Mama Positiekleding

Waarom is een voedingsbh zo spuuglelijk?!

5 september 2016
Waarom is een voedingsbh zo spuuglelijk_lingerie tijdens de zwangerschap

Sinds ik borstvoeding geef, zoek ik naar een logische verklaring voor waarom een voedingsbh zo spuuglelijk is en verre van sexy. Ik snap dat je als pas bevallen vrouw niet meteen een pikant setje lingerie aan wilt. Al was het alleen maar omdat dat kraamverband niet in een minuscuul broekje past. En als het wel zou passen, ziet het er gewoon niet uit. Dus fair enough dat je tijdens de kraamweek granny panties draagt. Maar ooit komt er wel weer een moment dat je je innerlijke hot mama vindt en ook je partner vergeten is dat hij gezien heeft wáár die baby uitkomt….

En dat die baby natuurlijk slaapt of uitbesteed is. Kortom; alle factoren voor een nacht die je normaal alleen in films ziet, zijn aanwezig. Maar niks dooft je new mom glow zo snel als sommige vreselijk lelijke voedingsbh’s.

 Wat is een voedingsbh?

Ik weet niet wie de uitvinder van de voedingsbh is. Maar als je naar het ontwerp kijkt, lijkt het een beetje op het beroemde korset dat Jean Paul Gaultier voor Madonna maakte. Alleen zaten daar geen bedekkende lapjes stof over de buste. Bij een voedingsbh’s is dat dus wel zo. Deze zitten vast met een handig klikklak haakje die je in een vloeiende beweging kan openen. (Het moet vooral niet al te moeilijk zijn. Als een baby honger heeft, telt iedere seconde. Je wilt niet gestresst aan het sluitinkje van je bh zitten sjorren.)

Vandaar dat het ding gewoon vrij recht toe recht aan is. Geen tierelantijntjes. Het doet wat het moet doen. Namelijk voorkomen dat bepaalde gebieden gaan hangen en er voor zorgen dat jij makkelijk je kind kan aanleggen. Meer moet je als jonge moeder niet willen. De dagen dat een bh ook nog een andere functie had, liggen voorgoed achter je. Das war einmal.

Waarom is een voedingsbh zo spuuglelijk_GoodGirlsCompany

Bh’s van vroeger

Altijd als ik een voedingsbh zie, moet ik aan mijn oma denken. Zo jammer dat zij de uitvinding van de push-up bh niet meer mee mocht maken. In plaats daarvan moest zij het haar hele leven doen met van die lelijke huidkleurige bustehouders. Gemaakt van oerdegelijke dikke stof. Volgens mij zat er geen beugel of iets dergelijks in en ze waren al helemaal niet bedoeld om mee te gaan sporten.Blijkbaar werd er niet van getrouwde vrouwen gedacht dat ze na hun huwelijk nog enige waarde hechten aan dat soort frivoliteiten. Vandaar dat de beha als een keurslijf diende om je daaraan te herinneren.

Tijden veranderen, maar voedingsbh’s niet. Tussen mijn oudste en jongste kind zit 9 jaar, maar de hedendaagse voedingsbh’s zijn nog even lelijk als toen.

Dan probeer je toch wat anders?

Er was een tijd waarin ik beweerde dat je uitstraling wordt bepaald door je ondergoed (yep, daar kan geen mind fullnes tegen op want het is zo). Dus creatief als ik ben, heb ik in de afgelopen maanden natuurlijk allang eens een uitstapje gemaakt naar de gewone behawereld. Tamara (ja zij van sexgodin naar oermoeder en andersom) verkondigde namelijk trots dat ze nog nooit zo’n lelijk ding gedragen had. En wat Tamara kan, kan ik ook. Dus overwon ik al mijn schroom en trok een knalrode aan met van die padding en kant er op.

Beetje jammer dat het niet makkelijk was met kolven. En dat ik mijn koffiepads zoogcompressen vergat. Gelukkig blijkt padding ook heel goed melk op te vangen en kringen te voorkomen. Maar dat was eens en nooit weer. Ook miss C kon mijn escapades met normale beha’s niet waarderen. Dus ik was weer terug bij af.

Mooie voedingsbh’s

Er bestaan wel mooie voedingsbh’s. Maar die hebben meteen een prijskaartje die ik niet uit zou geven aan een kledingstuk wat je enkele maanden gebruikt. Want ook al loop ik al weer 15maanden in een vormloos ding rond van tevoren was ik aan dat borstvoedingsgedoe begonnen met een houding van “Ik zie het wel”. En in mijn achterhoofd denk ik telkens dat het wel weer de laatste voeding zou kunnen zijn. Vandaar dat ik totaal geen zin heb om mijn portemonnee te trekken voor een super de luxe met kanten exemplaar. Ik investeer dat liever geld in een paar mooie beha’s voor wanneer ik definitief klaar ben met voeden. Vandaar dat de ellende zich voortsleept (dit zegt overigens niks over mijn voorgevel)

Man heeft al vaak aangeboden dat hij er dan wel een wil kopen. Maar het uitzoeken van een mooi setje lingerie vind ik toch even net wat anders dan dat hij een mooie voedingsbh voor mij uitzoekt.

Ik ben benieuwd. Ben ik nu de enige moeder die die dingen er niet uit vindt zien? Heb jij tips voor betaalbare en goed uitziende voedingsbh’s?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Foto: Pixabay

 • Reply
  Esmee
  6 september 2016 at 22:29

  Tip: geen padded bra maar een zachte bh gebruiken. Die gaan veel beter aan de kant.

  • Reply
   Josan
   7 september 2016 at 21:51

   Dank je wel voor de tip.

 • Reply
  Emy - eMyLife.nl
  6 september 2016 at 08:32

  Ik ben nu bijna uitgerekend, vandaag 39-weken zwanger, en ben al op Voedingsbh-jacht geweest :p Helaas werd ik hier ook niet echt blij van 🙁 evenmin van Voedingstops en Voedingsshirts.. Alsof je er niet ‘als jezelf” laat staan Fashionable bij mag lopen zodra je moeder wordt.. Zucht.. Heb jij tips ter vervanging van Voedingstops en -shirts?
  Liefs, Emy

  • Reply
   Josan
   6 september 2016 at 21:21

   Hallo Emy,

   Ik heb ook weinig tips ik draag nog steeds voedingstops. Als je geluk hebt, kun je zonder omdat je in ze zomer iets met decolete draagt. Maar in de winter vond ik het echt afzien qua bovenkledingsmaak. Laat ik zo zeggen dat een coltrui niet handig is. Als je zo’n bh onder een gewone sweater draagt, kan je nog wel enigszins discreet voeden. Ik draag altijd een gewoon topje eronder zodat ik niet helemaal met blote buik hoef te zitten.

 • Reply
  Carlijn
  6 september 2016 at 08:14

  Haha je man een mooie voedingsbh laten uitzoeken is misschien niet per se heel romantisch, maar ik vind het wel heel lief. Ik ben tot nu toe nog geen mooie tegengekomen, die ik had waren allemaal zwart en basic. Prima voor de time being, ik geef toch weinig om lingerie.

  • Reply
   Josan
   6 september 2016 at 21:19

   Ja het is inderdaad lief. Maar wordt niet blij van hem met zo’n verlept ding 🙂

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]