Spelen

De voordelen van verkleden voor kinderen

12 oktober 2020
waarom verkleden belangrijk is voor kinderen

Verkleden heeft verschillende voordelen voor kinderen. Ze ontwikkelen er allerlei emotionele, motorische en sociale vaardigheden door. Genoeg redenen om je kind vaker te stimuleren om verkleedkleding, feestkleding of een kostuum te dragen. Wij helpen je daar deze Mommy Monday graag een handje bij met de leuke winactie van Feestkleding.nl

Kinderen hebben een rijke fantasie. Door verkleden wordt deze optimaal geprikkeld. Als kind kon ik uren zoet zijn terwijl ik mij verkleedde als ridder, prinses, ballerina, astronaut of wat er ook maar in mij opkwam. Zodra je kind verkleedkleding of een kostuum aantrekt gebeurt er iets magisch. Voor veel kinderen is verkleden hun favoriete bezigheid. Nu het buiten kouder en natter wordt, kunnen ze zich binnenshuis weer uren vermaken met verkleedkleding.

Kleine kinderen ontwikkelen zich door te spelen. En als ze zich verkleden heeft dat een positieve ontwikkeling op hun cognitieve, sociale, emotionele en lichamelijke ontwikkeling.

7 voordelen van verkleden voor kinderen

Verkleden stimuleert taalontwikkeling

Als je kind in de huid kruipt van een ander persoon, kan het niet anders dan dat ze nadenkt over wat haar fictieve karakter zou zeggen. En dat niet alleen ook hoe. Of je nu een piraat bent, zeemeermin of een deftige prinses. Je zult zien dat ze anders gaan praten.

Motorische ontwikkeling

Nog een voordeel van verkleden is dat kinderen hun grove en fijne motoriek ontwikkelen. Door de knopen die ze dicht moeten maken, pruik die ze op hun hoofd zetten, plooien die worden gladgestreken, een rits van een broek die dicht moet. Of door het hanteren van accessoires die bij hun karakter passen. Een zwaard voor een ridder. Een pijl en boog voor een moedige prinses. Een pistool voor een politieman.

Ontwikkelt empathie

voordelen van verkleden voor kinderen

Door tijdens het verkleden in de huid van een ander personage te kruipen, gaat je kind ook de wereld zien door die ogen. Of je dochter nu een dokter is die goed voor haar patiënten zorgt, een dierenarts die voor een hond zorgt of een bezorgde ouder voor haar poppenkind. Door dit fantasiespel leert je kinderen dat emoties een belangrijke rol spelen in ons leven en ook horen bij bepaalde beroepen.

Helpt bij emotie regulatie

Angst, pijn en verlies horen bij het leven. Het zijn grote emoties maar helaas gaan ze niet altijd aan een kind voorbij. Kijk maar hoe de hele  Corona pandemie dit jaar hun levens op zijn kop zette. Door te spelen verwerken kinderen emoties. Het reguleert hun emoties. Door kinderen ruimte te geven hun emoties na te spelen en deze door spel te herbeleven help je ze bij hun emotionele ontwikkeling.

Stimuleert de fantasie

waarom verkleden belangrijk is voor kinderen (1)

De kinderfantasie is grenzeloos en krijgt alle ruimte tijdens het verkleden. Alles is mogelijk! Sommige zeggen wel eens dat het ontwikkelen van de fantasie in de kinderjaren leidt tot creatieve denkers als kinderen ouder zijn. Als kinderen samen verkleden krijgt hun fantasie alle ruimte. Je kan iedereen zijn, overal zijn en alles zijn wat je maar wilt. Hoe heerlijk is dat?

Ontdekken van verschillende genderrollen

Voor veel meisjes is er een fase waarin ze vooral een prinses willen zijn. Hoe groter en rozer de jurk hoe beter. Maar het kan best zijn dat verkleden je kind stimuleert om te spelen met verschillende genderrollen en gedrag. Waarom zou een meisje geen stoere ridder kunnen zijn die stampt? Of misschien wil je zoon zich wel helemaal laten gaan in een Elsa jurk. Verkleden geeft kinderen de ruimte om veilig met deze identiteiten te ontdekken en mee te experimenteren.

