Opvoeding Persoonlijk

Waarom je van kinderen niet gelukkiger wordt

5 augustus 2016
Waarom je van kinderen niet gelukkiger wordt-GoodGirlsCompany

Als moeder van 3 kinderen kan ik je haarfijn vertellen waarom je van kinderen niet gelukkiger wordt. Steeds vaker lees ik berichten van ouders die eerlijk toegeven dat ze niet gelukkiger werden van hun kinderen. En dan is ‘niet gelukkiger’ nogal een understatement. Ze hebben spijt. Maar ja zoiets komt altijd achteraf. Dus om meer ouders te behoeden voor iets waar ze minimaal 18 jaar aan vastzitten, leek het mij een goed idee om even een waarschuwing te schrijven. Als moeder van 3 kinderen leek mij dat het minste wat ik kon doen….

Het is niet fijn om een baby te zijn. Een Derde Wereld baby heeft het niet makkelijk. Maar een baby dat in een rijk Westers land het levenslicht ziet ook niet. Er zijn er die huwelijken moet redden en als laatste redmiddel dienen om iets te lijmen wat waarschijnlijk toch wel op de klippen gaat lopen. Maar er is een ook steeds grotere groep baby’s die moet bevestigen dat hun ouders keuze voor ze hen ze ook gelukkiger maakt.

waarom je van kinderen niet gelukkiger wordt

Best een zware taak voor een baby, niet? Ik heb er 3 en ik kan je verzekeren dat toen zij pas geboren waren, konden ze helemaal niks. Nou ja ze konden huilen, eten en in hun broek poepen. Het voelde niet meteen alsof deze hulpeloze wezentjes in staat waren een deuk in een pakje boter te slaan. Laat staan een rammelend huwelijk te redden of mij intens gelukkig te maken. Mijn kinderen waren gewone baby’s. Geen Superbaby’s. Ze deden wat ze konden op de voor hun best mogelijke manier om het te doen. En voor mij was dat okay. Ik ben misschien ouderwets maar als het op mijn kinderen aankomt, geloof ik erin dat ik onvoorwaardelijk van ze moet houden. Ook al hebben ze tijdens de zwangerschap mijn lichaam zo erg geruïneerd dat ik nooit meer in een bikini durf. Of hebben hun slapeloze nachten er voor gezorgd dat een concealer voor mij een eerste levensbehoefte is geworden.

Je krijgt er zoveel voor terug

Kinderen, je krijgt er zoveel voor terug is een veelgehoord gezegde. En misschien is dat ook wel waar het mis gegaan is. Waar ons verwachtingsniveau onrealistisch werd. En we niet meer wilden horen waarom je van kinderen niet gelukkiger wordt. De generatie van mijn oma zei gewoon “Kinderen zijn hinderen”. Daarmee bedoelde ze niet ze kinderen hinderlijk vonden. Vaak hadden deze vrouwen er wel meer dan het gemiddelde van 2. Maar wel dat het hebben van kinderen ook betekent dat ze hinderlijk kunnen zijn voor andere dingen. Zoals jouw uurtjes vrije tijd, slaap, mogelijkheden om jezelf ongelimiteerd te ontplooien of de mate waarin jij zelf nog je leven kan bepalen. Je moet er rekening mee houden dat dat verleden tijd is. Het draait niet meer alleen om jou. Je hebt de zorg en verantwoordelijkheid voor een mens. En dat zijn echt niet alleen maar leuke momentjes.

Maken kinderen gelukkig?

Door blogs en andere social media is het voor ouders steeds makkelijker geworden om te laten zien hoe vader en moedertje spelen nu in het echt is. Van moeders die alles Pinterest Perfect doen, kreeg je de ‘Goed genoeg moeders’ en nu de Loedermoeders. Welk hokje je ook kiest, ik vind alles prima. Ooit las ik op zo’n internet klaagforum een reactie van iemand die het behoorlijk ergerlijk vond dat al die mommy bloggers van die leuke, lieve kinderen hadden. Je leest nooit eens een onvertogen woord. Misschien maak ik mijzelf daar ook wel schuldig aan. Toch raakt me dat niet. Op hetzelfde forum ergert men zich ook groen en geel aan mamabloggers die elke poep en scheet van hun kind het internet op slingeren. Dus ook al zou ik draken van kinderen hebben, dan nog komen jullie dat niet te weten. Van mij mogen ze draken zijn en uit zelfbescherming deel ik niet alles op het internet.

Ik ga je geen veer in je achterste steken

Juist daarom kan ik geen greintje respect op brengen voor ouders die viraal gaan omdat ze het aandurven hardop te zeggen dat ze spijt hebben van hun kinderen. Zich moedig voelen omdat zíj wel hardop durven te verwoorden wat veel andere jonge ouders denken.

