Persoonlijk

Huh waarom krijg ik nu een oproep voor de griepprik?!

20 oktober 2016

Ik dacht altijd dat de griepprik voor hoogbejaarde mensen was. In elk geval voor mensen waarbij een aannemelijke kans is dat de barre wintermaanden niet gaan overleven. Dat wil zeggen zonder prik. Voor mijn man bijvoorbeeld. Niet omdat die ziek is, maar hij is wel 13 jaar ouder. Enne mannen van een zekere leeftijd…hoef ik niks over te zeggen toch? Dus je begrijpt wel dat ik heel gek opkeek toen ik van mijn huisarts een oproep voor de griepprik kreeg. 

Begin deze week lag er zomaar een brief voor mij in de bus. Nu krijg ik nooit post (postpakketjes voor winacties zijn namelijk geen post) dus je snapt mijn opwinding waarschijnlijk wel. Zeker toen hij van de huisarts bleek te zijn. De laatste keer dat ik bij de dokter zat, was voor een blaasontsteking. Ik moet nog steeds terug komen vorige maand eigenlijk al voor een check, maar het leek me sterk dat ze me daar persoonlijk voor zouden aanschrijven.

Oproep voor de griepprik

Groot was mijn verbazing toen ik las dat ik tot een risicogroep behoor. Huh, wablief? Sinds wanneer dan? Zomaar van de een op de andere dag? Want dat is het namelijk in mijn geval. Ik heb nog NOOIT een griepprik gehad. Ik heb niet eens een vaste huisarts omdat ik daar zo weinig kom. En dat vind ik allemaal prima want ik blijf graag onder de radar. Daarnaast ben ik gewoon ook niet zo’n grote held met naalden. Mijn moeder vertelt nog steeds in geuren en kleuren hoe ik als driejarige de persoon die mij moest vaccineren verbaal aanviel. Iets met kindermishandeling en dat ik haar ging aanklagen. Yup, ik ben recalcitrant geboren. Maar het geeft denk ik wel een goed beeld van hoe fanatiek ik probeer naalden te vermijden.

Voor wie is de griepprik bedoeld?

In principe is de griepprik bedoeld voor mensen ouder dan 60. Maar er zijn ook mensen die tot een risicogroep behoren en hem daarom ook krijgen. Als je astma, diabetes of hartziekten hebt. Maar ook nierpatiënten of personen met een verminderde afweer tegen infecties. Op de site van het RIVM staat een hele lijst. Maar een probleempje…ik herken mij daar dus totaal niet in. Voor zover ik weet, ben ik kerngezond en in de bloei van mijn leven. Bovendien, waar hebben we het over? Als je iemand mee wilt maken die meteen gevijld is door de griep, moet je toch naar mijn man kijken. Die is dan meteen uitgeschakeld. En gek genoeg is mannengriep altijd in het weekend.

Wat weet hij wat ik niet weet?

We zijn nu 48 uur verder. En verbazing slaat inmiddels om in achterdocht en wantrouwen. Wat weet mijn huisarts wat ik niet weet? Ergens had ik verwacht dat als je opeens op die lijst terechtkom, men van tevoren contact met je opneemt. Zodat je samen een afgewogen keuze kan maken. Is het zinvol, wat zijn de risico’s. Ik dacht altijd dat ook al heb je zo’n vaccinatie de kans dat je griep krijgt is nog steeds vrij hoog. Ik vermoed dan ook dat er iets meer aan de hand is. En heb ook een vermoeden in welke hoek ik het moet zoeken; sikkelcelziekte.

Sikkelcelziekte en de griepprik

Sinds de zwangerschap van mijn eerste kind weet ik dat ik sikkelcelziekte heb. Wat het inhield wist ik toen nog niet zo duidelijk. Het scheelde dat ook mijn huisarts en andere medici die ik ontmoette, het amper wisten. Inmiddels weet ik wel iets beter wat het is. Maar in normale omstandigheden heb ik er vrijwel geen last van. Tijdens mijn zwangerschappen speelt het wel en beland ik daardoor al snel in een medische molen. Uit de hielprik bleek ook dat Miss C het heeft. Van de andere meiden weet ik het nog niet omdat er toen in de hielprik niet op getest werd.

Omdat ik teruggebeld werd na de hielprik voor dreumes moest ik uiteindelijk bij de huisarts langs. Zij vertelde mij dat ze een groot vermoeden hadden dat ik sikkelcel heb. Goh, je meent het?! Als men even goed in mijn dossier had gekeken, stond het daar ook al in. Terwijl sikkelcelziekte niet uitzonderlijk is, is het in Nederland nog niet zo bekend.

Ik ben geen proefkonijn

Het gevolg is dat artsen vaak net iets te gretig reageren. Voor hen is het blijkbaar een mooie gelegenheid om er iets meer over te weten te komen. Van een AIO die het nodig vind dat ik regelmatig bloed laat prikken voor onderzoek. Tot een arts die graag betrokken wil worden voordat er een kind verwekt is. Uiteraard om de zwangerschap vanaf het begin in goede banen te leiden. Waarschijnlijk haar enige kans om in haar leven een sikkelcel zwagerschap te doen…. Maar ik wimpel elk aanbod af. Ik ben geen proefkonijn. Ik weet dat sikkelcel chronisch is. Ik weet dat ik nooit bloed zal kunnen doneren. Ook weet ik dat bloedverlies bij mij veel sneller fataal is. Mijn lichaam breekt bloed sneller af dan dat het nieuwe bloedlichaampjes aanmaakt. Ja, ik heb chronische bloedarmoede. Maar tot mijn 23ste was ik mij er helemaal niet bewust van. Ik leef gezond en het gaat goed. Eerlijk gezegd weet ik niet of de griepprik daar verandering in gaat brengen. Maar ik ga deze week eens bellen. Kijken of ik een fanatieke arts aan de lijn krijg.