Socialiseren

Samen spelen en verkleden is een sociaal proces. Je moet er samen met je vriendjes uitkomen wie welk kostuum draagt, welke eventuele accessoires daarbij horen. En als je de karakters praten, zullen kinderen ook moeten leren om op hun beurt te wachten voordat ze iets zeggen. En naar elkaar moeten luisteren.

Win een set verkleedkleding

voordeel verkleden kinderen

In samenwerking met Feestkleding.nl mag ik een cadeaubon weggeven ter waarde van €30,-. Wat moet je daar voor doen?

 • Laat hieronder een reactie achter (naam achter met een geldig e-mailadres zodat ik je terug kan mailen)
 • Laat op Facebook onder de actie weten dat je meedoet.

Extra kans maken?

Deel deze actie op Facebook, Twitter of Instagram met de hashtag  #Themillennialmom

Let op: Om kans te maken op deze leuke prijs moet je lid zijn van The Millennial Mom Facebookpagina. Niet-leden zijn uitgesloten van deelname. Deze actie loopt tot en met 19 oktober 2020. Wanneer ik je een e-mail stuur, verplicht je jezelf om binnen 48 uur na ontvangst van e-mail te reageren. Doe je dit niet, dan kom je te vervallen als winnaar en kies ik een andere. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Winnaars worden getrokken door middel van random loting dus zielige verhalen hebben geen zin.

 Waarom-is-verkleden-goed-voor-kinderen_The-millennialmom.jpg

Liefs Josan Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Jolijn kools
  19 oktober 2020 at 15:06

  Oh nou ik waag dolgraag een kansje mee want mijn dochters houden van verkleden en hoe gaaf zou het zijn als ik wat leuks voor hun kan uitzoeken 🙂 ik heb het bericht gedeeld op facebook met de hasgtag erbij 😉

 • Reply
  Helena Piro
  16 oktober 2020 at 15:31

  Dat zou onwijs leuk zijn voor mijn kleine prinsesje van 5 jaar

 • Reply
  Kristel Gubbels-daemen
  15 oktober 2020 at 13:49

  Mijn dochter van 6 zegt mama alle verkleedjurken zijn mij te klein. Kunnen we nieuwe kopen. Dus we doen voor haar heel graag mee.

 • Reply
  Lynn Mahieu
  15 oktober 2020 at 11:44

  Mijn dochter wordt bijna 3 jaar en is dol op verkleden! Voor haar verlanglijstje wist ze snel te melden dat ze nieuwe verkleedkleding wou. Elk kleedje extra komt hier dus zeker van pas! 😁

 • Reply
  Heidie
  13 oktober 2020 at 21:04

  Ja, ik dacht dat mijn dochter met 8 jaar al iets te groot voor verkleden was, haar kleine prinsessenjurken al een tijdje geleden weggegeven maar nu vroeg ze recent toch om een prinsessenjurk, alhoewel ze een ninjapak ook heel stoer vindt. Verkleden is dus ook voor iets grotere kinderen nog steeds leuk.
  Wat ze ook zou willen, mocht ik het stoptegoed winnen, mag ze zelf uitkiezen wat ze zelf het allermooiste vindt.

 • Reply
  Jolanda Heida
  13 oktober 2020 at 07:47

  Wat leuk! Ik doe graag mee.

 • Reply
  Anna wienen
  13 oktober 2020 at 07:17

  Super gaaf ik doe heel graag mee mijn dochter is gek op verkleden 😍

 • Reply
  Saskia
  13 oktober 2020 at 05:33

  Super leuk! Mijn zoon is dol op verkleden. Ik maak dan ook graag kans zodat hij een leuk verkleedset kan uitkiezen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]