Spelen

Vrouwen en techniek

15 november 2016
review-fietsenopfietsen_goodgirlscompany

Over vrouwen en techniek bestaan de nodige theorieën. Tijd om eens te kijken wat daar allemaal van waar is. Ik bestelde een fiets online en probeerde deze in elkaar te zetten zonder mannelijke hulp. Appeltje eitje. Of toch niet?

ervaring-popal-kinderfiets-fietsenopfietsen_goodgirlscompanyDat je meubels als bouwpakket kan bestellen, zijn wij Nederlanders inmiddels wel gewend. Het bekende Scandinavische warenhuis is zo populair dat sommige stellen er ook hun trouwontbijtje eten. Maar dat je ook een fiets als bouwpakket kan bestellen, kijk dàt is nieuw. Ergens tijdens het bestellen had ik blijkbaar over het hoofd gezien dat het in pakketvorm kwam. Ik keek dan ook raar op toen ik het postpakket thuis kreeg. Maar was des te blijer dat ik een fiets voor middelste dochter besteld had en niet voor mijn man. Een 22 inch kinderfietsje monteer je net wat makkelijker dan die van een volwassene. Elk nadeel heeft zijn voordeel.review-popal-kinderfiets-fietsenopfietsen_goodgirlscompany

 

Vrouwen en techniek

Zoals je nu waarschijnlijk wel weet, ben ik niet zo snel uit het veld geslagen. Vol goede moed ging ik aan de slag. Dit klusje wilde ik zelf fixen voordat de man des huizes thuis kwam. Ik glunderde al bij de gedachte dat hij raar op zou kijken. Dat zou een anekdote opleveren die ik hem tot uit den treure in kon wrijven. Hahaha want zo ben ik dan ook wel weer.

Ik ging meteen aan de slag en pakte de grootste doos uit. Het pakket bevatte een fietsframe, twee losse banden, fietsmandje en stuur. Daarnaast was er nog een klein pakketje met wat kleine onderdelen zoals LED- verlichting en trappers. En niet onbelangrijk een instructieblad. De reden dat ik een betere klusser dan mijn man ben, zit hem in dat ik eerst even de tijd neem om de handleiding uitgebreid te bestuderen. Dat voorkomt namelijk dat ik een onderdeel aan iets monteer waar het niet behoort te zitten. Verder scheelt het ook tijd en frustratie en gebroken nagels. Daarnaast heeft het overschatten van mijn eigen kunnen ook zo zijn voordelen. Ik weet dat ik geen help mijn man is klusser achtige projecten op mij moet nemen. Maar al het andere durf ik meestal wel aan. En gek genoeg gaat dat verbazingwekkend goed.

 

vrouwen-en-techniek_ervaring-met-fietsenopfietsen_goodgirlscompanyZelf je fiets in elkaar zetten

Het achterwiel was een fluitje van een cent. Bij het voorwiel moest ik rekening houden met de voorvork. Ik bleek hem verkeerd om te hebben gemonteerd (blijkbaar kan dat ook). Zo heel verwonderlijk was dat niet. Het instructieblad had een plaatje van een andere fiets dan ik besteld had maar wel van hetzelfde merk. One size fits all, maar een meisjesfietsje is natuurlijk wel wat anders dan een herenfiets.

Gelukkig bestaat er internet. Niet om doe-het-zelf filmpjes te kijken van hoe je een fiets monteert, maar om gewoon naar het plaatje te kijken. Als ik een duidelijk plaatje heb, kom ik vaak ook wel en heel eind. Bovendien was ik natuurlijk super gemotiveerd want hey, ik zou de uitdaging winnen.

Alles ging goed. Wielen aan het frame. Stuur erop. Mandje aan de voorkant. Led verlichting vastgemaakt. Ik hoefde nog maar 1 onderdeel; het zadel. Moet lukken toch? Een ongeluk zit in een klein hoekje. In dit geval had ik de stang van het zadel niet strak genoeg vastgemaakt. Deze zakte naar beneden in de buis. Zonder nadenken, stak ik mijn vinger erin om hem eruit te trekken. Wat ik naar boven haalde was niet de stang maar een bebloede duim. Kusje erop en weer verder. Maar hoe ik ook probeerde. Het lukte niet…

Oh wat haat ik het om in het zicht van de haven te stranden. Want an sich was het zelf in elkaar zetten me ontzettend mee gevallen.

ervaringen-met-popal-kinderfiets-fietsenopfietsen_goodgirlscompany

 

Ik regel dat wel even…

Man kwam thuis maar ik had de fiets inmiddels strategisch in de schuur op geborgen. Vol trots vertelde ik natuurlijk over hoe alles mij gelukt was, alleen dit ene ienemienie kleine onderdeeltje niet (*insert pruillip en onschuldig knipperende hertenoogjes). Nu scheelt het dan mijn man geen klusser is en dus nooit zal beginnen over ‘vrouwen en techniek…” Wel reageert hij zoals meerdere mannen met “Ik regel dat wel even”.

Dat ken ik…ik keek dan ook niet raar op dat ik het uiteindelijk zelf aan onze vaste klusjesman mocht vragen. Deze pro wist binnen no-time de stang omhoog te halen en aan het zadel te bevestigen. Volgens hem kan ik nu niet zeggen dat ik het helemaal zelf gedaan heb. Maar hey, 90% is toch een aardige score. Niet?

Ben jij een technische moeder en de vooroordelen over vrouwen en techniek helemaal zat? Of bak je er inderdaad helemaal niks van? Heb je ooit overwogen een fiets online te bestellen?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 

 • Reply
  Merel
  16 november 2016 at 10:53

  Hier ook geboren uit noodzaak, tijdens het klussen in de eerste woning die mijn oudste en ik kregen, deed ik vrijwel alles zelf. Inmiddels weer een man in huis en dan verdeel je toch de klussen zo efficiënt mogelijk. Maar ik zou zo’n fiets ook wel proberen. Of het lukt…

 • Reply
  Wanda Becker-Andreou
  15 november 2016 at 08:54

  Ha ik ben zo een moeder van 4 die regelmatig de fietsen in elkaar zet en met mn hoofd onder de motorkap hang. Opgegroeid in een gezin met een hele dappere zelfreddende destijds gescheiden moeder, pakten we alles zelf aan. Ik geniet van klussen met YouTube als handleiding:). Wat ik moeilijk vind is dat er vrouwen zijn die bij voorbaat bij elke “mannen” klus roepen: nee hoor dat kan ik niet…. Ladies een beetje meer zelfvertrouwen, want mannen klussen bestaan niet (muv kliko buitenzetten?). Leuk stuk Josan

  • Reply
   Josan
   15 november 2016 at 21:21

   Wow, dat had ik helemaal niet achter jou gezocht. Leuk! Ik MOEST gewoon een aantal jaar zelf mijn eigen boontjes doppen vandaar dat ik het nu ook makkelijker doe. En eerlijk gezegd vind ik het best leuk hoor. Hte geeft meer voldoening dan huishouden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]