Heb jij ook wel eens een griepprik gehaald? En zo ja wat zijn jouw ervaringen?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Vaccinatie via Shutterstock

 • Reply
  Lori (Mama's Jungle)
  20 oktober 2016 at 23:16

  Ik heb nog nooit een oproep gehad maar zou de prik voor mijzelf niet halen. Ik heb er niet zo’n goed gevoel bij maar dat is persoonlijk. Je bent nu toch gezond.. helemaal voorkomen kan zo’n prik toch niet. Maar verder informeren bij je arts qua voors en tegens is natuurlijk altijd goed. Ben benieuwd wat je gaat doen. Succes 🙂

 • Reply
  Elaintje
  20 oktober 2016 at 22:15

  Ik heb hem weleens gehaald toen ik in de zorg werkte. Vooral omdat daar gewoon veel bacteriën rondhangen en ik daardoor dus al een grotere kans had op ziek worden. Nooit last gehad van de prik zelf trouwens. Ik weet eigenlijk niet wat ik met een echte oproep zou doen.

 • Reply
  Elisabeth
  20 oktober 2016 at 20:23

  Ik heb ook n oproep gekregen dit jaar. Voor het eerst. Het is al een aantal jaar bekend dat ik een leveraandoening heb, maar ik denk dat ik sinds ik er ook echt een operatie aan gehad heb in de risicogroep ben ingedeeld. Ik vind het wel fijn. Ik werkte bij n ziekenhuis, en mocht daarom ook n griepprik halen. Maar nu ben ik uit dienst, dus kan dat niet meer. Bij mij geeft de vaccinatie zelf geen problemen, alleen een paar uur n warme arm. En ik krijg zo veel minder griep als ik m heb gehad! Ik zou m gewoon halen als ik jou was. 😉

 • Reply
  Romy
  20 oktober 2016 at 19:29

  Ik word sinds mijn bevalling opgeroepen. De reden is kennelijk dat ik sindsdien ook tot de kwetsbare doelgroep behoor. Ik ga nooit, voel me niet aangesproken.

 • Reply
  Emma
  20 oktober 2016 at 11:18

  Geen griepprik, wel astma. Vaccinatie werkt namelijk niet tegen alle soorten griep en voor mij heeft het geen toegevoegde waarde verder. Goed eten, blijven bewegen en ook voldoende buitenlucht.

 • Reply
  Fem
  20 oktober 2016 at 11:07

  Ik krijg hem sinds mijn 17e, toen astma werd geconstateerd. Nooit last van gehad…en ook nooit griep gehad. Wist je trouwens dat alle (dus ook jonge en gezonde) medewerkers in een ziekenhuis er ook één krijgen aangeboden? Ter bescherming van de “kwetsbare patient”. Als zij niet ziek worden, kunnen ze ook de patient niet besmetten.
  Maar goed, navragen bij je huisarts kan geen kwaad, toch?

 • Reply
  Anna gerrie
  20 oktober 2016 at 09:13

  Ik haal al zolang ik mij kan herinneren de griepprik, vanwege mijn astma. Maar ik merkte wel echt een verschil toen ik ‘m een keer niet haalde! Ben nog nooit zo lang verkouden geweest :’-)

 • Reply
  Nathalie
  20 oktober 2016 at 08:21

  Ik moet nu ook een griepprik omdat ik zwanger ben en omdat het gevaarlijk is voor mij en de baby als ik koorst zou krijgen. Misschien willen ze gewoon meer mensen aanspreken ?

 • Reply
  Marian zw.
  20 oktober 2016 at 08:11

  Ik heb ook een aantal jaren een optoep gehad, nadat ik een keer op 30 jarige leeftijd een ontsteking aan mijn hartzakje kreeg als bijwerking van de griep. Heb hem toen wel een paar jaar gehaald, omdat ik ook angst had gekregen voor de griep omdat ik zo ziek was geweest. Nu haal ik hem al jaren niet meer. Elke prik vond ik anders qua bijwerkingen, het ene jaar werd ik er echt ziek, zwak en misselijk van, het andere jaar een hele dikke rode en stijve arm maar niet ziek. Dus het is maar net wat de samenstelling van de prik is dat jaar.

 • Reply
  Marjo
  20 oktober 2016 at 08:08

  Ik heb hem nooit gehad, mijn ouders krijgen altijd een oproep, mijn vader gaat steevast niet! Mijn moeder is zwaar astmatisch en heeft reuma, die haalt hem trouw, maar krijgt ook weleens de griep maar wel in een lichtere vorm is mijn gevoel. Mijn kinderen hebben een paar x de oproep gekregen ivm de longontstekingen en astma maar heb ze nooit gehaald! Inmiddels krijgen ze geen oproep meer!

 • Reply
  Nicole
  20 oktober 2016 at 06:49

  Ik ben volgens mij vorig jaar opgeroepen ook out of the blue. Niets mee gedaan haha. Mijn man kreeg opeens dit jaar een oproep. En hij is nooit ziek.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]