Mama

Waarom is het lage kindertal een vrouwenprobleem?!

10 mei 2017
Waarom is-het-lage-kinderta- een-vrouwenprobleem-GoodGirlsCompany

Nederlandse vrouwen krijgen te weinig kinderen. Maar waarom is het lage kindertal een vrouwenprobleem? Want die indruk krijg ik zo langzamerhand steeds meer. Ik stoor me er mateloos aan dat ik in de voordagen voor Moederdag links en rechts berichten binnen krijg met dezelfde strekking. Maar nergens hoor of lees ik over het aandeel van mannen in deze kwestie.

Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas moeten vrouwen juist eerder en meer kinderen gaan baren om straks financieel zorg te dragen voor ouder wordende Nederlandse samenleving. “Daar zijn gemiddeld 2.1 kinderen per vrouw voor nodig. Nu is dat 1.6. Dat is echt te weinig”.

Adjiedj Wattes?

Adjiedj Bakas heeft makkelijk praten. Maar laten we eerlijk zijn, eigenlijk heeft hij als man (die bovendien ook nog homo is) vrij weinig te zeggen over het voortplanten van vrouwen. Het is namelijk niet alsof hij hier zelf persoonlijk aan bij gaat dragen. En jaja ik weet het. Ook 2 mannen kunnen samen kinderen krijgen. Maar ik meen mij een interview in de Intermediair te herinneren waarin hij zei dat hij en zijn partner juist bewust GEEN kinderen hebben. Ze hielden allebei van antiek. En menig moeder die haar designmeubels verruild heeft voor praktische en betaalbare Ikea meubels weet dat kinderen en antiek niet zo goed samengaan. Toch weerhoudt het deze Adjiedj er niet van om vanuit zijn antieken torentje iets te roepen over de baarmoeders van Nederlandse vrouw. Zolang hij er zelf maar niet actief aan bij hoeft te dragen. Brrrr….

Ik heb mijn plicht gedaan

Wanneer het om dit soort problematiek gaat, heeft iedereen de neiging om voor de eigen verantwoordelijkheid weg te lopen. Maar toch…ergens vind ik dat ik mijn plicht gedaan heb. Ik begon ergens begin 20 aan kinderen en heb er notabene ook drie. Vandaar dat ik mij niet aangesproken hoef te voelen. Dat is de theorie. Maar in de praktijk doe ik dat wel. Of liever gezegd, irriteer ik mij er mateloos aan dat het lage kindertal primair gezien wordt als een probleem van vrouwen. Alsof wij niet willen.

Lage kindertal vrouwenprobleem?

Ik vind dat het lage kindertal niet een probleem is waar alleen de vrouw op aangekeken kan worden want:

 • Ik weet het niet hoor, maar de laatste keer dat ik checkte waren kinderen het gevolg van als een man en een vrouw…afijn je weet wel wat ik bedoel. Waar zijn die mannen? Die heb je namelijk ook nodig voor kinderen. Is het zo dat de onwillige vrouwen voor een overload aan mannen hebben gezocht die hun ei zaad niet kwijt kunnen?
 • Mannen die vadergevoelens hebben? Eh ja hoor als ze uit geraast zijn. Kijk niet raar op als een vent van midden 30 er nog niet aan toe is. Vrouwen mag je dan verwijten dat ze te lang uitstellen en onnodig beroep doen op medische voorzieningen. Mannen die uitstellen zodat hun vrouw/vriendin gebruik moet maken van die voorzieningen worden nooit aangesproken. Clichés als een slimme meid krijgt haar kind op tijd zijn leuk. Maar een slimme vent zorgt dat hij aan kinderen begint zolang je nog vruchtbaar bent, is misschien zelfs nog wel beter.
 • tegen de tijd dat ze massaal vadergevoelens hebben zijn mannen ook al oud. Want bij mijn weten worden mannen ook steeds later vader. Maar daar hoor je niemand over.
 • Hoe zat het ook al weer met dat vaderschapsverlof? Was het niet 2 dagen? In Den-Haag weten ze het vast wel.
 • Gaan mannen ook meer bijdragen aan het opvoeden en groot brengen van de volgende generatie jongens? Tegenwoordig hoor ik alleen maar geklaag over de feminisering van het onderwijs enzo, maar blijkbaar zijn we met zijn allen akkoord gegaan dat mannen een dikke middelvinger opsteken tegen het willen zijn van een rolmodel voor de volgende generatie.
 • Moesten wij vrouwen ook niet iets gaan doen met onze opleiding? Als in werken en zorgen dat we niet zo verdraaid afhankelijk waren van mannen? Verdienen we eindelijk onze eigen centjes (kost wat opofferingen maar soit) is het weer niet goed.
 • In anderen landen zetten ze er een financiële vergoeding tegenover het krijgen van meer kinderen. Ik heb een tijd in Duitsland gewoond. Wat je daar per kind per maand kreeg, is meer dan je in Nederland per kind in de 3 maanden krijgt. Ja ik weet dat als jij voor kinderen kiest je daar zelf ook voor moet opdraaien. Maar ga dan ook niet iets roepen over mijn baarmoeder. Ik benoem gewoon even de feiten… .

Kortom ik hoor eigenlijk alleen maar dom roepen. Maar de randvoorwaarden om het aantrekkelijker te maken meer kinderen te krijgen ontbreken. En toch is het een vrouwenkwestie.

Trumpiaanse toestanden

Over dom roepen gesproken; aan de overkant van de plas hebben ze een president die er zelfs de verkiezingen mee gewonnen heeft. Trump heet hij. En ja, hij heeft vele kinderen, zij het bij drie verschillende vrouwen. Maar toch…Terwijl Trump de vrouwen daar weer terug katapulteert naar de jaren 40 van de vorige eeuw, moeten we in Nederland misschien wel gewoon toegeven dat we nooit verder zijn gekomen. Toen zorgde moeder de vrouw voor een groot gezin. Nu moet je als moeder de toekomstige vrouw er voor zorgen dat je een groot gezin krijgt. En die mannen?

Ach die doen gewoon lekker wat ze zelf willen. Hebben ze altijd al gedaan. En ben jij te oud, joh dan hoppen ze gewoon naar een jonger bloempje die nog wel voor nageslacht kan zorgen.

Wat vind jij, is het lage kindertal een vrouwenprobleem, een probleem van mannen en vrouwen of is er sowieso geen probleem?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Meer kinderen via Shutterstock

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  12 mei 2017 at 11:45

  Ik denk dat het een probleem is van de maatschappij. En de boodschap van de maatschappij dat je alleen wat waard bent als je carrière maakt. Geen wonder dat vrouwen kinderen krijgen linke soep vinden.

 • Reply
  Hallie
  11 mei 2017 at 18:49

  Juist prima lijkt me: minder kinderen. De aarde gaat ten onder aan overbevolking, met honger, droogte en oorlog in het verschiet als iedereen maar hersenloos blijft doorfokken. Dus doe die bijslag maar naar mensen die geen nieuwe generatie vervuilers op de aarde zetten of steek het in innovatieve oplossingen om de economie te hervormen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]