Christendom

Waarom is Bijbelstudie belangrijk?

24 augustus 2023
Bijbelstudie-christen-themillennialmom

Geschatte leestijd: 5 minuten

Bijbelstudie is belangrijk. Maar van mijn jaren als zondagsschool- en tienerleider weet ik een ding: Bijbellezen kan lastig zijn. Allereerst omdat de materie best taai is. De ene keer is de betekenis symbolisch. De andere keer moet je het in een bepaalde tijdsgeest plaatsen. En als je net zoals ik menig Kinderbijbel hebt versleten, heb je op den duur ook gewoon het gevoel dat je alle verhalen wel kent. Waarom is Bijbelstudie belagrijk?

Waarom is Bijbelstudie belangrijk?

In een ander blog gaf ik Bijbelstudietips. Maar voordat ik deze met je deel, is het misschien wel belangrijker om bij het begin te beginnen. Waarom is Bijbelstudie belangrijk voor het christelijk geloofsleven? Bijbelstudie is belangrijk voor een christen om verschillende redenen:

Spirituele groei

Bijbelstudietips-themillennialmom

De Bijbel is het Woord van God. Het bevat wijsheden, inzichten, bemoedigingen en die nodig zijn voor je geestelijke groei. Door de Bijbel te bestuderen, kan een christen zijn of haar geloof verdiepen. Het helpt je om God beter te leren kennen en een diepere relatie met Hem op te bouwen. 

Kennis van God

De Bijbel openbaart het karakter en de aard van God, Zijn liefde, genade, rechtvaardigheid en plan voor de mensheid. Bijbelstudie helpt christenen om God beter te begrijpen en een diepere relatie met Hem te ontwikkelen.

Wijsheid voor levenskeuzes

De Bijbel biedt ethische en morele richtlijnen die christenen helpen om een rechtvaardige en liefdevolle levenswijze te volgen. Het bestuderen van de Bijbel helpt hen om hun gedrag en keuzes af te stemmen op Gods wil. De Bijbel biedt leiding en inzicht bij het nemen van beslissingen en het navigeren door uitdagingen. Het helpt je om Gods wil te begrijpen en te volgen.

Je zwaard in de geestelijk strijd

In de Geestelijke wapenrusting wordt De Bijbel beschouwd als het ‘zwaard van de Geest’. zoals beschreven in Efeziërs 6:17. Een zwaard zoals Paulus het in Efeze beschrijft, is niet hetzelfde als het wapen wat menig gladiator gebruikte en we laten zijn zien als het prototype zwaard. Hier gaat het om het Griekse woord machaira. Dat is een oud Grieks wapen. Wat ook een groot soort mes kan zijn. In elk geval was het wapen niet bedoeld om te steken, maar om te snijden. Naar het schijjnt, was het schept genoeg om iemand botten door te snijden. Het interessante is dat ditzelfde woord gebruikt wordt voor het wapen dat Petrus gebruikt om het oor van Malchus af te snijden, tijdens Jezus’ arrestatie in Getsemane. Een zwaard stelt je in staat om jezelf te verdedigen en terug te vechten. Kijk maar naar Jezus die tijdens de verzoeking in de woestijn telkens de Bijbel citeerde.

Geloofsverdediging

In een wereld met verschillende wereldbeelden en geloofsovertuigingen, stelt Bijbelstudie christenen in staat om hun geloof te verdedigen. Het helpt je om verantwoording af te leggen voor je overtuigingen. En biedt de nodige apologetische fundering.

Samen groeien

Waarom is Bijbelstudie belangrijk

Bijbelstudie in groepen biedt de mogelijkheid om te leren van anderen, te delen en elkaar te bemoedigen in het geloof. Maar dit is ook mogelijk wanneer je de Bijbel in je gezin bestudeert. Nu mijn oudste dochters de Kinderbijbel ontgroeit zijn, kies ik vaker voor een leesplan van de Bijbel app. We behandelen dan een aantal dagen achter elkaar een specifiek thema. Ik kan mijn kennis en ervaring met hen delen. Maar vind het ook geweldig om te horen hoe zij tegen bepaalde dingen aankijken. Wat het bij hen oproept of wat hen wel/niet aanspreekt. Dit biedt mij ook weer een mogelijkheid om te groeien in mijn geloof.

Biedt troost en hoop

In ons leven gaan we allemaal door de hoogte- en dieptepunten. De een meer dan de ander. En hoe we hier op reageren is voor elk mens verschillend. We hebben niet allemaal hetzelfde meegemaakt en verwerken deze gebeurtenissen niet allemaal op dezelfde manier. Voor mij biedt de Bijbel troost en hoop in moeilijke tijden. Niet omdat het een kant en klaar antwoord geeft. Juist niet. Maar het herinnert me aan Gods beloften en Zijn liefdevolle zorg. Aan vele generaties voor mij. En als Hij toen was wie Hij was, is Hij dat ook nu nog.

Kortom, Bijbelstudie is van cruciaal belang voor een christen omdat het niet alleen helpt bij geestelijke groei en een diepere relatie met God, maar ook bij het begrijpen van Gods wil, het ontwikkelen van een morele levenswijze en het versterken van het geloof. Het is een essentieel onderdeel van het christelijk leven dat leidt tot een beter begrip van de Schrift en een versterkte verbinding met de Schepper.

Ook leuk om te lezen:

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]