Wees flexibel met je Stille Tijd en stel je prioriteiten bij wanneer het nodig is.

Gebruik je reistijd

Als je onderweg bent naar het werk of de kinderen naar school, gebruik dan deze tijd dan om te bidden, te luisteren naar Worshipsmuziek of een Bijbelse podcast te luisteren. De anderhalf uur die ik in de auto naar mijn werk zit, luister ik regelmatig de podcasts van Rick Warren. Deze zijn laagdrempelig en helpen mij om mijn relatie met God te verdiepen.

Maak er een gezinsactiviteit van

Afrikaans gezin sat samen uit de Bijbel leest

Probeer tijd voor God te integreren in je gezinsleven. Dit kan betekenen dat je als gezin samen bidt of samen Bijbelleest. Het is een mooie manier om je kinderen op te voeden en te helpen bij hun spirituele groei.
Onthoud, het gaat er niet om hoeveel tijd je voor God vrijmaakt, maar om de kwaliteit van de tijd die je samen doorbrengt. Probeer dagelijks even stil te staan bij God en dankbaar te zijn voor zijn aanwezigheid in je leven.

Wat mij het meest helpt op drukke dagen dat ik er niet aan toekom, of mijn hoofd overuren maakt, is het feit er niet te zwaar aan te tillen. Het helpt me niet als ik mijzelf veroordeel omdat het een week niet lukt. Maar het helpt me beter om te analyseren onder welke omstandigheden het wél lukt. En wat ik dus kan doen om die omstandigheden te creëren. Zo weet ik bijvoorbeeld dat als ik ’s ochtends echt om 6.00 uur wil opstaan, ik ’s avonds uiterlijk om 22:00 uur in bed moet liggen. En weet ik ook dat een moment van Stille Tijd (hoe erg ik ook moet strijden de slaap) me helpt om de rest van de ochtend meer alert te zijn, productiever en met meer focus. Bovendien helpt het me ’s Avonds om makkelijker in slaap te vallen. Kortom; allemaal kleine voordelen die me dus helpen om het te blijven proberen.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]