Persoonlijk

Waarom ik meer ben gaan fietsen met de kinderen

23 april 2019
Waarom ik meer ben gaan fietsen met de kinderen

Kinderen fietsen te weinig en zitten teveel op de achterbank bij hun ouders. Dat geldt ook voor mijn kinderen. De afgelopen 2 jaar hebben zij niet tot nauwelijks gefietst. Met alle gevolgen van dien. Daarom besloot ik 2 weken geleden het roer om te gooien. Als de auto kan blijven staan gaan we op de fiets. En daar hebben we zo onze redenen voor.


Redenen waarom ik meer ben gaan fietsen met de kinderen

Mijn band is gerepareerd

De afgelopen 2 jaar stond mijn moederfiets stil in de garage. Kapotte band dacht ik. Ik had geprobeerd hem op te pompen. Maar zonder resultaat. Dus hij moest wel lek zijn was mijn simpele conclusie. Maar zowel ik als mijn man kunnen geen band plakken. Voorheen bezocht ik dan de fietsenmaker een wijk verderop. Maar sinds die weg is, stond mijn fiets stof te verzamelen in de garage. Totdat ik op Facebook in contact kwam met een fietsenmaker aan huis. Wat bleek? Mijn banden waren niet lek, er zaten verkeerde ventielen op. Deze zijn vervangen en de banden werden opgepompt.  Sindsdiens pak ik bij mooi weer vaker de fiets.

Verkeersinzicht

In 2018 werd mijn oudste dochter aangereden. De automobilist reed door en liet haar aan haar lot over op straat. Ondanks deze ervaring, weerhield haar dat er niet van om binnen enkele weken weer op de fiets te zitten. En nu ze naar de middelbare school gaat, fiets ze altijd zelf. Over anderhalf jaar zal haar zusje ook naar het voortgezet onderwijs gaan. Alle reden voor mij om nog even extra te werken aan haar verkeersinzicht. Dat geeft toch een veiliger gevoel.

Kennis van onze woonplaats vergroten

Vanuit de auto weten mijn kinderen heel goed hoe de stad in elkaar zit. Ze weten waar onze wijk zich bevind en waar bijvoorbeeld het centrum is.  Hetzelfde geldt voor school, muziekles en het plaatselijke winkelcentrum. Als ik een straat noem en de wijk, kunnen zij redelijk snel vertellen hoe je hier komt. Dat wil zeggen per auto. Maar als het op de fiets aankomt, is dat een heel ander verhaal. Dit ontdekte ik toen mijn oudste dochter vanaf een bepaalde locatie alleen terug naar huis moest fietsen. Hemelsbreed was het helemaal niet zo ver weg. En terwijl ik vlug de route schetste, had mijn dochter werkelijk geen idee. Hoe we het hebben opgelost? We spraken verschillende punten af op de route. Hier zou ik op haar wachten. Een beetje omslachtig, maar stiekem voelde ik me ook een beetje schuldig. Sindsdien heb ik mij voorgenomen om vaker de fiets te pakken zodat mijn dochters route kennis per fiets net zo goed ontwikkeld wordt als per auto.

Conditie vergroten

Omdat het Noorden van Arnhem nogal heuvelachtig is, rijden er steeds meer tieners rond op een elektrische fiets zoals de Gazelle miss grace. Daar kun je iets van vinden. Maar als dit er voor zorgt dat ze zelf fietsen in plaats van dat ze met de auto gebracht worden, hoor je mij er niet over. Voor mijn dochters gaat dat helaas niet op. Als ze een e-bike willen, moeten ze eerst meer gebruik maken van hun huidige fietsen. Toen ze de eerste keer de heuvels op fietsten, waren ze nog buiten adem. Miss B stapte zelfs van haar fietsje af. Maar de keer daarop fietste ze mij zelfs al voorbij.

Samen genieten in de natuur

Als ik met mijn auto door de natuur rijd, kan ik daar enorm van genieten. Vooral in de lente. Als een warm zonnetje door mijn vooruit schijnt, de bomen bedekt zijn met bloesem en lammetjes door de wei dartelen. Ook op de achterbank maakt dit de nodige reacties los. Maar als ik er langs fiets samen met de kinderen, we geluiden van de natuur horen en de geur van de bloesem en vers gemaaid gras ruiken is dat zoveel intenser. Ik kan er enorm van genieten!

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]