Okay, serieus?! Want weet je? Dat station ben je namelijk al lang gepasseerd. Ook al zou je de hele ervaring van het ouderschap ontzettend teleurstellend vinden  en mega tegenvallen dan nog vind ik het niet okay dit op het internet te slingeren. Ooit lezen die etterbakjes van kinderen namelijk ook wat jij over hun zegt. Dus als je niks aardigs te zeggen hebt, zeg het dan niet. Bespreek het met een fles sterke drank samen met je vrienden. Lach erom, schreeuw, tier en als het nodig is, zoek hulp. Maar ik ga je geen veer in je achterste steken omdat je als volwassenen hardop durft te zeggen spijt te hebben van een kind dat er niet om gevraagd heeft geboren te worden.

Spijt hebben van je kinderen

Wellicht heb ik makkelijk praten. Maar als je net zoals ik gescheiden bent, komt die vraag vanzelf. Of je spijt hebt van je kinderen. Knaagt het niet aan je, dan zijn er wel anderen die hem je stellen. Of hij steekt de kop op omdat je voor de zoveelste keer bent afgewezen door een potentiële datingpartner omdat je al kinderen hebt. Technisch gezien had ik dus al voldoende momenten gehad om iets het internet op te slingeren wat anderen alleen maar denken. En toch vertik ik het. Ik heb namelijk geen spijt van mijn kinderen. Ik vermoed dat de drive om iets van mijn leven te maken een stuk minder was als ik ze niet had gehad.

Respect voor bewust kinderlozen

Al met al heb ik dus meer respect voor mensen die er voor kiezen bewust kinderloos te blijven. Omdat ze het aandurven op social media te zeggen dat ze graag gewoon de wereld over reizen, tijd voor zich zelf belangrijk vinden, carrière willen maken, zich ongelimiteerd willen ontplooien en daardoor niet gehinderd willen worden door de opofferingen die je maakt als je kinderen hebt. Nee, ik vind niet dat deze mensen egoïstisch zijn of niet snappen wat er echt toe doet in het leven. Dat weten ze namelijk heel goed. Het zijn de mensen die er voor kozen om ouders te worden en dan vervolgens op internet klagen en woorden als ‘spijt’ in de mond nemen die de grote egoïsten zijn.

Wat vind jij?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte foto via Shutterstock

 • Reply
  Conny
  18 juli 2017 at 15:49

  Ik ben (bewust) kinderloos en nog geen moment spijt daarvan gehad. Ik leid een prachtleven en daar had nooit een kind of twee in gepast.

 • Reply
  Herbert
  6 juni 2017 at 11:49

  Niemand houd zoveel van zijn kinderen dan ik, daarom ben ik bewust kinderloos.

  Herbert

 • Reply
  Wytze
  9 augustus 2016 at 15:42

  Mogen mannen hier ook reageren? Josan: heel goed artikel van je. Dit is toch een soort taboe, om te durven zeggen dat je niet gelukkiger met je kinderen bent. Misschien is het ook het moment in iemand’s leven dat je dit vraagt. Als de kinderen uit huis zijn, is het namelijk toch weer een ander verhaal. Dan is het best leuk als ze af en toe langskomen 😉 En dat ze er überhaupt zijn. Het doorgeven van je genen is denk ik wel het meest fundamentele instinct dat we hebben en dat is misschien ook de reden dat ik diep van binnen erg blij ben dat ik er 3 heb.

 • Reply
  Mammalien
  8 augustus 2016 at 15:39

  Ik ben ontzettend veel gelukkiger geworden van mijn kinderen. Heb ze wel bewust op latere leeftijd gekregen, toen waren we er ook echt “klaar” voor. Niet dat ik nooit mopper of het ook niet fijn vindt om heel soms iets alleen of met man te doen, maar het is echt een verrijking van mijn leven, kinderen hebben. Zo veel geleerd, het is zo mooi om te zien hoe zo’n eitje zich ontwikkelt in alle opzichten tot eigen individu met enorm lijf 🙂

 • Reply
  Sjoukje - meergeldminderstress
  7 augustus 2016 at 22:03

  Zo mee eens! Nu heb ik wel makkelijk praten, ik heb hele lieve makkelijke kinderen. Maar spijt betuigen als je kinderen er al zijn… Zo zielig!

 • Reply
  marleen@burgertrutjes
  6 augustus 2016 at 21:04

  Hoi Josan! Wat een fijn artikel. Mooi geschreven en klopt helemaal. Ik heb zelf geen kinderwens want ik vind dat je dat NOOIT moet doen als je er niet voor de volle 100 procent achter staat! Dat vind ik júist niet egoistisch want dan kan je een kind nooit het leven bieden wat ieder kind verdient!

  Mooi geschreven dus 🙂 Fijn weekend!

