Persoonlijk

Waarom ik de Nashville-verklaring stiekem erg interessant vind

12 januari 2019
Waarom ik de Nashville-verklaring stiekem erg interessant vind

De Nashville-verklaring deed de afgelopen week veel stof opwaaien. Terwijl heel Nederland er over viel, vond ik het interessant om te zien wat er gebeurde. Nog geen 24 uur eerder had ik deze blinde vlek namelijk benoemd. Je zou het een vooruitziende blik kunnen noemen… .

De dag ervoor werd ik gebeld door een onbekend nummer. Maar omdat het niet anoniem was en ik het niet herkende, belde ik terug. Ik bleek de redactie van een radioprogramma te hebben gebeld. Lang verhaal kort: komend jaar ben ik panellid in hun radioprogramma voor mijn provincie: Gelderland. Rijk of bekend word ik er niet van. Maar wie mijn blog leest, kan het niet ontgaan zijn dat ik zo nu en dan een mening over iets heb. Mijn man zit in de politiek. Ik grap altijd dat ik mij op den duur verkiesbaar wil stellen. Een prima moment om mij bezig te gaan houden met maatschappelijke thema’s.

De Nederlandse cultuur en tradities

Na mijn toezegging of ik mee wilde doen, kreeg ik een aantal stellingen. De vraag werd mij gesteld of we de Nederlandse cultuur en tradities meer moesten beschermen. Mijn eerste reactie was natuurlijk “Waartegen?!” Ik ga er namelijk vanuit dat als iets beschermt moet worden, dat er een zogenaamde ‘vijand’ is. Maar ook dat het wat beschermd moet worden kwetsbaar is en niet zal blijven bestaan zonder extra (nood)maatregelen. En die kans achtte ik klein. Geschiedenis heeft ons geleerd dat er culturen van de aarde zijn weggevaagd. Maar dat was heel vroeger. En omdat we over bepaalde culturen nog steeds iets weten, vraag ik me dan af of men wel echt van uitroeiing kan spreken. Misschien is het dan toch nog wel levend.

Daarnaast: wat is die Nederlandse cultuur inclusief tradities dan? We doen altijd alsof dat in beton gegoten begrippen zijn. Duidelijk voor iedereen en omarmt door iedereen. Maar voorbeelden zoals een Zwarte Pieten discussie en feestdagen zoals Kerst en Pasen die langzaam hun naam verliezen, tonen dat dit allemaal niet zo vaststaat.

Compleet losgezogen van elkaar

Misschien is de enige zekerheid die we wél hebben dat cultuur verandert. En tradities ook. Maar ook dat we in staat zijn om met die veranderingen om te gaan. Zonder ons als land daardoor uit elkaar te laten drijven, besloot ik. En toen haalde ik aan dat zoiets als het homohuwelijk waarvan wij denken dat het de Nederlandse cultuur is, ook lang niet onderschreven is door iedereen in Nederland. Ik wees de persoon aan de telefoon erop dat grote groepen mensen op de Biblebelt daarin qua opvatting echt niet zoveel verschillen als een moslim. Maar als laatstgenoemde zoiets zegt, kunnen we meteen in de kramp schieten van dat die persoon niet Nederlands is.

En toen kwam de Nashville-verklaring. Honderden dominees die iets ondertekenden waarvan de rest van Nederland compleet op zijn kop stond. Frappant, was dit dan zo onbekend? Ik benoemde het 24 uur eerder al aan de telefoon en aan de reactie van de verslaggever te horen, wist zij dit ook. Hoe komt het dan dat  (seculier) Nederland dan zo verbaasd reageerde? Zijn we als volk dan zo compleet losgezogen van elkaar dat we werkelijk niet meer weten wat er nog meer leeft binnen onze landsgrenzen? Let wel, dit is een hele andere discussie dan of ik het wel/niet met de inhoud van de Nashville-verklaring eens ben.

De Nashville-verklaring

Ergens vind ik die Nashville-verklaring dan ook reuze interessant. Zoals in wel meer discussies over de Nederlandse cultuur en tradities blijkt dat er een minderheidsgroep is die er anders over denkt. We beweren het wel, maar alle neuzen staan helemaal niet dezelfde kant op. Dat komt echt niet alleen omdat er zoveel import van migranten met een niet-Westerse achtergrond is. Als Wilders en Baudet roepen dat Nederland Joods Christelijk wortels heeft, is zo’n Nashville-verklaring dan in lijn daarmee?

En als we prat gaan op vrijheid van meningsuiting geldt dat dan ook voor mensen die een minderheidsmening over een onderwerp hebben? Of moet ik bij de typisch Nederlandse cultuur en tradities denken aan het asociale gedrag tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling? Iets wat volgens experts ook echt typisch Nederlands is. De hele Nashville-ophef van afgelopen week laat in elk geval een ding zien: Nederland is een stuk minder homogeen qua tradities en cultuur dan we altijd denken.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte foto

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]