 • Reply
  Marguerita
  6 augustus 2016 at 11:08

  Ik heb (lang geleden) een boek gekregen van de auteur “Help, wil ik een kind of niet” met alle voors en tegens op een rijtje. Misschien een aanrader voor sommige mensen om te lezen hahaha…Kinderen hebben is heftig, maar ik moet wel zeggen dat ik er zelf een leuker mens door ben geworden. Nu ze groter zijn dan he 😉

 • Reply
  Marie- Louise
  6 augustus 2016 at 10:34

  Ben het helemaal met je eens!

  Toch begrijp ik niet dat er mensen bestaan die spijt hebben van hun kinderen. Ja, je moet ontzettend veel inleveren en het is niet altijd even leuk.
  Wij hebben hier nu een drukke peuter die de bloed onder mijn nagels haalt en een baby van 2 maanden. Vaak heb ik het gevoel dat ik wil verdwijnen en dat het maar snel kinderbedtijd is. Maar toch zit ik elke avond weer de leuke foto’s en filmpjes te bekijken van mijn kinderen en kijk ik er naar uit wanneer ze weer wakker zijn zodat ik ze weer heerlijk dood kan knuffelen. Nee ik zou ze voor geen goud willen missen.

  Voordat ik moeder werd vond ik vrouwen die geen kinderen wilden egoïstisch, maar nu begrijp ik ze veel beter. Je moet jezelf wegcijferen en als je van jezelf weet dat je nog zoveel dingen wilt doen in je leven is dat een moedige beslissing.

 • Reply
  Jess
  6 augustus 2016 at 09:27

  ‘Ik ga geen veer in hun achterste steken’, Josan i love you, haha. Helemaal gelijk heb je. Stel je voor dat ze dat lezen als ze ouder zijn. Je hebt als volwassene gekozen, deal with it.

 • Reply
  Judith
  6 augustus 2016 at 04:51

  Oh man Amen! Echt waar, ik erger mij er kapot aan! Juist tegen de kinderloze die nog druk met reizen zijn of heel erg met hun zelf bezig zijn, zeg ik weet waar je aan begint. Ik was ook zo iemand. En ik weet dat jouw leven hoe je het kent voorbij is. Spijt? Absoluut nooit, hoe vaak ik ze achter het behang wil plakken. Ook dat ziet niemand online. Iets met je vuile was niet buiten hangen. Goed stuk Josan!

 • Reply
  Nicole
  5 augustus 2016 at 23:51

  Ik ben het met je eens dat die mensen echt een tik van de molen gehad hebben als ze zo “dapper” vertellen spijt te hebben van hun kinderen. Ik snap daar echt niets van. Ten eerste niet omdat je zoiets gewoon niet zegt want die kinderen gaan dat ook ooit lezen.. En ten tweede omdat mijn kind me wel echt gelukkig maakt. Ik ben een beter persoon nu en ik heb extra motivatie om nog beter te worden. Mijn tante heeft ook geen kinderen, heel bewust en dat is haar goed recht. Net zoals kiezen om wel kinderen te willen. Mits om de juiste redenen en niet om iets te willen lijmen. Want ja.. Dat zie ik vaak helaas!

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  5 augustus 2016 at 23:45

  Dat je groot gelijk hebt.
  Pijnlijk ook voor alle wensouders…

 • Reply
  Merel
  5 augustus 2016 at 23:17

  Ik kan me er ook niks bij voorstellen spijt te hebben van onze kinderen. Natuurlijk kan ik ze soms wel achter het behang plakken maar dat zal ongetwijfeld wederzijds zijn. Hoe dan ook, ik hou ieder moment van de dag immens veel van ze, daar verandert een driftbui, mollig lichaam of slaaptekort helemaal niks aan.

  Overigens vind ik het wel dapper als mensen zich durven uitspreken. Maar je hebt gelijk als je zegt dat je dat beter met vrienden onderling kunt doen. Uiteindelijk zijn kinderen doorgaans behoorlijk permanent ?

  • Reply
   Merel
   5 augustus 2016 at 23:20

   Dus spijt lijkt me iets om aan te werken (te vroeg op reageren gedrukt; iets met slaaptekort)

 • Reply
  sherry
  5 augustus 2016 at 22:54

  Je hebt zo ie zo een zeer goede en een eerlijke artikel geschreven. Ik ben erg blij dat ik dit heb gelezen. Ik vind het wel moeilijk om er antwoord op te geven. Ik hoor wel vaker dat stellen spijt hebben van hun kinderen, vooral als ze kinderen op een jonge leeftijd kregen. Ik heb zelf geen kinderen, noch getrouwd enz. Ik kan dus hier helaas niet echt uit ervaring meepraten. Maar ik ken ook stellen die zelfs een moord zouden willen plegen om kinderen te krijgen maar helaas blijven ze ongewenst kinderloos.
  xxx
  http://www.sherryhussain.wordpress.com

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]